Tips om samen te lezen, kijken, luisteren of doen

Tijdens de Media Ukkie Dagen ga je met het 'Mediamomentje van de dag' de hele week aan de slag met media binnen jouw gezin. Ook leer je de interesses van je kind beter kennen. Ben je op zoek naar extra inspiratie? Ga dan aan de slag met onderstaande tips.

Lezen

Onderstaande leestips zijn gebaseerd op het thema: 'Swipe, stap, sprong'.
Op zoek naar meer leuke leestips? Kijk op mediasmarties.nl.

Prentenboeken in alle talen

de VoorleesExpress

De VoorleesExpres biedt meertalige prentenboeken aan. Zij gunnen iedereen om te kunnen genieten van een mooi prentenboek. Ga samen op de bank zitten en geniet van één van deze prentenboeken. Bekijk de website voor het gehele overzicht.

Meer informatie

De Jeugdbibliotheek

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

De Jeugdbibliotheek biedt de Prentenboek Top 10, de leukste luisterboekjes, e-books en de favoriete series van je ukkie aan. Bekijk de website voor het gehele overzicht.

Meer informatie

Verstoppertje spelen - David McKee

Jongste peuters

Dit vierkante hardkartonnen prentenboek met flapjes is een fijn boek om met de jongste peuters te bekijken. Een mooie aanleiding om daarna ook verstoppertje te spelen.

Boek lenen

Zeno en Kamiel –
vormen

Vanaf 2,5 jaar

Zebra Zeno en kameleon Kamiel schilderen samen. De twee strepen
van Zeno vormen samen met die van Kamiel een vierkant. En hun vierkanten vormen samen een… robot! Zie je dat?

Boek lenen

Petra - Marianna Coppo

Vanaf 3,5 jaar

Is Petra een berg? Een eiland? Een ei? Wat Petra vandaag ook is, ze voelt zich steengoed! Een prentenboek met weinig woorden, maar veel mooie illustraties die elk een verhaal op zich vertellen. Prachtig om samen te lezen en te kijken..

Boek lenen

Krokodillenalarm! - Johnny Lambert

Vanaf 4 jaar
Muis, schildpad Stoffel en Konijn gaan naar huis door de kreek. Konijn is bang dat daar enge krokodillen wonen, maar Muis heeft daar echt nog nooit een krokodil gezien. Dit prentenboek tovert een lach op het gezicht, want zien ze die krokodillen dan echt niet?

Boek lenen

Waar is Wally? Overal?! -Martin Handford

Vanaf 5 jaar

Wally reist met Woef, Wanda, Tovenaar Witbaard en G. Spuis naar zijn favoriete bestemmingen. Ze bezoeken de portretten-tentoonstelling, het dolle doolhof, de taartenfabriek, het allerwildste westen en nog meer plekken.

Boek lenen

Boekenpret in ververschillende talen

Bibliotheek Helmond-Peel

Bibliotheek Helmond-Peel heeft een aantal Nederlandstalige kinderboeken in verschillende talen ontwikkeld. Zodat jij deze verhalen ook thuis kan lezen met je kind. Ben je benieuwd naar welke boeken er vertaald zijn? Bekijk de website voor het gehele overzicht.

Meer informatie

Bereslim

GERICHT OP 3 TOT 7 JAAR

Bereslim is een aanbieder van digitale prentenboeken en pedagogisch verantwoorde spellen die bijdragen aan de taalontwikkeling, woordenschat, leesvaardigheid en het leergedrag.

Meer informatie

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet - Agnese Baruzzi

Vanaf 2 jaar

Dit prentenboek bevat eenvoudige kleurenillustraties en uitvouwbare pagina’s, waarop een voorwerp verandert in meerdere andere voorwerpen. Wat zie jij?

Boek lenen

Lieve mama -
Guido van Genechten

Vanaf 3 jaar

Jan speelt thuis verstoppertje met zijn moeder. Hij zoekt haar achter de bank, achter het gordijn, onder de kast ... Waar zit mama toch? Een mooie aanleiding om daarna buiten verstoppertje te spelen.

Boek lenen

Bij Anna in de straat - Kathleen Amant

Vanaf 3 jaar

Anna is haar knuffel kwijt. Samen met mama belt ze aan bij al haar vriendjes in de straat. Anna doorzoekt alle kamers van alle huizen. Elk huis is weer heel anders! Zoek je met Anna mee in de huizen?

