Kinderopvang

Ukkies gebruiken media thuis, maar ook op de voorschoolse en buitenschoolse opvang, de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf. Daar wordt de tablet steeds vaker ingezet om te lezen, spelen of zingen. Hoe kun je als kinderopvang media bewust inzetten, zodat kinderen er veilig plezier aan beleven?

Na de Media Ukkie Dagen gaat mediaopvoeding door! Ga samen met de kinderen aan de slag met digitale boekjes en leuke apps. Of ga met ouders en (professionele) opvoeders in gesprek over hoe je ukkies het best kunt begeleiden met media.

De Media Ukkie Dagen vinden in 2023 plaats van 24 t/m 31 maart. Doet jouw kinderopvang dan weer mee?


WegWijzers

WegWijzers 2022

Ook dit jaar heeft Mediasmarties weer WegWijzers ontwikkeld voor peuters en kleuters. Gebruik ze om samen te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met én zonder scherm. Binnen en buiten. Zo weet je welke inhoud geschikt is voor het kind en creëer je eenvoudig de balans en variatie die nodig is.

Bekijk de WegWijzers

Iene Miene Media

Nieuw Iene Miene Media-onderzoek

Mediaopvoeding is onder ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar geen urgent onderwerp. Bij maar liefst driekwart van de ouders staat mediaopvoeding op de laatste plaats blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2022. Benieuwd naar het volledige onderzoek?

Lees het onderzoek

Tips voor thuis

Antwoorden op vragen van ouders

Welke media zijn geschikt voor een kind? Hoe begeleid je een ukkie stap voor stap, zodat het kind sprongen maakt in de ontwikkeling? We hebben een aantal tips voor ouders op een rij gezet. Laat je inspireren en wijs ouders in je regio op deze waardevolle tips en informatie.

Naar de tips

Tips

Wil je meer weten over opgroeien met media? Bekijk de leestips, check handige tools en websites, deel publicaties met collega's en ontdek hoe mediawijs je als beroepskracht bent met een leuke quiz.

Online activiteit organiseren? Lees de tips

Door de coronamaatregelen is het lastiger om een fysieke activiteit te organiseren. Een alternatief om je aanbod en kennis te laten zien is door het organiseren van online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit.

We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het stappenplan en de tips


De Voorleeshoek

Voorleesfilmpjes

De Voorleeshoek

Op de Voorleeshoek vind je de mooiste voorleesfilmpjes van de leukste kinderboeken. Tijdens de Media Ukkie Dagen hebben ze diverse acties voor kinderopvang, zoals een gratis video, korting op het abonnement en de Online workshop 'Combineer voorlezen met muziek'.

Meer informatie

Gezonde Kinderopvang

Mediaopvoeding in de kinderopvang

Gezonde Kinderopvang

De Gezonde Kinderopvang geeft aan waarom het belangrijk is om ook in de kinderopvang aandacht te besteden aan mediaopvoeding. Creëer een balans tussen digitaal en fysiek spel en bekijk de tips.

Bekijk de tips

Biblionet Groningen

Mediaopvoeding hoort erbij

Biblionet Groningen

Biblionet Groningen organiseert ouderbijeenkomsten speciaal voor ouders en pedagogisch medewerkers. Hoe ziet mediaopvoeding eruit? Welke media zijn geschikt voor jonge kinderen? De duur en inhoud van het programma worden in overleg afgestemd.

Meer informatie

MediaDiamant

MediaDiamant in gesprek

Netwerk Mediawijsheid

Wil je als professional de MediaDiamant inzetten in het gesprek met ouders of opvoeders? Deze waaier biedt je een extra handvat om het gesprek over mediaopvoeding vorm te geven. Klik hier voor meer informatie over de MediaDiamant.

Naar de waaier

Boekstart

BoekStart en mediaopvoeding; een logische combinatie!

Cubiss

De kinderopvang en de bibliotheek kunnen elkaar goed ondersteunen, zeker als het om mediaopvoeding gaat! Kinderopvang Oudenbosch en Bibliotheek West-Brabant zijn hier een fantastisch voorbeeld van. Samen gingen ze aan de slag met onder andere BoekStart. Deze blog gaat over de samenwerking en het mooie resultaat!

Lees de blog

Digitale burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Ouderavonden

Ouderavonden

Bureau Jeugd & Media

Een ouderavond organiseren is lastig. Bureau Jeugd & Media helpt hierbij. Ze bieden informatieavonden voor ouders aan over het vinden van geschikte apps

Meer informatie

Moeder en kind

Mediaopvoeding Meter

Cubiss

De Mediaopvoeding Meter is een praktisch middel om in kaart te brengen hoe professionals denken over hun rol bij mediaopvoeding, wat al wordt gedaan aan mediaopvoeding en waar nog werk ligt. Breng het eenvoudig in beeld binnen jouw kinderopvang.

Meer informatie

Cubiss

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

Gezonde Kinderopvang

Lees Lezer Leest!

CUBISS

Leesplezier is nodig om van ieder kind een goede, volwassen lezer te maken. Een gehele opgave, waarin onderwijs, kinderopvang en bibliotheek een belangrijke rol spelen om plezier en motivatie voor lezen te stimuleren. In dit magazine lees je meer over nut en noodzaak van leesbevordering.

