Professionals en organisaties

Ieder jaar spelen bibliotheken, de kinderopvang, opvoedorganisaties en basisscholen een belangrijke rol tijdens de Media Ukkie dagen. Een belangrijk onderdeel van de campagne zijn de activiteiten die plaatsvinden door het hele land. Doet jouw organisatie volgend jaar weer mee?

De Media Ukkie Dagen vinden in 2023 plaats van 24 t/m 31 maart.

Kind op smartphone

Nieuw Iene Miene Media-onderzoek

Mediaopvoeding is onder ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar geen urgent onderwerp. Bij maar liefst driekwart van de ouders staat mediaopvoeding op de laatste plaats blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2022.

Lees het onderzoek

MediaDiamant

Zet de
MediaDiamant in

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders, met concrete tips om kinderen mediawijs op te laten groeien. Deel de brochure en tips voor kinderen van 0-5 jaar of die van 6-8 jaar.

Informatie en downloads

Tips voor thuis

Antwoorden op vragen van ouders

Welke media zijn geschikt voor een kind? Hoe begeleid je een ukkie stap voor stap, zodat het kind sprongen maakt in de ontwikkeling? We hebben een aantal tips voor ouders op een rij gezet. Wijs ouders in je regio erop.

Naar de tips

Aan de slag

Bibliotheken

Bibliotheken

Tijdens de Media Ukkie Dagen spelen bibliotheken een belangrijke rol om ouders en opvoeders te helpen met vragen over opvoeden en media. Daarnaast is dit een mooie manier om het veelzijdige media-aanbod van de bibliotheek onder de aandacht te brengen bij gezinnen.

Naar de pagina voor bibliotheken

Kinderopvang

Kinderopvang

Ukkies gebruiken media thuis, maar ook op de voorschoolse en buitenschoolse opvang, de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Daar wordt de tablet steeds meer ingezet om te lezen, spelen of zingen. Hoe zet je als kinderopvang media in, zodat kinderen er plezier aan beleven, ervan leren en veilig zijn? 

Naar de pagina voor de kinderopvang

professionals

Opvoedspecialisten

Hoe kun je als opvoeder in alledaagse én buitengewone tijden omgaan met media binnen de opvoeding? CJG’s, opvoedspecialisten, mediacoaches en andere professionals spelen een belangrijke rol in het overbrengen en delen van deze informatie.

Naar de pagina voor opvoeding

Leraren

Leraren

Al in de kleuterklas komen kinderen in aanraking met media zoals het digibord, educatieve apps en boekjes. Daarom speelt de school een belangrijke rol in de mediaopvoeding. Hoe zet je als leraar media bewust in om je les te verrijken zodat kinderen er plezier aan beleven, ervan leren en veilig zijn?

Naar pagina voor het onderwijs