Inhoud

Weet welke media geschikt zijn

Wanneer een app, filmpje, prentenboek of spelletje aansluit bij wat je kind leuk en interessant vindt, is dat goed voor de ontwikkeling. Je kind kan er dan veel van leren.

Heb je vragen of worstel je met het maken van keuzes voor je kind? Bekijk onderstaande tips.

Check de adviezen van experts en andere ouders

Bij het kiezen van geschikte filmpjes, apps en games kan je advies vragen aan experts en andere ouders. Organisaties zoals Kijkwijzer en PEGI vertellen je tot welke leeftijd een film of game schadelijk kan zijn.

Maak een checklist van wat jij als ouder belangrijk vindt

Voordat je apps of filmpjes gaat zoeken die aansluiten bij je kind, kan je jezelf eerst deze vragen stellen: waar ben je naar op zoek (bijvoorbeeld creatieve of leuke apps)? Wat kan je kind in deze fase en wat vindt het leuk (denk aan vormen herkennen, meeklappen met muziek of ‘doe-alsof-spelletjes’)? 

  • Probeer spelletjes altijd eerst zelf even uit.
  • De filmpjes van SchoolTV helpen jonge kinderen op verschillende manieren in de ontwikkeling.
  • YouTube Kids is een aparte app met daarin alleen een kindvriendelijk videoaanbod
  • Laat je inspireren of gebruik de checklist van ProBiblio

Zorg voor herhaling

Door herhaling leren jonge kinderen wat de structuur van een verhaal is en leren ze het einde voorspellen. Ook bij herhaling leren ze steeds weer nieuwe dingen.

Image

Ga als opvoeders met elkaar in gesprek

Praten met je partner of co-ouder over de opvoeding en ook de mediaopvoeding van je kind is belangrijk. Door te praten komen jullie samen tot afspraken en regels in huis. Tijdens de Media Ukkie Dagen dagen we je uit om het gesprek over de rol van media binnen jouw gezin te voeren. Ga ook in gesprek over het thema inhoud. Je kunt hierbij je partner of co-ouder een van deze vragen of stellingen voorleggen: 

  • Welke boekjes, filmpjes en apps zijn bij ons thuis favoriet?
  • Waar vinden wij informatie over leuke media voor ons kind?
  • Wat vinden wij belangrijk bij media voor ons kind? Maak hier gelijk een checklist van of ga op zoek naar kindermedia die hieraan voldoet.
  • Mijn kind mag alleen filmpjes kijken waar mijn kind iets van leert.

Bekijk de andere tips van de MediaDiamant