Lees het magazine

BoekStart in de kinderopvang

BoekStart in de kinderopvang

Boekstart

BoekStart in de kinderopvang is een leesbevorderingsprogramma voor de kinderopvang. Het is een uitbreiding van BoekStart, om kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief met boeken en lezen in aanraking te laten komen via de kinderopvang.

Meer informatie

Woeste Willem

Woeste Willem

MONOP/Greenscreenbox

Tijdens deze les verfilmen de kinderen dit bekende prentenboek en bedenken en filmen hun eigen piratenavonturen. Het lesmateriaal wordt gratis aangeboden. Gaan jullie samen op avontuur?

Bekijk het lesmateriaal

Sardes

Mediaopvoeding in de kinderopvang

Sardes

Professionals in de kinderopvang spelen een cruciale rol in mediaopvoeding. Sardes ondersteunt hen door te laten zien hoe je media op een bewuste en activerende manier kunt inzetten om de ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren.

Bekijk de projecten

Cubiss

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine 'Mediawijs in het onderwijs' snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Lees het magazine

Toolbox mediaopvoeding

Toolbox Mediaopvoeding

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

'Media? Gewoon opvoeden!' is een goedgevulde gratis toolbox met betrouwbare informatie en adviezen voor beroepskrachten om ouders te kunnen begeleiden. Je vindt hier tips en adviezen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis, opgedeeld in leeftijdsgroepen.


Info en downloads

Smallsteps kinderopvang

Waarom we kinderen mediawijs maken

Smallsteps kinderopvang

Smallsteps kinderopvang heeft een mooie video ontwikkeld over hoe en waarom we kinderen mediawijs opvoeden. Bekijk de tips en leer hoe je media kunt gebruiken in de kinderopvang.

Bekijk de video

Hoe mediawijs ben jij

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.


Speel de quiz

MediaDiamant

#MediaDiamant

Netwerk Mediawijsheid

#MediaDiamant is een blogreeks waarin de toepassing van de MediaDiamant centraal staat. Zo vertelt Denise Bontje in #MediaDiamant & de kinderopvang hoe de MediaDiamant kan worden toegepast in de kinderopvang.


Lees de blogs

Logo mediasmarties

Geschikte media

Mediasmarties

Mediasmarties biedt informatie over geschikte media voor kinderen en heeft in het kader van de Media Ukkie Dagen twee WegWijzers samengesteld vol media voor peuters en kleuters om voor te lezen, te kijken, luisteren, spelen en doen. Download de WegWijzers en zet ze in op de groep.

Meer informatie

Humankind

Kinderen en nare beelden

humankind

Via de media kunnen verschillende vervelende beelden of berichten binnen komen. Ook kinderen horen of zien dit. Die berichten kunnen indruk maken. Hoe begeleid je je kind hierin? Humankind geeft je per leeftijd verschillende tips.

Bekijk de tips

Rolf groep

Augmented Reality les

de Rolf Groep

Deze gratis Augmented Reality les over de koe en kippen is een manier om professionals in de kinderopvang te laten ervaren hoe je een tablet bewust kan inzetten om kinderen ergens iets over te leren. Daarnaast is het een leuke ervaring: opeens staat er een koe of een kip in de groep!

Download de gratis les

MediaDiamant

Inspiratiewebinar

Op dinsdag 8 februari organiseerde Netwerk Mediawijsheid in het kader van de Media Ukkie Dagen 2022 een inspiratiesessie speciaal voor de kinderopvang en het onderwijs. Zij werden in een uur bijgepraat over de campagne en de mogelijkheden voor jouw organisatie. Kon je er niet bij zijn? Lees dan het verslag.

Bekijk het verslag

BMK pedagogenplatform

Opvoeding in de digitale wereld

BMK Pedagogenplatform

Digitale technologie is niet meer weg te denken en dit heeft veel invloed op de omstandigheden waaronder kinderen opgroeien. Maar wat betekent dit voor kinderen en wat vraagt het van de kinderopvang en haar professionele opvoeders? Het BMK Pedagogenplatform geeft haar visie op dit onderwerp.

Lees het artikel

Sardes

Mediatips gekoppeld aan thema's

Sardes

Koppel media aan het thema waar je mee werkt op de groep. Sardes biedt gratis voorbeelden waarbij thema’s zijn gekoppeld aan relevante sites, apps, boeken en televisieprogramma’s.

Bekijk de thema's

Cubiss

Mediaopvoeding training

CUBISS

Cubiss verzorgt een mediaopvoedingtraining voor pedagogisch medewerkers die werken met kinderen tot 6 jaar. Deze training bestaat naast een e-learning module uit een inspirerende startbijeenkomst en coaching door de bibliotheek.

Meer informatie

Rolf groep

iPads in de klas/groep

de Rolf Groep

Als iPads goed worden gebruikt, zijn ze een waardevol en rijk leermiddel. Maar hoe maak je jonge kinderen mediawijs met de iPad? Eveline Kaleveld, Apple Professional Learning Specialist, geeft antwoord op deze vraag in de whitepapers “iPads op de BSO” en “iPads in de kinderopvang”.

Lees de Whitepapers

Het Mediagroeiboekje

Het MediaGroeiBoekje

Cubiss

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media. Hierbij hoort ook een toolkit voor professionals, met tips voor activiteiten voor ouders en voorbeeldberichten.

Meer informatie en bestellen

Kind & Media

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.


Meer informatie

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  • NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)