Kinderopvang

Ukkies gebruiken media thuis, maar ook op de voorschoolse en buitenschoolse opvang, de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf. Daar wordt de tablet steeds vaker ingezet om te lezen, spelen of zingen. Hoe kun je als kinderopvang media bewust inzetten, zodat kinderen er veilig plezier aan beleven? En hoe zorg je voor de juiste balans?

De Media Ukkie Dagen vinden van 24 t/m 31 maart 2023 plaats. Doet jouw kinderopvang ook weer mee?


Kick-off

Kick-off

Op donderdag 19 januari vond de kick-off van de Media Ukkie Dagen plaats. Daarin kwamen verschillende onderwerpen naar voren. Teruglezen op welke manier jouw organisatie aan de slag kan met de Media Ukkie Dagen?

Lees het verslag

Toolkit

Toolkit

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen zijn er gratis downloadbare materialen ontwikkeld zoals de campagneposter, voorbeeldposts en het logo. Hang jij de poster ook alvast op? Of laat online weten dat jullie deelnemen aan de campagne.

Bekijk de toolkit

Aanmelden activiteiten

Meld je activiteit aan

Tijdens de Media Ukkie Dagen worden er door het hele land activiteiten georganiseerd. Organiseert jouw kinderopvang ook een activiteit? Meld 'm dan aan op de landelijke kaart. Of wijs ouders en opvoeders op de activiteiten in de buurt.

Activiteit aanmelden

Tips

Wil je meer weten over opgroeien met media? Bekijk de leestips, check handige tools en websites, deel publicaties met collega's en ontdek hoe mediawijs je als beroepskracht bent met een leuke quiz.

Online activiteit organiseren? Lees de tips

Wil je je aanbod en kennis laten zien in de vorm van een online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit? We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet.


Bekijk het stappenplan en de tips


Gezonde Kinderopvang

Mediaopvoeding in de kinderopvang

Gezonde Kinderopvang

De Gezonde Kinderopvang geeft aan waarom het belangrijk is om ook in de kinderopvang aandacht te besteden aan mediaopvoeding. Creëer een balans tussen digitaal en fysiek spel en bekijk de tips.

Bekijk de tips

De Voorleeshoek

Digitale Balans Model

Netwerk Mediawijsheid

Digitale balans gaat over het zó indelen van tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Met en zonder digitale media. Wat de juiste balans is, is voor iedereen anders. Iemand kan dit zelf het beste bepalen. Gebruik daarom dit model als ondersteuning.

Meer informatie

Ouderavond Zit met Pit!

Thema-avond voor ouders

Zit met Pit!

Een kant-en-klare ouderavond over schermtijd, online zijn en de lichamelijke gevolgen van media bij kinderen, helemaal verzorgd voor een therapeut van Zit met Pit.

Meer informatie

Babbelbox

De Mediaopvoeding Babbelbox

Cubiss

De Mediaopvoeding Babbelbox is een toolkit die kinderopvangprofessionals handvatten geeft om het gesprek over mediaopvoeding met ouders en opvoeders te starten en (vooral) op gang te houden. De Babbelbox is ook beschikbaar voor anderstalige ouders.

Meer informatie

Rolf groep

Augmented Reality les

de Rolf Groep

Deze gratis Augmented Reality les over de koe en kippen is een manier om professionals in de kinderopvang te laten ervaren hoe je een tablet bewust kan inzetten om kinderen ergens iets over te leren. Daarnaast is het een leuke ervaring: opeens staat er een koe of een kip in de groep!

Download de gratis les

De Voorleeshoek

Voorleesfilmpjes

De Voorleeshoek

Op de Voorleeshoek vind je de mooiste voorleesfilmpjes van de leukste kinderboeken. Tijdens de Media Ukkie Dagen hebben ze diverse acties voor kinderopvang, zoals een gratis video, korting op het abonnement en de Online workshop 'Combineer voorlezen met muziek'.

Meer informatie

Biblionet Groningen

Mediaopvoeding hoort erbij

Biblionet Groningen

Biblionet Groningen organiseert ouderbijeenkomsten speciaal voor ouders en pedagogisch medewerkers. Hoe ziet mediaopvoeding eruit? Welke media zijn geschikt voor jonge kinderen? De duur en inhoud van het programma worden in overleg afgestemd.

Meer informatie

MediaDiamant

MediaDiamant in gesprek

Netwerk Mediawijsheid

Wil je als professional de MediaDiamant inzetten in het gesprek met ouders of opvoeders? Deze waaier biedt je een extra handvat om het gesprek over mediaopvoeding vorm te geven. Klik hier voor meer informatie over de MediaDiamant.

