1. Hoe ga ik om met het mediagebruik van mijn kind nu we veel samen thuis zijn?

Veel gezinnen zitten de komende tijd thuis. De kleintjes gaan misschien niet meer naar de opvang of school en vragen meer aandacht. Terwijl je als ouder misschien ook wel moet werken vanuit huis. Uit het Iene Miene Media-flitsonderzoek blijkt dat jonge kinderen (0 t/m 6 jaar) gemiddeld 2,5 uur besteden aan beeldschermmedia sinds de coronacrisis, bijna een uur meer dan normaal. Vooral het kijken van filmpjes is toegenomen, van 84 naar 114 minuten per dag, en het spelen van online spelletjes, van 29 naar 40 minuten gemiddeld. Hoe voorkom je dat je kind te lang achter een beeldscherm zit? Hoe zorg je voor structuur? En waar beleef je samen plezier aan? Hopelijk helpen deze tien manieren je op weg.

Aan de slag!

Maak een speur- of puzzeltocht

Troovie

Zorg dat je kind filmpjes kijken afwisselt met spelen en ontdekken. Met de app Troovie kun je een leuke speur- en puzzeltocht maken. Start bijvoorbeeld thuis of in het park en laat de kinderen een leuk avontuur beleven.

Meer informatie

Nederlands Jeugdinstituut

Mediagebruik

Nederlands Jeugdinstituut

Door de huidige thuisblijfsituatie neemt in veel gezinnen de schermtijd toe. Hoe ga je hier als ouder mee om? Het NJi geeft je handige tips die je hierbij kunnen helpen.

Meer informatie

Mediaopvoeding.nl

Dé vraagbaak

Mediaopvoeding.nl

Mediaopvoeding.nl is dé vraagbaak voor ouders en professionals met vragen over kinderen en media. Ook zijn er specifieke tips over het mediagebruik van je kind tijdens de coronacrisis. Zo houd je grip!

Meer informatie

Voorleesfilmpjes

De Voorleeshoek

Het sluiten van de scholen zorgt ervoor dat er veel kinderen thuiszitten. De Voorleeshoek is daarom drie weken gratis beschikbaar voor alle kinderen in Nederland. Een leuke & leerzame manier om de kinderen thuis te vermaken. Ouders en verzorgers kunnen een gratis abonnement aanmaken.

Meer informatie

Media in Balans kaart

MediaSmarties

Kun je wel wat hulp en inspiratie gebruiken om de week door te komen met én zonder media? Download de Media in Balans kaart van Mediasmarties. Zie het als afstreepkaart met suggesties. Maak hem op maat en ga aan de slag.

Initiatief van: MediaSmarties

Download de kaart

Digitale tips voor de thuisbasis

Mira Media, Het Mediateam en Bibliotheek Utrecht

Een online overzicht met digitale tips voor thuis. Goed voor afwisseling, ontwikkeling van digitale vaardigheden en extra inzetten op taal.

Meer informatie

Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.