Opvoeding

“Zit mijn kind niet te lang op de tablet? En zijn de filmpjes en spelletjes die mijn kind speelt wel geschikt?” Ouders en opvoeders hebben veel vragen over het mediagebruik van jonge kinderen en de rol van media in de opvoeding. Medewerkers van CJG’s, opvoedspecialisten en mediacoaches spelen een belangrijke rol in het bieden van antwoorden. Lees hieronder enkele tips en tools die je kunt inzetten tijdens je gesprek met ouders en opvoeders.

Op deze pagina kun je inspiratie opdoen om aan de slag te gaan met mediaopvoeding in jouw werkgebied. Of heb je een goede tip of leuke activiteit? Deel deze dan met ons!

Doet jouw organisatie dit jaar ook weer mee van 5 t/m 12 april?

Kom naar de Kennissessie!

Van prikkels tot rust: adviezen voor ontspannen mediaopvoeding 

Wat weten we over de invloed van schermpjes op ukkies van 0-6 jaar? En wat zijn de adviezen om hier mediawijs mee om te gaan? Met deze online Kennissessie op 20 maart biedt Netwerk Mediawijsheid – in voorbereiding op de Media Ukkie Dagen (5 t/m 12 april) – verdiepende kennis en handvatten.


Toolkit

Toolkit

Wil je gemakkelijk aandacht besteden aan de Media Ukkie Dagen? Maak dan gebruik van de gratis toolkit. Hang de poster op, deel de (voorbeeld)posts op sociale media, schrijf een (blog)artikel of maak een nieuwsbrief over het thema. 

Bekijk de toolkit


Netwerksessie

Doe ook mee!

Tijdens de #MUD24, worden er door het hele land activiteiten georganiseerd. Wil jij als professional in je werkveld, door middel van tips of leuke activiteiten, aanhaken op het thema: Ontspannen met Media? Meld je activiteit aan.

Activiteit aanmelden


Tien tips

Deel de tips

Wil jij ouders en verzorgers ondersteunen bij het ontspannen met media? Deel dan deze laagdrempelige tien tips. De tips zijn beschikbaar in verschillende talen: Nederlands, Engels, Turks, Frans, Oekraïens en Arabisch. Laat je inspireren.

Naar de tips

Direct aan de slag!

Krijg je vragen van ouders en verzorgers over het gebruik van de tablet, televisie en smartphone? Veel opvoedvragen gaan over mediagebruik. Bekijk de praktische tools hieronder die je direct kunt inzetten tijdens een gesprek met ouders/verzorgers hierover.

Wijzer in Digitale Balans

Wijzer in Digitale Balans

Wil je met ouders/verzorgers het gesprek aangaan over digitale balans? Gebruik dan deze Wijzer. Het biedt jou houvast om kinderen, leerlingen en/of cliënten te helpen bij het vinden van een gezonde digitale balans.

Naar de Wijzer

Mediagesprek

Het Mediagesprek

Op deze website vind je informatie en praktische tips voor ouders/opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven en in een verkorte vorm vertaald in vijf talen. Deel het als tip.

Naar de website

MediaDiamant Brochure 0-5 jaar

MediaDiamant 0-5 jaar

Veel ouders/verzorgers hebben vragen over media. Maar elk gezin is daar anders in. Het is vooral belangrijk dat mediagebruik niet de enige activiteit is voor een kind. Deze brochure geeft tips rondom mediawijs opgroeien van een ukkie.

Meer informatie

Meer tips

Op zoek naar inspiratie? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties en brochures met collega’s, volg een e-learning, check handige tools en websites en ontdek hoe mediawijs je als beroepskracht bent met een leuke quiz.

Image

Activiteit organiseren? Lees het stappenplan

Wil je je aanbod en kennis laten zien in de vorm van een online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit? We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we een format voor een PowerPoint-presentatie voor je ontwikkeld.

Bekijk het stappenplan en de speciale PowerPoint


Dobbelspel

Dobbelspel

gro-up

Met het Media & Bewegen dobbelspel van gro-up kun je samen op een leuke manier op de groep aan de slag met balans. Een goede balans tussen mediagebruik, bewegen en stilzitten is erg belangrijk. Speel het spel samen en kijk wat er gebeurt!

Naar het dobbelspel

Samenwijs

Digitale Balans Model

Netwerk Mediawijsheid

Digitale balans gaat over het zó indelen van tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Met en zonder digitale media. Wat de juiste balans is, is voor iedereen anders. Iemand kan dit zelf het beste bepalen. Gebruik daarom dit model als ondersteuning.

