Bibliotheken

Tijdens de Media Ukkie Dagen spelen bibliotheken een belangrijke rol om ouders en opvoeders te helpen met vragen over opvoeden en media. En om het veelzijdige media-aanbod van de bibliotheek onder de aandacht te brengen bij gezinnen. Veel van de 100+ Media Ukkie Dagen-activiteiten zijn echter in verband met het coronavirus geannuleerd of uitgesteld. Gelukkig zijn er veel digitale alternatieven, zoals de online bibliotheek. Welke ebooks en digitale prentenboeken zijn geschikt voor jonge kinderen?

Jouw bibliotheek kon meedoen aan de online Media Ukkie Dagen door ook digitaal de eigen kanalen in te zetten om ouders en opvoeder wegwijs te maken in het aanbod van de bibliotheek. En ook door hulp te bieden bij het beantwoorden en doorverwijzen naar de veelgestelde vragen en herkenbare opvoed-dilemma’s die tijdens de campagne gedeeld worden op Mediaukkiedagen.nl.

Lees de nieuwe onderzoeken

Tijdens de Media Ukkie Dagen is het Iene Miene Media-onderzoek 2020 gepubliceerd! Hét jaarlijkse onderzoek naar het mediagebruik van kinderen van 0-6 jaar. Ook is er een aanvullend onderzoek gedaan vanwege de thuisblijf-maatregelen rondom het coronavirus.

Lees het onderzoek

Deel de 7 herkenbare vragen

Tijdens de Media Ukkie Dagen kregen ouders tips en adviezen aan de hand van zeven herkenbare opvoedvragen. De vragen gaan o.a. over schermtijd, hoe je samen plezier beleeft aan media en hoe je balans houdt. Deze vragen kun je ook na de Media Ukkie Dagen 2020 nog gebruiken.

Naar de vragen

Zet de
MediaDiamant in

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders, met concrete tips om kinderen mediawijs op te laten groeien. Deel de tips en brochure voor kinderen van 0-5 jaar of die van 6-8 jaar.

Info en downloads

Tips

Meer aandacht besteden aan mediaopvoeding in jouw bibliotheek? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties met collega’s, bekijk de leestips, check handige materialen en tools. Met deze informatie kun je concreet aan de slag met mediaopvoeding in jouw bibliotheek.

Blogreeks

mediapakt

Judith Pietersma, Specialist Media & Onderwijs, blogt tijdens de Media Ukkie Dagen dagelijks voor Bibliotheek Rotterdam. Lees bijvoorbeeld: ‘samen of alleen?’

Lees het artikel

Wat is mediaopvoeding?

Boekstart

Wat betekend mediaopvoeding eigenlijk? En welke rol speelt de bibliotheek hierin? Boekstart legt het uit en bied een actiegids voor bibliotheken aan.

Meer informatie

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees ‘Samenwijs Mediawijs’

Leen een leskist

PROBIBLIO

Met de Lab out of the Box-leskisten verzorg je kant-en-klare lessen over digitale geletterdheid. Met het (digitale)speelgoed, tablets, boekjes en opdrachten organiseer je verschillende media-activiteiten voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar.

Meer informatie

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek ‘Digitale Burgertjes’ helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Media Ukkies

Family Factory

Dit inspiratieboekje staat bomvol tips en ideeën van ouders over mediaopvoeding van kinderen van 0-6 jaar. Het helpt ouders en opvoeders van jonge kinderen om niet te verdwalen, maar juist de weg te vinden in de digitale wereld.

Meer informatie en bestellen

Het MediaGroeiBoekje

Cubiss

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media. Hierbij hoort ook een toolkit voor professionals, met tips voor activiteiten voor ouders en voorbeeldberichten.

Meer informatie en bestellen

Digitale Digistart Congres

KB

In plaats van het congres in Gouda organiseert de KB van 26 maart t/m 3 april het Digitale Digistart Congres in de vorm van dagelijkse blogs met alle nieuwe informatie op het gebied van mediaopvoeding voor 0 tot 6 jaar. Bekijk het programma.

Naar de blog

De Jeugdbibliotheek

De Bibliotheek

De Jeugdbibliotheek biedt de Prentenboek Top 10, luisterboekjes, e-books en favoriete series aan voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Meer informatie

BoekStart en mediaopvoeding; een logische combinatie!

Cubiss

De kinderopvang en de bibliotheek kunnen elkaar goed ondersteunen, zeker als het om mediaopvoeding gaat! Kinderopvang Oudenbosch en Bibliotheek West-Brabant zijn hier een fantastisch voorbeeld van. Samen gingen ze aan de slag met onder andere BoekStart. Deze blog gaat over de samenwerking en het mooie resultaat!

Lees de blog

De MediaDiamant

Netwerk Mediawijsheid

De MediaDiamant is een wegwijzer met concrete tips om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Professionals in de bibliotheek kunnen het model ook inzetten als gespreksstarter en informatietool voor ouders en opvoeders met kleine kinderen. Voor de leeftijdsgroep 0-5 jaar is een aparte brochure ontwikkeld.

Info en downloads

MediaDiamant in de bieb

Bibliotheek Rotterdam

#MediaDiamant is een blogreeks waarin de toepassing van de MediaDiamant centraal staat. Zo lees je in #MediaDiamant in de Bibliotheek hoe Bibliotheek Rotterdam de MediaDiamant gebruikt voor ouderbijeenkomsten.


Lees de blogs

Foto van primotoys.com

Spelend Leren

BoekStart, Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek

De brochure Spelend Leren geeft pedagogisch medewerkers handvatten om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden bij digitale ontwikkeling. De brochure staat vol tips over welke digitale media educatieve waarde hebben en bijdragen aan de taalvorming.


Download de brochure

MediaWolk

KB

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Dit is gevraagd aan bibliotheken tijdens de Media Ukkie Dagen. Zo is de MediaWolk ontstaan! Binnenkort is hij als flyer of poster voor je eigen bibliotheek te downloaden.

Download de MediaWolk

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine ‘Mediawijs in het onderwijs’ snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Lees het magazine

Mediaopvoeding: breder dan het woord

Cubiss

Deze publicatie helpt bibliotheken bij het ontwikkelen van een totaalaanpak  waarin taal én media hand in hand gaan. Ook biedt het handvatten om concreet aan de slag te gaan.

Info en downloads

Meisje met tablet

Ondersteunend materiaal

PROBIBLIO

Probiblio heeft een groot aanbod aan ondersteunend materiaal. Zo zijn er onder andere checklisten om de geschiktheid van apps en filmpjes te bepalen, opdrachtkaarten om gericht met (digitaal)speelgoed aan de slag te gaan en de prentenboek top 10 voor de leukste boekjes! Ook bieden ze verschillende trainingen aan voor bibliotheekmedewerkers.

Meer informatie

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.

Speel de quiz

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.


Meer informatie

Foto van primotoys.com

3 ideeën voor de Media Ukkie Dagen

Probiblio

Probiblio geeft in een blogartikel drie praktische tips om als bibliotheek met mediaopvoeding aan de slag te gaan. 


Lees het artikel

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant – wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding – wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  • Opvoeden.nl – gevalideerde informatie voor ouders over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediaopvoeding.nl – voor vragen over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediacoach – overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart – digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding – voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)