Opvoeding
“Zit mijn kind niet te lang op de tablet? En zijn de filmpjes en spelletjes die mijn kind speelt wel geschikt?” Ouders en opvoeders hebben veel vragen over het mediagebruik van jonge kinderen en de rol van media in de opvoeding. Medewerkers van CJG’s, opvoedspecialisten en mediacoaches spelen een belangrijke rol in het bieden van antwoorden.
De Media Ukkie Dagen vinden in 2023 plaats van 24 t/m 31 maart. Doet jouw organisatie dan weer mee?

Nieuw Iene Miene Media-onderzoek
Mediaopvoeding is onder ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar geen urgent onderwerp. Bij maar liefst driekwart van de ouders staat mediaopvoeding op de laatste plaats blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2022. Benieuwd naar het volledige onderzoek?

Zet de MediaDiamant in
De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders, met concrete tips om kinderen mediawijs op te laten groeien. Tijdens de Media Ukkie Dagen lichten we elke dag een kant uit. Deel de brochure en tips voor kinderen van 0-5 jaar of die van 6-8 jaar uit aan ouders.

Antwoorden op vragen van ouders
Welke media zijn geschikt voor een kind? Hoe begeleid je een ukkie stap voor stap, zodat het kind sprongen maakt in de ontwikkeling? We hebben een aantal tips voor ouders op een rij gezet. Laat je inspireren en wijs ouders in je regio op deze waardevolle tips en informatie.
Tips
Op zoek naar inspiratie? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties en brochures met collega’s, volg een e-learning, check handige tools en websites en ontdek hoe mediawijs je als beroepskracht bent met een leuke quiz.
Online activiteit organiseren? Lees de tips
Door de coronamaatregelen is het lastiger om een fysieke activiteit te organiseren. Een alternatief om je aanbod en kennis te laten zien is door het organiseren van online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit.
We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet.

Netwerksessie Media Ukkies: veilige hechting met media
Netwerk Mediawijsheid
Een veilige hechting met media, is dat mogelijk? Deze prikkelende stond centraal tijdens de netwerksessie op 10 maart. Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media) ging in gesprek met kinderpsychiater Marja van ’t Spijker, jeugdarts Maren Heeris en onderwijsadviseur Martijn Hermsen over media en het jonge kind.

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’
Cubiss
Meer weten over media voor de allerkleinste? Of tips lezen voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Digitale Burgertjes
sCooledu
Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?

Mediaopvoeding: start het gesprek!
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland biedt betrouwbare informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid aan ouders, jongeren en kinderen. Deze informatie is gratis beschikbaar en kan worden gebruikt door bijvoorbeeld medewerkers van het CJG, wijk- of jeugdteam van een gemeente.

Toolbox Mediaopvoeding
Nederlands Jeugdinstituut (NJi)
'Media? Gewoon opvoeden!' is een goedgevulde gratis toolbox met betrouwbare informatie en adviezen voor opvoedprofessionals en leraren om ouders te kunnen begeleiden. Je vindt hier tips en adviezen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis, opgedeeld in leeftijdsgroepen.

MediaDiamant
Netwerk Mediawijsheid
De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders, met concrete tips om kinderen mediawijs op te laten groeien. Het is ontwikkeld door Netwerk Mediawijsheid. Deel de tips en brochure voor kinderen van 0-5 jaar of die van 6-8 jaar.

Praten over beeldschermgebruik in de spreekkamer
Amsterdam UMC, JGZ Zuid-Holland West
De handleiding bevat informatie over de werkwijze ‘Praten over beeldschermgebruik in de spreekkamer (0-4 jaar)’ en geeft tools om dit binnen jouw JGZ-organisatie te implementeren.

Mediawijs in het onderwijs
CUBISS
In het online magazine 'Mediawijs in het onderwijs' snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Spelend Leren
BoekStart, Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek
De brochure Spelend Leren geeft pedagogisch medewerkers handvatten om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden bij digitale ontwikkeling. De brochure staat vol tips over welke digitale media educatieve waarde hebben en bijdragen aan de taalvorming.

Hoe mediawijs ben jij?
Nederlands Jeugdinstituut (NJi)
Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.

Folder: Tips voor mediagebruik
JGZ Zuid-Holland West & Academische Werkplaats Jeugd & Gezondheid
Folder voor ouders van kinderen in de leeftijd 0 - 4 jaar met tips voor gezond mediagebruik. Ook worden er richtlijnen voor schermtijden gegeven.

MediaWolk
KB
Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Dit is gevraagd aan bibliotheken tijdens de Media Ukkie Dagen. Zo is de MediaWolk ontstaan!

E-learning Mediaopvoeding
JGZ-academie
Deze E-learning geeft de jeugdgezondheidszorg handvatten om ouders en opvoeders te ondersteunen bij hun vragen over media in de opvoeding. Hij staat in de JGZ-academie waar ook alle andere e-learnings te vinden zijn.

Bewust gebruik van media voor kinderen
Kindenmedia.nl
Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.

Het MediaGroeiBoekje
Cubiss
Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media.
Bij het MediaGroeiBoekje hoort ook een toolkit voor professionals. Deze geeft tips over het organiseren van een ouderavond of spreekuur en voorbeeldbrieven en berichten.
Overzicht van informatiekanalen
- MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
- Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
- NJi.nl - over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
- Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
- Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
- Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)