Onderwijs

Al in de kleuterklas komen kinderen in aanraking met media zoals het digibord, educatieve apps en boekjes. Het is daarom belangrijk om al bij de allerkleinsten aandacht te besteden aan mediawijsheid. Hoe zet je als leraar media bewust in om je les te verrijken? Hoe kun je bewegen mét media? En hoe betrek je ouders en opvoeders hierbij, zodat ze ook thuis media bewust en veilig kunnen gebruiken? Ga aan de slag met deze tips en tools voor het onderwijs!

Doet jouw school volgend jaar ook weer mee? Noteer 5 t/m 12 april 2024 vast in je agenda.


Toolkit

Toolkit

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen zijn er gratis downloadbare materialen ontwikkeld zoals de campagneposter, voorbeeldposts en het logo. Heb jij de poster ook opgehangen of online aandacht gevraagd voor de campagne?

Bekijk de toolkit

Iene Miene Media-onderzoek

NIEUW: Onderzoek

Uit het verdiepend Iene Miene Media-onderzoek van 2023 bleek dat de officiële richtlijnen omtrent mediagebruik voor kinderen van 0 t/m 6 jaar steeds meer overschreden werden. Benieuwd naar alle resultaten van dit verdiepende onderzoek?

Lees het hier

Wijzer in Digitale Balans

Wijzer in Digitale Balans

Wil jij met ouders en verzorgers het gesprek aangaan over digitale balans? Gebruik dan deze nieuwe Wijzer. Het biedt professionals houvast om kinderen te helpen bij het vinden van een gezonde digitale balans.

Naar de Wijzer

Direct aan de slag!

Miranda Wedekind Logo

Tips bewegen met media

Miranda Wedekind

Tijdens de Media Ukkie Dagen 2023 kon je voor jouw kleuterklas tips ontvangen van Miranda Wedekind om samen te bewegen met media. Benieuwd wat Miranda zoal doet? Neem een kijkje op haar website.

Meer informatie

Dobbelspel

Dobbelspel

gro-up

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen heeft gro-up een dobbelspel ontwikkeld. Met het Media & Bewegen dobbelspel kun je samen in de klas op een leuke manier aan de slag met balans. Of geef het spel mee als tip aan ouders en verzorgers.

Meer informatie

Tien tips

Tien tips

Netwerk Mediawijsheid

Bewegen mét media? Zo kan het! Met deze tien tips kunnen ouders op een eenvoudige en snelle manier meer balans voor hun kind creëren tussen stilzetten en actief bezig zijn, met EN zonder media. De tips zijn beschikbaar in zes verschillende talen. Deel ze uit.

Download de tips

Tips

Hoe geef je mediaopvoeding een plek in de klas? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties en brochures met collega’s, leer meer informatie over doorlopende leerlijnen en materialen, handige tools en bronnen.

Tablet

Activiteit organiseren? Lees het stappenplan

Wil je je aanbod en kennis laten zien in de vorm van een online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit? We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we een format voor een PowerPoint-presentatie voor je ontwikkeld.


Bekijk het stappenplan en de speciale PowerPoint


Logo SchoolTV

SchoolTV voor ukkies

NTR
Kijk op deze website filmpjes terug van o.a Koekeloere, Rekenen met Moffel en Piertje en Beestenboerderij. Muziek maken, rekenen, woorden leren, oriënteren op de wereld: deze filmpjes helpen jonge kinderen op verschillende manieren in de ontwikkeling.

Meer informatie

Quiver 3D App

Quiver Education

QuiverVision

Laat je pagina's tot leven komen met de Quiver 3D App! Print samen met je leerlingen een mooie kleurplaat of pagina uit en geniet van de mogelijkheden.

Meer informatie

Springlab

Digitaal bewegend leren

Springlab

Breng de leerlingen in jouw klas in beweging door middel van de Beweegvloer, Springloop of Fit & Vaardig van Springlab. Zo wordt de aantrekkingskracht van digitale media ingezet en gecombineerd met educatie én beweging. Doe jij mee?

Meer informatie

De Apenstopdans

De Apenstopdans

Dirk Scheele

Lekker samen bewegen met je leerlingen? Dat kan met de Apenstopdans van Dirk Scheele. Zet het filmpje op en beweeg samen als groep.

Ga naar de video

Gezonde school

Mediawijsheid op school

Gezonde school

Hoe leer je leerlingen media op een positieve en gezonde manier gebruiken? Bij Gezonde School vind je informatie en tips over mediawijsheid. Kies bijvoorbeeld lesmateriaal uit of kijk hoe je ouders en/of verzorgers kunt informeren en betrekken.

