Hoe kan ik meedoen als professional?

Zoals ieder jaar spelen de netwerkpartners van het Netwerk Mediawijsheid, zoals mediacoaches, CJG’s, kinderdagverblijven en bibliotheken een belangrijke rol in de campagne door het organiseren van activiteiten en het gezamenlijk uitdragen van de campagneboodschap. Netwerk Mediawijsheid roept alle netwerkpartners en mediawijsheid / mediaopvoeding professionals op in te haken op de Media Ukkie Dagen om zoveel mogelijk ouders van jonge kinderen te ondersteunen bij vraagstukken rondom mediawijs gedrag.


Toolkit & campagnemateriaal

Als bibliotheek, kinderopvang, mediacoach of (media) professional kan je meedoen aan de Media Ukkie Dagen en ter inspiratie de toolkit gebruiken. In deze toolkit staan tips voor activiteiten en promotiemiddelen zoals de campagneposter.


Bekijk de toolkit

Activiteit op de kaart

Organiseert jouw organisatie een activiteit tijdens de Media Ukkie Dagen? Meld deze aan op de kaart.
Inspiratie nodig voor een mediawijze activiteit? Bekijk dan de toolkit.


Activiteit aanmelden

Onderzoek: Iene Miene Media

Jaarlijks onderzoek naar mediagebruik binnen gezinnen met jonge kinderen.

Bij de start van de campagne op 6 april 2018 zijn de nieuwe resultaten bekend gemaakt.


Bekijk resultaten Iene Miene Media 2018

Pers

Voor persvragen kunt u contact opnemen met Anne Everloo en Aniek Breevoort.

E-mailadres: pers@mediawijzer.net
Telefoonnummer: 035 – 677 1666

Kijk voor de laatste persberichten en persinformatie van Mediawijzer.net op mediawijzer.net/pers.

Tips voor professionals over mediaopvoeding

Toolbox Mediaopvoeding: Media? Gewoon opvoeden!

Nederlands Jeugdinstituut

Een toolbox met betrouwbare informatie en adviezen om ouders te kunnen begeleiden. De nadruk ligt daarbij op mediagebruik van kinderen van 0 t/m 18 jaar, de kansen die media bieden en het kiezen van geschikte inhoud. De Toolbox biedt factsheets, tips en adviezen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis, opgedeeld in leeftijdsgroepen. De toolbox is gratis te downloaden.


Meer informatie en download

Inspiratieboekje Media Ukkies

Family Factory

Dit boekje staat bomvol tips en ideeën van andere ouders over mediaopvoeding van kinderen van 0-6 jaar. Het helpt vaders en moeders van jonge kinderen om niet te verdwalen, maar juist de weg te vinden in de digitale wereld. Speciaal voor de Media Ukkie Dagen 2018 is dit boekje extra voordelig verkrijgbaar!


Meer informatie en bestellen

Een ouderavond organiseren?

Sardes, Bureau Jeugd & Media, het NJi en Mediacoachinbeeld.nl

Kijk eens of je met behulp van organisaties zoals Sardes, Bureau Jeugd en Media of een mediacoach ouders en opvoeders van jonge kinderen mediawijzer kunt maken door het organiseren van een informatieavond.

Meer informatie

Mediaopvoeding: start het gesprek!

Stichting Opvoeden.nl

Stichting Opvoeden.nl biedt betrouwbare informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid aan ouders, jongeren en kinderen. Deze opvoedinformatie is gratis beschikbaar en kan worden gebruikt door bijvoorbeeld medewerkers van het CJG, wijk- of jeugdteam van een gemeente.


Meer informatie

Deel het MediaGroeiBoekje uit

Cubiss

In het kader van de Media Ukkie Dagen is het MediaGroeiBoekje ontwikkeld. Het is een dagboekje waarin ouders alle mooie en speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik van hun jonge kind (0-6 jaar). Ook staat het vol met tips rondom taal en media. Het MediaGroeiBoekje is ook buiten de campagneweek te gebruiken.

Bij het MediaGroeiBoekje hoort ook een eenvoudige toolkit. De toolkit geeft tips rondom het organiseren van een ouderavond of spreekuur, de samenwerking met een KOV of consultatiebureau en voorbeeldteksten voor communicatie.

Het pakket is voor €50,00 euro te bestellen en bestaat uit 100 MediaGroeiBoekjes en de toolkit. Op=Op


Meer informatie en bestellen

Quiz: Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Jonge kinderen kunnen veel leren van media, maar het is belangrijk dat je ze goed begeleidt bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.


Speel de quiz

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Hoe zet je media bewust en activerend in? Om professionals te ondersteunen lanceren Sardes en JVtv | Mediasmarties op 31 maart 2017: Kind & Media. Het nieuwe platform heeft de ambitie om het uitgebreide netwerk van ouders en professionals rondom het kind bewust te maken van hun rol bij mediaopvoeding.


Meer informatie

De MediaDiamant: Wegwijs in opvoeden

Netwerk Mediawijsheid

De MediaDiamant is een wegwijzer met concrete tips om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Ook opvoedprofessionals kunnen het model gebruiken om kinderen en ouders te begeleiden en te ondersteunen.


Meer informatie en downloads