Onderwijs

Al in de kleuterklas komen kinderen in aanraking met media zoals het digibord, educatieve apps en boekjes. Het is daarom belangrijk om al bij de allerkleinsten aandacht te besteden aan mediawijsheid. Hoe zet je als leraar media bewust in om je les te verrijken? En hoe betrek je ouders en opvoeders hierbij, zodat ze ook thuis media bewust en veilig kunnen gebruiken? Ga aan de slag met deze tips en tools voor het onderwijs!

De Media Ukkie Dagen vinden in 2023 plaats van 24 t/m 31 maart. Doet jouw school dan weer mee?


WegWijzers

WegWijzers 2022

Ook dit jaar heeft Mediasmarties weer WegWijzers ontwikkeld voor peuters en kleuters. Gebruik de WegWijzers om samen te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met én zonder scherm. Binnen en buiten. Zo weet je welke inhoud geschikt is voor het kind en creëer je eenvoudig de balans en variatie die nodig is.

Bekijk de WegWijzers

Netwerksessie: veilige hechting

Nieuw Iene Miene Media-onderzoek

Mediaopvoeding is onder ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar geen urgent onderwerp. Bij maar liefst driekwart van de ouders staat mediaopvoeding op de laatste plaats blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2022. Benieuwd naar het volledige onderzoek?

Lees het onderzoek

Tips voor thuis

Antwoorden op vragen van ouders

Welke media zijn geschikt voor een kind? Hoe begeleid je een ukkie stap voor stap, zodat het kind sprongen maakt in de ontwikkeling? We hebben een aantal tips voor ouders op een rij gezet. Laat je inspireren en wijs ouders in je regio op deze waardevolle tips en informatie.

Naar de tips

Tips

Hoe geef je mediaopvoeding een plek in de klas? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties en brochures met collega’s, leer meer informatie over doorlopende leerlijnen en materialen, handige tools en bronnen.

Online activiteit organiseren? Lees de tips

Door de coronamaatregelen is het lastiger om een fysieke activiteit te organiseren. Een alternatief om je aanbod en kennis te laten zien is door het organiseren van online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit.

We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het stappenplan en de tips


Logo SchoolTV

SchoolTV voor ukkies

NTR
Kijk op deze website filmpjes terug van o.a Koekeloere, Rekenen met Moffel en Piertje en Beestenboerderij. Muziek maken, rekenen, woorden leren, oriënteren op de wereld: deze filmpjes helpen jonge kinderen op verschillende manieren in de ontwikkeling.

Meer informatie

Gezonde school

Storytelling in de klas

De Rolf groep

Met Rolf Connect Storytelling gaan kinderen aan de slag met hun creativiteit en zetten ze hun fantasie om naar een verhaal in de vorm van een babbelplaat, boek of film. Het maken en vertellen van een verhaal kan je inzetten om aan taaldoelen en geletterdheid te werken.

Meer informatie

Gezonde school

Mediawijsheid op school

Gezonde school

Hoe leer je leerlingen media op een positieve en gezonde manier gebruiken? Bij Gezonde School vind je informatie en tips over mediawijsheid. Kies bijvoorbeeld lesmateriaal uit of kijk hoe je ouders en/of verzorgers kunt informeren en betrekken.

Meer informatie

MediaDiamant

MediaDiamant in gesprek

Netwerk Mediawijsheid

Wil je als professional de MediaDiamant inzetten in het gesprek met ouders of opvoeders? Deze waaier biedt je een extra handvat om het gesprek over mediaopvoeding vorm te geven. Klik hier voor meer informatie over de MediaDiamant.

Naar de waaier

Mediaopvoeding Meter

Mediaopvoeding Meter

Cubiss

De Mediaopvoeding Meter is een praktisch middel om in kaart te brengen hoe professionals denken over hun rol bij mediaopvoeding, wat al wordt gedaan aan mediaopvoeding en waar nog werk ligt. Breng het eenvoudig in beeld op jouw school.

Meer informatie

Kinderen met media

Ouderavonden

Bureau Jeugd & Media

Een ouderavond organiseren is lastig. Bureau Jeugd & Media helpt hierbij. Ze bieden informatieavonden voor ouders aan over het vinden van geschikte apps

Meer informatie

Leerlijn digitale geletterdheid

Leerlijn digitale geletterdheid

SLO

Er zijn voorbeeldleerlijnen digitale geletterdheid​ voor po beschikbaar. Hiermee kun je de ontwikkeling van de leerling volgen, een schooleigen programma vormgeven of ideeën opdoen voor de inzet van leeractiviteiten en concrete lessen.

