Buurtwerk

Als buurtwerker ondersteun je de bewoners in de buurt in hun dagelijks leven. Media spelen een steeds grotere rol in het gezin en in de wijk. Ouders en opvoeders kunnen de ondersteuning van buurtwerkers goed gebruiken bij de balans in mediagebruik. Voor of tijdens de Media Ukkie Dagen kun je daarom ouders en opvoeders helpen met hun vragen over mediaopvoeding, maar ook door leuke en laagdrempelige activiteiten te organiseren voor het hele gezin.
Op deze pagina kun je inspiratie opdoen om aan de slag te gaan met mediaopvoeding in jouw werkgebied. Of heb je een goede tip of leuke activiteit? Deel deze dan met ons!

Doe jij volgend jaar ook weer mee? Noteer 5 t/m 12 april 2024 vast in je agenda.

Toolkit

Toolkit

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen zijn er gratis downloadbare materialen ontwikkeld zoals de campagneposter, voorbeeldposts en het logo. Heb jij de poster ook opgehangen of online aandacht gevraagd voor de campagne?

Bekijk de toolkit

Iene Miene Media-onderzoek

NIEUW: Onderzoek

Uit het verdiepend Iene Miene Media-onderzoek van 2023 bleek dat de officiële richtlijnen omtrent mediagebruik voor kinderen van 0 t/m 6 jaar steeds meer overschreden werden. Benieuwd naar alle resultaten van dit verdiepende onderzoek?

Lees het hier

Wijzer in Digitale Balans

Wijzer in Digitale Balans

Wil jij met ouders en verzorgers het gesprek aangaan over digitale balans? Gebruik dan deze nieuwe Wijzer. Het biedt professionals houvast om mensen te helpen bij het vinden van een gezonde digitale balans.

Naar de Wijzer

Laat je inspireren

Meer aandacht besteden aan mediaopvoeding in jouw werkgebied? Laat je hieronder inspireren door de interessante publicaties, bekijk de leestips en check de handige materialen en tools. Zo kun jij moeiteloos aan de slag met mediaopvoeding in jouw werkgebied en zo ouders en opvoeders voorzien van waardevolle informatie en leerzame activiteiten.

Professionalspagina

Inspiratie opdoen

Tijdens de Media Ukkie Dagen werd er in veel sectoren, zoals het onderwijs, de kinderopvang en bibliotheken aandacht gevraagd voor dit thema. Bekijk eens welke interessante partijen ook deelnamen en laat je inspireren door hun aanbod.

Bekijk de sectoren

Tips voor thuis

Netwerk Mediawijsheid

Ondersteun jij bewoners ook in het gemakkelijker en zekerder bewegen in de huidige maatschappij vol met (digitale) media? Neem dan eens een kijkje in het netwerk van Netwerk Mediawijsheid en meld je aan.

Bekijk het netwerk

Mediacoach

Zoek een mediacoach

Werk samen met een mediacoach in jouw regio. Een mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten om mediawijsheid van kinderen, ouders en opvoeders, senioren, leerkrachten en bibliothecarissen te verbeteren. Laat je inspireren.

Meer informatie

Tips


Media & Bewegen Dobbelspel

Media & Bewegen Dobbelspel

gro-up

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen heeft gro-up een dobbelspel ontwikkeld. Met het Media & Bewegen dobbelspel kun je samen met je ukkie op een leuke manier aan de slag met balans. Speel het spel!

Download het spel

MediaDIamant

MediaDiamant

Netwerk Mediawijsheid

Wil je zelf meer informatie over veilig mediagebruik voor opgroeiende kinderen van 0-18 jaar? Gebruik dan de MediaDiamant met de bijbehorende brochures. Dit is een handige tool die de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding uitleggen. De MediaDiamant kan ook ingezet worden als gesprekstarter en informatietool voor ouders en opvoeders.

Info en downloads

Lid van de bibliotheek

Word lid van de Bibliotheek

de Bibliotheek

Iedereen onder de 18 jaar kan in heel Nederland – dus ook op de BES-eilanden – gratis lid worden van de Bibliotheek. Geef dit mee als tip aan ouders en laat ze inspireren door de mogelijkheden.

Meer informatie

Verschillende tips Bibliotheek Utrecht

Verschillende tips

Bibliotheek Utrecht

Bibliotheek Utrecht heeft voor iedereen een speciale tips overzicht gemaakt. In dit overzicht vind je verschillende tips die heel erg behulpzaam kunnen gaan zijn. Lees de tips op de website!

Ga naar de tips

Quiz NJI

Quiz: wat weet je al?

NJI

Vaak vinden professionals van zichzelf dat ze niet voldoende kennis hebben op het gebied van kinderen en mediagebruik. Maar misschien weet je al meer dan je denkt. Test kort je kennis, met de quiz van NJi.

Test je kennis

Mediasmarties Ontdekpakket

Mediasmarties aanbod

Mediasmartes

Mediasmarties biedt allerlei ondersteuning aan o.a. ouders aan. Want hoe pakken ouders mediaopvoeding aan? Deel de brochures als tip en laat ouders en opvoeders inspireren.

Meer informatie

digitale burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Samenwijs

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

MediaGroeiBoekje

Het MediaGroeiBoekje

Cubiss

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media. Hierbij hoort ook een toolkit voor professionals, met tips voor activiteiten voor ouders en voorbeeldberichten.

Meer informatie en bestellen

Tien tips

Tien tips

Netwerk Mediawijsheid

Bewegen mét media? Zo kan het! Met deze tien tips kunnen ouders en opvoeders op een eenvoudige en snelle manier meer balans voor hun kind creëren tussen stilzetten en actief bezig zijn, met EN zonder media. De tips zijn beschikbaar in zes verschillende talen. Download ze in de gewenste taal en deel ze uit.

