Tips om te bewegen met media

Hoe let je als ouders en opvoeders op de juiste balans tussen mediagebruik en andere activiteiten? En tussen stilzitten en actief bezig zijn? Liggend op de bank, of juist actief? Van ver weg, of dichtbij? Kortom, hoe beweeg je mét media? Laat je hieronder inspireren.

In aanloop naar de Media Ukkie Dagen worden de tips steeds meer aangevuld.

Heb je een waardevolle en passende tip die hieronder opgenomen kan worden? Neem dan contact op met campagnes@mediawijzer.net.

Troovie

GERICHT OP 4 TOT 10 JAAR

Zorg ervoor dat je kind niet alleen maar bezig is met media. Met de app Troovie kan je een leuke speur- en puzzeltocht maken. Start bijvoorbeeld thuis en laat de kinderen een leuk avontuur beleven.

Meer informatie

Stop Motion filmpjes

5 jaar en ouder

Ga samen een stop motion filmpje te maken. Kun je bijvoorbeeld een steen laten veranderen in een dier? Gebruik de app Easy Stop Motion en maak samen stap voor stap de video.

Download de app

De Schermwijzer

GERICHT OP 0 TOT 18 JAAR

Moet ik beeldschermen uit de buurt van mijn baby houden? Of is het voor een peuter schadelijk om een spelletje op de iPad te doen? De Schermwijzer is een wetenschappelijk onderbouwd handboek over digitale opvoeding en schermtijd.

Meer informatie

Fundels

GERICHT OP 3 jaar en ouder

Bestaande prentenboeken komen tot leven op een interactieve manier voor kinderen tussen drie en zeven jaar. Het digitale prentenboek omvat een animatie aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten. Kijk samen met je ukkie naar de leuke animaties

Naar de prentenboeken

Mijn computer is leuk

Gericht op 2,5 jaar en ouder

Dit voorleesboekje biedt op een speelse manier ondersteuning aan ouders met kinderen vanaf 2,5 jaar. Het boekje is geschikt voor alle ouders. Ook ouders die moeite hebben met lezen of de Nederlandse taal.

Meer informatie

Beeldschermgebruik

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel minuten per dag achter een scherm verantwoordelijk is voor een kind. NJI biedt verschillende tips aan over het beelschemgebruik van jonge kinderen.

Meer Informatie

Podcastserie ‘Media Ouders’

ProBiblio

Schermen en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en kinderen komen er van jongs af aan mee in aanraking. Als ouder is het soms lastig om een goede balans te vinden. Het kan best een zoektocht zijn. Beluister deze podcastserie en hoor hoe andere ouders deze zoektocht ook ervaren.

Meer informatie

Tablet geschikt maken

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

Je tablet geschikt maken voor je kind? De Consumentenbond legt je uit hoe dit moet! Zo kun je zelf bepalen wat je kind ziet.

Meer informatie

Dossier Apps op Mediawijsheid.nl

GERICHT OP 2 TOT 4 JAAR

Apps staat voor applicaties. Er zijn er duizenden, betaald en gratis, voor op je smartphone of tablet. Maar hoe zit het met de inhoud? Welke applicaties zijn écht goed? Hoe weet je of ze geschikt zijn voor kinderen? Welke educatieve apps zijn er beschikbaar? En hoe leer je zelf een kwalitatief goede app te maken?

Bekijk de apps

Beeldschermtijd in de hand houden

Srceentime voor Android of Screentime - time messager voor iOs

Er zijn diverse apps beschikbaar die je helpen bij het beperken en in de hand houden van de beeldschermtijd. Gebruik bijvoorbeeld Screentime voor Android of ScreenTime – Time Messenger voor iOS

Download de app

Digitale Balans Model

GERICHT OP OUDERS

Digitale balans gaat over het zó indelen van tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Met en zonder digitale media. Wat de juiste balans is, is voor iedereen anders. Iemand kan dit zelf het beste bepalen. Gebruik daarom dit model als ondersteuning.

Meer informatie

Suggestie Kenniscentrum Sport & Bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Zorg voor een gezonde balans tussen slaap, beweging en stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media. Benieuwd naar het belang van bewegen en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan? De Nut en Noodzaak toolbox van Kenniscentrum Sport & Bewegen helpt je op weg.

Bekijk de toolbox

Zappelin app

twee tot zes jaar

In de Zappelin app kun je filmpjes kijken, spelletjes spelen, liedjes uisteren, knutselen  en podcasts luisteren. Ook kunnen ouders een wekker zetten in app om zo de schermtijd van hun kind in de gaten te houden. 

Download de app

De MediaDiamant

Gericht op 0 jaar en ouder

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders om kinderen mediawijs op te laten groeien. Want hoe zorg je voor de juiste balans? Voor de leeftijdsgroep 0-5 jaar is een aparte brochure ontwikkeld.

