Apps, tv & games voor ukkies

Mediasmarties

gericht op 1,5 jaar en ouder

Overzicht van kindermedia met specifieke informatie over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten, zoals televisieprogramma’s, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites.

Initiatief van: Mediasmarties

Meer informatie


App Kids Studio

App Kids Studio

App Kids Studio ontwikkelt leuke educatieve apps voor kinderen. Bekijk de apps over Polly de Pinguin, Pi de Panda en Zoe de Zeehond.

Initiatief van: App Kids Studio

Meer informatie

SchoolTV voor ukkies

Gericht op groep 1 en 2

Op de website van NTR SchoolTV is ook voor ukkies uitstekend materiaal te vinden. Kijk hier filmpjes terug van o.a Koekeloere, Rekenen met Moffel en Piertje en Beestenboerderij. Muziek maken, rekenen, woorden leren, oriënteren op de wereld: de filmpjes van SchoolTV helpen jonge kinderen op verschillende manieren in de ontwikkeling.

Initiatief van: NTR

Meer informatie

Cinekid AppLab

AppLab van Cinekid

In de AppLab staan een selectie van apps die door Cinekid onafhankelijk beoordeeld zijn en aanbevolen, als hulpmiddel om mooie, creatieve, veilige en kwalitatieve apps te vinden voor jonge kinderen.

Initiatief van: Cinekid

Meer informatie

Een Verre Reis
van Toon Tellegen

Gericht op 6 jaar en ouder

Voor alle fans van het werk van de veelgeprezen Nederlandse auteur Toon Tellegen, liefhebbers van geïllustreerde verhalen en prentenboeken en ouders of leerkrachten die een bijzonder interactief boek zoeken voor hun kind: met ‘Een Verre Reis’ duik je in een fabelachtige geanimeerde wereld.

Winnaar Gouden Guppy 2017

Initiatief van: Gwen Stok (Gwenst) en YipYip, in samenwerking met Querido Kinderboeken.

Meer informatie

Bereslim

Gericht op 3 tot 7 jaar

Op de website van Bereslim staat pedagogisch verantwoorde computerspellen voor peuters en kleuters, waaronder digitale prentenboeken, leerzame taalspellen en spellen die een goede taakaanpak stimuleren. Bereslim biedt ook een forum voor ouders.

Initiatief van: Bereslim

Meer informatie

Brikki de Leeuw

Gericht op 2 tot 6 jaar

Brikki helpt kinderen hun fantasie gestalte te geven. Met Brikki kunnen kinderen hetzelfde als grote mensen: ze maken hun eigen boekjes, filmpjes en zelfs hun eigen televisie.

Initiatief van: Ronald Luitwieler en Ingmar de Lange

Meer informatie

App YouChoose

gericht op 3 jaar en ouder

Met de app YouChoose kun je als ouder kiezen welke YouTube filmpjes kinderen mogen kijken door bepaalde kanalen toe te voegen in de app.

Meer informatie


Boekjes voor ukkies

BoekStart

Vanaf 0 jaar

Landelijk programma om voorlezen voor baby’s te promoten. Verhalen vertellen versterkt de band met uw baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Boekstart is verkrijgbaar bij jouw in de buurt of download de app boordevol video’s en informatie over voorlezen.

Initiatief van: De Bibliotheek en Stichting Lezen

Meer informatie

Prentenboek: OnzichtBart

Vanaf 5 jaar

Bart wil heel graag dat iemand hem de aardappels doorgeeft. Maar helaas: zijn vader, moeder, broer en zusje zijn allemaal druk bezig met hun eigen leven en horen hem niet.
Dan gebeurt er iets vreselijks, maar tegelijkertijd ook fantastisch… Bart wordt onzichtbaar! In het begin vindt hij dat helemaal niet leuk, tot hij merkt dat hij zo zijn familie goed kan confronteren met hun gedrag.
Een grappig en absurd prentenboek over een heel gewoon middelste kind dat onzichtbaar lijkt voor zijn familie.

Door: Maureen Fergus en Dusan Petricic

Meer informatie

WePboek: geanimeerde prentenboeken voor ukkies

WePboek beschikt over een verzameling geselecteerde geanimeerde prentenboeken voor verschillende leeftijdscategorieën. De boeken stimuleren de taalontwikkeling van peuters door gebruik te maken van woorden, beelden en geluiden.

