Tips voor thuis
Deze pagina staat vol tips voor leuke boekjes, apps en filmpjes om samen mee aan de slag te gaan. Daarnaast vind je handige informatie over mediaopvoeding!
De tips zijn ingedeeld op basis van de vijf thema’s van MediaDiamant.

MediaDiamant: Plezier
Aan media kunnen kinderen op verschillende manieren plezier beleven. Door te genieten van leuke en leerzame inhoud of door creatief bezig te zijn met media. Ga aan de slag met deze tips!

Voorleesfilmpjes
Gericht op 0 tot 6 jaar
De Bibliotheek biedt diverse voorleesfilmpjes aan voor kinderen. Dit zijn geanimeerde prentenboeken, die worden voorgelezen (en soms ondersteund met muziek). De voorleesfilmpjes komen van Bereslim, de Voorleeshoek, Schooltv en Wepboek. Met een Bibliotheekabonnement kunnen de filmpjes gratis bekeken worden.
Initiatief van: de Bibliotheek

Kinderen voor Kinderen
Gericht op 4 jaar en ouder
Bekijk het YouTube-kanaal van Kinderen voor Kinderen en dans dagelijks mee met de leuke filmpjes!
Initiatief van: Kinderen voor Kinderen

De Voorleeshoek
Gericht op 0 tot 10 jaar
De Voorleeshoek is een online platform met voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar. Wekelijks komen er nieuwe voorleesverhalen online. De verhalen zijn een combinatie van prenten en muziek.
Initiatief van: De Voorleeshoek

BoekStart
Gericht op 0 jaar en ouder
Landelijk programma om voorlezen voor baby’s te promoten. Verhalen vertellen versterkt de band met jouw baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Boekstart is verkrijgbaar bij jouw in de buurt of download de app boordevol video’s en informatie over voorlezen.
Initiatief van: de Bibliotheek en Stichting Lezen

QuiverVision
Gericht op 0 tot 6 jaar
Laat je kleurplaten tot leven komen met de Quiver 3D App! Print samen met je ukkie een mooie kleurplaat uit, kleur hem in en geniet van de mogelijkheden.
Initiatief van: QuiverVision

Bomberbot
Gericht op groep 5 t/m 8
Ouders en kinderen kunnen thuis gratis werken met Bomberbot. Aan de hand van liedjes, knutselwerkjes en andere creatieve activiteiten maken kleuters op leerzame en speelse wijze kennis met digitale media. Ook kunnen kinderen leren programmeren en informatie uit beeld leren halen.
Initiatief van: Bomberbot

Bereslim
Gericht op 3 tot 7 jaar
Bereslim is een aanbieder van digitale prentenboeken en pedagogisch verantwoorde spellen die bijdragen aan de taalontwikkeling, woordenschat, leesvaardigheid en het leergedrag van peuters & kleuters.
Initiatief van: Bereslim

App Kids Studio
Gericht op 3 jaar en ouder
App Kids Studio ontwikkelt leuke educatieve apps voor kinderen. Bekijk de apps over Polly de Pinguin, Pi de Panda en Zoe de Zeehond.
Initiatief van: App Kids Studio

Booxalive
Gericht op 1 jaar en ouder
Deze site vol digitale prentenboeken, kinderpoëzie en vele andere content voor kids is opgezet omdat lezen, ondanks de “iMaatschappij” erg belangrijk blijft. Booxalive biedt wat de naam inhoudt: “levende boeken”.
Initiatief van: Booxalive

online Bibliotheek
Gericht op alle leeftijden
Met de online Bibliotheek geniet je gemakkelijk van de mooiste luisterboeken en e-books. Zoek, vind en leen in de app.
Initiatief van: Koninklijke Bibliotheek

Dr. Panda’s leerzame spellen
Gericht op 4 jaar en ouder
Op zoek naar leerzame spelletjes? Bekijk Dr. Panda! In deze game bevindt je kind zich in verschillende situaties zoals in het dierenziekenhuis, de moestuin, of de supermarkt. Op deze manier worden alledaagse activiteiten eigen.
Initiatief van: Dr. Panda

