Tips voor thuis

Het is een ongewone tijd en de maatregelen tegen corona zorgen voor uitdaging bij iedereen. Je kinderen gaan misschien minder naar de opvang of school, terwijl je als ouder misschien ook wel moet werken vanuit huis. In veel jonge gezinnen is de afgelopen tijd meer gebruik gemaakt van media. Extra schermtijd is vaak voor kinderen een feest, maar hoe zorg je dat het leuk én veilig is? En hoe kun je in alledaagse én buitengewone tijden omgaan met media binnen de opvoeding?

Zeven op de tien ouders merken dat de coronacrisis impact heeft op het mediagebruik van hun kinderen zo blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2021. Ouders geven aan dat kinderen minder mogelijkheden hebben om met andere kinderen te spelen en meer tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Om grip te krijgen op het mediagebruik binnen jouw gezin geven we je aan de hand van 7 vragen tips en advies. De vragen zijn beantwoord door Opvoeden.nl en de GroeiGids. Ook vind je tips om samen te lezen, kijken, luisteren en doen.

Image
 

Wat is mediaopvoeding eigenlijk?

Je doet aan mediaopvoeding als je een kind leert bewust met media om te gaan. In de praktijk gaat het bijvoorbeeld om spelletjes spelen op de tablet, internetten, lezen en filmpjes kijken. De basis is dat je met het kind praat over media-ervaringen. Ook als je regels en grenzen geeft. Het gesprek met het kind verandert als het ouder wordt. 

Bij jonge kinderen betekent mediaopvoeding dat jij als ouder altijd kiest wat ze mogen zien en doen op internet, tablet, tv en computer. Daarnaast geniet je ook samen van media, net zoals je bijvoorbeeld samen boekjes leest. Zodra je kind naar de basisschool mag gaat mediaopvoeding er vooral om dat je duidelijke regels en grenzen geeft. Dat je regelmatig controleert wat ze doen en hoelang ze achter het scherm zitten. Maar ook dat je ze vragen stelt om hen te laten vertellen wat ze meemaken.

Betrouwbare informatie over mediaopvoeding vind je op:

 • Opvoeden.nl: op zoek naar opvoedadviezen waarop je kunt vertrouwen? Neem dan een kijkje op Opvoeden.nl. Hier vind je informatie die gemaakt is door deskundigen die alle teksten uitvoerig controleren.
 • NJi: het Nederlands Jeugdinstituut geeft antwoord op 15 vragen over mediaopvoeding.
 • De GroeiGids: het platform dat (aanstaande) ouders inzicht geeft bij de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van hun kind. 
 • Mediawijsheid.nl: het dossier Mediaopvoeding biedt je tips & informatie om met mediaopvoeding aan de slag te gaan.
 • MediaDiamant: de MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.
  • Mediagesprek: een website met informatie en handige tips om samen met je kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.

  Op deze pagina vind je zeven veel gestelde vragen van ouders met kinderen van 0 t/m 6 jaar. Dit blijkt uit informatie van Opvoeden.nl en het Iene Miene Media-onderzoek. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Netwerk Mediawijsheid door prof. dr. Peter Nikken, lector Jeugd en Media aan Hogeschool Windesheim, en onderzoeksbureau Choice.

  De antwoorden zijn samengesteld door Opvoeden.nl en de GroeiGids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.

  opvoeden.nl
  groeigids