Over de campagne

De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. Dit jaar staan de Media Ukkie Dagen in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen met het thema: ‘Boek, site, app: samen spelen op het web’.

Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?

Boek, site, app: samen spelen op het web

Jonge kinderen vinden razendsnel hun weg in deze wereld vol media. Ze kijken hun favoriete kindertelevisie en bladeren door boekjes. Ze swipen vliegensvlug naar filmpjes op YouTube en spelen graag spelletjes op de tablet. Als ouder of opvoeder wil je je kind hierbij begeleiden. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Ga tijdens de Media Ukkie Dagen (27 maart tot en met 3 april 2020) samen met jouw baby, peuter of dreumes op ontdekkingsreis en verken de mogelijkheden van media.

Welke boekjes, films en spelletjes zijn geschikt voor jouw kind? Wanneer kies je voor spelen met een beeldscherm, of juist even zonder? Wanneer laat je je kind alleen en waar beleef je juist samen plezier aan? Tijdens de Media Ukkie Dagen worden jouw vragen over media & opvoeding beantwoord. Je krijgt tips en tools om samen met jouw kind veilig én leuk aan de slag te gaan met media. Het thema is daarom: ‘Boek, site, app: samen spelen op het web’.


Hoe doe ik mee als ouder?

De MediaDiamant

De MediaDiamant – wegwijs in mediaopvoeding geeft tips over mediaopvoeding. De vijf kanten die centraal staan zijn: het hebben van plezier, het maken van goede afspraken over veiligheid, het kiezen van goede inhoud, samen met media bezig zijn en het vinden van een goede balans. Je kan de tips naar eigen inzicht toepassen, afhankelijk van je opvoedstijl en gezinssituatie.

Aan de slag


Organiseer een activiteit

Tijdens de Media Ukkie Dagen organiseren bibliotheken, CJG’s, scholen en andere organisaties activiteiten om mediawijsheid onder de aandacht te brengen. Ook jouw organisatie kan hier aan mee doen. Bekijk de professionals pagina om inspiratie op te doen en meld jouw activiteit aan op de kaart!

Activiteit aanmelden

Tips over media en opvoeden

Waar vind je goede apps, games en video’s voor je kind? Hoe begeleid je je kind? En hoe kan je ervoor zorgen dat je kind zo veilig mogelijk online gaat?

Op de tipspagina kan je onder andere de antwoorden vinden op bovenstaande vragen en meer.
Ook vind je er praktische tips en hulpmiddelen om je te ondersteunen in de mediaopvoeding van je kind.

Bekijk de tips