4. Kan ik mijn kind alleen met een tablet laten spelen? Of is samen beter?

Het is goed om actief betrokken te zijn wanneer je kind gebruikmaakt van media. Waar uit het Iene Miene Media-onderzoek 2020 blijkt dat ouders bewust samen spelen met media als een minder belangrijk onderdeel zien van de opvoeding (48%), zien we in het Iene Miene Media-onderzoekvan 2021 dat ouders iets meer samen met hun kind media gebruiken (54%). Maar, zo’n 60% van de ouders laat hun kind alleen televisie of filmpjes kijken, zodat zij wat anders kunnen doen. Voor veel ouders liggen hier dus nog kansen. Jonge kinderen leren alleen van beeldschermen, als ze hierbij worden begeleid.

Kortom, samen met je kind media gebruiken is belangrijk. Alle ouders doen dit op een andere manier. Hier zijn dan ook geen vaste regels voor, maar je kunt door middel van de onderstaande tips zelf hiermee aan de slag. 

1. Beperken

Beperken houdt in: grenzen stellen en regels geven. Maar ook verbieden om bepaalde tv-programma's te zien of games te spelen. Daarnaast is het belangrijk om aan te geven hoeveel tijd je kind maximaal met media bezig mag zijn. Het installeren van een internetfilter of een kinderbrowser valt ook onder beperken.

2. Actief begeleiden

Bij actief begeleiden kun je denken aan veel praten met je kind. Open zelf het gesprek. Stel vragen over wat het kind ziet in bijvoorbeeld een filmpje. En leg uit wat jij daarvan vindt. En als er regels zijn, vertel ook waarom je die stelt. Ga actief op zoek naar leuke, geschikte filmpjes, apps en boeken die passen bij de leeftijd van je kind en bij wat je kind leuk vindt. Kijk bijvoorbeeld op Mediasmarties of raadpleeg Kijkwijzer

3. Samen genieten

Hoe kun je samen genieten? Door samen te lezen, kijken en beleven! Je kunt bijvoorbeeld meegenieten of meegriezelen bij een film, maar ook meeleven met je kind tijdens het spelen van een spel. Het gaat vooral om het delen van emoties.

  Aan de slag!

  Logo MediaDiamant

  Samen en Plezier

  GERICHT OP 0 TOT 18 JAAR

  De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Ga naar aanleiding van deze vraag aan de slag met de categorie ‘Samen’ en 'Plezier'

  Meer informatie

  Logo MediaDiamant

  Cursus mediaopvoeding NTR

  GERICHT OP 0 jaar en ouder

  Veel kinderen zijn het liefst de hele dag bezig met hun telefoon, computer of tablet. Hoe begeleid je jouw kind hierbij? Een praktische, online cursus voor ouders en opvoeders.'

  Meer informatie

  Logo MediaDiamant

  De Schermwijzer

  GERICHT OP 0 TOT 18 JAAR

  Moet ik beeldschermen uit de buurt van mijn baby houden? Of is het voor een peuter schadelijk om een spelletje op de iPad te doen? De Schermwijzer is een wetenschappelijk onderbouwd handboek over digitale opvoeding en schermtijd.

  Meer informatie

  Logo MediaDiamant

  Samen media beleven

  Het is goed om actief betrokken te zijn wanneer je kind gebruikmaakt van media. Inspiratie nodig voor leuke apps, boekjes of spelletjes om samen te doen en media te beleven?

  Bekijk de extra tips

  'Mijn computer is leuk'

  Mijn computer is leuk

  Gericht op 2,5 jaar en ouder

  Dit voorleesboekje biedt op een speelse manier ondersteuning aan ouders met kinderen vanaf 2,5 jaar. Het boekje is geschikt voor alle ouders. Ook ouders die moeite hebben met lezen of de Nederlandse taal.

  Meer informatie

  Logo MediaDiamant

  Tips voor thuis - Mediasmarties

  1-6 jaar

  Mediasmarties heeft voor de Media Ukkie Dagen verschillende media geselecteerd die passen bij de ontwikkelingsleeftijd en belevings-wereld van dreumesen, peuters en kleuters.

  Laat je inspireren

  Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl en de Groeigids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.