Sprong

De beloftes van educatieve apps en programma’s vliegen om je oren, maar wat kan een kind er echt van opsteken? Hoe kan je apps, filmpjes en boekjes inzetten zodat een kind er iets van leert en sprongen maakt in de ontwikkeling? Deze tips helpen je daarbij en zorgen voor de sprongen in de juiste richting. Laat je inspireren én kijk wat voor jou en je kind passend is.


Hoe kan ik media inzetten voor een positieve ontwikkeling van mijn kind?


Family Link-app

GERICHT OP ALLE LEEFTIJDEN

Heb je een jong kind of een onstuimige tiener? Met de Family Link-app van Google kun je digitale huisregels instellen om je kind te begeleiden bij het leren, spelen en ontdekken op internet.

Meer informatie

Digitale Burgertjes

SCOOLEDU

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?

Meer informatie

Mediaopvoeding: je kind verstandig leren omgaan met media

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Veel opvoedvragen gaan over het mediagebruik van kinderen. De grootste uitdaging voor ouders is om een goede balans te vinden. Naast digitale media, moet er ook tijd zijn om buiten te spelen, te sporten, te lezen, voldoende te slapen en met elkaar te praten en te lachen. Hoe kun je je kind daarbij helpen?

Meer informatie

Kijkwijzer

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Kijkwijzer informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd mediaproducten risico’s kunnen bevatten voor kinderen.

Meer informatie

Beeldschermgebruik

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel minuten per dag achter een scherm verantwoordelijk is voor een kind. NJI biedt verschillende tips aan over het beelschemgebruik van jonge kinderen.

Meer Informatie

Mijn computer is leuk

Gericht op 2,5 jaar en ouder

Dit voorleesboekje biedt op een speelse manier ondersteuning aan ouders met kinderen vanaf 2,5 jaar. Het boekje is geschikt voor alle ouders. Ook ouders die moeite hebben met lezen of de Nederlandse taal.

Meer informatie

Parental Control

GERICHT OP ALLE LEEFTIJDEN

Parental Control stelt ouders onder meer in staat om toegang tot games, websites, bepaalde inhoud en diensten uit te schakelen of te beperken.

Meer informatie

Tips voor ouders op Mediawijsheid.nl

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Praten met je kind over mediawijsheid kan lastig zijn. Op deze website vind je tips en links naar betrouwbare partijen die je verder kunnen helpen. Met deze sites en materialen kun je aan de slag.

Bekijk de tips

Kliksafe

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Kliksafe is specialist op het gebied van internetfilters. Je kunt kiezen uit drie filters: flex, pro en select. De keuze is aan jou als ouder.

Meer informatie

KOBI

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

KOBI is een e-reader die passende ondersteuning biedt tijdens het lezen. Ga daarom samen aan de slag met deze app. Speciaal voor de Media Ukkie Dagen kon je een code aanvragen en ontving je t/m september 2022 gratis toegang tot KOBI. Aanvragen kon van 25 maart t/m 1 april 2022.

Bekijk KOBI

Dossier Kinderen 0-6 jaar

GERICHT OP 0 tot 6 JAAR

De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Ook bij de allerkleinsten. Of het nu gaat om swipende peuters, aan tablets gekluisterde kleuters of het internet of toys: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag. Veel ouders beseffen dan ook dat het verstandig leren omgaan met media een steeds belangrijker onderdeel van de opvoeding is geworden. Maar hoe pak je dat als ouder het beste aan?

Meer informatie

Veilig internetten

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Wil je ook dat je kind een mobiel apparaat veilig en verstandig gebruikt? Bekijk de tips van Veilig internetten.

Meer informatie

KLETSHEADFS

Voor ouders

Kletsheads is een podcast over meertalige kinderen voor ouders, leerkrachten en logopedisten. Wat kun je verwachten als je je kinderen meertalig opvoedt? Waar moet je op letten? Wat helpt hun taalontwikkeling wél, en wat juist niet? Bekijk de tips

Ga naar de podcasts

BoekStart

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Landelijk programma om voorlezen voor baby’s te promoten. Verhalen vertellen versterkt de band met jouw baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Boekstart is verkrijgbaar bij jouw in de buurt of download de app boordevol video’s en informatie over voorlezen.

Meer informatie

Meertaligheid

BOEKSTART

Ouders kunnen het beste voorlezen in hun thuistaal. Het heeft het meest effect als er wordt voorgelezen in de eigen taal; de taal die iemand het best beheerst. Want het voorlezen en het praten over het boek gaat veel beter in de taal die je vloeiend spreekt. Aan de slag?

Bekijk de tips

Beeldschermtijd: hoe vaak en hoelang?

GERICHT OP 0 TOT 5 JAAR

Hoe vaak en hoelang mag je peuter of kleuter op de tablet, smartphone of computer? Bekijk deze handige bewaar-adviezen voor ouders en andere media-opvoeders.

Meer informatie

Digitale balans

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Welke rol spelen media in jouw leven? Schermen zijn leuk, maar kunnen ook veel van je vragen. Je kunt de balans opmaken door te kijken naar je gezondheid.

Meer informatie

Tablet en TV kidsproof

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

Sinds de coronacrisis is de beeldschermtijd van jonge kinderen toegenomen. Maar hoe maak je als ouder je tablet, TV en YouTube kidsproof? Radar geeft je enkele tips!

Bekijk de tips

Mediasmarties

Gericht op 0 jaar en ouder

Overzicht van kindermedia met specifieke informatie over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten. Denk aan tv-programma’s, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites.

Meer informatie

Het Media Groei Boekje

Het Media Groei Boekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media. Hierbij hoort ook een toolkit voor professionals, met tips voor activiteiten voor ouders en voorbeeldberichten. Deze tip is afkomstig van de opvoedings pagina.

Meer informatie

De Schermwijzer

GERICHT OP 0 TOT 18 JAAR

Moet ik beeldschermen uit de buurt van mijn baby houden? Of is het voor een peuter schadelijk om een spelletje op de iPad te doen? De Schermwijzer is een wetenschappelijk onderbouwd handboek over digitale opvoeding en schermtijd.

Meer informatie

Beperk de schermtijd

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Met dit programma kun je gemakkelijk het online gebruik van je kind beperken. Deze parental control software bevat een module voor het beheren van de tijd waarover een kind mag beschikken om te internetten.

Meer informatie

MediaWolk

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

Wil je graag met je partner of medeopvoeder praten over de rol van media in de opvoeding en weet je niet hoe je moet beginnen? Gebruik de mediawolk en laat je inspireren door de vele vragen.

Download de kaart

Dossier Apps op Mediawijsheid.nl

GERICHT OP 2 TOT 4 JAAR

Apps staat voor applicaties. Er zijn er duizenden, betaald en gratis, voor op je smartphone of tablet. Maar hoe zit het met de inhoud? Welke applicaties zijn écht goed? Hoe weet je of ze geschikt zijn voor kinderen? Welke educatieve apps zijn er beschikbaar? En hoe leer je zelf een kwalitatief goede app te maken?

Bekijk de apps

Overzicht van informatiekanalen