WePboek: geanimeerde prentenboeken voor ukkies
Gericht op 2 tot 6 jaar
WePboek beschikt over een verzameling geselecteerde geanimeerde prentenboeken voor verschillende leeftijdscategorieën. De boeken stimuleren de taalontwikkeling van peuters door gebruik te maken van woorden, beelden en geluiden.
Initiatief van: Het Kinderopvangfonds

Beleef de lente
Gericht op groep 1 – 8
Kijk eens mee in een vogelnest. Op beleefdelente.nl vind je webcams waarmee je live kunt kijken naar vogels in hun nesten. Volg bijvoorbeeld het leven van de koolmees, zwaluw of bosuil. En bekijk de lestips.
Initiatief van: Vogelbescherming Nederland

MediaDiamant: Inhoud
Media ontwikkelen zich razendsnel. Het is belangrijk dat media aansluiten bij de belangstelling, de kennis en het ontwikkelniveau van kinderen. Daarnaast is het van belang dat media er mooi en aantrekkelijk uitzien, en veilig en makkelijk te gebruiken zijn. Bekijk deze tips en kom erachter welke media geschikt zijn!

Kijkwijzer
gericht op 0 jaar en ouder
Kijkwijzer informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd mediaproducten risico’s kunnen bevatten voor kinderen.
Initiatief van: Kijkwijzer

SchoolTV voor ukkies
Gericht op 0 tot 6 jaar
Op de website van NTR SchoolTV is ook voor ukkies uitstekend materiaal te vinden. Kijk filmpjes terug van o.a. Koekeloere, Rekenen met Moffel en Piertje en Beestenboerderij. Muziek maken, rekenen, woorden leren, oriënteren op de wereld: de filmpjes van SchoolTV helpen jonge kinderen op verschillende manieren in de ontwikkeling.
Initiatief van: NTR

Mediasmarties WegWijzer Lente
Gericht op 0 tot 6 jaar
De Mediasmarties WegWijzer is een verzameling van media geschikt voor jonge kinderen. Met als thema: Lente. Gebruik het om samen te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met én zonder scherm. Binnen en buiten. Creëer eenvoudig de balans en variatie die nodig is.
Initiatief van: Mediasmarties

Mediasmarties
gericht op 1,5 jaar en ouder
Overzicht van kindermedia met specifieke informatie over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten, zoals televisieprogramma’s, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites.
Initiatief van: Mediasmarties

PEGI
gericht op 0 jaar en ouder
PEGI informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd een game geschikt is. De PEGI-leeftijdsclassificatielogo’s staan op de voor- en achterkant van de verpakking en geven een van de volgende categorieën aan: 3, 7, 12, 16 en 18.
Initiatief van: PEGI

AppLab van Cinekid
gericht op 3 jaar en ouder
In de AppLab staan een selectie van apps die door Cinekid onafhankelijk beoordeeld zijn en aanbevolen, als hulpmiddel om mooie, creatieve, veilige en kwalitatieve apps te vinden voor jonge kinderen.
Initiatief van: Cinekid

MediaDiamant: Veilig
Via media krijgen kinderen van alles te zien, ook dingen die nog niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Filters, goede begeleiding en duidelijke afspraken zorgen ervoor dat het kind media veilig kan gebruiken. Laat je inspireren door deze tips!

