Buurtwerk

Als buurtwerker ondersteun je de bewoners in de buurt in hun dagelijks leven. Media spelen een steeds grotere rol ons dagelijks leven, ook in dit van jonge gezinnen in de buurt. Ouders en opvoeders kunnen de ondersteuning van buurtwerkers goed gebruiken bij de balans in mediagebruik. Maar hoe help je ze hierbij? En wat zijn handige gespreksstarters? Voor of tijdens de Media Ukkie Dagen kun je daarom ouders en opvoeders helpen met hun vragen over mediaopvoeding, maar ook door leuke en laagdrempelige activiteiten te organiseren voor het hele gezin.

De Media Ukkie Dagen 2024 zijn voorbij. Maar ook in 2025 besteden we tijdens de Media Ukkie Dagen weer volop aandacht aan mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. De #MUD25 vindt plaats van 4 t/m 11 april. Het thema van de volgende editie is ‘Samen met media’. Doet jouw organisatie (weer) mee?

Op deze pagina kun je inspiratie opdoen om nog steeds aan de slag te gaan met mediaopvoeding in jouw werkgebied. 

Iene Miene Media 2024

Ook dit jaar heeft Netwerk Mediawijsheid een verdiepend onderzoek uitgebracht waarbij de nadruk lag op ontspannen met media. Uit het onderzoek blijkt dat 91% van ouders met kinderen van 0 t/m 6 jaar hun kinderen digitale media laten gebruiken om zelf iets anders te kunnen doen. Opmerkelijk is dat activiteiten zonder schermen, zoals spelen, sporten en lezen, voornamelijk samen met een ouder plaatsvinden. Benieuwd naar alle uitkomsten?

» Lees hier het persbericht

Naar het onderzoek


Tips

Deel de tips

Wil jij ouders en verzorgers ondersteunen bij het ontspannen met media? Deel dan deze laagdrempelige tien tips. De tips zijn beschikbaar in verschillende talen: Nederlands, Engels, Turks, Frans, Oekraïens en Arabisch. Laat je inspireren.

Naar de tips


Actiegids

Doe ook mee!

Tijdens de #MUD24, werden er door het hele land activiteiten georganiseerd. Wil jij als professional in je werkveld, door middel van tips of leuke activiteiten, aanhaken? Ook in 2025 besteden we tijdens de #MUD25 aandacht aan mediaopvoeding.  

Bekijk de activiteiten


Iene Miene Media 2023

Toolkit

Wil je gemakkelijk aandacht besteden aan de Media Ukkie Dagen? Maak dan gebruik van de gratis toolkit. Hang de poster op, deel de (voorbeeld)posts op sociale media, schrijf een (blog)artikel of maak een nieuwsbrief over het thema. 

Bekijk de toolkit

Tips

Meer aandacht besteden aan mediaopvoeding in jouw werkgebied? Laat je hieronder inspireren door de interessante publicaties, bekijk de leestips en check de handige materialen en tools. Zo kun jij moeiteloos aan de slag met mediaopvoeding in jouw werkgebied en zo ouders en opvoeders voorzien van waardevolle informatie en leerzame activiteiten.

Laat je inspireren

Tips
Inspiratie opdoen

Tijdens de Media Ukkie Dagen wordt er in veel sectoren aandacht gevraagd voor dit thema. Bekijk eens welke interessante partijen ook deelnemen en laat je inspireren.

Bekijk de sectoren

Tips
Netwerk Mediawijsheid

Ondersteun jij bewoners ook in het gemakkelijker en zekerder bewegen in de huidige maatschappij vol met (digitale) media? Neem dan eens een kijkje in het netwerk en meld je aan.

Bekijk het netwerk

Tips
Zoek een mediacoach

Een mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten om mediawijsheid van kinderen, ouders en opvoeders, senioren, leerkrachten en bibliothecarissen te verbeteren. 

Meer informatie

Tips voor professionals in verschillende situatiesImage

Activiteit organiseren? Lees het stappenplan

Wil je je aanbod en kennis laten zien in de vorm van een online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit? We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we een format voor een PowerPoint-presentatie voor je ontwikkeld.

Bekijk het stappenplan en de speciale PowerPoint


 
 
 

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  •  NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediaopvoeding.nl - voor vragen over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)