2. Hoelang mag mijn kind achter een beeldscherm zitten?

Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2021 blijkt dat jonge kinderen gemiddeld een uur en 20 minuten per dag besteden aan beeldschermen. Daarnaast besteden kinderen ook iets meer tijd aan gamen en video-communiceren dan in 2020.  Als het kind bezig is, geeft dat je extra tijd om bijvoorbeeld te werken of te koken. Maar volgens het Iene Miene Media-onderzoek 2021, vraagt bijna 30% van de ouders zich af hoeveel tijd een kind per dag mag doorbrengen achter een scherm. 

Er bestaan nog geen goed onderbouwde regels voor schermtijd. Maar er zijn wel handige richtlijnen die je kunt aanhouden. Deze verschillen per leeftijd en hangen samen met de ontwikkeling van je kind. Naarmate het kind ouder wordt, kun je de hoeveelheid schermtijd, indien je dat wenst, opbouwen.


Aan de slag!

Balans

GERICHT OP 0 TOT 18 JAAR

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Ga naar aanleiding van deze vraag aan de slag met de categorie ‘Balans’ of bekijk dit filmpje waarin uitgelegd wordt hoe jij de MediaDiamant kan gebruiken.

Meer informatie

Logo Nederlands Jeugdinstituut

Mediagebruik

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Hoe ga je als ouder met toenemende schermtijd om? Het NJi geeft je tips die je hierbij kunnen helpen.

Meer informatie

Logo De Schermwijzer

De Schermwijzer

GERICHT OP 0 TOT 18 JAAR

Moet ik beeldschermen uit de buurt van mijn baby houden? Of is het voor een peuter schadelijk om een spelletje op de iPad te doen? De Schermwijzer is een wetenschappelijk onderbouwd handboek over digitale opvoeding en schermtijd.

Meer informatie

Feiten over schermtijd

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

In het blogartikel '5 dingen die opvoeders moeten weten over schermtijd' geeft Nelleke Scherpbier van Kliksafe op feiten gebaseerde manieren om na te denken over de afspraken over schermtijd.

Lees het artikel

Logo Qustudio

Beeldschermtijd: hoe vaak en hoelang?

GERICHT OP 0 TOT 5 JAAR

Hoe vaak en hoelang mag je peuter of kleuter op de tablet, smartphone of computer? Bekijk deze handige bewaar-adviezen voor ouders en andere media-opvoeders.

Meer informatie

Logo Qustudio

Beperk de schermtijd

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Met dit programma kun je gemakkelijk het online gebruik van je kind beperken. Deze parental control software bevat een module voor het beheren van de tijd waarover een kind mag beschikken om te internetten.

Meer informatie

Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl en de Groeigids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.