Gemeenten

Tijdens de Media Ukkie Dagen spelen gemeenten een belangrijke rol om ouders en opvoeders te helpen met vragen. Voor of tijdens de Media Ukkie Dagen kun je als JOGG regisseur of gemeente allerlei activiteiten organiseren voor kinderen, ouders en opvoeders of het onderwijs. Laat je inspireren door onderstaande ideeën en ga ook na de campagne aan de slag met mediaopvoeding.

De Media Ukkie Dagen vonden plaats van 24 t/m 31 maart 2023. Doet jouw gemeente volgend jaar ook weer mee? Noteer 5 t/m 12 april 2024 vast in je agenda.

Toolkit

Toolkit

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen zijn er gratis downloadbare materialen ontwikkeld zoals de campagneposter, voorbeeldposts en het logo. Heb jij de poster ook opgehangen of online aandacht gevraagd voor de campagne?

Bekijk de toolkit

Iene Miene Media-onderzoek

NIEUW: Onderzoek

Uit het verdiepend Iene Miene Media-onderzoek van 2023 bleek dat de officiële richtlijnen omtrent mediagebruik voor kinderen van 0 t/m 6 jaar steeds meer overschreden werden. Benieuwd naar alle resultaten van dit verdiepende onderzoek?

Lees het hier

Tien tips

Tien tips

Bewegen mét media? Zo kan het! Met deze tien tips kunnen ouders en opvoeders op een eenvoudige en snelle manier meer balans voor hun kind creëren tussen stilzetten en actief bezig zijn, met EN zonder media. Ze zijn beschikbaar meerdere talen.

Download de tips

Bekijk wat interessante partners doen

Meer aandacht besteden aan mediaopvoeding in jouw gemeente? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties met collega’s, bekijk de leestips en check handige materialen en tools. Met deze informatie kun je concreet aan de slag met mediaopvoeding in jouw gemeente of werk samen met interessante partijen.

Professionalspagina

Werk samen

Tijdens de Media Ukkie Dagen werd er in veel sectoren, zoals het onderwijs, de kinderopvang en bibliotheken aandacht gevraagd voor dit thema. Bekijk eens welke interessante partijen ook deelnamen en laat je inspireren door hun aanbod.

Bekijk de sectoren

Tips voor thuis

Netwerk Mediawijsheid

Netwerk Mediawijsheid bestaat uit meer dan 1100 partners die zich op allerlei manieren inzetten voor een mediawijs Nederland. Bekijk welke netwerkpartners actief zijn binnen jouw regio om samen te werken.

Bekijk het netwerk

Mediacoach

Zoek een mediacoach

Werk samen met een mediacoach in jouw regio. Een mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten om de mediawijsheid van kinderen, jongeren, ouders, senioren, leerkrachten en directies te verbeteren. Laat je inspireren.

Meer informatie

Tips


Wijzer in Digitale Balans

Wijzer in Digitale Balans

Netwerk Mediawijsheid en Trimbos-instituut

Wil jij met ouders en verzorgers het gesprek aangaan over digitale balans? Gebruik dan deze nieuwe Wijzer. Het biedt professionals houvast om kinderen te helpen bij het vinden van een gezonde digitale balans.

Naar de Wijzer

Balansbord familie-editie

Balansbord

Humandkind

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen ontwikkelde Humankind de familie-editie van het balansbord. Geef het mee aan ouders en verzorgers en laat ze de challange aangaan! Hoe ziet hun week eruit? De uitkomst is niet goed of fout, maar geeft inzicht in de variatie van de activiteiten.

Download het balansbord

Netwerksessie

Netwerksessie

Op 22 maart organiseerden we een online Netwerksessie gericht op de #MUD23. Professionals kregen tips om ouders, opvoeders en kinderen te helpen rondom het bewegen mét media. Ook gingen we in op het Iene Miene Media-onderzoek. Benieuwd naar het verslag?

Lees het hier

MediaDIamant

MediaDiamant

Netwerk Mediawijsheid

De MediaDiamant is een wegwijzer met concrete tips om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Professionals in de gemeente kunnen het model ook inzetten als gespreksstarter en informatietool voor ouders en opvoeders met kleine kinderen. Voor de leeftijdsgroep 0-5 jaar is een aparte brochure ontwikkeld.

Info en downloads

Steffie helpt

Steffie helpt je verder!

Steffie

Steffie zet iedere dag zich in om kwetsbare mensen te helpen in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt. Het helpt je ook bij onderwerpen zoals computeren. Wijs ouders in jouw werkgebied op de handige hulp van Steffie.

Meer informatie

Quiz NJI

Quiz: wat weet je al?

NJI

Vaak vinden professionals van zichzelf dat ze niet voldoende kennis hebben op het gebied van kinderen en mediagebruik. Maar misschien weet je al meer dan je denkt. Test kort je kennis, met de quiz van NJi.

Test je kennis

digitale burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Mediasmarties Ontdekpakket

Mediasmarties aanbod

Mediasmartes

Mediasmarties biedt allerlei ondersteuning aan o.a. ouders aan. Want hoe pakken ouders mediaopvoeding aan? Deel de brochures als tip en laat ouders en opvoeders inspireren.

Meer informatie

KinderPodcasts Logo

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts Nederland

Kinderpodcasts Nederland biedt kind, ouder en media-opvoeder een veilig en vertrouwd aanbod kinderpodcasts. De kinderpodcasts zijn gratis en met de grootste zorg samengesteld. Kinderen hebben hier de beschikking over een veilig en (educatief) verantwoord aanbod kinderpodcasts. Laat je inspireren door het aanbod.

