Over de campagne

De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. Dit jaar stonden de Media Ukkie Dagen in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen met het thema: ‘van speen tot game’.

Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?

Van speen tot game

Schermen hebben een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. Ze weten feilloos hun favoriete filmpje of spelletje te vinden op de tv, smartphone van mama of tablet van opa. Ze vermaken zich er prima mee en als ouder heb je even je handen vrij. Maar veel ouders hebben vragen over het mediagebruik van hun jonge kinderen. Zitten zij niet te lang achter een scherm? En de filmpjes en spelletjes die ze bekijken en spelen, is dat goede content?

De Media Ukkie Dagen vonden plaats van vrijdag 29 maart tot en met vrijdag 5 april 2019 en stonden in het teken van het thema ‘van speen tot game’. Tijdens deze week kregen ouders en (professionele) opvoeders antwoord op concrete vragen over mediaopvoeding zoals: wat zijn goede apps, games en video’s voor jonge kinderen, kun je je kind aanleren zélf op tijd te stoppen met media? En hoe doe je dat dan?


Hoe doe ik mee als ouder?

De MediaDiamant

De MediaDiamant – wegwijs in mediaopvoeding geeft tips over mediaopvoeding. De vijf kanten die centraal staan zijn: het hebben van plezier, het maken van goede afspraken over veiligheid, het kiezen van goede inhoud, samen met media bezig zijn en het vinden van een goede balans. Je kan de tips naar eigen inzicht toepassen, afhankelijk van je opvoedstijl en gezinssituatie.

Aan de slag


Doe mee aan een activiteit

Door heel Nederland werden activiteiten georganiseerd voor (groot)ouders en/of (professionele) opvoeders over mediawijsheid en opvoeden met media voor jonge kinderen.

Je kon bijvoorbeeld naar een media-speelochtend, applab, babyconcert of een informatiebijeenkomst over mediaopvoeding komen.

Bekijk de kaart

Tips over media en opvoeden

Waar vind je goede apps, games en video’s voor je kind? Hoe begeleid je je kind? En hoe kan je ervoor zorgen dat je kind zo veilig mogelijk online gaat?

Op de tipspagina kan je onder andere de antwoorden vinden op bovenstaande vragen en meer.
Ook vind je er praktische tips en hulpmiddelen om je te ondersteunen in de mediaopvoeding van je kind.

Bekijk de tips