Bekijk de leerlijnen

Logo Nationaal Media Paspoort

Nationaal Media Paspoort

Nationale Academie voor Media en Maatschappij

Het Nationaal Media Paspoort is een doorlopende leerlijn voor het basisonderwijs. Je kunt al starten met deze leerlijn vanaf groep 1.

Meer informatie

Augmented Reality les

Augmented Reality les

de Rolf Groep

Deze gratis Augmented Reality les over de koe en kippen is een manier om professionals in het onderwijs te laten ervaren hoe je een tablet bewust kan inzetten om kinderen ergens iets over te leren. Daarnaast is het een leuke ervaring: opeens staat er een koe of een kip in de groep!.

Download de gratis les

Klassikaal lenen

Klassikaal lenen

Biblionet Groningen

Niets is leuker dan leerlingen zelf in de bibliotheek boeken laten uitkiezen die ze willen lezen. Ga daarom gerust met ze langs. De kinderen maken niet alleen kennis met de bibliotheek, ze leren ook hun weg vinden in de uitgebreide collectie jeugdboeken en andere media.

Meer informatie

iPads in de klas

iPads in de klas/groep

de Rolf Groep

Als iPads goed worden gebruikt, zijn ze een waardevol en rijk leermiddel. Maar hoe maak je jonge kinderen mediawijs met de iPad? Eveline Kaleveld, Apple Professional Learning Specialist, geeft antwoord op deze vraag in de whitepapers “iPads op de BSO” en “iPads in de kinderopvang”.

Lees de Whitepapers

Quiver 3D App

Quiver Education

QuiverVision

Laat je pagina's tot leven komen met de Quiver 3D App! Print samen met je leerlingen een mooie kleurplaat of pagina uit en geniet van de mogelijkheden.

Meer informatie

Digitale Burgertjes

Woeste Willem

MONOP/Greenscreenbox

Tijdens deze les verfilmen de kinderen dit bekende prentenboek en bedenken en filmen hun eigen piratenavonturen. Het lesmateriaal wordt gratis aangeboden. Gaan jullie samen op avontuur?

Bekijk het lesmateriaal

Vader en zoon met media

Mediaopvoeding: start het gesprek!

Opvoedinformatie Nederland

Opvoedinformatie Nederland biedt betrouwbare informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid aan ouders, jongeren en kinderen. Deze informatie is gratis beschikbaar en kan gebruikt worden onder andere leraren.

Meer informatie

CUBISS - samen wijs met media

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

Logo Mediasmarties

Geschikte media

Mediasmarties

Mediasmarties biedt informatie over geschikte media voor kinderen en heeft in het kader van de Media Ukkie Dagen twee WegWijzers samengesteld vol media voor peuters en kleuters om voor te lezen, te kijken, luisteren, spelen en doen. De WegWijzers zijn vanaf eind februari downloadbaar.

Meer informatie

Inspiratiewebinar

Inspiratiewebinar

Op dinsdag 8 februari organiseerde Netwerk Mediawijsheid in het kader van de Media Ukkie Dagen 2022 een inspiratiesessie speciaal voor de kinderopvang en onderwijs. Zij werden in een uur bijgepraat over de campagne en de mogelijkheden voor jouw organisatie. Kon je er niet bij zijn? Lees dan het verslag.

Bekijk het verslag

Sardes

Mediatips gekoppeld aan thema's

Sardes

Koppel media aan het thema waar je mee werkt op de groep. Sardes biedt gratis voorbeelden waarbij thema’s zijn gekoppeld aan relevante sites, apps, boeken en televisieprogramma’s.

Bekijk de thema's

MiraMedia

#ThuisOpSchool

MiraMedia

In dit digitale overzicht voor leerkrachten zijn handvatten voor #thuisopschool te vinden. Onder 8 thema’s ontdek je inspiratie voor thuisles- en ontspanningsmogelijkheden!

Naar het overzicht

Luqo

Luqo Spellenreeks

Coöperatief leren

Luqo is een educatief spellenplatform voor het basisonderwijs. De digitale spellen stimuleren de samenwerking en fysieke handeling, waardoor het scherm niet continu centraal staat tijdens het spelen.


Meer informatie

cubiss

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine Mediawijs in het onderwijs snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media.

Lees het magazine

Digitale Burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  • NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)