Onderwijs

Al in de kleuterklas komen kinderen in aanraking met media zoals het digibord, educatieve apps en boekjes. Het is daarom belangrijk om al bij de allerkleinsten aandacht te besteden aan mediawijsheid. Hoe zet je als leraar media bewust in om je les te verrijken? Hoe kun je bewegen mét media? En hoe betrek je ouders en opvoeders hierbij, zodat ze ook thuis media bewust en veilig kunnen gebruiken? Ga aan de slag met deze tips en tools voor het onderwijs!

Doet jouw school dit jaar ook weer mee van 5 t/m 12 april?  

Kom naar de Kennissessie!

Van prikkels tot rust: adviezen voor ontspannen mediaopvoeding 

Wat weten we over de invloed van schermpjes op ukkies van 0-6 jaar? En wat zijn de adviezen om hier mediawijs mee om te gaan? Met deze online Kennissessie op 20 maart biedt Netwerk Mediawijsheid – in voorbereiding op de Media Ukkie Dagen (5 t/m 12 april) – verdiepende kennis en handvatten.


Tien tips

Deel de tips

Wil jij ouders en verzorgers ondersteunen bij het ontspannen met media? Deel dan deze laagdrempelige tien tips. De tips zijn beschikbaar in verschillende talen: Nederlands, Engels, Turks, Frans, Oekraïens en Arabisch. Laat je inspireren.

Naar de tips

Toolkit

Toolkit

Wil je gemakkelijk aandacht besteden aan de Media Ukkie Dagen? Maak dan gebruik van de gratis toolkit. Hang de poster op, deel de (voorbeeld)posts op sociale media, schrijf een (blog)artikel of maak een nieuwsbrief over het thema. 

Bekijk de toolkit

Toolkit

Doe ook mee!

Tijdens de #MUD24, worden er door het hele land activiteiten georganiseerd. Wil jij als professional in je werkveld, door middel van tips of leuke activiteiten, aanhaken op het thema: Ontspannen met Media? Meld je activiteit aan.

Activiteit aanmelden

Direct aan de slag!

Krijg je vragen van ouders en verzorgers over het gebruik van de tablet, televisie en smartphone? Veel opvoedvragen gaan over mediagebruik. Bekijk de praktische tools hieronder die je direct kunt inzetten tijdens een gesprek met ouders/verzorgers hierover.

Wijzer in Digitale Balans

Wijzer in Digitale Balans

Wil je met ouders/verzorgers het gesprek aangaan over digitale balans? Gebruik dan deze Wijzer. Het biedt jou houvast om kinderen, leerlingen en/of cliënten te helpen bij het vinden van een gezonde digitale balans.

Naar de Wijzer

Mediagesprek

Het Mediagesprek

Op deze website vind je informatie en praktische tips voor ouders/opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven en in een verkorte vorm vertaald in vijf talen. Deel het als tip.

Naar de website

MediaDiamant Brochure 0-5 jaar

MediaDiamant 0-5 jaar

Veel ouders/verzorgers hebben vragen over media. Maar elk gezin is daar anders in. Het is vooral belangrijk dat mediagebruik niet de enige activiteit is voor een kind. Deze brochure geeft tips rondom mediawijs opgroeien van een ukkie.

Meer informatie

Meer tips

Hoe geef je mediaopvoeding een plek in de klas? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties en brochures met collega’s, leer meer informatie over doorlopende leerlijnen, tips en materialen en handige bronnen.

Image

Activiteit organiseren? Lees het stappenplan

Wil je je aanbod en kennis laten zien in de vorm van een online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit? We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we een format voor een PowerPoint-presentatie voor je ontwikkeld.

Bekijk het stappenplan en de speciale PowerPoint


Quiver 3D App

ENTER

Jacqueline Kleijer en Marije Lagendijk

ENTER is het complete lespakket over mediawijsheid voor leerlingen van groep 1 tot en met 8 in het basisonderwijs! 20 kant-en-klare lessen van ongeveer 30 minuten, dus makkelijk in te zetten in je klas.

Meer informatie

Quiver 3D App

Quiver Education

QuiverVision

Laat je pagina's tot leven komen met de Quiver 3D App! Print samen met je leerlingen een mooie kleurplaat of pagina uit en geniet van de mogelijkheden.

Meer informatie

Springlab

Digitaal bewegend leren

Springlab

Breng de leerlingen in jouw klas in beweging door middel van de Beweegvloer, Springloop of Fit & Vaardig van Springlab. Zo wordt de aantrekkingskracht van digitale media ingezet en gecombineerd met educatie én beweging. Doe jij mee?

Meer informatie

Gezonde school

Mediawijsheid op school

Gezonde school

Hoe leer je leerlingen media op een positieve en gezonde manier gebruiken? Bij Gezonde School vind je informatie en tips over mediawijsheid. Kies bijvoorbeeld lesmateriaal uit of kijk hoe je ouders en/of verzorgers kunt informeren en betrekken.

Meer informatie

Gezonde school

Storytelling in de klas

De Rolf groep

Met Rolf Connect Storytelling gaan kinderen aan de slag met hun creativiteit en zetten ze hun fantasie om naar een verhaal in de vorm van een babbelplaat, boek of film. Het maken en vertellen van een verhaal kan je inzetten om aan taaldoelen en geletterdheid te werken.

Meer informatie

Mediaopvoeding Meter

Mediaopvoeding Meter

Cubiss

De Mediaopvoeding Meter is een praktisch middel om in kaart te brengen hoe professionals denken over hun rol bij mediaopvoeding, wat al wordt gedaan aan mediaopvoeding en waar nog werk ligt. Breng het eenvoudig in beeld op jouw school.

