De MediaDiamant is een wegwijzer met concrete tips om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

Meer informatie

Plezier – geniet van de mogelijkheden

App Kids Studio

App Kids Studio

App Kids Studio ontwikkelt leuke educatieve apps voor kinderen. Bekijk de apps over Polly de Pinguin, Pi de Panda en Zoe de Zeehond.

Initiatief van: App Kids Studio

Meer informatieSchoolTV voor ukkies

Gericht op groep 1 en 2

Op de website van NTR SchoolTV is ook voor ukkies uitstekend materiaal te vinden. Kijk hier filmpjes terug van o.a Koekeloere, Rekenen met Moffel en Piertje en Beestenboerderij. Muziek maken, rekenen, woorden leren, oriënteren op de wereld: de filmpjes van SchoolTV helpen jonge kinderen op verschillende manieren in de ontwikkeling.

Initiatief van: NTR

Meer informatie

BoekStart

Vanaf 0 jaar

Landelijk programma om voorlezen voor baby’s te promoten. Verhalen vertellen versterkt de band met uw baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Boekstart is verkrijgbaar bij jouw in de buurt of download de app boordevol video’s en informatie over voorlezen.

Initiatief van: De Bibliotheek en Stichting Lezen

Meer informatie

Booxalive

Deze site vol digitale prentenboeken, kinderpoëzie en vele andere content voor kids is opgezet omdat lezen, ondanks de “iMaatschappij” erg belangrijk blijft. Booxalive biedt wat de naam inhoudt: “levende boeken”.

Initiatief van: Booxalive

Meer informatie

Media Ukkie Land

Media Ukkie Land is een leuke speelplek voor kleuters en tegelijkertijd toont het ouders hoe de media verleidingstechnieken inzetten om kinderen te beïnvloeden. Door kinderen in het paviljoen te verleiden met de ook op televisie gebruikte technieken wil Beeld en Geluid inzicht geven in de werking ervan.

Initiatief van: Mediawijzer.net en Beeld en Geluid

Meer informatie

WePboek: geanimeerde prentenboeken voor ukkies

WePboek beschikt over een verzameling geselecteerde geanimeerde prentenboeken voor verschillende leeftijdscategorieën. De boeken stimuleren de taalontwikkeling van peuters door gebruik te maken van woorden, beelden en geluiden.

Meer informatie

Bereslim

Gericht op 3 tot 7 jaar

Op de website van Bereslim staat pedagogisch verantwoorde computerspellen voor peuters en kleuters, waaronder digitale prentenboeken, leerzame taalspellen en spellen die een goede taakaanpak stimuleren. Bereslim biedt ook een forum voor ouders.

Initiatief van: Bereslim

Meer informatie

Digitale prentenboeken in de bibliotheek

Voorleesfilmpjes

De Bibliotheek biedt diverse voorleesfilmpjes aan voor kinderen. Dit zijn geanimeerde prentenboeken, die worden voorgelezen. Soms worden ze ook nog ondersteund met (klassieke) muziek. De voorleesfilmpjes die nu worden aangeboden komen van Bereslim, de Voorleeshoek en Schooltv Beeldbank. Met een Bibliotheekabonnement kunnen de filmpjes gratis bekeken worden.

Initiatief van: de Bibliotheek

Meer informatie


Inhoud – weet welke media geschikt is

Mediasmarties

gericht op 1,5 jaar en ouder

Overzicht van kindermedia met specifieke informatie over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten, zoals televisieprogramma’s, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites.

Initiatief van: Mediasmarties

Meer informatie


Kijkwijzer

Kijkwijzer informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd mediaproducten risico’s kunnen bevatten voor kinderen.

Initiatief van: Kijkwijzer

Meer informatie


Cinekid AppLab

AppLab van Cinekid

In de AppLab staan een selectie van apps die door Cinekid onafhankelijk beoordeeld zijn en aanbevolen, als hulpmiddel om mooie, creatieve, veilige en kwalitatieve apps te vinden voor jonge kinderen.

Initiatief van: Cinekid

Meer informatie

Cinekid AppLab

YouTube Kids

gericht op 3 jaar tot 12 jaar

YouTube Kids is een aparte app voor Android en iOS met daarin alleen een kindvriendelijk videoaanbod. De app biedt tekenfilms, kinderliedjes en educatieve video’s.

Initiatief van: YouTube

Meer informatie

Cinekid AppLab

PEGI

PEGI informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd een game geschikt is. De PEGI-leeftijdsclassificatielogo’s staan op de voor- en achterkant van de verpakking en geven een van de volgende categorieën aan: 3, 7, 12, 16 en 18.

