7. Hoe weet ik welke boekjes, films en spelletjes geschikt zijn voor mijn kind?

Volgens het Iene Miene Media-onderzoek 2021, vraagt 90% van ouders zich af waar ze informatie vinden over welk boek, site of app geschikt is voor hun kind en hoe ze kunnen beoordelen of een spelletje, website of app wel bij hun kind past. Kijkwijzer en Pegi kunnen je hierbij adviseren, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de interesses en belevingswereld van jouw kind. Elk kind vindt andere boekjes, filmpjes of spelletjes leuk.  De onderstaande tips bieden je vele adviezen en recensies over de geschiktheid van media voor je kind.

Blijf veel met je kind praten over wat het ziet, wat het leuk vindt en waarom. Dan ben jij de eerste die het merkt als er iets niet goed gaat. En kun je daarna beter de media uitzoeken die passen bij de interesses en belevingswereld van je kind. Het verschilt per leeftijd waar je op kunt letten.


Aan de slag!

Logo MediaDiamant

Inhoud en plezier

GERICHT OP 0 TOT 18 JAAR

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Ga naar aanleiding van deze vraag aan de slag met de categorieInhoud’ en ‘Plezier’.

Meer informatie

Logo Mediasmarties

Mediasmarties

Gericht op 0 jaar en ouder

Overzicht van kindermedia met specifieke informatie over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten. Denk aan tv-programma’s, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites.

Meer informatie

Logo Mediasmarties

BoekStart

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Landelijk programma om voorlezen voor baby’s te promoten. Verhalen vertellen versterkt de band met jouw baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Boekstart is verkrijgbaar bij jouw in de buurt of download de app boordevol video’s en informatie over voorlezen.

Meer informatie

Logo Mediasmarties

Booxalive

GERICHT OP 1 JAAR EN OUDER

Deze site vol digitale prentenboeken, kinderpoëzie en vele andere content voor kids is opgezet omdat lezen, ondanks de “iMaatschappij” erg belangrijk blijft. Booxalive biedt wat de naam inhoudt: “levende boeken”..

Meer informatie

Cinekid Applab

Applab

GERICHT OP 3 jaar en ouder

In de AppLab staan een selectie van apps die door Cinekid onafhankelijk beoordeeld zijn en aanbevolen, als hulpmiddel om mooie, creatieve, veilige en kwalitatieve apps te vinden voor jonge kinderen.

Meer informatie

Logo Mediasmarties

Bereslim

GERICHT OP 3 TOT 7 JAAR

Bereslim is een aanbieder van digitale prentenboeken en pedagogisch verantwoorde spellen die bijdragen aan de taalontwikkeling, woordenschat, leesvaardigheid en het leergedrag van peuters & kleuters.

Meer informatie

Logo Mediasmarties

PEGI

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

PEGI informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd een game geschikt is. De PEGI-leeftijdsclassificatielogo’s staan op de voor- en achterkant van de verpakking en geven een van de volgende categorieën aan: 3, 7, 12, 16 en 18.

Meer informatie

Logo Mediasmarties

Samen media beleven

Het is goed om actief betrokken te zijn wanneer je kind gebruikmaakt van media. Inspiratie nodig voor leuke apps, boekjes of spelletjes om samen te doen en media te beleven?

Bekijk de extra tips

Jongetje met media

De Jeugdbibliotheek

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

De Jeugdbibliotheek biedt de Prentenboek Top 10, de leukste luisterboekjes, e-books en de favoriete series van je ukkie aan. Bekijk de website voor het gehele overzicht.

Meer informatie

Kijkwijzer

Kijkwijzer

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Kijkwijzer informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd mediaproducten risico’s kunnen bevatten voor kinderen.

Meer informatie

Logo Mediasmarties

BookaBooka

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Met BookaBooka laat je je kind verantwoord los in een wereld aan prentenboeken! Met 100+ prentenboeken en diverse voorleesstemmen is er genoeg te kiezen. BookaBooka is makkelijk te bedienen door de allerkleinsten en beschikbaar voor iOS, Android en Windows. Ook leuk: veel boeken zijn in meerdere talen beschikbaar.

Meer informatie

Kijkwijzer

De Voorleeshoek

GERICHT OP 0 JAAR tot 10 jaar

De Voorleeshoek is een online platform met voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar. Wekelijks komen er nieuwe voorleesverhalen online. De verhalen zijn een combinatie van prenten en muziek.

Meer informatie

Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl en de Groeigids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.