Download de tips

Beweegadvies Trimbos

Advies over digitale media gebruik en bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen, Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid

Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. Het nieuwe advies over óf, en zo ja, hoe jonge kinderen gebruik mogen maken van digitale media helpt jou als buurtcoach in de begeleiding van jonge kinderen en het advies richting ouders.

Lees het advies

De Apenstopdans

De Apenstopdans

Dirk Scheele

Met de Apenstopdans van Dirk Scheele is ieder kind in beweging. Dans lekker mee met Dirk Scheele en zijn apen! Zo zijn jullie samen aan het bewegen mét media.

Ga naar de video

Hoe mediawijs ben jij?

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.

Speel de quiz

Mediaopvoeding Babbelbox

De Mediaopvoeding Babbelbox

Cubiss

De Mediaopvoeding Babbelbox is een toolkit die social workers handvatten geeft om het gesprek over mediaopvoeding met ouders en opvoeders te starten en (vooral) op gang te houden. De Babbelbox is ook beschikbaar voor anderstalige ouders.

Meer informatie

Spelend Leren

Spelend Leren

BoekStart, Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek

De brochure Spelend Leren geeft professionals handvatten om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden bij digitale ontwikkeling. De brochure staat vol tips over welke digitale media educatieve waarde hebben en bijdragen aan de taalvorming.


Download de brochure

Kind & Media

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.


Meer informatie

Meisje met tablet

Ondersteunend materiaal

PROBIBLIO

Probiblio heeft een groot aanbod aan ondersteunend materiaal. Zo zijn er onder andere checklisten om de geschiktheid van apps en filmpjes te bepalen, leskisten om gericht met (digitaal)speelgoed aan de slag te gaan en de prentenboek top 10 voor de leukste boekjes! Ook bieden ze verschillende trainingen aan voor bibliotheekmedewerkers.

Meer informatie

Lees lezer leest!

Lees Lezer Leest!

CUBISS

Leesplezier is nodig om van ieder kind een goede, volwassen lezer te maken. Een maatschappelijke opgave, waarin gemeente, onderwijs, kinderopvang en bibliotheek een belangrijke rol spelen om plezier en motivatie voor lezen te stimuleren. In dit magazine lees je meer over nut en noodzaak van leesbevordering.

Lees het magazine

Balansbord familie-editie

Balansbord

Humandkind

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen ontwikkelde Humankind de familie-editie van het balansbord. Geef het mee aan ouders en verzorgers en laat ze de challange aangaan! Hoe ziet hun week eruit? De uitkomst is niet goed of fout, maar geeft inzicht in de variatie van de activiteiten.

Download het balansbord

Netwerksessie

Netwerksessie

Op 22 maart organiseerden we een online Netwerksessie gericht op de #MUD23. Professionals kregen tips om ouders, opvoeders en kinderen te helpen rondom het bewegen mét media. Ook gingen we in op het Iene Miene Media-onderzoek. Benieuwd naar het verslag?

Lees het hier

Hoe praat je met ouders over mediaogebruik?

Start het gesprek

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk om het gesprek met ouders over mediagebruik te beginnen. Ouders zijn namelijk niet altijd bewust bezig met de mediaopvoeding, maar het kan wel zijn dat ze vragen hierover hebben. Hoe start je zo'n gesprek en welke vragen stel je dan? Laat je inspireren door de vragen vanuit NJi.

Meer informatie

Kind op iPad

'Balanceren met media'

Mediasmarties, KB & Nationale bibliotheek

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen is er een gratis brochure ontwikkeld over balanceren met media (aan de slag met de mediatips voor thuis). Deze brochure is beschikbaar in het Nederlands, Turks, Arabisch, Pools en Engels. Download de brochures en verspreid deze door ze o.a. in de bibliotheek neer te leggen.

Bekijk de brochures

Tips voor thuis

Digitale Balans Model

Digitale balans gaat over het zó indelen van tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Met en zonder digitale media. Wat de juiste balans is, is voor iedereen anders. Iemand kan dit zelf het beste bepalen. Gebruik daarom dit model als ondersteuning.

Meer informatie

KinderPodcasts Logo

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts Nederland

Kinderpodcasts Nederland biedt kind, ouder en media-opvoeder een veilig en vertrouwd aanbod kinderpodcasts. De kinderpodcasts zijn gratis en met de grootste zorg samengesteld. Kinderen hebben hier de beschikking over een veilig en (educatief) verantwoord aanbod kinderpodcasts. Laat je inspireren door het aanbod.

Naar Kinderpodcasts

Steffie helpt

Steffie helpt je verder!

Steffie

Steffie zet iedere dag zich in om kwetsbare mensen te helpen in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt. Het helpt je ook bij onderwerpen zoals computeren. Wijs ouders in jouw werkgebied op de handige hulp van Steffie.

Meer informatie

Pleintje app

Pleintje app

Pleintje

Pleintje zet buitenspeellocaties in jouw regio op de kaart. De app geeft kinderen de mogelijkheid om speciale Pleintje-Spellen te spelen en organiseert activiteiten.


Download de app

Het mediagesprek

Het Mediagesprek

Netwerk Mediawijsheid

Op deze website vind je informatie en praktische tips voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven. Ook is de informatie in een verkorte vorm vertaald in vijf talen. Deel het als tip.

Meer informatie

Mediawolk

MediaWolk

KB

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Download de MediaWolk en laat ouders in gesprek gaan!

Download de MediaWolk

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  •  NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediaopvoeding.nl - voor vragen over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)