Meer informatie

Luqo

Luqo Spellenreeks

Coöperatief leren

Luqo is een educatief spellenplatform voor het basisonderwijs. De digitale spellen stimuleren de samenwerking en fysieke handeling, waardoor het scherm niet continu centraal staat tijdens het spelen.


Meer informatie

Gezonde school

Storytelling in de klas

De Rolf groep

Met Rolf Connect Storytelling gaan kinderen aan de slag met hun creativiteit en zetten ze hun fantasie om naar een verhaal in de vorm van een babbelplaat, boek of film. Het maken en vertellen van een verhaal kan je inzetten om aan taaldoelen en geletterdheid te werken.

Meer informatie

MediaDiamant

MediaDiamant in gesprek

Netwerk Mediawijsheid

Wil je als professional de MediaDiamant inzetten in het gesprek met ouders of opvoeders? Deze waaier biedt je een extra handvat om het gesprek over mediaopvoeding vorm te geven. Klik hier voor meer informatie over de MediaDiamant.

Naar de waaier

Mediaopvoeding Meter

Mediaopvoeding Meter

Cubiss

De Mediaopvoeding Meter is een praktisch middel om in kaart te brengen hoe professionals denken over hun rol bij mediaopvoeding, wat al wordt gedaan aan mediaopvoeding en waar nog werk ligt. Breng het eenvoudig in beeld op jouw school.

Meer informatie

CUBISS - samen wijs met media

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

Digitale Burgertjes

Woeste Willem

MONOP/Greenscreenbox

Tijdens deze les verfilmen de kinderen dit bekende prentenboek en bedenken en filmen hun eigen piratenavonturen. Het lesmateriaal wordt gratis aangeboden. Gaan jullie samen op avontuur?

Bekijk het lesmateriaal

Advies bewegen

Advies over digitale media gebruik en bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen, Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid

Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. Het nieuwe advies over óf, en zo ja, hoe jonge kinderen gebruik mogen maken van digitale media helpt jou als buurtcoach in de begeleiding van jonge kinderen en het advies richting ouders.

Lees het advies

Netwerksessie

Netwerksessie

Op 22 maart organiseerden we een online Netwerksessie gericht op de #MUD23. Professionals kregen tips om ouders, opvoeders en kinderen te helpen rondom het bewegen mét media. Ook gingen we in op het Iene Miene Media-onderzoek. Benieuwd naar het verslag?

Lees het hier

StoryZoo Logo

Video's bewegend leren

StoryZoo

StoryZoo biedt kinderen in de leeftijd van 3 tot 8 jaar één groot avontuurlijk feest. StoryZoo heeft waardevolle bewegend leren video's ontwikkeld en zijn op YouTube te bekijken. Benieuwd naar de video's?

Bekijk de video's

Augmented Reality les

Augmented Reality les

de Rolf Groep

Deze gratis Augmented Reality les over de koe en kippen is een manier om professionals in het onderwijs te laten ervaren hoe je een tablet bewust kan inzetten om kinderen ergens iets over te leren. Daarnaast is het een leuke ervaring: opeens staat er een koe of een kip in de groep!.

Download de gratis les

Youtube video's Probiblio

Youtube video met tips

Probliblio

Maike van Pelt en Marloes Manshanden brachten een bezoek aan bibliotheek Kennemerwaard. Daar gingen zij met Daniëlle van den Hoff in gesprek over mediaopvoeding en mediagebruik. Bekijk deze leerzame video!

Bekijk de video

Sardes

Start het gesprek

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk om het gesprek met ouders over mediagebruik te beginnen. Ouders zijn namelijk niet altijd bewust bezig met de mediaopvoeding, maar het kan wel zijn dat ze vragen hierover hebben. Hoe start je zo'n gesprek en welke vragen stel je dan? Laat je inspireren door de vragen vanuit NJi.

Meer informatie

Kleutereiland

Kleutereiland

Meester Dennis

Met Kleutereiland oefenen kinderen van 3 tot 6 jaar met het voorbereidend lezen, tellen, rekenen, cijferherkenning en nog veel meer. De vragen, opdrachten en menu's worden uitgesproken. Kinderen die nog niet kunnen lezen, gaan dus helemaal zelfstandig en zelfsturend aan de slag.