Meer informatie

Samenwijs

Word lid van de Bibliotheek

de Bibliotheek

Iedereen onder de 18 jaar kan in heel Nederland – dus ook op de BES-eilanden – gratis lid worden van de Bibliotheek. Geef dit mee als tip aan ouders en laat ze inspireren door de mogelijkheden.

Meer informatie

Samenwijs

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of tips lezen voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!


Lees 'Samenwijs Mediawijs'

Toolbox mediaopvoeding NJi

Toolbox Mediaopvoeding

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

'Media? Gewoon opvoeden!' is een goedgevulde gratis toolbox met betrouwbare informatie en adviezen voor opvoedprofessionals en leraren om ouders te kunnen begeleiden. Je vindt hier tips en adviezen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis, opgedeeld in leeftijdsgroepen.


Info en downloads

Digitale burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Steffie

Steffie helpt je verder!

Steffie

Steffie zet iedere dag zich in om kwetsbare mensen te helpen in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt. Het helpt je ook bij onderwerpen zoals computeren. Wijs ouders in jouw werkgebied op de handige hulp van Steffie.

Meer informatie

Advies bewegen

Advies over digitale media gebruik en bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen, Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid

Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. Het nieuwe advies over óf, en zo ja, hoe jonge kinderen gebruik mogen maken van digitale media helpt jou als buurtcoach in de begeleiding van jonge kinderen en het advies richting ouders.

Lees het advies

MediaDiamant

MediaDiamant

Netwerk Mediawijsheid

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders, met concrete tips om kinderen mediawijs op te laten groeien. Het is ontwikkeld door Netwerk Mediawijsheid. Deel de tips en brochure voor kinderen van 0-5 jaar of die van 6-8 jaar.

Informatie en downloads

KinderPodcasts

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts Nederland

Kinderpodcasts Nederland biedt kind, ouder en media-opvoeder een veilig en vertrouwd aanbod kinderpodcasts. De kinderpodcasts zijn gratis en met de grootste zorg samengesteld. Kinderen hebben hier de beschikking over een veilig en (educatief) verantwoord aanbod kinderpodcasts. Laat je inspireren door het aanbod.

Naar Kinderpodcasts

Praten over beeldschermgebruik in de spreekkamer

Praten over beeldschermgebruik in de spreekkamer

Amsterdam UMC, JGZ Zuid-Holland West

De handleiding bevat informatie over de werkwijze ‘Praten over beeldschermgebruik in de spreekkamer (0-4 jaar)’ en geeft tools om dit binnen jouw JGZ-organisatie te implementeren.

Lees de handleiding

Mediawolk

MediaWolk

KB

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Dit is gevraagd aan bibliotheken tijdens de Media Ukkie Dagen. Zo is de MediaWolk ontstaan!

Download de MediaWolk

Mediawijs in het onderwijs

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine 'Mediawijs in het onderwijs' snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Lees het magazine

Balansbord

Balansbord

Humandkind

Wil je bewustwording in mediagebruik creëren op je groep? Maak dan gebruik van het balansbord. Het geeft kinderen en pedagogisch medewerkers inzicht in hun tijdsbesteding over de dag en wat hierbij de balans is.

Download het balansbord

Verschillende tips Bibliotheek Utrecht

Verschillende tips

Bibliotheek Utrecht

Bibliotheek Utrecht heeft voor iedereen een speciale tips overzicht gemaakt. In dit overzicht vind je verschillende tips die heel erg behulpzaam kunnen gaan zijn. Lees de tips op de website!

Ga naar de tips

Folder: tips voor mediagebruik

Folder: Tips voor mediagebruik

JGZ Zuid-Holland West & Academische Werkplaats Jeugd & Gezondheid

Folder voor ouders van kinderen in de leeftijd 0 - 4 jaar met tips voor gezond mediagebruik. Ook worden er richtlijnen voor schermtijden gegeven.

Bekijk de online folder

Mediawijs in het onderwijs

Start het gesprek

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk om het gesprek met ouders over mediagebruik te beginnen. Ouders zijn namelijk niet altijd bewust bezig met de mediaopvoeding, maar het kan wel zijn dat ze vragen hierover hebben. Hoe start je zo'n gesprek en welke vragen stel je dan? Laat je inspireren door de vragen vanuit NJi.

Meer informatie

E-learning Mediaopvoeding

E-learning Mediaopvoeding

JGZ-academie

Deze E-learning geeft de jeugdgezondheidszorg handvatten om ouders en opvoeders te ondersteunen bij hun vragen over media in de opvoeding. Hij staat in de JGZ-academie waar ook alle andere e-learnings te vinden zijn.

Meer informatie

Hoe mediawijs ben jij?

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.


Speel de quiz

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  • NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)