Meer informatie

Cursus mediaopvoeding NTR

GERICHT OP 0 jaar en ouder

Veel kinderen zijn het liefst de hele dag bezig met hun telefoon, computer of tablet. Hoe begeleid je jouw kind hierbij? Een praktische, online cursus voor ouders en opvoeders.'

Meer informatie

Bereslim

GERICHT OP 3 TOT 7 JAAR

Bereslim is een aanbieder van digitale prentenboeken en pedagogisch verantwoorde spellen die bijdragen aan de taalontwikkeling, woordenschat, leesvaardigheid en het leergedrag van peuters & kleuters.

Bekijk wat je kind leuk vindt

'Balanceren met media'

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen is er een gratis brochure ontwikkeld over balanceren met media (aan de slag met de mediatips voor thuis). Deze brochure is beschikbaar in het Nederlands, Turks, Arabisch, Pools en Engels. Download de brochures en maak gebruik van de tips.

Bekijk de brochures

Tips voor ouders op Mediawijsheid.nl

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

Praten met je kind over mediawijsheid kan lastig zijn. Op deze website vind je tips en links naar betrouwbare partijen die je verder kunnen helpen. Met deze sites en materialen kun je aan de slag.

Bekijk de tips

Tablet en TV kidsproof

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

Sinds de coronacrisis is de beeldschermtijd van jonge kinderen toegenomen. Maar hoe maak je als ouder je tablet, TV en YouTube kidsproof? Radar geeft je enkele tips!

Bekijk de tips

Het mediagesprek

gericht op 0 tot 18 jaar

Op deze website vind je informatie en praktische tips voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven. Ook is de informatie in een verkorte vorm vertaald in vijf talen.

Meer informatie

Brikki de Leeuw

4 jaar en ouder

Brikki helpt kinderen hun fantasie gestalte te geven. Met Brikki maken ze hun eigen boekjes, filmpjes en zelfs hun eigen televisie.

Meer informatie

QuiverVision

GERICHT OP 0 TOT 6 JAAR

Laat je kleurplaten tot leven komen met de Quiver 3D App! Print samen met je ukkie een mooie kleurplaat uit, kleur hem in en geniet van de mogelijkheden.

Meer informatie

Squla

Squla

GERICHT OP 1,5 TOT 6 JAAR

Met de educatieve quizzen van Squla kan je nieuwsgierige peuter of kleuter spelen en leren tegelijk. Stimuleer de ontwikkeling en laat ze kennismaken met letters, cijfers en de wereld!

Meer informatie

Chrome Music Lab

4 jaar en ouder

Ga creatief aan de slag en maak samen muziek. Met Chrome Music Lab kun je op een experimentele manier muziek maken en ontdekken.

Meer informatie

Feiten over schermtijd

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

In het blogartikel '5 dingen die opvoeders moeten weten over schermtijd' geeft Nelleke Scherpbier van Kliksafe op feiten gebaseerde manieren om na te denken over de afspraken over schermtijd.

Lees het artikel

YouTube Kids

GERICHT OP 0 jaar en ouder

YouTube Kids is een aparte app voor Android en iOS met daarin alleen een kindvriendelijk videoaanbod. De app biedt tekenfilms, kinderliedjes en educatieve video’s.

Meer informatie

Mediasmarties

GERICHT op 1 tot 6 JAAR

Mediasmarties heeft voor de Media Ukkie Dagen verschillende media geselecteerd die passen bij de ontwikkelingsleeftijd en belevings-wereld van dreumesen, peuters en kleuters.

Meer informatie

Media Checklist

GERICHT OP 0 tot 6 jaar

Waar moet je op letten als je een nieuwe app of game voor je ukkie installeert? En hoe bepaal je of een filmpje en televisieprogramma geschikt is voor jouw kind? Met de Media Checklist weet je het zo!

Download checklist

PEGI

GERICHT OP 0 JAAR EN OUDER

PEGI informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd een game geschikt is. De PEGI-leeftijdsclassificatielogo’s staan op de voor- en achterkant van de verpakking en geven een van de volgende categorieën aan: 3, 7, 12, 16 en 18.

Meer informatie

Dossier Kinderen 0-6 jaar

GERICHT OP 0 tot 6 JAAR

De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Ook bij de allerkleinsten. Of het nu gaat om swipende peuters, aan tablets gekluisterde kleuters of het internet of toys: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag. Veel ouders beseffen dan ook dat het verstandig leren omgaan met media een steeds belangrijker onderdeel van de opvoeding is geworden. Maar hoe pak je dat als ouder het beste aan?

Meer informatie

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

Overzicht van informatiekanalen