Kinderopvang

Ukkies gebruiken media thuis, maar ook op de voorschoolse en buitenschoolse opvang, de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf. Daar wordt de tablet steeds vaker ingezet om te lezen, spelen of zingen. Hoe kun je als kinderopvang media bewust inzetten, zodat kinderen er veilig plezier aan beleven?

De Media Ukkie Dagen zijn hét moment om hier aandacht aan te besteden! Ga samen met de kinderen aan de slag met digitale boekjes en leuke apps. Of ga met ouders en (professionele) opvoeders in gesprek over hoe je ukkies het best kunt begeleiden met media.

De Media Ukkie Dagen vinden plaats van 25 maart t/m 1 april 2022. Doet jouw kinderopvang ook mee?


Iene Miene Media

Nieuw Iene Miene Media-onderzoek

Iene Miene Media is het jaarlijks onderzoek naar het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen tussen 0 en 6 jaar. Tijdens de start van de Media Ukkie Dagen wordt het Iene Miene Media-onderzoek 2022 gepubliceerd. 

Bekijk voorgaande onderzoeken

Toolkit

Gebruik het campagnemateriaal

Laat zien dat je meedoet aan de Media Ukkie Dagen 2022! Vraag online aandacht met #MUD22 en download het campagnemateriaal. In de toolkit vind je posters, beeld voor sociale media en teksten. De toolkit wordt in de loop naar de campagne verder aangevuld.

Naar de toolkit

MediaDiamant

Inspiratiewebinar

Op dinsdag 8 februari van 19.30 uur tot 20.30 uur organiseert Netwerk Mediawijsheid in het kader van de Media Ukkie Dagen 2022 een inspiratiesessie voor onderwijs en opvang. Het onderwijs en de kinderopvang worden in een uur bijgepraat over de campagne en de mogelijkheden voor jouw organisatie.

Meld je aan

Tips

Wil je meer weten over opgroeien met media? Bekijk de leestips, check handige tools en websites, deel publicaties met collega's en ontdek hoe mediawijs je als beroepskracht bent met een leuke quiz.

Online activiteit organiseren? Lees de tips

Door de coronamaatregelen is het lastiger om een fysieke activiteit te organiseren. Een alternatief om je aanbod en kennis te laten zien is door het organiseren van online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit.

We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het stappenplan en de tips


Gezonde Kinderopvang

Netwerksessie Media Ukkies: veilige hechting met media

Netwerk Mediawijsheid

Een veilige hechting met media, is dat mogelijk? Deze prikkelende stond centraal tijdens de netwerksessie op 10 maart. Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media) ging in gesprek met kinderpsychiater Marja van ’t Spijker, jeugdarts Maren Heeris en onderwijsadviseur Martijn Hermsen over media en het jonge kind.

Lees en luister het verslag

Gezonde Kinderopvang

Mediaopvoeding in de kinderopvang

Gezonde Kinderopvang

De Gezonde Kinderopvang geeft aan waarom het belangrijk is om ook in de kinderopvang aandacht te besteden aan mediaopvoeding. Creëer een balans tussen digitaal en fysiek spel en bekijk de tips.

Bekijk de tips

Sardes

Mediaopvoeding in de kinderopvang

Sardes

Professionals in de kinderopvang spelen een cruciale rol in mediaopvoeding. Sardes ondersteunt hen door te laten zien hoe je media op een bewuste en activerende manier kunt inzetten om de ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren.

Bekijk de projecten

Boekstart

BoekStart en mediaopvoeding; een logische combinatie!

Cubiss

De kinderopvang en de bibliotheek kunnen elkaar goed ondersteunen, zeker als het om mediaopvoeding gaat! Kinderopvang Oudenbosch en Bibliotheek West-Brabant zijn hier een fantastisch voorbeeld van. Samen gingen ze aan de slag met onder andere BoekStart. Deze blog gaat over de samenwerking en het mooie resultaat!

Lees de blog

Digitale burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Ouderavonden

Ouderavonden

Bureau Jeugd & Media

Een ouderavond organiseren is lastig. Bureau Jeugd & Media helpt hierbij. Ze bieden informatieavonden voor ouders aan over het vinden van geschikte apps

Meer informatie

De Voorleeshoek

Voorleesfilmpjes

De Voorleeshoek

Op de Voorleeshoek vind je de mooiste voorleesfilmpjes van de leukste kinderboeken. Tijdens de Media Ukkie Dagen hebben ze diverse acties voor kinderopvang, zoals een gratis video, korting op het abonnement en de Online workshop 'Combineer voorlezen met muziek'.

Meer informatie

Cubiss

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine 'Mediawijs in het onderwijs' snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Lees het magazine

Toolbox mediaopvoeding

Toolbox Mediaopvoeding

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

'Media? Gewoon opvoeden!' is een goedgevulde gratis toolbox met betrouwbare informatie en adviezen voor beroepskrachten om ouders te kunnen begeleiden. Je vindt hier tips en adviezen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis, opgedeeld in leeftijdsgroepen.


Info en downloads

Smallsteps kinderopvang

Waarom we kinderen mediawijs maken

Smallsteps kinderopvang

Smallsteps kinderopvang heeft een mooie video ontwikkeld over hoe en waarom we kinderen mediawijs opvoeden. Bekijk de tips en leer hoe je media kunt gebruiken in de kinderopvang.

Bekijk de video

Hoe mediawijs ben jij

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.


Speel de quiz

Rolf groep

iPads in de klas/groep

de Rolf Groep

Als iPads goed worden gebruikt, zijn ze een waardevol en rijk leermiddel. Maar hoe maak je jonge kinderen mediawijs met de iPad? Eveline Kaleveld, Apple Professional Learning Specialist, geeft antwoord op deze vraag in de whitepapers “iPads op de BSO” en “iPads in de kinderopvang”.

Lees de Whitepapers

Sardes

Mediatips gekoppeld aan thema's

Sardes

Koppel media aan het thema waar je mee werkt op de groep. Sardes biedt gratis voorbeelden waarbij thema’s zijn gekoppeld aan relevante sites, apps, boeken en televisieprogramma’s.

Bekijk de thema's

Het Mediagroeiboekje

Het MediaGroeiBoekje

Cubiss

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media. Hierbij hoort ook een toolkit voor professionals, met tips voor activiteiten voor ouders en voorbeeldberichten.

Meer informatie en bestellen

Kind & Media

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.


Meer informatie

Cubiss

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

MediaDiamant

#MediaDiamant

Netwerk Mediawijsheid

#MediaDiamant is een blogreeks waarin de toepassing van de MediaDiamant centraal staat. Zo vertelt Denise Bontje in #MediaDiamant & de kinderopvang hoe de MediaDiamant kan worden toegepast in de kinderopvang.


Lees de blogs

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  • Opvoeden.nl - gevalideerde informatie voor ouders over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)