Bibliotheken

De Media Ukkie Dagen vonden plaats van 24 t/m 31 maart 2023. Bibliotheken speelden een belangrijke rol om ouders en opvoeders te helpen met vragen. Bekijk hieronder wat er tijdens de #MUD23 zoal georganiseerd en ontwikkeld werd. Maak er ook na de campagne gebruik van.
Doet jouw bibliotheek volgend jaar ook weer mee? De Media Ukkie Dagen vinden in 2024 plaats van 5 t/m 12 april.

Wijzer in Digitale Balans

Wijzer in Digitale Balans

Wil jij met ouders en verzorgers het gesprek aangaan over digitale balans? Gebruik dan deze nieuwe Wijzer. Het biedt professionals namelijk houvast om kinderen, leerlingen en/of cliënten te ondersteunen bij het vinden van een gezonde digitale balans.

Naar de Wijzer

Iene Miene Media 2023

NIEUW: Onderzoek

Uit het verdiepend Iene Miene Media-onderzoek van 2023 bleek dat de officiële richtlijnen omtrent mediagebruik voor kinderen van 0 t/m 6 jaar steeds meer overschreden werden. Benieuwd naar alle resultaten van dit verdiepende onderzoek van 2023?

Lees het hier

Actiegids

Actiegids

Tijdens de Media Ukkie Dagen werd aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Ook de Bibliotheek speelde een grote rol in mediaopvoeding. In de speciale actiegids vond je tips, publicaties en instrumenten die je in kon zetten.

Naar de actiegids

Direct aan de slag!

Balansbord familie

Balansbord

Humandkind

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen ontwikkelde Humankind de familie-editie van het balansbord. Geef het mee aan ouders en verzorgers en laat ze de challange aangaan! Hoe ziet hun week eruit? De uitkomst is niet goed of fout, maar geeft een inzicht.

Download het balansbord

Tien tips

Tien tips

Netwerk Mediawijsheid

Bewegen mét media? Zo kan het! Met deze tien tips kunnen ouders op een eenvoudige en snelle manier meer balans voor hun kind creëren tussen stilzetten en actief bezig zijn, met EN zonder media. De tips zijn beschikbaar in zes verschillende talen. Deel ze uit.

Download de tips

Dobbelspel

Dobbelspel

gro-up

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen heeft gro-up een dobbelspel ontwikkeld. Met het Media & Bewegen dobbelspel kunnen ouders samen met hun ukkie op een leuke manier aan de slag met balans. Geef het spel mee als tip aan ouders en verzorgers.

Meer informatie

Tips

Meer aandacht besteden aan mediaopvoeding in jouw bibliotheek? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties met collega’s, bekijk de leestips, check handige materialen en tools. Met deze informatie kun je concreet aan de slag met mediaopvoeding in jouw bibliotheek.

Image

Activiteit organiseren? Lees het stappenplan

Wil je je aanbod en kennis laten zien in de vorm van een online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit? We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we een format voor een PowerPoint-presentatie voor je ontwikkeld.


Bekijk het stappenplan en de speciale PowerPoint


Digitale Balans Model

Digitale Balans Model

Netwerk Mediawijsheid

Digitale balans gaat over het zó indelen van tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Met en zonder digitale media. Wat de juiste balans is, is voor iedereen anders. Iemand kan dit zelf het beste bepalen. Gebruik daarom dit model als ondersteuning.

Meer informatie

Het mediagesprek

Start het gesprek

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk om het gesprek met ouders over mediagebruik te beginnen. Ouders zijn namelijk niet altijd bewust bezig met de mediaopvoeding, maar het kan wel zijn dat ze vragen hierover hebben. Hoe start je zo'n gesprek en welke vragen stel je dan? Laat je inspireren door de vragen vanuit NJi.

Meer informatie

Het mediagesprek

Koerskit mediaopvoeding

Probiblio

Om bibliotheken te helpen met het maken strategische keuzes heeft Probiblio de koerskit mediaopvoeding voor jonge kinderen ontwikkeld. Deze koerstkit helpt je als bibliotheek om van incidenteel naar een structureel aanbod te gaan en maakt het het keuzeproces inzichtelijk en dient als een effectief middel om snel tot keuzes te komen. De koerstkit kan gegeven worden als adviessessie of ga zelf aan de slag.

Meer informatie

Steffie

Steffie helpt je verder!

Steffie

Steffie zet iedere dag zich in om kwetsbare mensen te helpen in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt. Het helpt je ook bij onderwerpen zoals computeren. Wijs ouders in jouw werkgebied op de handige hulp van Steffie.

Meer informatie

Het mediagesprek

Het mediagesprek

Netwerk Mediawijsheid

Op deze website vind je informatie en praktische tips voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven. Ook is de informatie in een verkorte vorm vertaald in vijf talen. Deel het als tip.