Download de app

Klassikaal lenen

Klassikaal lenen

Biblionet Groningen

Niets is leuker dan leerlingen zelf in de bibliotheek boeken laten uitkiezen die ze willen lezen. Ga daarom gerust met ze langs. De kinderen maken niet alleen kennis met de bibliotheek, ze leren ook hun weg vinden in de uitgebreide collectie jeugdboeken en andere media.

Meer informatie

Inhoudskaarten SLO

Inhoudskaarten jonge kind

SLO

SLO heeft voor het jonge kind inhoudskaarten ontwikkeld voor ieder leergebied met een overzicht van het mogelijke aanbod in de vorm van aanbodsdoelen. Deze doelen geven een richting waarin kinderen onderwerpen verkennen en ermee leren omgaan. Digitale geletterdheid is hier een voorbeeld van.

Bekijk de inhoudskaarten

Kinderen met media

Ouderavonden

Bureau Jeugd & Media

Een ouderavond organiseren is lastig. Bureau Jeugd & Media helpt hierbij. Ze bieden informatieavonden voor ouders aan over het vinden van geschikte apps

Meer informatie

iPads in de klas

iPads in de klas/groep

de Rolf Groep

Als iPads goed worden gebruikt, zijn ze een waardevol en rijk leermiddel. Maar hoe maak je jonge kinderen mediawijs met de iPad? Eveline Kaleveld, Apple Professional Learning Specialist, geeft antwoord op deze vraag in de whitepapers “iPads op de BSO” en “iPads in de kinderopvang”.

Lees de Whitepapers

Zit met Pit! lespakket

Zit met Pit! lespakket

Zit met Pit!

Een kant-en-klaar lespakket voor het primair onderwijs over onderwerpen als zithouding, schermtijd en mediawijsheid. Het lespakket stimuleert kinderen tot reflecteren en tot nadenken, en ook het thuisfront wordt betrokken.

Bekijkt het lespakket

Logo Mediasmarties

Mediasmarties aanbod

Mediasmartes

Mediasmarties biedt allerlei ondersteuning aan o.a. ouders aan. Want hoe pakken ouders mediaopvoeding aan? Deel de brochures als tip en laat ouders en opvoeders inspireren.

Meer informatie

Verschillende tips Bibliotheek Utrecht

Verschillende tips

Bibliotheek Utrecht

Bibliotheek Utrecht heeft voor iedereen een speciale tips overzicht gemaakt. In dit overzicht vind je verschillende tips die heel erg behulpzaam kunnen gaan zijn. Lees de tips op de website!

Ga naar de tips

Ouderavond

Thema-avond voor ouders

Zit met Pit!

Een kant-en-klare ouderavond voor PO scholen over schermtijd, online zijn en de lichamelijke gevolgen van media bij kinderen, helemaal verzorgd voor een therapeut van Zit met Pit.

Meer informatie

Beweegtips Springlab

Beweegtips

Springlab

Wil je aan de slag met bewegend leren op jouw groep? Bekijk dan de beweegtips en beweegspellen van Springlab. Voor iedere leeftijdsgroep wat wils. Laat je inspireren en neem een kijkje tussen de downloads.

Naar de tips

KinderPodcasts

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts Nederland

Kinderpodcasts Nederland biedt kind, ouder en media-opvoeder een veilig en vertrouwd aanbod kinderpodcasts. De kinderpodcasts zijn gratis en met de grootste zorg samengesteld. Kinderen hebben hier de beschikking over een veilig en (educatief) verantwoord aanbod kinderpodcasts. Laat je inspireren door het aanbod.

Naar Kinderpodcasts

Bewegend leren

Bewegend leren

meester Sander

Meester Sander heeft bewegend leren video's ontwikkeld die je in je les kunt inzetten. Zo herken je bijvoorbeeld kleuren, cijfers en vormen. Laat je inspireren en verrijk je les ermee.

Naar de lessen

Sardes

Mediatips gekoppeld aan thema's

Sardes

Koppel media aan het thema waar je mee werkt op de groep. Sardes biedt gratis voorbeelden waarbij thema’s zijn gekoppeld aan relevante sites, apps, boeken en televisieprogramma’s.

Bekijk de thema's

cubiss

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine Mediawijs in het onderwijs snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media.

Lees het magazine

Digitale Burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Vader en zoon met media

Mediaopvoeding: start het gesprek!

Opvoedinformatie Nederland

Opvoedinformatie Nederland biedt betrouwbare informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid aan ouders, jongeren en kinderen. Deze informatie is gratis beschikbaar en kan gebruikt worden onder andere leraren.

Meer informatie

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  • NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)