Bibliotheken

Tijdens de Media Ukkie Dagen (5 t/m 12 april 2024) spelen bibliotheken een belangrijke rol om ouders en opvoeders te helpen met vragen over opvoeden en media. Daarnaast is dit een mooie manier om het veelzijdige media-aanbod van de bibliotheek onder de aandacht te brengen bij gezinnen.

Doet jouw bibliotheek dit jaar weer mee? 

Kom naar de Kennissessie!

Van prikkels tot rust: adviezen voor ontspannen mediaopvoeding 

Wat weten we over de invloed van schermpjes op ukkies van 0-6 jaar? En wat zijn de adviezen om hier mediawijs mee om te gaan? Met deze online Kennissessie op 20 maart biedt Netwerk Mediawijsheid – in voorbereiding op de Media Ukkie Dagen (5 t/m 12 april) – verdiepende kennis en handvatten.


Tips

Deel de tips

Wil jij ouders en verzorgers ondersteunen bij het ontspannen met media? Deel dan deze laagdrempelige tien tips. De tips zijn beschikbaar in verschillende talen: Nederlands, Engels, Turks, Frans, Oekraïens en Arabisch. Laat je inspireren.

Naar de tips


Actiegids

Doe ook mee!

Tijdens de #MUD24, worden er door het hele land activiteiten georganiseerd. Wil jij als professional in je werkveld, door middel van tips of leuke activiteiten, aanhaken op het thema: Ontspannen met Media? Meld je activiteit aan.

Activiteit aanmelden


Iene Miene Media 2023

Toolkit

Wil je gemakkelijk aandacht besteden aan de Media Ukkie Dagen? Maak dan gebruik van de gratis toolkit. Hang de poster op, deel de (voorbeeld)posts op sociale media, schrijf een (blog)artikel of maak een nieuwsbrief over het thema. 

Bekijk de toolkit

Direct aan de slag!

Krijg je vragen van ouders en verzorgers over het gebruik van de tablet, televisie en smartphone? Veel opvoedvragen gaan over mediagebruik. Bekijk de praktische tools hieronder die je direct kunt inzetten tijdens een gesprek met ouders/verzorgers hierover.

Balansbord familie

Het Mediagesprek

Op deze website vind je informatie en praktische tips voor ouders/opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven en in een verkorte vorm vertaald in vijf talen. Deel het als tip.

Meer informatie

Wijzer in Digitale Balans

Wijzer in Digitale Balans

Wil je met ouders/verzorgers het gesprek aangaan over digitale balans? Gebruik dan deze Wijzer. Het biedt jou houvast om kinderen, leerlingen en/of cliënten te helpen bij het vinden van een gezonde digitale balans.

Naar de Wijzer

MediaDiamant Brochure

MediaDiamant 0-5 jaar

Veel ouders/verzorgers hebben vragen over media. Maar elk gezin is daar anders in. Het is vooral belangrijk dat mediagebruik niet de enige activiteit is voor een kind. Deze brochure geeft tips rondom mediawijs opgroeien van een ukkie.

Meer informatie

Meer tips

Meer aandacht besteden aan mediaopvoeding in jouw bibliotheek? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties met collega’s, bekijk de leestips en check handige materialen. Met deze informatie kun je concreet aan de slag met mediaopvoeding in jouw bibliotheek.

Image

Activiteit organiseren? Lees het stappenplan

Wil je je aanbod en kennis laten zien in de vorm van een online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit? We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we een format voor een PowerPoint-presentatie voor je ontwikkeld.

Bekijk het stappenplan en de speciale PowerPoint


Balansbord familie

Balansbord

Humandkind

Humankind heeft de familie-editie van het balansbord ontwikkeld. Geef het mee aan ouders en verzorgers en laat ze de challange aangaan! Hoe ziet hun week eruit? De uitkomst is niet goed of fout, maar geeft een inzicht.

Download het balansbord

Het mediagesprek

Start het gesprek

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk om het gesprek met ouders over mediagebruik te beginnen. Ouders zijn namelijk niet altijd bewust bezig met de mediaopvoeding, maar het kan wel zijn dat ze vragen hierover hebben. Hoe start je zo'n gesprek en welke vragen stel je dan? Laat je inspireren door de vragen vanuit NJi.

Meer informatie

Het mediagesprek

Koerskit mediaopvoeding

Probiblio

Om bibliotheken te helpen met het maken strategische keuzes heeft Probiblio de koerskit mediaopvoeding voor jonge kinderen ontwikkeld. Deze koerstkit helpt je als bibliotheek om van incidenteel naar een structureel aanbod te gaan en maakt het het keuzeproces inzichtelijk en dient als een effectief middel om snel tot keuzes te komen. De koerstkit kan gegeven worden als adviessessie of ga zelf aan de slag.

Meer informatie

Steffie

Steffie helpt je verder!

Steffie

Steffie zet iedere dag zich in om kwetsbare mensen te helpen in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt. Het helpt je ook bij onderwerpen zoals computeren. Wijs ouders in jouw werkgebied op de handige hulp van Steffie.