Meer informatie

Youtube video Probiblio

Youtube video met tips

Probliblio

Maike van Pelt en Marloes Manshanden brachten een bezoek aan bibliotheek Kennemerwaard. Daar gingen zij met Daniëlle van den Hoff in gesprek over mediaopvoeding en mediagebruik. Welke rol kan je als bibliotheek innemen als partner voor het onderwijs en de kinderopvang? Bekijk deze leerzame video!

Bekijk de video

Actiegids

Samen Digi-Taal

Bibliotheek Overijssel

Spelendewijs je kind laten oefenen met taal. Bibliotheek Overijsel begon in november met Samen Digi-TAAL. 18 gezinnen kregen een iPad in bruikleen om hun kinderen op te laten groeien en met taal. Het doel is om een taalachterstand te verkomen en de laaggeletterheid cyclus te verbreken.

Meer informatie

Logo Kinderpodcasts

Kinderpodcasts

Kinderpodcasts Nederland

Kinderpodcasts Nederland biedt kind, ouder en media-opvoeder een veilig en vertrouwd aanbod kinderpodcasts. De kinderpodcasts zijn gratis en met de grootste zorg samengesteld. Kinderen hebben hier de beschikking over een veilig en (educatief) verantwoord aanbod kinderpodcasts. Laat je inspireren door het aanbod.


Naar Kinderpodcasts

Mediasmarties

Mediasmarties aanbod

Mediasmartes

Mediasmarties biedt allerlei ondersteuning aan o.a. ouders aan. Want hoe pakken ouders mediaopvoeding aan? Deel de brochures als tip en laat ouders en opvoeders inspireren.

Meer informatie

Hoe mediawijs ben jij?

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.

Speel de quiz

Probiblio

Leen een leskist

PROBIBLIO

Met de Lab out of the Box-leskisten verzorg je kant-en-klare lessen over digitale geletterdheid. Met het (digitale)speelgoed, tablets, boekjes en opdrachten organiseer je verschillende media-activiteiten voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar.

Meer informatie

MediaGroeiBoekje

Het MediaGroeiBoekje

Cubiss

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media. Hierbij hoort ook een toolkit voor professionals, met tips voor activiteiten voor ouders en voorbeeldberichten.

Meer informatie en bestellen

Advies op bewegen

Advies over digitale media gebruik en bewegen

Kenniscentrum Sport & Bewegen, Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid

Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. Het nieuwe advies over óf, en zo ja, hoe jonge kinderen gebruik mogen maken van digitale media helpt jou als buurtcoach in de begeleiding van jonge kinderen en het advies richting ouders.

Lees het advies

Netwerksessie

Netwerksessie

Op 22 maart organiseerden we een online Netwerksessie gericht op de #MUD23. Professionals kregen tips om ouders, opvoeders en kinderen te helpen rondom het bewegen mét media. Lees het verslag terug en luister naar de sprekers die aanwezig waren tijdens deze Netwerksessie.

Naar het verslag

MediaDiamant

MediaDiamant in gesprek

Netwerk Mediawijsheid

Wil je als professional de MediaDiamant inzetten in het gesprek met ouders of opvoeders? Deze waaier biedt je een extra handvat om het gesprek over mediaopvoeding vorm te geven. Klik hier voor meer informatie over de MediaDiamant.

Naar de waaier

De Bibliotheek

De Jeugdbibliotheek

De Bibliotheek

De Jeugdbibliotheek biedt de Prentenboek Top 10, luisterboekjes, e-books en favoriete series aan voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Meer informatie

Mediaopvoeding Babbelbox

De Mediaopvoeding Babbelbox

Cubiss

De Mediaopvoeding Babbelbox is een toolkit die bibliotheken handvatten geeft om het gesprek over mediaopvoeding met de kinderopvang, het onderwijs en ouders te starten en (vooral) op gang te houden. De Babbelbox is ook beschikbaar voor anderstalige ouders.

Meer informatie

Verschillende tips Bibliotheek Utrecht

Verschillende tips

Bibliotheek Utrecht

Bibliotheek Utrecht heeft voor iedereen een speciale tips overzicht gemaakt. In dit overzicht vind je verschillende tips die heel erg behulpzaam kunnen gaan zijn. Lees de tips op de website!

Ga naar de tips

Spelend Leren

Spelend Leren

BoekStart, Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek

De brochure Spelend Leren geeft professionals handvatten om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden bij digitale ontwikkeling. De brochure staat vol tips over welke digitale media educatieve waarde hebben en bijdragen aan de taalvorming.


Download de brochure

Boekstart

BoekStart en mediaopvoeding; een logische combinatie!

Cubiss

De kinderopvang en de bibliotheek kunnen elkaar goed ondersteunen, zeker als het om mediaopvoeding gaat! Kinderopvang Oudenbosch en Bibliotheek West-Brabant zijn hier een fantastisch voorbeeld van. Samen gingen ze aan de slag met onder andere BoekStart. Deze blog gaat over de samenwerking en het mooie resultaat!