Boek lenen

Kikker speelt verstoppertje

Vanaf 4 jaar

Kikker speelt verstoppertje met zijn vrienden Haas, Rat en Eend. Als hij op zoek gaat naar zijn vrienden, verdwaalt hij. Oh nee! Wat nu? Een verhaal dat vast een gesprekje uitlokt: over verstoppertje spelen, maar ook over verdwalen. Wat moet je doen als je de weg kwijt bent?

Boek lenen

BookaBooka

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Met BookaBooka laat je je kind verantwoord los in een wereld aan prentenboeken! Met 100+ prentenboeken en diverse voorleesstemmen is er genoeg te kiezen.

Meer informatie

Het MediaGroeiBoekje

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media. Hierbij hoort ook een toolkit voor professionals, met tips voor activiteiten voor ouders en voorbeeldberichten. Deze tip is afkomstig van de opvoedings pagina.

Meer informatie

Waar is beer? - Emily Gravett

Vanaf 2,5 jaar

Een grappig verhaal over verstoppertje spelen en een mooie aanleiding om met peuters te praten over het verstoppen en vinden van grote en kleine dingen. Wat kun je snel vinden?

Boek lenen

Boer Boris zoekt de verschillen

Vanaf 3 jaar

Boer Boris heeft het druk op de boerderij. Dat zie je zo. Maar zie je op beide platen links en rechts wel hetzelfde? Kun je de verschillen zien? Het worden er steeds meer! Zoeken dus.

Boek lenen

Heb jij misschien Olifant gezien? - David Barrow

Vanaf 4 jaar

Een jongetje en zijn olifant spelen samen verstoppertje. In dit prentenboek valt veel te zien! Het biedt ook voer voor gesprekken, want wat zien de kleuters? Hebben zij Olifant gezien? Weten zij een goede verstopplek voor Olifant?

Boek lenen

Zoek! - Saskia Halfmouw

Vanaf 4 jaar

Twee honden gaan op speurtocht naar hun verdwenen botten. Steeds meer honden sluiten zich bij de zoektocht aan. Waar is die dief toch? Helpen jullie zoeken? Onderweg zijn er heel wat aanwijzingen te vinden. Kijk dus goed!

Boek lenen

Ga naar boven

Kijken

Onderstaande kijktips zijn gebaseerd op het thema: 'Swipe, stap, sprong'.
Op zoek naar meer leuke tips? Kijk op mediasmarties.nl.

De kakelbonte kameleon - Eric Carle

Vanaf 3 jaar

Kijk samen naar de geanimeerde versie van dit prentenboek op bereslim.nl en lees ook samen het boek.
Bekijk ook eens de andere video's.

Ga naar Bereslim

Verstoppertje spelen - Nijntje

Vanaf 2 jaar

Nijntje wil verstoppertje spelen met haar vriendjes.

Kan ze haar vriendjes vinden?

Bekijk de video (YouTube Kids)

Eend ziet wat jij
niet ziet

Vanaf 4 jaar

Zorg dat je het prentenboek er zelf ook bij hebt zodat de kinderen er nog eens in kunnen kijken, en vergeet vooral het spelletje ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ niet!

Ga naar Bereslim

SchoolTV voor ukkies

Verschillende leeftijden

Muziek maken, rekenen, woorden leren, oriënteren op de wereld: de filmpjes van SchoolTV helpen jonge kinderen op verschillende manieren in de ontwikkeling.

Ga naar SchoolTV

Voorleesfilmpjes

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

De Bibliotheek biedt diverse voorleesfilmpjes aan voor kinderen. De filmpjes komen van Bereslim, de Voorleeshoek, Schooltv en Wepboek. De filmpjes zijn gratis voor leden.

Ga naar de website

Ga naar boven

Luisteren

Onderstaande luistertips zijn gebaseerd op het thema: 'Swipe, stap, sprong'.
Op zoek naar meer leuke tips? Kijk op mediasmarties.nl.

Kinderpodcasts

GERICHT OP 3 TOT 6 JAAR

De kinderpodcasts zijn gratis en met de grootste zorg samengesteld. Kinderen hebben de beschikking over een veilig en (educatief) verantwoord aanbod kinderpodcasts. Ze duiken even helemaal weg in een luisterboek, verhaal, of gesprek alsof ze er echt bij zijn.

Ga naar de podcasts

Geluiden herkennen

Vanaf 3 jaar

Leuke eenvoudige app waarin geluiden uit het dagelijks leven zijn gekoppeld aan wat je ziet. Peuters moeten goed kijken om het geluid aan het juiste plaatje te koppelen. Ga na het spel verder door zelf geluiden te maken.