De Schermwijzer
gericht op 0 tot 18 jaar
De Schermwijzer van Peter Nikken en Dian de Vries is een wetenschappelijk onderbouwd handboek over digitale opvoeding en schermtijd. Het geeft antwoorden op vragen als: Moet ik beeldschermen uit de buurt van mijn baby houden? Of is het voor een peuter schadelijk om een spelletje op de iPad te doen?
Initiatief van: Peter Nikken en Dian de Vries

Qustudio
Gericht op alle leeftijden
Met het programma Qustodio kun je gemakkelijk het online gebruik van je kind beperken. Deze parental control software bevat een module voor het beheren van de tijd waarover een kind mag beschikken om te internetten.
Initiatief van: Qustodio

Tablet geschikt maken
gericht op 0 tot 6 jaar
Je tablet geschikt maken voor je kind? De Consumentenbond legt je uit hoe dit moet! Zo kun je zelf bepalen wat je kind ziet.
Initiatief van: Consumentenbond

Tablet en TV kidsproof
gericht op 0 tot 6 jaar
Sinds de coronacrisis is de beeldschermtijd van jonge kinderen toegenomen. Maar hoe maak je als ouder je tablet, TV en YouTube kidsproof? Radar geeft je enkele tips!
Initiatief van: Radar

Parental Control – Wat is het en wat kun je ermee?
gericht op alle leeftijden
Parental Control stelt ouders onder meer in staat om toegang tot games, websites, bepaalde inhoud en diensten uit te schakelen of te beperken.
Initiatief van: Kijkwijzer

Veilig internetten
gericht op 0 jaar en ouder
Wil je ook dat je kind een mobiel apparaat veilig en verstandig gebruikt? Bekijk de tips van Veilig internetten.
Initiatief van: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving

Kliksafe
gericht op 0 jaar en ouder
Kliksafe is specialist op het gebied van internetfilters. Je kunt kiezen uit drie filters: flex, pro en select. De keuze is aan jou als ouder.
Initiatief van: Kliksafe

MediaDiamant: Samen
Samen bezig zijn met media zorgt voor plezier, maar ook voor veiligheid. Ouders houden zicht op wat hun kind te zien krijgt, terwijl media-ervaringen voor het kind iets worden om met hen te delen. Gebruik deze tips om je kind goed te begeleiden!

Mediaopvoeding.nl
Gericht op 0 tot 18 jaar
Mediaopvoeding.nl is dé vraagbaak voor ouders en professionals met vragen over kinderen en media. Ook zijn er specifieke tips over het mediagebruik van je kind tijdens de coronacrisis. Zo houd je grip!
De hoofdredactie bestaat uit Ouders Online, Bureau Jeugd en Media het Nederlands Jeugd Instituut.

Cursus mediaopvoeding NTR
Gericht op 0 jaar en ouder
Veel kinderen zijn het liefst de hele dag bezig met hun telefoon, computer of tablet. Hoe begeleid je jouw kind hierbij? Een praktische, online cursus voor ouders en opvoeders.
Initiatief van: NTR
Aangeboden door: MAX Vandaag

e-cursus ‘Mediawijs opvoeden bij peuters & kleuters’
Gericht op 2 tot 6 jaar
Vragen over online veiligheid, schermtijd en apps voor (jonge) kinderen? Volg een 5-delige e-cursus ‘Mediawijs opvoeden bij peuters & kleuters’.
Initiatief van: je kind op internet

MediaWolk
gericht op 0 tot 6 jaar
Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Dit is gevraagd aan bibliotheken tijdens de Media Ukkie Dagen. Zo is de MediaWolk ontstaan!
Initiatief van: Koninklijke Bibliotheek

De Jeugdbibliotheek
Gericht op 0 tot 6 jaar
De Jeugdbibliotheek biedt de Prentenboek Top 10, luisterboekjes, e-books en favoriete series aan. Bekijk de website voor het gehele overzicht.
Initiatief van: De Jeugdbibliotheek

Mediaopvoeding voorleesboekje: ‘Mijn computer is leuk’
gericht op 2,5 tot 6 jaar
Dit voorleesboekje biedt op een speelse manier mediaopvoedondersteuning aan ouders met jonge kinderen (2,5 tot 6 jaar). Het boekje is geschikt voor alle ouders, inclusief ouders die moeite hebben met lezen of met de Nederlandse taal.
Initiatief van: Pharos

Opvoeden.nl
Gericht op 0 jaar en ouder
Deze website bevat informatie en handige tips over allerlei onderwerpen die te maken hebben met opvoeden (o.a. met media) en opgroeien.
Initiatief van: Stichting Opvoeden