Initiatief van: PEGI

Meer informatie


Veilig – voorkom risico’s

Ouders online

Gericht op -1 tot 18 jaar

Grootste ouders-community van Nederland, voor ouders van kinderen van -1 tot 18 jaar.

Initiatief van: Ouders Online

Meer informatie

Maak je tablet kindvriendelijk

Maak je tablet kindvriendelijk

Kinderen zijn dol op tablets. Met de juiste instellingen kunnen ze er veel plezier aan beleven. Tips om je iPad of Android tablet kindvriendelijk te maken.

Initiatief van: Mijn Kind Online

Meer informatie

Veilig internetten

Een website waar mensen tips, trics en praktische stap voor stap uitleg kunnen vinden over wat zij kunnen doen en laten om veilig te internetten.

Initiatief van: ECP | Platform voor de Informatiesamenleving

Meer informatie


Kijkwijzer

Qustodio

Met het programma Qustodio kun je gemakkelijk het online gebruik van je kind beperken. Deze parental control software bevat een module voor het beheren van de tijd waarover een kind mag beschikken om te internetten.

Initiatief van: Qustodio

Meer informatie


Kijkwijzer

Parental Control – Wat is het en wat kun je ermee?

Parental Control stelt ouders onder meer in staat om toegang tot games, websites, bepaalde inhoud en diensten uit te schakelen of te beperken.

Initiatief van: Kijkwijzer

Meer informatie


Samen – begeleid je kind

mediaopvoeding.nl

Mediaopvoeding.nl

antwoorden van deskundigen

Mediaopvoeding.nl is dé vraagbaak voor ouders en professionals voor vragen over media en mediagebruik van kinderen van 0 tot en met 18 jaar. Mediaopvoeding.nl wordt beheerd door Stichting Opvoeden.nl.

De hoofdredactie bestaat uit Ouders Online, Bureau Jeugd en Media het Nederlands Jeugd Instituut.

Meer Informatie

Cursus mediaopvoeding NTR

Veel kinderen zijn het liefst de hele dag bezig met hun telefoon, computer of tablet. Hoe begeleid je jouw kind hierbij? Een praktische, online cursus voor ouders en opvoeders.

Initiatief van: NTR
Aangeboden door: MAX Vandaag

Volg de curcus


Mediawijsheid: veilig internetten met je kind

24 Baby heeft tijdens de Media Ukkie Dagen een artikel geschreven vol met tips om samen met je kind online te gaan.

Lees het artikel

Opvoeden.nl

Op deze website vindt u informatie en tips over allerlei onderwerpen die te maken hebben met opvoeden (o.a. met media) en opgroeien.

Initiatief van: Stichting Opvoeden

Meer informatie

e-cursus ‘Mediawijs opvoeden bij peuters & kleuters’

Vragen over online veiligheid, schermtijd en apps voor (jonge) kinderen? Volg een 5-delige e-cursus ‘Mediawijs opvoeden bij peuters & kleuters’.

Meer informatie

Mediaopvoeding voorleesboekje: 'Mijn computer is leuk'

Mediaopvoeding voorleesboekje: ‘Mijn computer is leuk’

gericht op 2,5 tot 6 jaar

Dit voorleesboekje biedt op een speelse manier mediaopvoedondersteuning aan ouders met jonge kinderen (2,5 tot 6 jaar). Het boekje is geschikt voor alle ouders, inclusief ouders die moeite hebben met lezen of met de Nederlandse taal.

Initiatief van: Pharos

Meer informatie

Mediawijsheid.nl

Op deze website krijg je informatie over veilig en slim gebruik van (digitale) media. Er zijn aparte dossiers voor kleine kinderen, schoolkinderen en volwassenen. Veel goede tips en advies over organisaties waar je terecht kunt voor meer informatie en/of hulp.

Initiatief van: Netwerk Mediawijsheid

Meer informatie


Balans – momenten met en zonder

Beeldschermtijd: hoe vaak en hoelang?

Beeldschermtijd: hoe vaak en hoelang?

Gericht op 0 tot 5 jaar

Hoe vaak en hoelang mag je peuter of kleuter op de tablet, smartphone of computer? Bekijk deze handige bewaar-adviezen voor ouders en andere media-opvoeders.

Initiatief van: Mijn Kind Online

Meer informatie

Beeldschermtijd: hoe vaak en hoelang?