Naar de waaier

Samen Mediawijs Logo

E-Learning mediaopvoeding in de kinderopvang

Samen Mediawijs

In deze e-learning krijg je inzichten waarmee je een visie kunt vormen op mediaopvoeding in de kinderopvang. Je leert wat mediaopvoeding inhoudt en zoomt in op wat er wordt verstaan onder media, waar kinderen mee in aanraking komen op het gebied van media en wat het effect is op kinderen.


Meer informatie

Boekstart

BoekStart en mediaopvoeding; een logische combinatie!

Cubiss

De kinderopvang en de bibliotheek kunnen elkaar goed ondersteunen, zeker als het om mediaopvoeding gaat! Kinderopvang Oudenbosch en Bibliotheek West-Brabant zijn hier een fantastisch voorbeeld van. Samen gingen ze aan de slag met onder andere BoekStart. Deze blog gaat over de samenwerking en het mooie resultaat!

Lees de blog

Digitale burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Moeder en kind

Mediaopvoeding Meter

Cubiss

De Mediaopvoeding Meter is een praktisch middel om in kaart te brengen hoe professionals denken over hun rol bij mediaopvoeding, wat al wordt gedaan aan mediaopvoeding en waar nog werk ligt. Breng het eenvoudig in beeld binnen jouw kinderopvang.

Meer informatie

Cubiss

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

Gezonde Kinderopvang

Advies over digitale media gebruik en bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen, Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid

Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. Het nieuwe advies over óf, en zo ja, hoe jonge kinderen gebruik mogen maken van digitale media helpt jou als buurtcoach in de begeleiding van jonge kinderen en het advies richting ouders.

Lees het advies

Bewegend leren

Bewegend leren

meester Sander

Meester Sander heeft bewegend leren video's ontwikkeld die je gemakkelijk op de groep kunt inzetten. Zo herken je bijvoorbeeld kleuren, cijfers en vormen. Laat je inspireren en zet het in op de groep.

Naar de lessen

BoekStart in de kinderopvang

BoekStart in de kinderopvang

Boekstart

BoekStart in de kinderopvang is een leesbevorderingsprogramma voor de kinderopvang. Het is een uitbreiding van BoekStart, om kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief met boeken en lezen in aanraking te laten komen via de kinderopvang.

Meer informatie

Pleintje app

Pleintje app

Pleintje

Pleintje zet buitenspeellocaties in jouw gemeente op de kaart, geeft kinderen de mogelijkheid om speciale Pleintje-Spellen te spelen en organiseert activiteiten.


Download de app

Ouderavonden

Ouderavonden

Bureau Jeugd & Media

Een ouderavond organiseren is lastig. Bureau Jeugd & Media helpt hierbij. Ze bieden informatieavonden voor ouders aan over het vinden van geschikte apps

Meer informatie

Woeste Willem

Woeste Willem

MONOP/Greenscreenbox

Tijdens deze les verfilmen de kinderen dit bekende prentenboek en bedenken en filmen hun eigen piratenavonturen. Het lesmateriaal wordt gratis aangeboden. Gaan jullie samen op avontuur?

Bekijk het lesmateriaal

Sardes

Mediaopvoeding in de kinderopvang

Sardes

Professionals in de kinderopvang spelen een cruciale rol in mediaopvoeding. Sardes ondersteunt hen door te laten zien hoe je media op een bewuste en activerende manier kunt inzetten om de ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren.

Bekijk de projecten

Cubiss

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine 'Mediawijs in het onderwijs' snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Lees het magazine

Facebookgroep voor de kinderopvang

Facebookgroep voor de Kinderopvang

Johanne van Kempen en Wendy Zenden

In deze Facebookgroep vind je tips over hoe je om moet gaan met Media in de kinderopvang.

Klik hier om je aan te melden

Toolbox mediaopvoeding

Toolbox Mediaopvoeding

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

'Media? Gewoon opvoeden!' is een goedgevulde gratis toolbox met betrouwbare informatie en adviezen voor beroepskrachten om ouders te kunnen begeleiden. Je vindt hier tips en adviezen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis, opgedeeld in leeftijdsgroepen.


Info en downloads

Smallsteps kinderopvang

Waarom we kinderen mediawijs maken

Smallsteps kinderopvang

Smallsteps kinderopvang heeft een mooie video ontwikkeld over hoe en waarom we kinderen mediawijs opvoeden. Bekijk de tips en leer hoe je media kunt gebruiken in de kinderopvang.

Bekijk de video

Het Mediagroeiboekje

Aan de slag met media van baby tot peuter

Samen Mediawijs

In deze e-learning leer je hoe je in de praktijk op een verantwoorde manier aan de slag kunt gaan met media bij jou op de groep. Hoe je de kinderen hierin kunt begeleiden, welke vaardigheden zij in de toekomst moeten beheersen en worden er voorbeelden behandeld van praktische werkvormen die je in je dagelijkse werk kunt inzetten.