Klikklikklik!
gericht op 4 tot 7 jaar
Klikklikklik! is een prentenboek over mediawijsheid. Jeanne Willis en Tony Ross zijn ervaren prentenboekmakers. In hun werk staat fantasie en vooral het zelf aan het denken zetten van kinderen centraal. Een mooie manier om mediawijsheid te benaderen.
Initiatief van: Jeanne Willis en Tony Ross

Squla
gericht op 1,5 tot 6 jaar
Met de educatieve quizzen van Squla kan je nieuwsgierige peuter of kleuter spelen en leren tegelijk. Veilig én verantwoord. Stimuleer de ontwikkeling en laat ze alvast kennismaken met letters, cijfers en de wereld!
Initiatief van: Squla

Mediawijsheid: veilig internetten met je kind
Gericht op 0 tot 12 jaar
24Baby heeft tijdens de Media Ukkie Dagen een artikel geschreven vol met tips om samen met je kind online te gaan.
Initiatief van: 24Baby

Mediawijsheid.nl
Gericht op 0 tot 18 jaar
Op deze website krijg je informatie over veilig en slim gebruik van (digitale) media. Er zijn aparte dossiers voor kleine kinderen, schoolkinderen en volwassenen. Veel goede tips en advies over organisaties waar je terecht kunt voor meer informatie en/of hulp.
Initiatief van: Netwerk Mediawijsheid

MediaDiamant: Balans
Veel ouders willen weten hoeveel tijd hun kind dagelijks aan media mag besteden en waar de grens ligt. Hier zijn geen richtlijnen voor te geven: het is vooral belangrijk dat media één van de, maar niet de enige, activiteiten vormen waar het kind zich dagelijks mee bezig houdt. Deze tips helpen je hierbij!

Sardes
Gericht op 1,5 tot 6 jaar
Ouders kunnen hier inspiratie opdoen waarbij je digitale media kan koppelen aan een fysieke activiteit.
Initiatief van: Sardes

Troovie
Gericht op 4 tot 10 jaar
Zorg ervoor dat je kind niet alleen maar bezig is met media. Met de app Troovie kan je een leuke speur- en puzzeltocht maken. Start bijvoorbeeld thuis of op de camping en laat de kinderen een leuk avontuur beleven.
Initiatief van: Troovie

Beeldschermtijd: hoe vaak en hoelang?
Gericht op 0 tot 5 jaar
Hoe vaak en hoelang mag je peuter of kleuter op de tablet, smartphone of computer? Bekijk deze handige bewaar-adviezen voor ouders en andere media-opvoeders.
Initiatief van: Mijn Kind Online

Digitale tips voor de thuisbasis
Gericht op 0 jaar tot 6 jaar
Mira Media, Het Mediateam en Bibliotheek Utrecht hebben een online overzicht gemaakt met digitale tips voor thuis. Goed voor afwisseling, ontwikkeling van digitale vaardigheden en extra inzetten op taal.
Initiatief van: Mira Media, Het Mediateam en Bibliotheek Utrecht

Wat is mediaopvoeding?
Gericht op 0 tot 6 jaar
Wat betekent mediaopvoeding eigenlijk? Boekstart legt het uit. Tipje van de sluier: het toverwoord is balans!
Initiatief van: Boekstart

Voorlezen
Gericht op 0 tot 6 jaar
Samen lezen is een belangrijk onderdeel van mediaopvoeding. Voorlezen is een rustige activiteit voor het slapengaan en stimuleert bovendien de taalontwikkeling van je kind. De bibliotheek heeft een groot aanbod van kinderboeken.