Beleef de lente

Kijk eens mee in een vogelnest. Op beleefdelente.nl vind je webcams waarmee je live kunt kijken naar vogels in hun nesten. Volg bijvoorbeeld het leven van de koolmees, zwaluw of bosuil.

Initiatief van: Vogelbescherming Nederland

Meer informatie

Beeldschermtijd: hoe vaak en hoelang?

Voorlezen

Een boek is ook media, voorlezen is dan ook een beter idee vlak voor het slapengaan en stimuleert bovendien de taalontwikkeling van je kind. De bibliotheek heeft een groot aanbod van kinderboeken.

Meer informatie

Beeldschermtijd: hoe vaak en hoelang?

Beeldschermtijd in de hand houden

Er zijn diverse apps beschikbaar die je helpen bij het beperken en in de hand houden van de beeldschermtijd. Gebruik bijvoorbeeld Screentime voor Android of ScreenTime – Time Messenger voor iOS.

iOS (Apple) Android

Beeldschermtijd: hoe vaak en hoelang?

Troovie

Zorg ervoor dat je kind niet alleen maar bezig is met media. Met de app Troovie kan je een leuke speur- en puzzeltocht maken. Start bijvoorbeeld thuis of op de camping en laat de kinderen een leuk avontuur beleven.

Meer informatie

Beeldschermtijd: hoe vaak en hoelang?

Luisterboeken

Luisterboeken zijn heerlijk voor het slapengaan, de bibliotheek heeft er genoeg (ook voor niet-leden).

Initiatief van: De Bibliotheek

Meer informatie


Tips om samen met je ukkie te lezen

 • Prentenboek: OnzichtBart, Maureen Fergus en Dusan Petricic
  Bart wil heel graag dat iemand hem de aardappels doorgeeft. Maar helaas: zijn vader, moeder, broer en zusje zijn allemaal druk bezig met hun eigen leven en horen hem niet.
  Dan gebeurt er iets vreselijks, maar tegelijkertijd ook fantastisch… Bart wordt onzichtbaar!
  » Meer informatie
 • Prentenboek: Roef, Thomas Thijssens en Esther van den Brink
  Roef heeft een boel vriendjes, zoals Slurp en Jopie de poes; mama is natuurlijk zijn beste vriend. Maar mama heeft het heel druk met Foon, haar andere vriend. Roef laat het er niet bij zitten. Zal het hem ooit lukken om weer samen met mama zijn lievelingsboek te lezen?
  » Meer informatie
 • Prentenboek: Het is een boek, Lane Smith
  Aap zit rustig een boek te lezen. Alleen stoort Ezel hem steeds! Want die begrijpt maar niet wat hij aan het doen is. Ook bestookt Ezel hem steeds met vragen over het vreemde ding wat hij in zijn handen heeft. Want hoe scrol je naar benden? En hoe kun je ze laten vechten?
  » Meer informatie
 • WePboek: geanimeerde prentenboeken voor ukkies
  WePboek beschikt over een verzameling geselecteerde geanimeerde prentenboeken voor verschillende leeftijdscategorieën. De boeken stimuleren de taalontwikkeling van peuters door gebruik te maken van woorden, beelden en geluiden.
  » Meer informatie

Tips voor apps en digitale mediaproducten

 • Luqo Spellenreeks
  (Winnaar Gouden Guppy 2018)

  Het Luqo spellenplatform laat kinderen samenspelen buiten het scherm, waarbij de kracht van digitale entertainment geweldig wordt benut
  » Meer informatie
 • Kidiyo
  (Genomineerde Gouden Guppy 2018)

  De app Kidiyo biedt spellen, avonturen en andere items die op het scherm beginnen en in de “echte” wereld eindigen. In de app draait het vooral om spel en ontdekken.
  » Meer informatie
 • Chalk Gardens
  (Eervolle vermelding Gouden Guppy 2018)

  Chalk Gardens is een fantasy exploration game die nog in ontwikkeling is. De speler speelt een kind dat een groot verlies heeft ervaren. Via zijn spel wordt de situatie van verlies nagebootst en gaat het kind proberen die spelsituatie op te lossen.
  » Meer informatie
 • Een Verre Reis van Toon Tellegen
  (Winnaar Gouden Guppy 2017)

  In het interactieve boek duik je in de fabelachtige geanimeerde wereld van Toon Tellegen.
  » Meer informatie
 • Brikki de Leeuw
  Brikki helpt kinderen hun fantasie gestalte te geven. Met Brikki kunnen kinderen hetzelfde als grote mensen: ze maken hun eigen boekjes, filmpjes en zelfs hun eigen televisie.
  » Meer informatie

Deel deze tips