Meer informatie

Logo Kinderpodcasts

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts Nederland

Kinderpodcasts Nederland biedt kind, ouder en media-opvoeder een veilig en vertrouwd aanbod kinderpodcasts. De kinderpodcasts zijn gratis en met de grootste zorg samengesteld. Kinderen hebben hier de beschikking over een veilig en (educatief) verantwoord aanbod kinderpodcasts. Laat je inspireren door het aanbod.


Naar Kinderpodcasts

Hoe mediawijs ben jij?

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.

Speel de quiz

Samenwijs

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

Advies op bewegen

Advies over digitale media gebruik en bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen, Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid

Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. Het nieuwe advies over óf, en zo ja, hoe jonge kinderen gebruik mogen maken van digitale media helpt jou als buurtcoach in de begeleiding van jonge kinderen en het advies richting ouders.

Lees het advies

MediaDiamant

MediaDiamant in gesprek

Netwerk Mediawijsheid

Wil je als professional de MediaDiamant inzetten in het gesprek met ouders of opvoeders? Deze waaier biedt je een extra handvat om het gesprek over mediaopvoeding vorm te geven. Klik hier voor meer informatie over de MediaDiamant.

Naar de waaier

Mediaopvoeding Babbelbox

De Mediaopvoeding Babbelbox

Cubiss

De Mediaopvoeding Babbelbox is een toolkit die bibliotheken handvatten geeft om het gesprek over mediaopvoeding met de kinderopvang, het onderwijs en ouders te starten en (vooral) op gang te houden. De Babbelbox is ook beschikbaar voor anderstalige ouders.

Meer informatie

Verschillende tips Bibliotheek Utrecht

Verschillende tips

Bibliotheek Utrecht

Bibliotheek Utrecht heeft voor iedereen een speciale tips overzicht gemaakt. In dit overzicht vind je verschillende tips die heel erg behulpzaam kunnen gaan zijn. Lees de tips op de website!

Ga naar de tips

Boekstart

BoekStart en mediaopvoeding; een logische combinatie!

Cubiss

De kinderopvang en de bibliotheek kunnen elkaar goed ondersteunen, zeker als het om mediaopvoeding gaat! Kinderopvang Oudenbosch en Bibliotheek West-Brabant zijn hier een fantastisch voorbeeld van. Samen gingen ze aan de slag met onder andere BoekStart. Deze blog gaat over de samenwerking en het mooie resultaat!

Lees de blog

digitale burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Probiblio

Leen een leskist

PROBIBLIO

Met de Lab out of the Box-leskisten verzorg je kant-en-klare lessen over digitale geletterdheid. Met het (digitale)speelgoed, tablets, boekjes en opdrachten organiseer je verschillende media-activiteiten voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar.

Meer informatie

Actiegids

Actiegids

Cubiss

De Bibliotheek is mediawarenhuis én wegwijzer in één en daarmee een logische partner als het gaat om de brede mediaopvoeding van het jonge kind. Benieuwd naar tips hoe je als bibliotheek aan de slag kan? Check de actiegids.

Naar de actiegids

Dobbelspel

Digitale Balans Model

Netwerk Mediawijsheid

Digitale balans gaat over het zó indelen van tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Met en zonder digitale media. Wat de juiste balans is, is voor iedereen anders. Iemand kan dit zelf het beste bepalen. Gebruik daarom dit model als ondersteuning.

Meer informatie

Mediawolk

Zoek een mediacoach

Nationaal Mediacoach

Werk samen met een mediacoach in jouw regio. Een mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten om mediawijsheid van kinderen, ouders en opvoeders, senioren, leerkrachten en bibliothecarissen te verbeteren. Laat je inspireren.

Meer informatie

Mediawolk

MediaWolk

KB

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Download de MediaWolk en laat ouders in gesprek gaan!

Download de MediaWolk

Lees lezer leest!

Lees Lezer Leest!

CUBISS

Leesplezier is nodig om van ieder kind een goede, volwassen lezer te maken. Een maatschappelijke opgave, waarin onderwijs, kinderopvang en bibliotheek een belangrijke rol spelen om plezier en motivatie voor lezen te stimuleren. In dit magazine lees je meer over nut en noodzaak van leesbevordering.

Lees het magazine

Mediaopvoeding: breder dan het woord

Mediaopvoeding: breder dan het woord

Cubiss

Deze publicatie helpt bibliotheken bij het ontwikkelen van een totaalaanpak waarin taal én media hand in hand gaan. Ook biedt het handvatten om concreet aan de slag te gaan.

Info en downloads

Meisje met tablet

Ondersteunend materiaal

PROBIBLIO

Probiblio heeft een groot aanbod aan ondersteunend materiaal. Zo zijn er onder andere checklisten om de geschiktheid van apps en filmpjes te bepalen, leskisten om gericht met (digitaal)speelgoed aan de slag te gaan en de prentenboek top 10 voor de leukste boekjes! Ook bieden ze verschillende trainingen aan voor bibliotheekmedewerkers.

Meer informatie

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  •  NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediaopvoeding.nl - voor vragen over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)