Samen

Begeleid je kind

Het samen met je baby, peuter of kleuter bezig zijn met media zorgt voor plezier, maar ook voor veiligheid. Je houdt als ouder zicht op wat je kind ziet en hoe hij of zij dit ervaart.

Op zoek naar inspiratie om samen met je kind van media te genieten? Gebruik de tips.

Praat met je kind over wat hij op een scherm ziet

Stel vragen zoals: wat ben je aan het spelen? Waar gaat dit filmpje over? Zo kom je te weten hoe hij of zij mediabeelden ervaart.

  • Het gesprek over het gebruik van media op gang brengen? Gebruik de MediaWolk

Geef je kind uitleg over het gebruiken van media-apparaten

Bij jonge kinderen is de motoriek nog in ontwikkeling. Dus leer je kind hoe je kan swipen of scrollen, hoe je een muis gebruikt en hoe je een nieuw scherm opent.

Bij jonge kinderen is de motoriek nog in ontwikkeling. Dus leer je kind hoe je kan swipen of scrollen, hoe je een muis gebruikt en hoe je een nieuw scherm opent.

Geef als ouder het goede voorbeeld

Maak bewuste keuzes wanneer je zelf media gebruikt. Bijvoorbeeld niet tijdens het eten, in het verkeer, tijdens een gesprek of in de winkel.

Image

Ga als opvoeders met elkaar in gesprek

Praten met je partner of co-ouder over de opvoeding en ook de mediaopvoeding van je kind is belangrijk. Door te praten komen jullie samen tot afspraken en regels in huis. Tijdens de Media Ukkie Dagen dagen we je uit om het gesprek over de rol van media binnen jouw gezin te voeren. Ga ook in gesprek over het thema samen. Je kunt hierbij je partner of co-ouder een van deze vragen of stellingen voorleggen:

  • Speel, kijk of lees ik vaak samen met mijn kind? Waarom wel of niet?
  • Wat vinden wij fijn aan het samen gebruiken van media?
  • Zetten wij media in op momenten dat wij liever niet zouden willen? Bijvoorbeeld tijdens het eten, voor het slapen of in het verkeer?
  • Tijdens het kijken van een filmpje stel ik mijn kind vragen over wat hij ziet.
  • Geef ik het juiste voorbeeld met betrekking tot mediagebruik?

Bekijk de andere tips van de MediaDiamant