4. Kan ik mijn kind alleen met een tablet laten spelen? Of is samen beter?

Het is goed om actief betrokken te zijn wanneer je kind gebruikmaakt van media. Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2020 blijkt dat ouders bewust samen spelen met media als een minder belangrijk onderdeel zien van de opvoeding. De helft van de ouders (48%) kijkt regelmatig mee met de filmpjes die het kind kijkt. En minder dan de helft (42%) kiest regelmatig een leuke website of app uit samen met hun kind. Voor veel ouders liggen hier dus nog kansen. Jonge kinderen leren alleen van beeldschermen, als ze hierbij worden begeleid.

Kortom, samen met je kind media gebruiken is belangrijk. Alle ouders doen dit op een andere manier. Hier zijn dan ook geen vaste regels voor, maar je kunt vasthouden aan de volgende drie principes.

1. Beperken

Beperken houdt in: grenzen stellen en regels geven. Maar ook verbieden om bepaalde tv-programma’s te zien of games te spelen. Daarnaast is het belangrijk om aan te geven hoeveel tijd je kind maximaal met media bezig mag zijn. Het installeren van een internetfilter of een kinderbrowser valt ook onder beperken.

2. Actief begeleiden

Bij actief begeleiden kun je denken aan veel praten met je kind. Open zelf het gesprek. Stel vragen over wat het kind ziet in bijvoorbeeld een filmpje. En leg uit wat jij daarvan vindt. En als er regels zijn, vertel ook waarom je die stelt. Ga actief op zoek naar leuke, geschikte filmpjes, apps en boeken die passen bij de leeftijd van je kind en bij wat je kind leuk vindt. Kijk bijvoorbeeld op Mediasmarties of raadpleeg Kijkwijzer

3. Samen genieten

Hoe kun je samen genieten? Door samen te lezen, kijken en beleven! Je kunt bijvoorbeeld meegenieten of meegriezelen bij een film, maar ook meeleven met je kind tijdens het spelen van een spel. Het gaat vooral om het delen van emoties.

  Aan de slag!

  Logo MediaDiamant

  Samen en Plezier

  NETWERK MEDIAWIJSHEID

  De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Ga naar aanleiding van deze vraag aan de slag met de categorie ‘Samen’ en ‘Plezier

  Meer informatie

  Logo online Bibliotheek

  online Bibliotheek

  Koninklijke Bibliotheek

  Met de online Bibliotheek geniet je gemakkelijk van de mooiste luisterboeken en e-books. Zoek, vind en leen in de app.

  iOS (Apple) Android

  Logo 24Baby

  Veilig internetten met je kind

  24Baby

  24Baby heeft tijdens de Media Ukkie Dagen een artikel geschreven vol met tips om samen met je kind online te gaan.

  Lees het artikel

  Mediaopvoeding Playlist

  Mediaopvoeding Playlist

  Opvoedinformatie Nederland

  Benieuwd hoe andere ouders en opvoeders thuis omgaan met mediaopvoeding? In deze afspeellijst op YouTube vertellen ouders en kinderen over hoe het er bij hun thuis aan toe gaat.

  Bekijk de filmpjes

  Logo QuiverVision

  Laat je kleurplaten leven!

  QuiverVision

  Laat je kleurplaten tot leven komen met de Quiver 3D App! Print samen met je ukkie een mooie kleurplaat uit, kleur hem in en geniet van de mogelijkheden.

  Meer informatie

  'Mijn computer is leuk'

  Mijn computer is leuk

  Pharos

  Dit voorleesboekje biedt op een speelse manier ondersteuning aan ouders met kinderen vanaf 2,5 jaar. Het boekje is geschikt voor alle ouders. Ook ouders die moeite hebben met lezen of de Nederlandse taal.

  Meer informatie

  Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de Groeigids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.