Stap

De meeste dreumesen, peuters en kleuters vinden televisie kijken en spelen met een tablet erg leuk en interessant. Ze kunnen er ook echt iets van leren als je ze stap voor stap begeleid. Maar hoe doe je dat precies? Bekijk de praktische tips en tricks voor het begeleiden van een kind met het gebruik van verschillende kindermedia.


Hoe begeleid ik mijn kind stap voor stap?


De Schermwijzer

GERICHT OP 0 TOT 18 JAAR

Moet ik beeldschermen uit de buurt van mijn baby houden? Of is het voor een peuter schadelijk om een spelletje op de iPad te doen? De Schermwijzer is een wetenschappelijk onderbouwd handboek over digitale opvoeding en schermtijd.

Meer informatie

Mijn computer is leuk

Gericht op 2,5 jaar en ouder

Dit voorleesboekje biedt op een speelse manier ondersteuning aan ouders met kinderen vanaf 2,5 jaar. Het boekje is geschikt voor alle ouders. Ook ouders die moeite hebben met lezen of de Nederlandse taal.

Meer informatie

De MediaDiamant

Gericht op 0 jaar en ouder

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Voor de leeftijdsgroep 0-5 jaar is een aparte brochure ontwikkeld.

Meer informatie

Beeldschermgebruik

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel minuten per dag achter een scherm verantwoordelijk is voor een kind. NJI biedt verschillende tips aan over het beelschemgebruik van jonge kinderen.

Meer Informatie

Podcastserie ‘Media Ouders’

ProBiblio

Schermen en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en kinderen komen er van jongs af aan mee in aanraking. Als ouder is het soms lastig om een goede balans te vinden. Het kan best een zoektocht zijn. Beluister deze podcastserie en hoor hoe andere ouders deze zoektocht ook ervaren.

Meer informatie

Tablet geschikt maken

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

Je tablet geschikt maken voor je kind? De Consumentenbond legt je uit hoe dit moet! Zo kun je zelf bepalen wat je kind ziet.

Meer informatie

'Balanceren met media'

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen is er een gratis brochure ontwikkeld over balanceren met media (aan de slag met de mediatips voor thuis). Deze brochure is beschikbaar in het Nederlands, Turks, Arabisch, Pools en Engels. Download de brochures en maak gebruik van de tips.

Bekijk de brochures

Dossier Apps op Mediawijsheid.nl

GERICHT OP 2 TOT 4 JAAR

Apps staat voor applicaties. Er zijn er duizenden, betaald en gratis, voor op je smartphone of tablet. Maar hoe zit het met de inhoud? Welke applicaties zijn écht goed? Hoe weet je of ze geschikt zijn voor kinderen? Welke educatieve apps zijn er beschikbaar? En hoe leer je zelf een kwalitatief goede app te maken?

Bekijk de apps

Tips voor thuis - Mediasmarties

GERICHT op 1 tot 6 JAAR

Mediasmarties heeft voor de Media Ukkie Dagen verschillende media geselecteerd die passen bij de ontwikkelingsleeftijd en belevings-wereld van dreumesen, peuters en kleuters.

Meer informatie

Cursus mediaopvoeding NTR

GERICHT OP 0 jaar en ouder

Veel kinderen zijn het liefst de hele dag bezig met hun telefoon, computer of tablet. Hoe begeleid je jouw kind hierbij? Een praktische, online cursus voor ouders en opvoeders.'

Meer informatie

KOBI

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

KOBI is een e-reader die passende ondersteuning biedt tijdens het lezen. Ga daarom samen aan de slag met deze app. Speciaal voor de Media Ukkie Dagen kun je een code aanvragen en ontvang je t/m september 2022 gratis toegang tot KOBI. Aanvragen kan van 25 maart t/m 1 april 2022.

Bekijk KOBI

Tips voor ouders op Mediawijsheid.nl

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Praten met je kind over mediawijsheid kan lastig zijn. Op deze website vind je tips en links naar betrouwbare partijen die je verder kunnen helpen. Met deze sites en materialen kun je aan de slag.

Bekijk de tips

Hoe meer talen, hoe meer vreugd?