Media in Balans kaart
Gericht op 0 tot 6 jaar
Kun je wel wat hulp en inspiratie gebruiken om de week door te komen met én zonder media? Download de Media in Balans kaart van Mediasmarties. Zie het als afstreepkaart met suggesties. Maak hem op maat en ga aan de slag.
Initiatief van: MediaSmarties

Mediagebruik
Gericht op 0 jaar en ouder
Hoe zorg je als ouders voor een goede balans? Het NJi geeft je tips die je hierbij kunnen helpen.
Initiatief van: Nederlands Jeugdinstituut

Kinderpodcasts
Gericht op 3 tot 6 jaar
De kinderpodcasts zijn gratis en met de grootste zorg samengesteld. Kinderen hebben de beschikking over een veilig en (educatief) verantwoord aanbod kinderpodcasts. Ze duiken even helemaal weg in een luisterboek, verhaal, of gesprek alsof ze er echt bij zijn.
Initiatief van: Tjeerd van den Elsen

Beeldschermtijd in de hand houden
Gericht op 4 jaar en ouder
Er zijn diverse apps beschikbaar die je helpen bij het beperken en in de hand houden van de beeldschermtijd. Gebruik bijvoorbeeld Screentime voor Android of ScreenTime – Time Messenger voor iOS.
Tips om samen met je ukkie te lezen
- Prentenboek: OnzichtBart, Maureen Fergus en Dusan Petricic
Bart wil heel graag dat iemand hem de aardappels doorgeeft. Maar helaas: zijn vader, moeder, broer en zusje zijn allemaal druk bezig met hun eigen leven en horen hem niet.
Dan gebeurt er iets vreselijks, maar tegelijkertijd ook fantastisch… Bart wordt onzichtbaar!
» Meer informatie - Prentenboek: Roef, Thomas Thijssens en Esther van den Brink
Roef heeft een boel vriendjes, zoals Slurp en Jopie de poes; mama is natuurlijk zijn beste vriend. Maar mama heeft het heel druk met Foon, haar andere vriend. Roef laat het er niet bij zitten. Zal het hem ooit lukken om weer samen met mama zijn lievelingsboek te lezen?
» Meer informatie - Prentenboek: Het is een boek, Lane Smith
Aap zit rustig een boek te lezen. Alleen stoort Ezel hem steeds! Want die begrijpt maar niet wat hij aan het doen is. Ook bestookt Ezel hem steeds met vragen over het vreemde ding wat hij in zijn handen heeft. Want hoe scrol je naar benden? En hoe kun je ze laten vechten?
» Meer informatie - WePboek: geanimeerde prentenboeken voor ukkies
WePboek beschikt over een verzameling geselecteerde geanimeerde prentenboeken voor verschillende leeftijdscategorieën. De boeken stimuleren de taalontwikkeling van peuters door gebruik te maken van woorden, beelden en geluiden.
» Meer informatie
Tips voor apps en digitale mediaproducten
- Luqo Spellenreeks
(Winnaar Gouden Guppy 2018)
Het Luqo spellenplatform laat kinderen samenspelen buiten het scherm, waarbij de kracht van digitale entertainment geweldig wordt benut.
» Meer informatie - Kidiyo
(Genomineerde Gouden Guppy 2018)
De app Kidiyo biedt spellen, avonturen en andere items die op het scherm beginnen en in de “echte” wereld eindigen. In de app draait het vooral om spel en ontdekken.
» Meer informatie - Chalk Gardens
(Eervolle vermelding Gouden Guppy 2018)
Chalk Gardens is een fantasy exploration game over het omgaan met tegenslagen in het leven. De speler speelt een kind dat een groot verlies heeft ervaren. Via zijn spel wordt de situatie van verlies nagebootst en gaat het kind proberen die spelsituatie op te lossen.
» Meer informatie - Een Verre Reis van Toon Tellegen
(Winnaar Gouden Guppy 2017)
In het interactieve boek duik je in de fabelachtige geanimeerde wereld van Toon Tellegen.
» Meer informatie - Brikki de Leeuw
Brikki helpt kinderen hun fantasie gestalte te geven. Met Brikki kunnen kinderen hetzelfde als grote mensen: ze maken hun eigen boekjes, filmpjes en zelfs hun eigen televisie.
» Meer informatie