MediaDiamant

Wegwijs in mediaopvoeding

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil een kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. De 'MediaDiamant - Wegwijs in mediaopvoeding' helpt hierbij. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met praktische tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

Tijdens de Media Ukkie Dagen focussen we op de leeftijd 0 t/m 6 jaar.


De MediaDiamant

Vijf kanten

De MediaDiamant bestaat uit vijf kanten, die elk staan voor een onderdeel van mediaopvoeding:

 • Plezier

  Aan media kunnen kinderen op verschillende manieren plezier beleven, bijvoorbeeld door te genieten van leuke en leerzame inhoud of door creatief bezig te zijn met media.
  » Aan de slag

 • Veiligheid

  Via media krijgen kinderen van alles te zien, ook dingen die nog niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Filters, goede begeleiding en duidelijke afspraken zorgen ervoor dat het kind media veilig kan gebruiken.
  » Aan de slag

 • Samen

  Samen bezig zijn met media zorgt voor plezier, maar ook voor veiligheid. Ouders houden zicht op wat hun kind te zien krijgt, terwijl media-ervaringen voor het kind iets worden om met hen te delen.
  » Aan de slag

 • Inhoud

  Media ontwikkelen zich razendsnel. Het is belangrijk dat media aansluiten bij de belangstelling, de kennis en het ontwikkelniveau van kinderen. Daarnaast is het van belang dat media er mooi en aantrekkelijk uitzien, en veilig en makkelijk te gebruiken zijn.
  » Aan de slag

 • Balans

  Veel ouders willen weten hoeveel tijd hun kind dagelijks aan media mag besteden en waar de grens ligt. Hier zijn geen richtlijnen voor te geven: het is vooral belangrijk dat media één van de, maar niet de enige, activiteiten vormen waar het kind zich dagelijks mee bezig houdt.
  » Aan de slagBestel de MediaDiamant

De brochures en knipvellen zijn online te bestellen in pakketten van 25 stuks. De verzendkosten zijn €8,95 excl.

Naar bestelplatform

Over de MediaDiamant

Bij iedere kant geeft de MediaDiamant praktische tips en informatie en worden ouders verwezen naar websites waar ze er meer over kunnen lezen. Zo kunnen ouders hun kind helpen om – van kleins af aan – gezonde mediagewoontes te ontwikkelen.
De MediaDiamant is bedoeld om het gesprek over de verschillende kanten van mediaopvoeding op gang te brengen. Elke ouder kan de tips bij de vijf kanten naar eigen inzicht toepassen, afhankelijk van je opvoedstijl en gezinssituatie.

De MediaDiamant voor professionals

De MediaDiamant is een aanvulling op de Toolbox Mediaopvoeding, bedoeld als praktische hulp die professionals kunnen inzetten bij het begeleiden van ouders. Als professional verder aan de slag met mediaopvoeding? Download de Toolbox Mediaopvoeding.

Ga voor meer informatie over de MediaDiamant voor professionals naar netwerkmediawijsheid.nl/mediadiamant