3. Hoe houd ik grip op het beeldschermgebruik van mijn kind?

De meeste dreumesen, peuters en kleuters vinden televisie kijken en spelen met een tablet erg leuk. Ze kunnen er ook van leren als je ze hierbij begeleid. Beeldschermen hebben grote aantrekkingskracht op ukkies. Uit het flitsonderzoek blijkt dat zeven op de tien ouders door de coronacrisis thuiswerken en tegelijkertijd op hun kind moeten letten. 84% van alle ouders geeft aan blij te zijn dat ze media kunnen inzetten om hun kind bezig te houden. Acht op de tien ouders worstelt met de vraag hoe ze hun kind iets anders kunnen laten doen dan beeldschermen gebruiken, blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2020. Hoe wissel je filmpjes of digitale boekjes en spelletjes af met activiteiten zoals buitenspelen, knutselen, praten en voorlezen?

Zo houd je grip:

 • Geniet zoveel mogelijk samen van media en praat over alles wat jullie zien: een goede begeleiding is essentieel om jonge kinderen te laten leren van beeldschermen.
 • Gebruik tv, tablet en computer zoveel mogelijk op vaste momenten. Zo voorkom je dat je kind op andere momenten gaat zeuren of niet meer wil stoppen met kijken of spelen.
 • Leer je peuter om de tv uit te doen als het programma afgelopen is. Leg de tablet weg als jullie wat anders gaan doen. Zo leert je kind vanzelf dat er vaste media-momenten zijn.
 • Laat je kind kijken op een moment dat jij kiest.
 • Laat je kind niet zomaar de televisie aanzetten om te kijken wat er is. Als je kind vraagt of de televisie aan mag, vraag dan altijd: “Wat wil je dan zien?”.
 • Zet de tv overdag uit als er niemand naar kijkt.
 • Voorkom dat je ukkie meekijkt met oudere kinderen. Er zijn onderzoeken die laten zien dat kinderen daardoor concentratieproblemen kunnen ontwikkelen.
 • Leg je kind op de buik bij het spelen op de tablet of telefoon. Hierdoor versterk je de rugspieren en ga je kromgroeien tegen.
 • Maak een eigen afspeellijst van YouTube-filmpjes en zet die in het beginscherm van je tablet. Zo kan je kind ze gemakkelijk vinden en voorkom je dat je kind iets aanklikt wat niet oké is. Of maak gebruik van YouTube Kids.

  Aan de slag!

  Logo MediaDiamant

  Samen en Balans

  NETWERK MEDIAWIJSHEID

  De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Ga naar aanleiding van deze vraag aan de slag met de categorie ‘Samen’ en ‘Balans

  Meer informatie

  Logo Sardes

  Media koppelen

  Sardes

  Het sluiten van de scholen zorgt ervoor dat veel kinderen thuiszitten. Ouders kunnen hier inspiratie opdoen waarbij ze digitale media koppelen aan een fysieke activiteit.

  Aan de slag

  Logo Nederlands Jeugdinstituut

  Mediagebruik

  Nederlands Jeugdinstituut

  Hoe ga je als ouders met toenemende schermtijd om? Het NJi geeft je tips die je hierbij kunnen helpen.

  Meer informatie

  YouTube Kds

  YouTube Kids

  YOUTUBE

  YouTube Kids is een aparte app voor Android en iOS met daarin alleen een kindvriendelijk videoaanbod. De app biedt tekenfilms, kinderliedjes en educatieve video’s.

  Meer informatie

  Troovie

  Media afwisselen

  Troovie

  Zorg ervoor dat je kind niet alleen maar bezig is met media. Met de app Troovie kan je een leuke speur- en puzzeltocht maken. Start bijvoorbeeld thuis en laat de kinderen een leuk avontuur beleven.

  Meer informatie

  Mediaopvoeding Playlist

  Mediaopvoeding Playlist

  Opvoedinformatie Nederland

  Benieuwd hoe andere ouders en opvoeders thuis omgaan met mediaopvoeding? In deze afspeellijst op YouTube vertellen ouders en kinderen over hoe het er bij hen thuis aan toe gaat.

  Bekijk de filmpjes

  Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de Groeigids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.