Lees de blog

MediaDIamant in de bieb

MediaDiamant in de bieb

Bibliotheek Rotterdam

#MediaDiamant is een blogreeks waarin de toepassing van de MediaDiamant centraal staat. Zo lees je in #MediaDiamant in de Bibliotheek hoe Bibliotheek Rotterdam de MediaDiamant gebruikt voor ouderbijeenkomsten.


Lees de blogs

Kind & Media

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.


Meer informatie

digitale burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Samenwijs

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

Kind op iPad

'Balanceren met media'

Mediasmarties, KB & Nationale bibliotheek

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen is er een gratis brochure ontwikkeld over balanceren met media (aan de slag met de mediatips voor thuis). Deze brochure is beschikbaar in het Nederlands, Turks, Arabisch, Pools en Engels. Download de brochures en verspreid deze door ze o.a. in de bibliotheek neer te leggen.

Bekijk de brochures

Landelijk Webinar

Landelijk webinar

Op dinsdagavond 28 maart 2023 vond het landelijk webinar ‘Kom in beweging met media’ plaats. Ouders en opvoeders kregen tips rondom het bewegen mét media. Bekijk de vragen en antwoorden die aan bod kwamen hier.

Meer informatie

Mediawolk

Zoek een mediacoach

Nationaal Mediacoach

Werk samen met een mediacoach in jouw regio. Een mediacoach bedenkt en organiseert activiteiten om mediawijsheid van kinderen, ouders en opvoeders, senioren, leerkrachten en bibliothecarissen te verbeteren. Laat je inspireren.

Meer informatie

Prentenboeken en media

Prentenboeken & digitale media

ProBiblio

Om bibliotheken te helpen bij het bedenken van activiteiten met media heeft ProBiblio een format ontwikkeld. Dit format legt je stap voor stap uit wat je kunt doen. Koppel prentenboeken aan media voor kleintjes en beleef samen plezier.

Download het format

Mediawolk

Samenwerking met de kinderopvang

ITTA en Biblionet Drenthe

ITTA en Biblionet Drenthe onderzochten met kinderopvangorganisaties en ouders/verzorgers hoe zij de kinderen het beste kunnen helpen bij hun taalontwikkeling. Bekijk de tips die je als bibliotheek kunt inzetten om andere doelgroepen te kunnen bereiken.

Bekijk de tips

Mediawolk

MediaWolk

KB

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Download de MediaWolk en laat ouders in gesprek gaan!

Download de MediaWolk

Actiegids

Actiegids

Boekstart

Bibliotheken zijn een plek waar ouders en kinderen toegang hebben tot een grote (media)collectie. Met een totaalaanpak waarbij de focus ligt op een brede mediaopvoeding, geef je vorm aan de rol van de bibliotheek op dit thema. Deze actiegids helpt je op weg om als bibliotheek aan de slag te gaan.

Lees het magazine

Lees lezer leest!

Lees Lezer Leest!

CUBISS

Leesplezier is nodig om van ieder kind een goede, volwassen lezer te maken. Een maatschappelijke opgave, waarin onderwijs, kinderopvang en bibliotheek een belangrijke rol spelen om plezier en motivatie voor lezen te stimuleren. In dit magazine lees je meer over nut en noodzaak van leesbevordering.

Lees het magazine

De Apenstopdans

De Apenstopdans

Dirk Scheele

De Media Ukkie Dagen staan dit jaar in het teken van bewegen met media. Organiseer je een activiteit én wil je samen bewegen? Dat kan met de Apenstopdans van Dirk Scheele.

Ga naar de video

ProBiblio

3 ideeën voor de Media Ukkie Dagen

Probiblio

Probiblio geeft in een blogartikel drie praktische tips om als bibliotheek met mediaopvoeding aan de slag te gaan. 


Lees het artikel

Mediaopvoeding: breder dan het woord

Mediaopvoeding: breder dan het woord

Cubiss

Deze publicatie helpt bibliotheken bij het ontwikkelen van een totaalaanpak waarin taal én media hand in hand gaan. Ook biedt het handvatten om concreet aan de slag te gaan.

Info en downloads

Meisje met tablet

Ondersteunend materiaal

PROBIBLIO

Probiblio heeft een groot aanbod aan ondersteunend materiaal. Zo zijn er onder andere checklisten om de geschiktheid van apps en filmpjes te bepalen, leskisten om gericht met (digitaal)speelgoed aan de slag te gaan en de prentenboek top 10 voor de leukste boekjes! Ook bieden ze verschillende trainingen aan voor bibliotheekmedewerkers.

Meer informatie

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  •  NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediaopvoeding.nl - voor vragen over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)