Opvoeding

Veel kinderen zullen deze dagen extra lang achter het scherm zitten (en daar volop van genieten). Maar ouders en opvoeders willen straks weer soepel terugschakelen naar de ‘gewone’ situatie. Hoe kun je als opvoeder in alledaagse én buitengewone tijden omgaan met media binnen de opvoeding? CJG’s, opvoedspecialisten en mediacoaches spelen een belangrijke rol in het overbrengen en delen van deze informatie. Juist nu zorgen we er samen voor dat jonge gezinnen de weg vinden naar antwoorden, praktische tips en handig materiaal over mediaopvoeding.

Ook met jouw organisatie kon je meedoen aan de online Media Ukkie Dagen. Bijvoorbeeld door ook digitaal de eigen kanalen in te zetten om ouders en opvoeder wegwijs te maken in jullie aanbod. En ook door hulp te bieden bij het beantwoorden en doorverwijzen naar de veelgestelde vragen en herkenbare opvoed-dilemma’s die tijdens de campagne gedeeld worden op Mediaukkiedagen.nl.

Lees de nieuwe onderzoeken

Tijdens de Media Ukkie Dagen is het Iene Miene Media-onderzoek 2020 gepubliceerd! Hét jaarlijkse onderzoek naar het mediagebruik van kinderen van 0-6 jaar. Ook is er een aanvullend onderzoek gedaan vanwege de thuisblijf-maatregelen rondom het coronavirus.

Lees het onderzoek

Deel de 7 herkenbare vragen

Tijdens de Media Ukkie Dagen kregen ouders tips en adviezen aan de hand van zeven herkenbare opvoedvragen. De vragen gaan o.a. over schermtijd, hoe je samen plezier beleeft aan media en hoe je balans houdt. Deze vragen kun je ook na de Media Ukkie Dagen 2020 nog gebruiken.

Naar de vragen

Zet de
MediaDiamant in

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders, met concrete tips om kinderen mediawijs op te laten groeien. Deel de tips en brochure voor kinderen van 0-5 jaar of die van 6-8 jaar.

Info en downloads

Tips

Op zoek naar inspiratie? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties en brochures met collega’s, volg een e-learning, check handige tools en websites en ontdek hoe mediawijs je als beroepskracht bent met een leuke quiz.

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of tips lezen voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!


Lees ‘Samenwijs Mediawijs’

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek ‘Digitale Burgertjes’ helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Mediaopvoeding: start het gesprek!

Opvoedinformatie Nederland

Opvoedinformatie Nederland biedt betrouwbare informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid aan ouders, jongeren en kinderen. Deze informatie is gratis beschikbaar en kan worden gebruikt door bijvoorbeeld medewerkers van het CJG, wijk- of jeugdteam van een gemeente.


Meer informatie

Media Ukkies

Family Factory

Dit inspiratieboekje staat bomvol tips en ideeën van ouders over mediaopvoeding van kinderen van 0-6 jaar. Het helpt vaders en moeders van jonge kinderen om niet te verdwalen, maar juist de weg te vinden in de digitale wereld. 


Meer informatie en bestellen

#MediaDiamant

Netwerk Mediawijsheid

#MediaDiamant is een blogreeks waarin de toepassing van de MediaDiamant centraal staat. Zo vertelt mediacoach Evelyn Verburgh in #MediaDiamant & de mediacoach hoe zij de MediaDiamant inzet tijdens haar werk.


Lees de blogs

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine ‘Mediawijs in het onderwijs’ snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Lees het magazine

Foto van primotoys.com

Spelend Leren

BoekStart, Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek

De brochure Spelend Leren geeft pedagogisch medewerkers handvatten om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden bij digitale ontwikkeling. De brochure staat vol tips over welke digitale media educatieve waarde hebben en bijdragen aan de taalvorming.


Download de brochure

Toolbox Mediaopvoeding

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

‘Media? Gewoon opvoeden!’ is een goedgevulde gratis toolbox met betrouwbare informatie en adviezen voor opvoedprofessionals en leraren om ouders te kunnen begeleiden. Je vindt hier tips en adviezen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis, opgedeeld in leeftijdsgroepen.


Info en downloads

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat je jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.


Speel de quiz

MediaWolk

KB

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Dit is gevraagd aan bibliotheken tijdens de Media Ukkie Dagen. Zo is de MediaWolk ontstaan!

Download de MediaWolk

E-learning Mediaopvoeding

JGZ-academie

Deze E-learning geeft de jeugdgezondheidszorg handvatten om ouders en opvoeders te ondersteunen bij hun vragen over media in de opvoeding. Hij staat in de JGZ-academie waar ook alle andere e-learnings te vinden zijn.

Meer informatie

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.


Meer informatie

Het MediaGroeiBoekje

Cubiss

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media.

Bij het MediaGroeiBoekje hoort ook een toolkit voor professionals. Deze geeft tips over het organiseren van een ouderavond of spreekuur en voorbeeldbrieven en berichten.


Meer informatie en bestellen

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant – wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding – wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  • Opvoeden.nl – gevalideerde informatie voor ouders over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediaopvoeding.nl – voor vragen over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediacoach – overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart – digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding – voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)