6. Hoe zorg ik dat mijn kind geen programma’s of filmpjes ziet waar het te jong voor is?

Jonge kinderen zijn dol op media, maar er bestaat een kans dat ze online of op tv per ongeluk iets zien waar ze te jong voor zijn. Veel ouders vragen zich dan ook af hoe ze kunnen voorkomen dat hun kind iets ziet waar het te jong voor is, blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2020. Er zijn gelukkig veel manieren om dit risico te beperken. Hieronder staan verschillende adviezen.

Online adviezen

Kijkwijzer en Pegi geven aan de hand van icoontjes aan of je kind oud genoeg is voor een film of game. Sommige browsers en websites, zoals Google Chrome en YouTube, hebben functies die ervoor zorgen dat je kind geen ongeschikte beelden te zien krijgt.

Download speciale software

Ook zijn er speciale softwareprogramma’s die bijhouden hoelang je kind op de computer zit. Hiermee kun je ook controleren welke websites je kind bezoekt. Bovendien kun je de toegang tot bepaalde websites blokkeren. Kijk eens naar de mogelijkheden bij de aanbieder van je antivirussoftware of bekijk deze producten: Filternet en Kaspersky Safe Kids.

Op jouw apparaten

Bijna alle game-consoles en tablets hebben ingebouwde mogelijkheden om tijd en toegang te bepalen. Kijk hiervoor in de handleiding of bij de instellingen van het apparaat. Voor televisie zijn ook mogelijkheden om de toegang tot bepaalde zenders of programma’s te weigeren op basis van leeftijd. Zo ziet je kind niet per ongeluk iets waarvoor het te jong is. Vraag aan je televisieprovider wat de mogelijkheden zijn.

Aan de slag!

Logo MediaDiamant

Inhoud en Veilig

Netwerk Mediawijsheid

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Ga naar aanleiding van deze vraag aan de slag met de categorie ‘Inhoud’ en ‘Veilig’.

Meer informatie

Meisje met tablet

Media Checklist

Probibio

Waar let je op als je een nieuwe app of game voor je ukkie installeert? En hoe bepaal je of een filmpje en televisieprogramma geschikt is? Door deze checklisten na te lopen weet je het zo!

Download checklist

Logo Mediasmarties

Overzicht van kindermedia

Mediasmarties

Overzicht van kindermedia met specifieke informatie over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten, zoals televisieprogramma’s, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites.

Meer informatie

Logo YouTub Kids

YouTube Kids

YouTube

YouTube Kids is een aparte app voor Android en iOS met daarin alleen een kindvriendelijk videoaanbod. De app biedt tekenfilms, kinderliedjes en educatieve video’s.

Meer informatie

PEGI-leeftijdsclassificatielogo's

Leeftijdsclassificaties

PEGI

PEGI informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd een game geschikt is. De PEGI-leeftijdsclassificatielogo’s staan op de voor- en achterkant van de verpakking en geven een van de volgende categorieën aan: 3, 7, 12, 16 en 18.

Meer informatie

Kind met tablet

Tablet en TV kidsproof

Radar

Sinds de coronacrisis is de beeldschermtijd van jonge kinderen toegenomen. Maar hoe maak je als ouder je tablet, TV en YouTube kidsproof? Radar geeft je enkele tips!

Meer informatie

Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de Groeigids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.