BIBLIOTHEEK ROTTERDAM

Wil je je ukkie graag voorlezen in je eigen taal? Of inspiratie opdoen? De Bibliotheek Rotterdam heeft verschillende tips op een rij gezet om hiermee aan de slag te gaan. Laat je inspireren door de prentenboekjes, liedjes en nog veel meer.

Bekijk de tips

Tablet en TV kidsproof

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

Sinds de coronacrisis is de beeldschermtijd van jonge kinderen toegenomen. Maar hoe maak je als ouder je tablet, TV en YouTube kidsproof? Radar geeft je enkele tips!

Bekijk de tips

Suggestie Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Zorg voor een gezonde balans tussen slaap, beweging en stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media. Benieuwd naar het belang van bewegen en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan? De Nut en Noodzaak toolbox van Kenniscentrum Sport & Bewegen helpt je op weg.

Bekijk de toolbox

Lezen in andere talen

BIBLIOTHEEK HELMOND-PEEL

Als een kind zijn eerste taal goed leert, leert het gemakkelijker een tweede taal. Ouders kunnen dus het beste praten en voorlezen in de taal die ze het beste spreken, de taal van het hart. De Bibliotheek heeft een kleine collectie prentenboeken in verschillende talen. Daarnaast biedt het ook speelleermaterialen waarmee kinderen zich al spelend kunnen ontwikkelen.

Bekijk de collectie

Het mediagesprek

gericht op 0 tot 18 jaar

Op deze website vind je informatie en praktische tips voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven. Ook is de informatie in een verkorte vorm vertaald in vijf talen.

Meer informatie

Feiten over schermtijd

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

In het blogartikel '5 dingen die opvoeders moeten weten over schermtijd' geeft Nelleke Scherpbier van Kliksafe op feiten gebaseerde manieren om na te denken over de afspraken over schermtijd.

Lees het artikel

YouTube Kids

GERICHT OP 0 jaar en ouder

YouTube Kids is een aparte app voor Android en iOS met daarin alleen een kindvriendelijk videoaanbod. De app biedt tekenfilms, kinderliedjes en educatieve video’s.

Meer informatie

Nare beelden in de media

Nare beelden

GERICHT OP 0 jaar en ouder

Via de media kunnen verschillende vervelende beelden of berichten binnen komen. Ook kinderen horen of zien dit. Die berichten kunnen indruk maken. Hoe begeleid je je kind hierin? Humankind geeft je per leeftijd verschillende tips.

Bekijk de tips

Media Checklist

GERICHT OP 0 tot 6 jaar

Waar moet je op letten als je een nieuwe app of game voor je ukkie installeert? En hoe bepaal je of een filmpje en televisieprogramma geschikt is voor jouw kind? Met de Media Checklist weet je het zo!

Download checklist

PEGI

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

PEGI informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd een game geschikt is. De PEGI-leeftijdsclassificatielogo’s staan op de voor- en achterkant van de verpakking en geven een van de volgende categorieën aan: 3, 7, 12, 16 en 18.

Meer informatie

Dossier Kinderen 0-6 jaar

GERICHT OP 0 tot 6 JAAR

De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Ook bij de allerkleinsten. Of het nu gaat om swipende peuters, aan tablets gekluisterde kleuters of het internet of toys: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag. Veel ouders beseffen dan ook dat het verstandig leren omgaan met media een steeds belangrijker onderdeel van de opvoeding is geworden. Maar hoe pak je dat als ouder het beste aan?

Meer informatie

Beeldschermtijd in de hand houden

Srceentime voor Android of Screentime - time messager voor iOs

Er zijn diverse apps beschikbaar die je helpen bij het beperken en in de hand houden van de beeldschermtijd. Gebruik bijvoorbeeld Screentime voor Android of ScreenTime – Time Messenger voor iOS

Download de app

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

TAAL BEGINT THUIS

Taal begint thuis heeft verschillende tips op een rij gezet voor het stimuleren van de taal van je kind. Je vindt er onder andere taalspelletjes, praat- en schrijftips. Deze zijn ook mooi inzetbaar wanneer je een andere taal beheerst.

Ga naar de tips

Overzicht van informatiekanalen