Meer informatie

Tekentovenaars - Liedje uit HoelaHoep

GERICHT OP 3 TOT 6 JAAR

Gebruik het liedje om lekker in beweging te komen en ook zo’n schilderij te maken! Leg vast een grote rol papier of een doek klaar, zorg voor vingerverf, zet het fragment met de muziek op en kijk wat er gebeurt.

Ga naar SchoolTV

Verstoppertje - Woezel & Pip

GERICHT OP 3 TOT 6 JAAR

Een leuk liedje over verstoppertje spelen met Woezel & Pip. In het liedje worden verschillende verstopplekken besproken.

Luister of zing het liedje onder het verstoppertje spelen.

Bekijk de video (YouTube Kids)

Ga naar boven

Doen

Onderstaande Doetips zijn gebaseerd op het thema: 'Swipe, stap, sprong'.
Op zoek naar meer leuke tips? Kijk op mediasmarties.nl.

Brikki de Leeuw

4 jaar en ouder

Brikki helpt kinderen hun fantasie gestalte te geven. Met Brikki maken ze hun eigen boekjes, filmpjes en zelfs hun eigen televisie.

Meer informatie

Squla

GERICHT OP 1,5 TOT 6 JAAR

Met de educatieve quizzen van Squla kan je nieuwsgierige peuter of kleuter spelen en leren tegelijk. Stimuleer de ontwikkeling en laat ze kennismaken met letters, cijfers en de wereld!

Meer informatie

Oh! The magic drawing app

2 - 6 jaar

De app 'Oh! The magic drawing app' uit 2017 is een eenvoudige, maar fantasierijke app waarin kinderen kunnen spelen met vormen en de fantasie tot leven komt.

Meer informatie

Stop Motion filmpjes

5 jaar en ouder

Ga samen een stop motion filmpje te maken. Kun je bijvoorbeeld een steen laten veranderen in een dier? Gebruik de app Easy Stop Motion en maak samen stap voor stap de video.

Download de app

Zappelin app

twee tot zes jaar

In de Zappelin app kun je filmpjes kijken, spelletjes spelen, liedjes uisteren, knutselen  en podcasts luisteren. Ook kunnen ouders een wekker zetten in app om zo de schermtijd van hun kind in de gaten te houden. 

Download de app

Chrome Music Lab

4 jaar en ouder

Ga creatief aan de slag en maak samen muziek. Met Chrome Music Lab kun je op een experimentele manier muziek maken en ontdekken.

Meer informatie

Troovie

GERICHT OP 4 TOT 10 JAAR

Zorg ervoor dat je kind niet alleen maar bezig is met media. Met de app Troovie kan je een leuke speur- en puzzeltocht maken. Start bijvoorbeeld thuis en laat de kinderen een leuk avontuur beleven.

Meer informatie

Bezoek het Rijksmuseum online

Vanaf 2 jaar

Ga online naar het museum en neem de tijd om samen met de oudste peuters naar een schilderij te kijken. Wat zien jullie allemaal? Een schilderij is één grote ontdekplaat!

Ga naar het museum

Mind Match van Studio Lassa

2 jaar en ouder

Heb je een goed geheugen? Wat ligt er in de kist? Kun jij het onthouden? De app 5 heeft spelletjes met herkenbare voorwerpen en vormen.

Meer informatie

QuiverVision

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

Laat je kleurplaten tot leven komen met de Quiver 3D App! Print samen met je ukkie een mooie kleurplaat uit, kleur hem in en geniet van de mogelijkheden.

Meer informatie

App Labo Pebble Art

3-6 jaar

Een mooie app om te spelen na het voorlezen van ‘Petra’. In de app kun je al je creativiteit kwijt en maak je figuren met stenen. Vervolgens kun je met het figuurtje verschillende spellen spelen.

Meer informatie

App Peek a Boo Mouse van Studio Lassa

3-6 jaar

Peek a Boo Mouse kun je zien als een digitale zoekplaat. Deze bevat vijf verschillende ontdekspelletjes. Lukt het
bijvoorbeeld om de muis te vinden? Wat zit er nog meer verborgen in de kamer?

Meer informatie

Lassa doet boodschappen app

2 jaar en ouder

Lassa doet boodschappen. Voorlezen, vertellen en boodschappen zoeken in de winkels uit het gelijknamige prentenboek.

Meer informatie