Kinderopvang
Ukkies gebruiken media thuis, maar ook op de voorschoolse en buitenschoolse opvang, de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf. Daar wordt de tablet steeds vaker ingezet om te lezen, spelen of zingen. Hoe kun je als kinderopvang media bewust inzetten, zodat kinderen er veilig plezier aan beleven?
De Media Ukkie Dagen zijn hét moment om hier aandacht aan te besteden! Ga samen met de kinderen aan de slag met digitale boekjes en leuke apps. Of ga met ouders en (professionele) opvoeders in gesprek over hoe je ukkies het best kunt begeleiden met media.
De volgende editie van de Media Ukkie Dagen vindt plaats van 25 maart t/m 1 april 2022.
Freek Zwanenberg over media
in de kinderopvang
De beste mediatips voor kinderopvang, onderwijs en opvoedprofessionals
Ben jij op zoek naar mooie en goede on- en offline media? Mediasmarties helpt je hierbij en heeft voor de Media Ukkie Dagen 2021 twee WegWijzers (2-4 jaar, 5-6 jaar) ontwikkeld. De WegWijzers sluiten aan bij het thema ‘Ik zie, Ik zie, wat jij niet ziet’.
Gebruik de WegWijzers om samen te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met én zonder scherm. Binnen en buiten. Zo weet je niet alleen dat de inhoud geschikt is voor het kind, maar creëer je eenvoudig de balans en variatie die nodig is.

Nieuw Iene Miene Media-onderzoek
Netwerk Mediawijsheid en Hogeschool Windesheim onderzochten het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen. Tijdens de start van #MUD21 op vrijdag 26 maart zijn de resultaten gepubliceerd.

Gebruik het campagnemateriaal
Laat zien dat je meedoet aan de Media Ukkie Dagen! In de toolkit vind je posters, beeld voor sociale media, teksten en inspiratie. De toolkit staat nog in het teken van de campagne 2021.

Zet de MediaDiamant in
De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders, met concrete tips om kinderen mediawijs op te laten groeien. Deel de tips en brochure voor kinderen van 0-5 jaar of die van 6-8 jaar.
Tips
Wil je meer weten over opgroeien met media? Bekijk de leestips, check handige tools en websites, deel publicaties met collega’s en ontdek hoe mediawijs je als beroepskracht bent met een leuke quiz.
Online activiteit organiseren? Lees de tips
Door de Corona-maatregelen is het lastiger om een fysieke activiteit te organiseren. Een alternatief om je aanbod en kennis te laten zien is door het organiseren van online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit.
We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet.

Netwerksessie Media Ukkies: veilige hechting met media
Netwerk Mediawijsheid
Een veilige hechting met media, is dat mogelijk? Deze prikkelende stond centraal tijdens de netwerksessie op 10 maart. Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media) ging in gesprek met kinderpsychiater Marja van ’t Spijker, jeugdarts Maren Heeris en onderwijsadviseur Martijn Hermsen over media en het jonge kind.

Mediaopvoeding in de kinderopvang
Gezonde Kinderopvang
De Gezonde Kinderopvang geeft aan waarom het belangrijk is om ook in de kinderopvang aandacht te besteden aan mediaopvoeding. Creëer een balans tussen digitaal en fysiek spel en bekijk de tips.

Mediaopvoeding in de kinderopvang
Sardes
Professionals in de kinderopvang spelen een cruciale rol in mediaopvoeding. Sardes ondersteunt hen door te laten zien hoe je media op een bewuste en activerende manier kunt inzetten om de ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren.

BoekStart en mediaopvoeding; een logische combinatie!
Cubiss
De kinderopvang en de bibliotheek kunnen elkaar goed ondersteunen, zeker als het om mediaopvoeding gaat! Kinderopvang Oudenbosch en Bibliotheek West-Brabant zijn hier een fantastisch voorbeeld van. Samen gingen ze aan de slag met onder andere BoekStart. Deze blog gaat over de samenwerking en het mooie resultaat!

Digitale Burgertjes
sCooledu
Het boek ‘Digitale Burgertjes’ helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?

Ouderavonden
Bureau Jeugd & Media
Een ouderavond organiseren is lastig. Bureau Jeugd & Media helpt hierbij. Ze bieden informatieavonden voor ouders aan over het vinden van geschikte apps.

Voorleesfilmpjes
De Voorleeshoek
Op de Voorleeshoek vind je de mooiste voorleesfilmpjes van de leukste kinderboeken. Tijdens de Media Ukkie Dagen hebben ze diverse acties voor kinderopvang, zoals een gratis video, korting op het abonnement en de Online workshop ‘Combineer voorlezen met muziek’.

Mediawijs in het onderwijs
CUBISS
In het online magazine ‘Mediawijs in het onderwijs’ snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Toolbox Mediaopvoeding
Nederlands Jeugdinstituut (NJi)
‘Media? Gewoon opvoeden!’ is een goedgevulde gratis toolbox met betrouwbare informatie en adviezen voor beroepskrachten om ouders te kunnen begeleiden. Je vindt hier tips en adviezen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis, opgedeeld in leeftijdsgroepen.

Waarom we kinderen mediawijs maken
Smallsteps kinderopvang
Smallsteps kinderopvang heeft een mooie video ontwikkeld over hoe en waarom we kinderen mediawijs opvoeden. Bekijk de tips en leer hoe je media kunt gebruiken in de kinderopvang.

Hoe mediawijs ben jij?
Nederlands Jeugdinstituut (NJi)
Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.

iPads in de klas/groep
de Rolf Groep
Als iPads goed worden gebruikt, zijn ze een waardevol en rijk leermiddel. Maar hoe maak je jonge kinderen mediawijs met de iPad? Eveline Kaleveld, Apple Professional Learning Specialist, geeft antwoord op deze vraag in de whitepapers “iPads op de BSO” en “iPads in de kinderopvang”.

Mediatips gekoppeld aan thema’s
Sardes
Koppel media aan het thema waar je mee werkt op de groep. Sardes biedt gratis voorbeelden waarbij thema’s zijn gekoppeld aan relevante sites, apps, boeken en televisieprogramma’s.

Het MediaGroeiBoekje
Cubiss
Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media. Hierbij hoort ook een toolkit voor professionals, met tips voor activiteiten voor ouders en voorbeeldberichten.

Bewust gebruik van media voor kinderen
Kindenmedia.nl
Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’
Cubiss
Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

#MediaDiamant
Netwerk Mediawijsheid
#MediaDiamant is een blogreeks waarin de toepassing van de MediaDiamant centraal staat. Zo vertelt Denise Bontje in #MediaDiamant & de kinderopvang hoe de MediaDiamant kan worden toegepast in de kinderopvang.
Overzicht van informatiekanalen
- MediaDiamant – wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
- Toolbox mediaopvoeding – wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
- Opvoeden.nl – gevalideerde informatie voor ouders over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
- Mediacoach – overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
- Boekstart – digitale tips (Stichting Lezen)
- Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding – voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)