Gemeenten

Tijdens de Media Ukkie Dagen speelden gemeenten een belangrijke rol om ouders en opvoeders te helpen met vragen. Voor, tijdens of na de Media Ukkie Dagen kun je als JOGG regisseur of gemeente allerlei activiteiten organiseren voor kinderen, ouders en opvoeders of het onderwijs.

De Media Ukkie Dagen 2024 zijn voorbij. Maar ook in 2025 besteden we tijdens de Media Ukkie Dagen weer volop aandacht aan mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. De #MUD25 vindt plaats van 4 t/m 11 april. Het thema van de volgende editie is ‘Samen met media’. Doet jouw organisatie (weer) mee?

Op deze pagina kun je inspiratie opdoen om nog steeds aan de slag te gaan met mediaopvoeding in jouw werkgebied. 

Iene Miene Media 2024

Ook dit jaar heeft Netwerk Mediawijsheid een verdiepend onderzoek uitgebracht waarbij de nadruk lag op ontspannen met media. Uit het onderzoek blijkt dat 91% van ouders met kinderen van 0 t/m 6 jaar hun kinderen digitale media laten gebruiken om zelf iets anders te kunnen doen. Opmerkelijk is dat activiteiten zonder schermen, zoals spelen, sporten en lezen, voornamelijk samen met een ouder plaatsvinden. Benieuwd naar alle uitkomsten?

» Lees hier het persbericht

Naar het onderzoek


Tips

Deel de tips

Wil jij ouders en verzorgers ondersteunen bij het ontspannen met media? Deel dan deze laagdrempelige tien tips. De tips zijn beschikbaar in verschillende talen: Nederlands, Engels, Turks, Frans, Oekraïens en Arabisch. Laat je inspireren.

Naar de tips


Actiegids

Doe ook mee!

Tijdens de #MUD24, werden er door het hele land activiteiten georganiseerd. Wil jij als professional in je werkveld, door middel van tips of leuke activiteiten, aanhaken? Ook in 2025 besteden we tijdens de #MUD25 aandacht aan mediaopvoeding.  

Bekijk de activiteiten


Iene Miene Media 2023

Toolkit

Wil je gemakkelijk aandacht besteden aan de Media Ukkie Dagen? Maak dan gebruik van de gratis toolkit. Hang de poster op, deel de (voorbeeld)posts op sociale media, schrijf een (blog)artikel of maak een nieuwsbrief over het thema. 

Bekijk de toolkit

Tips

Meer aandacht besteden aan mediaopvoeding in jouw gemeente? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties met collega’s, bekijk de leestips en check handige materialen en tools. Met deze informatie kun je concreet aan de slag met mediaopvoeding in jouw gemeente of werk samen met interessante partijen.

Laat je inspireren

Tips
Werk samen

Tijdens de Media Ukkie Dagen wordt er in veel sectoren aandacht gevraagd voor dit thema. Bekijk eens welke interessante partijen ook deelnemen en laat je inspireren.

Bekijk de sectoren

Tips
Netwerk Mediawijsheid

Ondersteun jij bewoners ook in het gemakkelijker en zekerder bewegen in de huidige maatschappij vol met (digitale) media? Neem dan eens een kijkje in het netwerk en meld je aan.

Bekijk het netwerk

Tips
Zoek een mediacoach

Een mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten om mediawijsheid van kinderen, ouders en opvoeders, senioren, leerkrachten en bibliothecarissen te verbeteren. 

Meer informatie

Tips voor professionals in verschillende situatiesImage

Activiteit organiseren? Lees het stappenplan

Wil je je aanbod en kennis laten zien in de vorm van een online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit? We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we een format voor een PowerPoint-presentatie voor je ontwikkeld.

Bekijk het stappenplan en de speciale PowerPoint


 
 
 

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  •  NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediaopvoeding.nl - voor vragen over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)