Meer informatie

CUBISS - samen wijs met media

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

Digitale Burgertjes

Woeste Willem

MONOP/Greenscreenbox

Tijdens deze les verfilmen de kinderen dit bekende prentenboek en bedenken en filmen hun eigen piratenavonturen. Het lesmateriaal wordt gratis aangeboden. Gaan jullie samen op avontuur?

Bekijk het lesmateriaal

MediaDiamant

MediaDiamant in gesprek

Netwerk Mediawijsheid

Wil je de MediaDiamant inzetten in het gesprek met ouders/opvoeders? Deze waaier biedt je een extra handvat om het gesprek over mediaopvoeding vorm te geven. Klik hier voor meer informatie over de MediaDiamant.

Meer informatie

Advies bewegen

Advies over digitale media gebruik en bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen, Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid

Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. Het nieuwe advies over óf, en zo ja, hoe jonge kinderen gebruik mogen maken van digitale media helpt jou als buurtcoach in de begeleiding van jonge kinderen en het advies richting ouders.

Lees het advies

Sardes

Start het gesprek

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk om het gesprek met ouders over mediagebruik te beginnen. Ouders zijn namelijk niet altijd bewust bezig met de mediaopvoeding, maar het kan wel zijn dat ze vragen hierover hebben. Hoe start je zo'n gesprek en welke vragen stel je dan? Laat je inspireren door de vragen vanuit NJi.

Meer informatie

Kleutereiland

Kleutereiland

Meester Dennis

Met Kleutereiland oefenen kinderen van 3 tot 6 jaar met het voorbereidend lezen, tellen, rekenen, cijferherkenning en nog veel meer. De vragen, opdrachten en menu's worden uitgesproken. Kinderen die nog niet kunnen lezen, gaan dus helemaal zelfstandig en zelfsturend aan de slag.

Download de app

Klassikaal lenen

Klassikaal lenen

Biblionet Groningen

Niets is leuker dan leerlingen zelf in de bibliotheek boeken laten uitkiezen die ze willen lezen. Ga daarom gerust met ze langs. De kinderen maken niet alleen kennis met de bibliotheek, ze leren ook hun weg vinden in de uitgebreide collectie jeugdboeken en andere media.

Meer informatie

Inhoudskaarten SLO

Inhoudskaarten jonge kind

SLO

SLO heeft voor het jonge kind inhoudskaarten ontwikkeld voor ieder leergebied met een overzicht van het mogelijke aanbod in de vorm van aanbodsdoelen. Deze doelen geven een richting waarin kinderen onderwerpen verkennen en ermee leren omgaan. Digitale geletterdheid is hier een voorbeeld van.

Bekijk de inhoudskaarten

Kinderen met media

Ouderavonden

Bureau Jeugd & Media

Een ouderavond organiseren is lastig. Bureau Jeugd & Media helpt hierbij. Ze bieden informatieavonden voor ouders aan over het vinden van geschikte apps

Meer informatie

Digitale Burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Dobbelspel

Dobbelspel

gro-up

Met het Media & Bewegen dobbelspel van gro-up kun je samen op een leuke manier in de klas aan de slag met balans. Een goede balans tussen mediagebruik, bewegen en stilzitten is erg belangrijk. Speel het spel of geef het mee aan ouders/verzorgers.

Meer informatie

Zit met Pit! lespakket

Zit met Pit! lespakket

Zit met Pit!

Een kant-en-klaar lespakket voor het primair onderwijs over onderwerpen als zithouding, schermtijd en mediawijsheid. Het lespakket stimuleert kinderen tot reflecteren en tot nadenken, en ook het thuisfront wordt betrokken.

Bekijkt het lespakket

Logo Mediasmarties

Mediasmarties aanbod

Mediasmartes

Mediasmarties biedt allerlei ondersteuning aan o.a. ouders aan. Want hoe pakken ouders mediaopvoeding aan? Deel de brochures als tip en laat ouders en opvoeders inspireren.

Meer informatie

Verschillende tips Bibliotheek Utrecht

Verschillende tips

Bibliotheek Utrecht

Bibliotheek Utrecht heeft voor iedereen een speciale tips overzicht gemaakt. In dit overzicht vind je verschillende tips die heel erg behulpzaam kunnen gaan zijn. Lees de tips op de website!

Ga naar de tips

Ouderavond

Thema-avond voor ouders

Zit met Pit!

Een kant-en-klare ouderavond voor PO scholen over schermtijd, online zijn en de lichamelijke gevolgen van media bij kinderen, helemaal verzorgd voor een therapeut van Zit met Pit.

Meer informatie

Beweegtips Springlab

Beweegtips

Springlab

Wil je aan de slag met bewegend leren op jouw groep? Bekijk dan de beweegtips en beweegspellen van Springlab. Voor iedere leeftijdsgroep wat wils. Laat je inspireren en neem een kijkje tussen de downloads.

Naar de tips

KinderPodcasts

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts Nederland

Kinderpodcasts Nederland biedt kind, ouder en media-opvoeder een veilig en vertrouwd aanbod kinderpodcasts. De kinderpodcasts zijn gratis en met de grootste zorg samengesteld. Kinderen hebben hier de beschikking over een veilig en (educatief) verantwoord aanbod kinderpodcasts. Laat je inspireren door het aanbod.

Naar Kinderpodcasts

cubiss

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine Mediawijs in het onderwijs snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media.

Lees het magazine

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  • NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)