7. Hoe weet ik welke boekjes, films en spelletjes geschikt zijn voor mijn kind?

Volgens het Iene Miene Media-onderzoek 2020, vraagt meer dan 70% van ouders zich af waar ze informatie vinden over welk boek, site of app geschikt is voor hun kind. Ook vragen ouders zich af (80%) of een spelletje, website of app wel bij hun kind past. Het is belangrijk dat kindermedia aansluiten bij de interesses en belevingswereld van jouw kind. Elk kind vindt andere boekjes, filmpjes of spelletjes leuk. Bekijk wat bijvoorbeeld Kijkwijzer en Pegi adviseren. Daarnaast zijn er ook dingen waar je als opvoeder op kunt letten.

Blijf veel met je kind praten over wat het ziet, wat het leuk vindt en waarom. Dan ben jij de eerste die het merkt als er iets niet goed gaat. En kun je daarna beter de media uitzoeken die passen bij de interesses en belevingswereld van je kind. Het verschilt per leeftijd waar je op kunt letten.


Aan de slag!

Logo MediaDiamant

Inhoud en plezier

Netwerk Mediawijsheid

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Ga naar aanleiding van deze vraag aan de slag met de categorieInhoud’ en ‘Plezier’.

Meer informatie

Logo Mediasmarties

Mediasmarties

Denise Bontje

Overzicht van kindermedia met specifieke informatie over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten. Denk aan tv-programma’s, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites.

Meer informatie

Logo NTR SchoolTV

SchoolTV voor ukkies

NTR

NTR SchoolTV biedt ook voor ukkies uitstekend materiaal. Kijk filmpjes terug van o.a Koekeloere, Rekenen met Moffel en Piertje en Beestenboerderij. Deze filmpjes helpen jonge kinderen op verschillende manieren in de ontwikkeling.

Meer informatie

Cinekid Applab

Applab

Cinekid

In de AppLab staan een selectie van apps die door Cinekid onafhankelijk beoordeeld zijn en aanbevolen, als hulpmiddel om mooie, creatieve, veilige en kwalitatieve apps te vinden voor jonge kinderen.

Meer informatie

Jongetje met media

De Jeugdbibliotheek

De Bibliotheek

De Jeugdbibliotheek biedt de Prentenboek Top 10, de leukste luisterboekjes, e-books en de favoriete series van je ukkie aan. Bekijk de website voor het gehele overzicht.

Meer informatie

Logo Bereslim

BereslimmeBoeken

Bereslim

Het is de komende periode mogelijk om gratis BereslimmeBoeken voor thuis te bekijken. Log in met de gebruikersnaam: bereslim100943 en het wachtwoord: Bieb2020. De geanimeerde prentenboeken zijn gebaseerd op bestaande prentenboeken en effectief voor de taalontwikkeling.

Meer informatie

Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de Groeigids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.