Opvoeding

“Zit mijn kind niet te lang op de tablet? En zijn de filmpjes en spelletjes die mijn kind speelt wel geschikt?” Ouders en opvoeders hebben veel vragen over het mediagebruik van jonge kinderen en de rol van media in de opvoeding. Medewerkers van CJG’s, opvoedspecialisten en mediacoaches spelen een belangrijke rol in het bieden van antwoorden. Lees hieronder enkele tips en tools die je kunt inzetten tijdens je gesprek met ouders en opvoeders.

De Media Ukkie Dagen vonden plaats van 24 t/m 31 maart 2023. Doet jouw organisatie volgend jaar ook weer mee? Noteer 5 t/m 12 april 2024 vast in je agenda.

Toolkit

Toolkit

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen zijn er gratis downloadbare materialen ontwikkeld zoals de campagneposter, voorbeeldposts en het logo. Heb jij de poster ook opgehangen of online aandacht gevraagd voor de campagne?

Bekijk de toolkit

Netwerksessie

NIEUW: Onderzoek

Uit het verdiepend Iene Miene Media-onderzoek van 2023 bleek dat de officiële richtlijnen omtrent mediagebruik voor kinderen van 0 t/m 6 jaar steeds meer overschreden werden. Benieuwd naar alle resultaten van dit verdiepende onderzoek?

Lees het hier

Wijzer in Digitale Balans

Wijzer in Digitale Balans

Wil jij met ouders en verzorgers het gesprek aangaan over digitale balans? Gebruik dan deze nieuwe Wijzer. Het biedt professionals houvast om mensen te helpen bij het vinden van een gezonde digitale balans.

Naar de Wijzer

Direct aan de slag!

Balansbord

Balansbord

Humandkind

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen ontwikkelde Humankind de familie-editie van het balansbord. Geef het mee aan ouders en verzorgers en laat ze de challange aangaan! Hoe ziet hun week eruit? De uitkomst is niet goed of fout, maar geeft een inzicht.

Download het balansbord

Tien tips

Tien tips

Netwerk Mediawijsheid

Bewegen mét media? Zo kan het! Met deze tien tips kunnen ouders op een eenvoudige en snelle manier meer balans voor hun kind creëren tussen stilzetten en actief bezig zijn, met EN zonder media. De tips zijn beschikbaar in zes verschillende talen. Deel ze uit.

Download de tips

Dobbelspel

Dobbelspel

gro-up

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen heeft gro-up een dobbelspel ontwikkeld. Met het Media & Bewegen dobbelspel kunnen ouders samen met hun ukkie op een leuke manier aan de slag met balans. Geef het spel mee als tip aan ouders en verzorgers.

Meer informatie

Tips

Op zoek naar inspiratie? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties en brochures met collega’s, volg een e-learning, check handige tools en websites en ontdek hoe mediawijs je als beroepskracht bent met een leuke quiz.

Kind en tablet

Activiteit organiseren? Lees het stappenplan

Wil je je aanbod en kennis laten zien in de vorm van een online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit? We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we een format voor een PowerPoint-presentatie voor je ontwikkeld.


Bekijk het stappenplan en de speciale PowerPoint


Samenwijs

Digitale Balans Model

Netwerk Mediawijsheid

Digitale balans gaat over het zó indelen van tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Met en zonder digitale media. Wat de juiste balans is, is voor iedereen anders. Iemand kan dit zelf het beste bepalen. Gebruik daarom dit model als ondersteuning.

Meer informatie

Samenwijs

Word lid van de Bibliotheek

de Bibliotheek

Iedereen onder de 18 jaar kan in heel Nederland – dus ook op de BES-eilanden – gratis lid worden van de Bibliotheek. Geef dit mee als tip aan ouders en laat ze inspireren door de mogelijkheden.

Meer informatie

Samenwijs

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of tips lezen voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!


Lees 'Samenwijs Mediawijs'

StoryZoo Logo

Video's bewegend leren

StoryZoo

StoryZoo biedt kinderen in de leeftijd van 3 tot 8 jaar één groot avontuurlijk feest. StoryZoo heeft waardevolle bewegend leren video's ontwikkeld en zijn op YouTube te bekijken. Benieuwd naar de video's?

Bekijk de video's

Toolbox mediaopvoeding NJi

Toolbox Mediaopvoeding

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

'Media? Gewoon opvoeden!' is een goedgevulde gratis toolbox met betrouwbare informatie en adviezen voor opvoedprofessionals en leraren om ouders te kunnen begeleiden. Je vindt hier tips en adviezen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis, opgedeeld in leeftijdsgroepen.


Info en downloads

Digitale burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Steffie

Steffie helpt je verder!

Steffie

Steffie zet iedere dag zich in om kwetsbare mensen te helpen in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt. Het helpt je ook bij onderwerpen zoals computeren. Wijs ouders in jouw werkgebied op de handige hulp van Steffie.

Meer informatie

Opvoedinformatie Nederland

Mediaopvoeding: start het gesprek!