Meer informatie

Mediaopvoeding voorleesboekje: 'Mijn computer is leuk'

Mediaopvoeding voorleesboekje: ‘Mijn computer is leuk’

gericht op 2,5 tot 6 jaar

Dit voorleesboekje biedt op een speelse manier mediaopvoedondersteuning aan ouders met jonge kinderen (2,5 tot 6 jaar). Het boekje is geschikt voor alle ouders, inclusief ouders die moeite hebben met lezen of met de Nederlandse taal.

Initiatief van: Pharos

Meer informatie

Booxalive

Deze site vol digitale prentenboeken, kinderpoëzie en vele andere content voor kids is opgezet omdat lezen, ondanks de “iMaatschappij” erg belangrijk blijft. Booxalive biedt wat de naam inhoudt: “levende boeken”.

Initiatief van: Booxalive

Meer informatie

Digitale prentenboeken in de bibliotheek

Digitale prentenboeken op een rij

De lokale bibliotheek helpt je op weg als het gaat om digitale boeken voor jou en je uk. Een verzameling van dertig prentenboeken die gedigitaliseerd zijn.

Initiatief van: de Bibliotheek en de Schooltv Beeldbank

Meer informatie

Interactief Prentenboek: Makkie Media

Gericht op 4 tot 6 jaar

De app Makkie Media is een interactief prentenboek en bestaat uit drie leuke voorleesverhaaltjes over het schaapje Makkie. De interactie van kinderen met de app moet de voorlezende ouders bewust maken van de verleidingsprincipes van kindertelevisie.
De app is beschikbaar voor iPads en gratis te downloaden in de App Store.

Initiatief van: Beeld en Geluid

Download app

Prentenboek: Roef

3 tot 6 jaar

Roef heeft een boel vriendjes, zoals Slurp en Jopie de poes; mama is natuurlijk zijn beste vriend. Maar mama heeft het heel druk met Foon, haar andere vriend. Roef laat het er niet bij zitten. Zal het hem ooit lukken om weer samen met mama zijn lievelingsboek te lezen?

Dit grappige prentenboek stelt een modern probleem centraal: de telefoon die alle sociale contacten overneemt.

Door: Thomas Thijssens en Esther van den Brink

Meer informatie

Het is een boek

‘Het is een boek’ is een goede gespreksopener op het gebied van digitale media. In het boek komen dingen als bloggen, sms’en en twitteren voorbij. 

Door: Lane Smith 

Meer informatie


Brochures voor ouders

WIJS Magazine: de online wereld in

Brochure 104 leerzame apps en sites

gericht op 2 tot 8 jaar

In deze gids staan de 104 beste en leerzame apps en sites voor kinderen van 2 tot 8 jaar op een rij.

Initiatief van: Mijn Kind Online en Kennisnet

Download brochure

Inspiratieboekje Media Ukkies

Inspiratieboekje: Media Ukkies

Dit boekje gaat over mediaopvoeding en jonge kinderen. Het staat bomvol tips en ideeën van andere ouders. Zodat jij niet verdwaalt en je kinderen hun weg vinden in de digitale wereld.

Initiatief van: Family Factory

Bestel het boek

Mediawijs in het onderwijs

Deze uitgave van Mediawijs in het onderwijs staat in het teken van de Media Ukkie Dagen. De focus ligt op mediaopvoeding, van (voor)lezen tot digitaal mediagebruik. 

Initiatief van: Cubiss

Lees verder


Tips voor de (media)opvoeding

mediaopvoeding.nl

Mediaopvoeding.nl

antwoorden van deskundigen

Mediaopvoeding.nl is dé vraagbaak voor ouders en professionals voor vragen over media en mediagebruik van kinderen van 0 tot en met 18 jaar. Mediaopvoeding.nl wordt beheerd door Stichting Opvoeden.nl.

De hoofdredactie bestaat uit Ouders Online, Bureau Jeugd en Media het Nederlands Jeugd Instituut.

Meer Informatie

MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding

Gericht op 0 tot 18 jaar

De MediaDiamant is een wegwijzer met concrete tips om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien en is opgebouwd uit 5 kanten die samen de belangrijkste onderdelen van de mediaopvoeding vormen: Plezier, Veiligheid, Samen, Inhoud en Balans.