Meer informatie

Hoe mediawijs ben jij

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.


Speel de quiz

Kind & Media

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.


Meer informatie

Logo mediasmarties

Geschikte media

Mediasmarties

Mediasmarties biedt informatie over geschikte media voor kinderen en heeft in het kader van de Media Ukkie Dagen twee WegWijzers samengesteld vol media voor peuters en kleuters om voor te lezen, te kijken, luisteren, spelen en doen. Download de WegWijzers en zet ze in op de groep.

Meer informatie

Start het gesprek

Start het gesprek

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk om het gesprek met ouders over mediagebruik te beginnen. Ouders zijn namelijk niet altijd bewust bezig met de mediaopvoeding, maar het kan wel zijn dat ze vragen hierover hebben. Hoe start je zo'n gesprek en welke vragen stel je dan? Laat je inspireren door de vragen vanuit NJi.

Meer informatie

Steffie

Steffie helpt je verder!

Steffie

Steffie zet iedere dag zich in om kwetsbare mensen te helpen in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt. Het helpt je ook bij onderwerpen zoals computeren. Wijs ouders in jouw werkgebied op de handige hulp van Steffie.

Meer informatie

Mediawolk

MediaWolk

KB

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Download de MediaWolk en laat ouders in gesprek gaan!

Download de MediaWolk

Gezonde Kinderopvang

Lees Lezer Leest!

CUBISS

Leesplezier is nodig om van ieder kind een goede, volwassen lezer te maken. Een gehele opgave, waarin onderwijs, kinderopvang en bibliotheek een belangrijke rol spelen om plezier en motivatie voor lezen te stimuleren. In dit magazine lees je meer over nut en noodzaak van leesbevordering.

Lees het magazine

Zoek een bibliotheek

Bibliotheken in de regio

de Bibliotheek

Bibliotheken spelen een belangrijkere rol bij het mediawijzer maken van ukkies. Veel bibliotheken hebben al een mediawijs aanbod en zijn vaak een belangrijke partner op dit gebied. Werk samen met de lokale bibibliotheek en laat je inspireren.

Zoek een bibibliotheek

Humankind

Kinderen en nare beelden

humankind

Via de media kunnen verschillende vervelende beelden of berichten binnen komen. Ook kinderen horen of zien dit. Die berichten kunnen indruk maken. Hoe begeleid je je kind hierin? Humankind geeft je per leeftijd verschillende tips.

Bekijk de tips

BMK pedagogenplatform

Opvoeding in de digitale wereld

BMK Pedagogenplatform

Digitale technologie is niet meer weg te denken en dit heeft veel invloed op de omstandigheden waaronder kinderen opgroeien. Maar wat betekent dit voor kinderen en wat vraagt het van de kinderopvang en haar professionele opvoeders? Het BMK Pedagogenplatform geeft haar visie op dit onderwerp.

Lees het artikel

Sardes

Mediatips gekoppeld aan thema's

Sardes

Koppel media aan het thema waar je mee werkt op de groep. Sardes biedt gratis voorbeelden waarbij thema’s zijn gekoppeld aan relevante sites, apps, boeken en televisieprogramma’s.

Bekijk de thema's

Cubiss

Mediaopvoeding training

CUBISS

Cubiss verzorgt een mediaopvoedingtraining voor pedagogisch medewerkers die werken met kinderen tot 6 jaar. Deze training bestaat naast een e-learning module uit een inspirerende startbijeenkomst en coaching door de bibliotheek.

Meer informatie

Cubiss

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts Nederland

Kinderpodcasts Nederland biedt kind, ouder en media-opvoeder een veilig en vertrouwd aanbod kinderpodcasts. De kinderpodcasts zijn gratis en met de grootste zorg samengesteld. Kinderen hebben hier de beschikking over een veilig en (educatief) verantwoord aanbod kinderpodcasts. Laat je inspireren door het aanbod.

Naar Kinderpodcasts

Rolf groep

iPads in de klas/groep

de Rolf Groep

Als iPads goed worden gebruikt, zijn ze een waardevol en rijk leermiddel. Maar hoe maak je jonge kinderen mediawijs met de iPad? Eveline Kaleveld, Apple Professional Learning Specialist, geeft antwoord op deze vraag in de whitepapers “iPads op de BSO” en “iPads in de kinderopvang”.

Lees de Whitepapers

Het Mediagroeiboekje

Het MediaGroeiBoekje

Cubiss

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media. Hierbij hoort ook een toolkit voor professionals, met tips voor activiteiten voor ouders en voorbeeldberichten.

Meer informatie en bestellen

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  • NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)