6. Hoe zorg ik dat mijn kind geen programma's of filmpjes ziet waar het te jong voor is?

Jonge kinderen zijn dol op media, maar er bestaat een kans dat ze online of op tv per ongeluk iets zien wat niet aansluit bij hun leeftijd. Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2021 blijkt dat 20% van de ouders zich afvraagt hoe ze hun kind gerust kunnen stellen als zij iets engs hebben gezien. Er zijn gelukkig veel manieren om dit risico te beperken en te voorkomen dat je ze moet troosten als het al te laat is. Hieronder staan verschillende adviezen.

Online adviezen

Kijkwijzer en Pegi geven aan de hand van icoontjes aan of je kind oud genoeg is voor een film of game. Sommige browsers en websites, zoals Google Chrome en YouTube, hebben functies die ervoor zorgen dat je kind geen ongeschikte beelden te zien krijgt.

Download speciale software

Ook zijn er speciale softwareprogramma’s die bijhouden hoelang je kind op de computer zit. Hiermee kun je ook controleren welke websites je kind bezoekt. Bovendien kun je de toegang tot bepaalde websites blokkeren. Kijk eens naar de mogelijkheden bij de aanbieder van je antivirussoftware of bekijk deze producten: Filternet en Kaspersky Safe Kids.

Op jouw apparaten

Bijna alle game-consoles en tablets hebben ingebouwde mogelijkheden om tijd en toegang te bepalen. Kijk hiervoor in de handleiding of bij de instellingen van het apparaat. Voor televisie zijn ook mogelijkheden om de toegang tot bepaalde zenders of programma’s te weigeren op basis van leeftijd. Zo ziet je kind niet per ongeluk iets waarvoor het te jong is. Vraag aan je televisieprovider wat de mogelijkheden zijn.

Aan de slag!

Logo MediaDiamant

Inhoud en Veilig

GERICHT OP 0 JAAR EN 18 jaar

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Ga naar aanleiding van deze vraag aan de slag met de categorie ‘Inhoud’ en ‘Veilig’.

Meer informatie

Meisje met tablet

Media Checklist

GERICHT OP 0 JAAR EN 6 jaar

Waar let je op als je een nieuwe app of game voor je ukkie installeert? En hoe bepaal je of een filmpje en televisieprogramma geschikt is? Door deze checklisten na te lopen weet je het zo!

Download checklist

Logo YouTub Kids

YouTube Kids

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

YouTube Kids is een aparte app voor Android en iOS met daarin alleen een kindvriendelijk videoaanbod. De app biedt tekenfilms, kinderliedjes en educatieve video's.

Meer informatie

Logo Mediasmarties

Overzicht van kindermedia

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Overzicht van kindermedia met specifieke informatie over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten, zoals televisieprogramma's, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites.

Meer informatie

PEGI-leeftijdsclassificatielogo's

Qustudio

GERICHT OP ALLE LEEFTIJDEN

Met het programma Qustodio kun je gemakkelijk het online gebruik van je kind beperken. Deze parental control software bevat een module voor het beheren van de tijd waarover een kind mag beschikken om te internetten.

Meer informatie

Kind met tablet

Kliksafe

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Kliksafe is specialist op het gebied van internetfilters. Je kunt kiezen uit drie filters: flex, pro en select. De keuze is aan jou als ouder.

Meer informatie

Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl en de Groeigids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.