Meer informatie

Cursus mediaopvoeding NTR

Veel kinderen zijn het liefst de hele dag bezig met hun telefoon, computer of tablet. Hoe begeleid je jouw kind hierbij? Een praktische, online cursus voor ouders en opvoeders.

Initiatief van: NTR
Aangeboden door: MAX Vandaag

Volg de curcus

Het Digi ABCD

Om ouders en opvoeders te ondersteunen bij de mediaopvoeding introduceerde Mediawijzer.net tijdens de Media Ukkie Dagen 2018 het Digi ABCD voor ukkies met concrete tips om je kind te begeleiden in de digitale wereld.

Meer informatie

Mediawijsheid.nl

Op deze website krijg je informatie over veilig en slim gebruik van (digitale) media. Er zijn aparte dossiers voor kleine kinderen, schoolkinderen en volwassenen. Veel goede tips en advies over organisaties waar je terecht kunt voor meer informatie en/of hulp.

Initiatief van: Mediawijzer.net

Meer informatie

Kind & Media

Website voor professionals en ouders met informatie, kennis en inspiratie over het bewust gebruik van media voor kinderen.

Initiatief van: Sardes

Ga naar de website

Ouders online

Gericht op -1 tot 18 jaar

Grootste ouders-community van Nederland, voor ouders van kinderen van -1 tot 18 jaar.

Initiatief van: Ouders Online

Meer informatie

Mijn Kind Online

Kenniscentrum Jeugd en Media

Website met tips en artikelen voor ouders met (jonge) kinderen.

Initiatief van: Mijn Kind Online

Meer informatie

e-cursus ‘Mediawijs opvoeden bij peuters & kleuters’

Vragen over online veiligheid, schermtijd en apps voor (jonge) kinderen? Volg een 5-delige e-cursus ‘Mediawijs opvoeden bij peuters & kleuters’.

Meer informatie

Opvoeden.nl

Op deze website vindt u informatie en tips over allerlei onderwerpen die te maken hebben met opvoeden (o.a. met media) en opgroeien.

Meer informatie

Beeldschermtijd: hoe vaak en hoelang?

Beeldschermtijd: hoe vaak en hoelang?

Gericht op 0 tot 5 jaar

Hoe vaak en hoelang mag je peuter of kleuter op de tablet, smartphone of computer? Bekijk deze handige bewaar-adviezen voor ouders en andere media-opvoeders.

Initiatief van: Mijn Kind Online

Meer informatie

Media Ukkie Land

Media Ukkie Land is een leuke speelplek voor kleuters en tegelijkertijd toont het ouders hoe de media verleidingstechnieken inzetten om kinderen te beïnvloeden. Door kinderen in het paviljoen te verleiden met de ook op televisie gebruikte technieken wil Beeld en Geluid inzicht geven in de werking ervan.

Initiatief van: Mediawijzer.net en Beeld en Geluid

Meer informatie

Nationaal Media Paspoort

Het Nationaal Media Paspoort is een doorlopende leerlijn voor het basisonderwijs. Je kunt al starten met deze leerlijn vanaf groep 1.

Meer informatie


Tips over online veiligheid

Maak je tablet kindvriendelijk

Maak je tablet kindvriendelijk

Kinderen zijn dol op tablets. Met de juiste instellingen kunnen ze er veel plezier aan beleven. Tips om je iPad of Android tablet kindvriendelijk te maken.

Initiatief van: Mijn Kind Online

Meer informatie

Kijkwijzer

Parental Control – Wat is het en wat kun je ermee?

Parental Control stelt ouders onder meer in staat om toegang tot games, websites, bepaalde inhoud en diensten uit te schakelen of te beperken.

Initiatief van: Kijkwijzer

Meer informatie

Portretrecht & hoe je je kind online kunt beschermen

Portretrecht & hoe je je kind online kunt beschermen?

Zet jij foto’s van jouw kind wel of niet online? Lees dit heldere artikel over portretrecht en de keuzes die je hierin hebt, inclusief tips.

Initiatief van: Mijn Kind Online

Meer informatie

Veilig internetten

Een website waar mensen tips, trics en praktische stap voor stap uitleg kunnen vinden over wat zij kunnen doen en laten om veilig te internetten.

Initiatief van: ECP | Platform voor de Informatiesamenleving

Meer informatie

Deel deze tips