Stap
De meeste dreumesen, peuters en kleuters vinden televisie kijken en spelen met een tablet erg leuk en interessant. Ze kunnen er ook echt iets van leren als je ze stap voor stap begeleid. Maar hoe doe je dat precies? Bekijk de praktische tips en tricks voor het begeleiden van een kind met het gebruik van verschillende kindermedia.
Hoe begeleid ik mijn kind stap voor stap?

De Schermwijzer
GERICHT OP 0 TOT 18 JAAR
Moet ik beeldschermen uit de buurt van mijn baby houden? Of is het voor een peuter schadelijk om een spelletje op de iPad te doen? De Schermwijzer is een wetenschappelijk onderbouwd handboek over digitale opvoeding en schermtijd.

Mijn computer is leuk
Gericht op 2,5 jaar en ouder
Dit voorleesboekje biedt op een speelse manier ondersteuning aan ouders met kinderen vanaf 2,5 jaar. Het boekje is geschikt voor alle ouders. Ook ouders die moeite hebben met lezen of de Nederlandse taal.

De MediaDiamant
Gericht op 0 jaar en ouder
De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Voor de leeftijdsgroep 0-5 jaar is een aparte brochure ontwikkeld.

Beeldschermgebruik
GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER
Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel minuten per dag achter een scherm verantwoordelijk is voor een kind. NJI biedt verschillende tips aan over het beelschemgebruik van jonge kinderen.

Podcastserie ‘Media Ouders’
ProBiblio
Schermen en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en kinderen komen er van jongs af aan mee in aanraking. Als ouder is het soms lastig om een goede balans te vinden. Het kan best een zoektocht zijn. Beluister deze podcastserie en hoor hoe andere ouders deze zoektocht ook ervaren.

Tablet geschikt maken
GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR
Je tablet geschikt maken voor je kind? De Consumentenbond legt je uit hoe dit moet! Zo kun je zelf bepalen wat je kind ziet.

'Balanceren met media'
GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR
Speciaal voor de Media Ukkie Dagen is er een gratis brochure ontwikkeld over balanceren met media (aan de slag met de mediatips voor thuis). Deze brochure is beschikbaar in het Nederlands, Turks, Arabisch, Pools en Engels. Download de brochures en maak gebruik van de tips.

Dossier Apps op Mediawijsheid.nl
GERICHT OP 2 TOT 4 JAAR
Apps staat voor applicaties. Er zijn er duizenden, betaald en gratis, voor op je smartphone of tablet. Maar hoe zit het met de inhoud? Welke applicaties zijn écht goed? Hoe weet je of ze geschikt zijn voor kinderen? Welke educatieve apps zijn er beschikbaar? En hoe leer je zelf een kwalitatief goede app te maken?

Tips voor thuis - Mediasmarties
GERICHT op 1 tot 6 JAAR
Mediasmarties heeft voor de Media Ukkie Dagen verschillende media geselecteerd die passen bij de ontwikkelingsleeftijd en belevings-wereld van dreumesen, peuters en kleuters.

Cursus mediaopvoeding NTR
GERICHT OP 0 jaar en ouder
Veel kinderen zijn het liefst de hele dag bezig met hun telefoon, computer of tablet. Hoe begeleid je jouw kind hierbij? Een praktische, online cursus voor ouders en opvoeders.'

KOBI
GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR
KOBI is een e-reader die passende ondersteuning biedt tijdens het lezen. Ga daarom samen aan de slag met deze app. Speciaal voor de Media Ukkie Dagen kun je een code aanvragen en ontvang je t/m september 2022 gratis toegang tot KOBI. Aanvragen kan van 25 maart t/m 1 april 2022.

Tips voor ouders op Mediawijsheid.nl
GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER
Praten met je kind over mediawijsheid kan lastig zijn. Op deze website vind je tips en links naar betrouwbare partijen die je verder kunnen helpen. Met deze sites en materialen kun je aan de slag.

Hoe meer talen, hoe meer vreugd?
BIBLIOTHEEK ROTTERDAM
Wil je je ukkie graag voorlezen in je eigen taal? Of inspiratie opdoen? De Bibliotheek Rotterdam heeft verschillende tips op een rij gezet om hiermee aan de slag te gaan. Laat je inspireren door de prentenboekjes, liedjes en nog veel meer.

Tablet en TV kidsproof
GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR
Sinds de coronacrisis is de beeldschermtijd van jonge kinderen toegenomen. Maar hoe maak je als ouder je tablet, TV en YouTube kidsproof? Radar geeft je enkele tips!

Suggestie Kenniscentrum Sport & Bewegen
Kenniscentrum Sport & Bewegen
Zorg voor een gezonde balans tussen slaap, beweging en stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media. Benieuwd naar het belang van bewegen en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan? De Nut en Noodzaak toolbox van Kenniscentrum Sport & Bewegen helpt je op weg.

Lezen in andere talen
BIBLIOTHEEK HELMOND-PEEL
Als een kind zijn eerste taal goed leert, leert het gemakkelijker een tweede taal. Ouders kunnen dus het beste praten en voorlezen in de taal die ze het beste spreken, de taal van het hart. De Bibliotheek heeft een kleine collectie prentenboeken in verschillende talen. Daarnaast biedt het ook speelleermaterialen waarmee kinderen zich al spelend kunnen ontwikkelen.

Het mediagesprek
gericht op 0 tot 18 jaar
Op deze website vind je informatie en praktische tips voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven. Ook is de informatie in een verkorte vorm vertaald in vijf talen.

Feiten over schermtijd
GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER
In het blogartikel '5 dingen die opvoeders moeten weten over schermtijd' geeft Nelleke Scherpbier van Kliksafe op feiten gebaseerde manieren om na te denken over de afspraken over schermtijd.


Nare beelden
GERICHT OP 0 jaar en ouder
Via de media kunnen verschillende vervelende beelden of berichten binnen komen. Ook kinderen horen of zien dit. Die berichten kunnen indruk maken. Hoe begeleid je je kind hierin? Humankind geeft je per leeftijd verschillende tips.

Media Checklist
GERICHT OP 0 tot 6 jaar
Waar moet je op letten als je een nieuwe app of game voor je ukkie installeert? En hoe bepaal je of een filmpje en televisieprogramma geschikt is voor jouw kind? Met de Media Checklist weet je het zo!

PEGI
GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER
PEGI informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd een game geschikt is. De PEGI-leeftijdsclassificatielogo’s staan op de voor- en achterkant van de verpakking en geven een van de volgende categorieën aan: 3, 7, 12, 16 en 18.

Dossier Kinderen 0-6 jaar
GERICHT OP 0 tot 6 JAAR
De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Ook bij de allerkleinsten. Of het nu gaat om swipende peuters, aan tablets gekluisterde kleuters of het internet of toys: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag. Veel ouders beseffen dan ook dat het verstandig leren omgaan met media een steeds belangrijker onderdeel van de opvoeding is geworden. Maar hoe pak je dat als ouder het beste aan?


Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’
Cubiss
Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

TAAL BEGINT THUIS
Taal begint thuis heeft verschillende tips op een rij gezet voor het stimuleren van de taal van je kind. Je vindt er onder andere taalspelletjes, praat- en schrijftips. Deze zijn ook mooi inzetbaar wanneer je een andere taal beheerst.

Bekijk ook de andere tips
Overzicht van informatiekanalen
- MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
- Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
- NJi - gevalideerde informatie voor ouders over mediaopvoeding
- Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland
- mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen
- Boekstart - digitale tips