2. Hoelang mag mijn kind achter een beeldscherm zitten?

Veel ouders vragen zich af hoeveel tijd kinderen mogen besteden aan computeren en tv-kijken. Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2020 blijkt dat jonge kinderen gemiddeld een uur en drie kwartier per dag besteden aan beeldschermen. Met lezen zijn ze nog geen half uur bezig. Uit het Iene Miene Media-flitsonderzoek blijkt dat de gemiddelde beeldschermtijd van jonge kinderen (0 t/m 6 jaar) met 50 minuten toegenomen sinds de coronacrisis. Als het kind bezig is, geeft dat je extra tijd om bijvoorbeeld te werken of te koken. Maar acht op de tien ouders vragen zich af wat een gezonde schermtijd is. Hoelang mag een kind achter een beeldscherm zitten?

Er bestaan nog geen goed onderbouwde regels voor schermtijd. Maar er zijn wel handige richtlijnen die je kunt aanhouden. Deze verschillen per leeftijd en hangen samen met de ontwikkeling van je kind. Naarmate het kind ouder wordt, kun je de hoeveelheid schermtijd opbouwen.


Aan de slag!

Balans

Netwerk Mediawijsheid

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Ga naar aanleiding van deze vraag aan de slag met de categorie ‘Balans’ of bekijk dit filmpje waarin uitgelegd wordt hoe jij de MediaDiamant kan gebruiken.

Meer informatie

Logo De Schermwijzer

De Schermwijzer

Peter Nikken en Dian de Vries

Moet ik beeldschermen uit de buurt van mijn baby houden? Of is het voor een peuter schadelijk om een spelletje op de iPad te doen? De Schermwijzer is een wetenschappelijk onderbouwd handboek over digitale opvoeding en schermtijd.

Meer informatie

Mediaopvoeding Playlist

Opvoedinformatie Nederland

Benieuwd hoe andere ouders en opvoeders thuis omgaan met mediaopvoeding? In deze afspeellijst op YouTube vertellen verschillende ouders en kinderen over hoe het er bij hen thuis aan toe gaat.

Bekijk de filmpjes

5 feiten over schermtijd

Netwerk Mediawijsheid

In het blogartikel ‘5 dingen die opvoeders moeten weten over schermtijd’ geeft Nelleke Scherpbier van Kliksafe op feiten gebaseerde manieren om na te denken over de afspraken over schermtijd.

Lees het artikel

Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de Groeigids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.