Opvoeding

“Zit mijn kind niet te lang op de tablet? En zijn de filmpjes en spelletjes die mijn kind speelt wel geschikt?” Ouders en opvoeders hebben veel vragen over het mediagebruik van jonge kinderen en de rol van media in de opvoeding. Medewerkers van CJG’s, opvoedspecialisten en mediacoaches spelen een belangrijke rol in het bieden van antwoorden.

De Media Ukkie Dagen vinden plaats van 25 maart t/m 1 april 2022. Hoe ondersteunt jouw organisatie ouders en opvoeders tijdens de Media Ukkie Dagen?

Iene Miene Media 2021

Nieuw Iene Miene Media-onderzoek

Iene Miene Media is het jaarlijks onderzoek naar het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen tussen 0 en 6 jaar. Tijdens de start van de Media Ukkie Dagen wordt het Iene Miene Media-onderzoek 2022 gepubliceerd. 

Bekijk voorgaande onderzoeken

Toolkit

Gebruik het campagnemateriaal

Laat zien dat je meedoet aan de Media Ukkie Dagen 2022! Vraag online aandacht met #MUD22 en download het campagnemateriaal. In de toolkit vind je posters, beeld voor sociale media en teksten. De toolkit wordt in de loop naar de campagne verder aangevuld.

Naar de toolkit

MediaDiamant

Zet de
MediaDiamant in

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders, met concrete tips om kinderen mediawijs op te laten groeien. Het is ontwikkeld door Netwerk Mediawijsheid. Deel de tips en brochure voor kinderen van 0-5 jaar of die van 6-8 jaar.

Informatie en downloads

Tips

Op zoek naar inspiratie? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties en brochures met collega’s, volg een e-learning, check handige tools en websites en ontdek hoe mediawijs je als beroepskracht bent met een leuke quiz.

Online activiteit organiseren? Lees de tips

Door de coronamaatregelen is het lastiger om een fysieke activiteit te organiseren. Een alternatief om je aanbod en kennis te laten zien is door het organiseren van online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit.

We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het stappenplan en de tips


Samenwijs

Netwerksessie Media Ukkies: veilige hechting met media

Netwerk Mediawijsheid

Een veilige hechting met media, is dat mogelijk? Deze prikkelende stond centraal tijdens de netwerksessie op 10 maart. Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media) ging in gesprek met kinderpsychiater Marja van ’t Spijker, jeugdarts Maren Heeris en onderwijsadviseur Martijn Hermsen over media en het jonge kind.

Lees en luister het verslag

Samenwijs

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of tips lezen voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!


Lees 'Samenwijs Mediawijs'

Digitale burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Opvoedinformatie Nederland

Mediaopvoeding: start het gesprek!

Opvoedinformatie Nederland

Opvoedinformatie Nederland biedt betrouwbare informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid aan ouders, jongeren en kinderen. Deze informatie is gratis beschikbaar en kan worden gebruikt door bijvoorbeeld medewerkers van het CJG, wijk- of jeugdteam van een gemeente.


Meer informatie

Media Ukkies

Media Ukkies

Family Factory

Dit inspiratieboekje staat bomvol tips en ideeën van ouders over mediaopvoeding van kinderen van 0-6 jaar. Het helpt vaders en moeders van jonge kinderen om niet te verdwalen, maar juist de weg te vinden in de digitale wereld. 


Meer informatie en bestellen

Praten over beeldschermgebruik in de spreekkamer

Praten over beeldschermgebruik in de spreekkamer

Amsterdam UMC, JGZ Zuid-Holland West

De handleiding bevat informatie over de werkwijze ‘Praten over beeldschermgebruik in de spreekkamer (0-4 jaar)’ en geeft tools om dit binnen jouw JGZ-organisatie te implementeren.

Lees de handleiding

Mediawijs in het onderwijs

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine 'Mediawijs in het onderwijs' snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Lees het magazine

Spelend leren

Spelend Leren

BoekStart, Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek

De brochure Spelend Leren geeft pedagogisch medewerkers handvatten om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden bij digitale ontwikkeling. De brochure staat vol tips over welke digitale media educatieve waarde hebben en bijdragen aan de taalvorming.


Download de brochure

Toolbox mediaopvoeding NJi

Toolbox Mediaopvoeding

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

'Media? Gewoon opvoeden!' is een goedgevulde gratis toolbox met betrouwbare informatie en adviezen voor opvoedprofessionals en leraren om ouders te kunnen begeleiden. Je vindt hier tips en adviezen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis, opgedeeld in leeftijdsgroepen.


Info en downloads

Hoe mediawijs ben jij?

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.


Speel de quiz

Folder: tips voor mediagebruik

Folder: Tips voor mediagebruik

JGZ Zuid-Holland West & Academische Werkplaats Jeugd & Gezondheid

Folder voor ouders van kinderen in de leeftijd 0 - 4 jaar met tips voor gezond mediagebruik. Ook worden er richtlijnen voor schermtijden gegeven.

Bekijk de online folder

Mediawolk

MediaWolk

KB

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Dit is gevraagd aan bibliotheken tijdens de Media Ukkie Dagen. Zo is de MediaWolk ontstaan!

Download de MediaWolk

E-learning Mediaopvoeding

E-learning Mediaopvoeding

JGZ-academie

Deze E-learning geeft de jeugdgezondheidszorg handvatten om ouders en opvoeders te ondersteunen bij hun vragen over media in de opvoeding. Hij staat in de JGZ-academie waar ook alle andere e-learnings te vinden zijn.

Meer informatie

Kindenmedia.nl

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.


Meer informatie

Het MediaGroeiBoekje

Het MediaGroeiBoekje

Cubiss

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media.

Bij het MediaGroeiBoekje hoort ook een toolkit voor professionals. Deze geeft tips over het organiseren van een ouderavond of spreekuur en voorbeeldbrieven en berichten.


Meer informatie en bestellen

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  • Opvoeden.nl - gevalideerde informatie voor ouders over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediaopvoeding.nl - voor vragen over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)