3. Hoe houd ik grip op het beeldschermgebruik van mijn kind?

De meeste dreumesen, peuters en kleuters vinden televisie kijken en spelen met een tablet erg leuk. Ze kunnen er ook van leren als je ze hierbij begeleid. Beeldschermen hebben grote aantrekkingskracht op ukkies. Een kwart van de ouders vraagt zich af hoe zij grip kunnen houden op het beeldschermgebruik van hun ukkie, blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2021. Hoe wissel je filmpjes of digitale boekjes en spelletjes af met activiteiten zoals buitenspelen, knutselen, praten en voorlezen?

Zo houd je grip:

 • Geniet zoveel mogelijk samen van media en praat over alles wat jullie zien: een goede begeleiding is essentieel om jonge kinderen te laten leren van beeldschermen.
 • Gebruik tv, tablet en computer zoveel mogelijk op vaste momenten. Zo voorkom je dat je kind op andere momenten gaat zeuren of niet meer wil stoppen met kijken of spelen.
 • Leer je peuter om de tv uit te doen als het programma afgelopen is. Leg de tablet weg als jullie wat anders gaan doen. Zo leert je kind vanzelf dat er vaste media-momenten zijn.
 • Laat je kind kijken op een moment dat jij kiest.
 • Laat je kind niet zomaar de televisie aanzetten om te kijken wat er is. Als je kind vraagt of de televisie aan mag, vraag dan altijd: “Wat wil je dan zien?”.
 • Zet de tv overdag uit als er niemand naar kijkt.
 • Voorkom dat je ukkie meekijkt met oudere kinderen. Er zijn onderzoeken die laten zien dat kinderen daardoor concentratieproblemen kunnen ontwikkelen.
 • Leg je kind op de buik bij het spelen op de tablet of telefoon. Hierdoor versterk je de rugspieren en ga je kromgroeien tegen.
 • Maak een eigen afspeellijst van YouTube-filmpjes en zet die in het beginscherm van je tablet. Zo kan je kind ze gemakkelijk vinden en voorkom je dat je kind iets aanklikt wat niet oké is. Of maak gebruik van YouTube Kids.

  Aan de slag!

  Logo MediaDiamant

  Samen en Balans

  GERICHT OP 0 JAAR tot 18 jaar

  De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Ga naar aanleiding van deze vraag aan de slag met de categorie ‘Samen’ en ‘Balans

  Meer informatie

  YouTube Kds

  YouTube Kids

  GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

  YouTube Kids is een aparte app voor Android en iOS met daarin alleen een kindvriendelijk videoaanbod. De app biedt tekenfilms, kinderliedjes en educatieve video’s.

  Meer informatie

  Logo Nederlands Jeugdinstituut

  Beeldschermtijd in de hand houden

  GERICHT OP ALLE LEEFTIJDEN

  Er zijn diverse apps beschikbaar die je helpen bij het beperken en in de hand houden van de beeldschermtijd. Gebruik bijvoorbeeld Screentime voor Android of ScreenTime – Time Messenger voor iOS.

  Logo Nederlands Jeugdinstituut

  Mediagebruik

  GERICHT OP ALLE LEEFTIJDEN

  Hoe ga je als ouders met toenemende schermtijd om? Het NJi geeft je tips die je hierbij kunnen helpen.

  Meer informatie

  Logo Nederlands Jeugdinstituut

  Family Link-app

  GERICHT OP ALLE LEEFTIJDEN

  Heb je een jong kind of een onstuimige tiener? Met de Family Link-app van Google kun je digitale huisregels instellen om je kind te begeleiden bij het leren, spelen en ontdekken op internet.

  Meer informatie

  Logo Nederlands Jeugdinstituut

  Parental Control

  GERICHT OP ALLE LEEFTIJDEN

  Parental Control stelt ouders onder meer in staat om toegang tot games, websites, bepaalde inhoud en diensten uit te schakelen of te beperken.

  Meer informatie

  Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl en de Groeigids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.