Opvoedinformatie Nederland

Opvoedinformatie Nederland biedt betrouwbare informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid aan ouders, jongeren en kinderen. Deze informatie is gratis beschikbaar en kan worden gebruikt door bijvoorbeeld medewerkers van het CJG, wijk- of jeugdteam van een gemeente.


Meer informatie

Advies bewegen

Advies over digitale media gebruik en bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen, Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid

Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. Het nieuwe advies over óf, en zo ja, hoe jonge kinderen gebruik mogen maken van digitale media helpt jou als buurtcoach in de begeleiding van jonge kinderen en het advies richting ouders.

Lees het advies

Netwerksessie

Netwerksessie

Op 22 maart organiseerden we een online Netwerksessie gericht op de #MUD23. Professionals kregen tips om ouders, opvoeders en kinderen te helpen rondom het bewegen mét media. Lees het verslag terug en luister naar de sprekers die aanwezig waren tijdens deze Netwerksessie.

Naar het verslag

MediaDiamant

MediaDiamant

Netwerk Mediawijsheid

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders, met concrete tips om kinderen mediawijs op te laten groeien. Het is ontwikkeld door Netwerk Mediawijsheid. Deel de tips en brochure voor kinderen van 0-5 jaar of die van 6-8 jaar.

Informatie en downloads

KinderPodcasts

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts Nederland

Kinderpodcasts Nederland biedt kind, ouder en media-opvoeder een veilig en vertrouwd aanbod kinderpodcasts. De kinderpodcasts zijn gratis en met de grootste zorg samengesteld. Kinderen hebben hier de beschikking over een veilig en (educatief) verantwoord aanbod kinderpodcasts. Laat je inspireren door het aanbod.

Naar Kinderpodcasts

Praten over beeldschermgebruik in de spreekkamer

Praten over beeldschermgebruik in de spreekkamer

Amsterdam UMC, JGZ Zuid-Holland West

De handleiding bevat informatie over de werkwijze ‘Praten over beeldschermgebruik in de spreekkamer (0-4 jaar)’ en geeft tools om dit binnen jouw JGZ-organisatie te implementeren.

Lees de handleiding

Mediawolk

MediaWolk

KB

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Dit is gevraagd aan bibliotheken tijdens de Media Ukkie Dagen. Zo is de MediaWolk ontstaan!

Download de MediaWolk

Mediawijs in het onderwijs

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine 'Mediawijs in het onderwijs' snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Lees het magazine

Spelend leren

Spelend Leren

BoekStart, Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek

De brochure Spelend Leren geeft pedagogisch medewerkers handvatten om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden bij digitale ontwikkeling. De brochure staat vol tips over welke digitale media educatieve waarde hebben en bijdragen aan de taalvorming.


Download de brochure

Het MediaGroeiBoekje

Het MediaGroeiBoekje

Cubiss

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media.

Bij het MediaGroeiBoekje hoort ook een toolkit voor professionals. Deze geeft tips over het organiseren van een ouderavond of spreekuur en voorbeeldbrieven en berichten.


Meer informatie en bestellen

Folder: tips voor mediagebruik

Folder: Tips voor mediagebruik

JGZ Zuid-Holland West & Academische Werkplaats Jeugd & Gezondheid

Folder voor ouders van kinderen in de leeftijd 0 - 4 jaar met tips voor gezond mediagebruik. Ook worden er richtlijnen voor schermtijden gegeven.

Bekijk de online folder

Verschillende tips Bibliotheek Utrecht

Verschillende tips

Bibliotheek Utrecht

Bibliotheek Utrecht heeft voor iedereen een speciale tips overzicht gemaakt. In dit overzicht vind je verschillende tips die heel erg behulpzaam kunnen gaan zijn. Lees de tips op de website!

Ga naar de tips

Meester Sander

Bewegend leren

meester Sander

Meester Sander heeft bewegend leren video's ontwikkeld die je gemakkelijk op de groep kunt inzetten. Zo herken je bijvoorbeeld kleuren, cijfers en vormen. Laat je inspireren en geef het mee als tip aan ouders.

Naar de lessen

Mediawijs in het onderwijs

Start het gesprek

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk om het gesprek met ouders over mediagebruik te beginnen. Ouders zijn namelijk niet altijd bewust bezig met de mediaopvoeding, maar het kan wel zijn dat ze vragen hierover hebben. Hoe start je zo'n gesprek en welke vragen stel je dan? Laat je inspireren door de vragen vanuit NJi.

Meer informatie

Het MediaGroeiBoekje

De Apenstopdans

Dirk Scheele

Met de Apenstopdans, wordt het makkelijker gemaakt om te bewegen met media. Dans lekker mee met Dirk Scheele en zijn apen.


Ga naar de video

E-learning Mediaopvoeding

E-learning Mediaopvoeding

JGZ-academie

Deze E-learning geeft de jeugdgezondheidszorg handvatten om ouders en opvoeders te ondersteunen bij hun vragen over media in de opvoeding. Hij staat in de JGZ-academie waar ook alle andere e-learnings te vinden zijn.

Meer informatie

Kindenmedia.nl

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.


Meer informatie

Hoe mediawijs ben jij?

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.


Speel de quiz

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  • NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)