Naar Kinderpodcasts

Samenwijs

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

Advies digitale media

Advies over digitale media gebruik en bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen, Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid

Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. Het nieuwe advies over óf, en zo ja, hoe jonge kinderen gebruik mogen maken van digitale media helpt jou als buurtcoach in de begeleiding van jonge kinderen en het advies richting ouders.

Lees het advies

Thema-avond voor ouders

Thema-avond voor ouders

Zit met Pit!

Een kant-en-klare ouderavond voor PO scholen in jouw gemeente over schermtijd, online zijn en de lichamelijke gevolgen van media bij kinderen, helemaal verzorgd voor een therapeut van Zit met Pit.

Meer informatie

Verschillende tips Bibliotheek Utrecht

Verschillende tips

Bibliotheek Utrecht

Bibliotheek Utrecht heeft voor iedereen een speciale tips overzicht gemaakt. In dit overzicht vind je verschillende tips die heel erg behulpzaam kunnen gaan zijn. Lees de tips op de website!

Ga naar de tips

GEZONDE SCHOOL AANPAK EN MEDIA

Gezonde School aanpak en media

Gezonde School

Mediawijsheid is een gezondheidsthema binnen de Gezonde School-aanpak. Bespreek het thema met de Gezonde School-adviseur binnen jouw gemeente. Op deze manier worden scholen gestimuleerd om aan de slag te gaan met mediawijsheid. Waardoor leerlingen een groter mediabewustzijn ontwikkelen, wat hen helpt om media op een positieve en gezonde manier te gebruiken.

Meer informatie

Quiz NJI

Zit met Pit! lespakket

Zit met Pit!

Een kant-en-klaar lespakket voor het primair onderwijs over onderwerpen als zithouding, schermtijd en mediawijsheid. Het lespakket stimuleert kinderen tot reflecteren en tot nadenken, en ook het thuisfront wordt betrokken.

Bekijkt het lespakket

Spelend Leren

Spelend Leren

BoekStart, Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek

De brochure Spelend Leren geeft pedagogisch medewerkers handvatten om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden bij digitale ontwikkeling. De brochure staat vol tips over welke digitale media educatieve waarde hebben en bijdragen aan de taalvorming.


Download de brochure

Mediaopvoeding Babbelbox

De Mediaopvoeding Babbelbox

Cubiss

De Mediaopvoeding Babbelbox is een toolkit die handvatten geeft om het gesprek over mediaopvoeding met de kinderopvang, het onderwijs en ouders te starten en (vooral) op gang te houden. Dit is ook een handig instrument voor gemeenten.

Meer informatie

Kind & Media

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.


Meer informatie

Meisje met tablet

Ondersteunend materiaal

PROBIBLIO

Probiblio heeft een groot aanbod aan ondersteunend materiaal. Zo zijn er onder andere checklisten om de geschiktheid van apps en filmpjes te bepalen, leskisten om gericht met (digitaal)speelgoed aan de slag te gaan en de prentenboek top 10 voor de leukste boekjes! Ook bieden ze verschillende trainingen aan voor bibliotheekmedewerkers.

Meer informatie

Hoe mediawijs ben jij?

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.

Speel de quiz

Tips voor thuis

Digitale Balans Model

Digitale balans gaat over het zó indelen van tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Met en zonder digitale media. Wat de juiste balans is, is voor iedereen anders. Iemand kan dit zelf het beste bepalen. Gebruik daarom dit model als ondersteuning.

Meer informatie

Kind op iPad

'Balanceren met media'

Mediasmarties, KB & Nationale bibliotheek

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen is er een gratis brochure ontwikkeld over balanceren met media (aan de slag met de mediatips voor thuis). Deze brochure is beschikbaar in het Nederlands, Turks, Arabisch, Pools en Engels. Download de brochures en verspreid deze door ze o.a. in de bibliotheek neer te leggen.

Bekijk de brochures

Pleintje app

Pleintje app

Pleintje

Pleintje zet buitenspeellocaties in jouw gemeente op de kaart, geeft kinderen de mogelijkheid om speciale Pleintje-Spellen te spelen en organiseert activiteiten.


Download de app

Het mediagesprek

Het Mediagesprek

Netwerk Mediawijsheid

Op deze website vind je informatie en praktische tips voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven. Ook is de informatie in een verkorte vorm vertaald in vijf talen. Deel het als tip.

Meer informatie

Mediawolk

MediaWolk

KB

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Download de MediaWolk en laat ouders in gesprek gaan!

Download de MediaWolk

De Bibliotheek

Praatplaat voor mediagebruik in de kinderopvang

Probiblio

Hoe vergemakkelijk je een gesprek over de urgentie van mediaopvoeding in de kinderopvang? Gebruik de praatplaat om in gesprek te gaan met pedagogisch medewerkers.

Meer informatie

Mediawijs in het onderwijs

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine 'Mediawijs in het onderwijs' snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Lees het magazine

MediaGroeiBoekje

Het MediaGroeiBoekje

Cubiss

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media. Hierbij hoort ook een toolkit voor professionals, met tips voor activiteiten voor ouders en voorbeeldberichten.

Meer informatie en bestellen

Lees lezer leest!

Lees Lezer Leest!

CUBISS

Leesplezier is nodig om van ieder kind een goede, volwassen lezer te maken. Een maatschappelijke opgave, waarin gemeente, onderwijs, kinderopvang en bibliotheek een belangrijke rol spelen om plezier en motivatie voor lezen te stimuleren. In dit magazine lees je meer over nut en noodzaak van leesbevordering.

Lees het magazine

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  •  NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediaopvoeding.nl - voor vragen over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)