Bibliotheken

Tijdens de Media Ukkie Dagen spelen bibliotheken een belangrijke rol om ouders en opvoeders te helpen met vragen. Organiseer bijvoorbeeld een voorleesuurtje, een media-speelochtend of een informatiebijeenkomst. Dit is ook een mooie manier om ouders en opvoeders aan de lokale bibliotheek te verbinden.

De Media Ukkie Dagen vinden in 2023 plaats van 24 t/m 31 maart. Doet jouw bibliotheek dan weer mee?

Iene Miene Media

Nieuw Iene Miene Media-onderzoek

Mediaopvoeding is onder ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar geen urgent onderwerp. Bij maar liefst driekwart van de ouders staat mediaopvoeding op de laatste plaats blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2022. Benieuwd naar het volledige onderzoek?

Lees het onderzoek

Inspiratiewebinar

Bekijk het webinar terug

Samen met Netwerk Mediawijsheid, BoekStart, Cubiss en Mediasmarties organiseerde de KB weer een gratis landelijk webinar gericht op ouders op maandagavond 28 maart. Kon je niet aanwezig zijn? Bekijk het webinar dan terug of wijs ouders in jouw werkgebied erop.

Bekijk het webinar

Tips voor thuis

Antwoorden op vragen van ouders

Welke media zijn geschikt voor een kind? Hoe begeleid je een ukkie stap voor stap, zodat het kind sprongen maakt in de ontwikkeling? We hebben een aantal tips voor ouders op een rij gezet. Laat je inspireren en wijs ouders in je regio op deze waardevolle tips en informatie.

Naar de tips

Tips

Meer aandacht besteden aan mediaopvoeding in jouw bibliotheek? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties met collega’s, bekijk de leestips, check handige materialen en tools. Met deze informatie kun je concreet aan de slag met mediaopvoeding in jouw bibliotheek.

Online activiteit organiseren? Lees de tips

Door de coronamaatregelen is het lastiger om een fysieke activiteit te organiseren. Een alternatief om je aanbod en kennis te laten zien is door het organiseren van online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit.

We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het stappenplan en de tips


Actiegids

Actiegids

Cubiss

De bibliotheek speelt een grote rol in mediaopvoeding, maar hoe pak je dat goed aan? In deze actiegids vind je tips, publicaties, trainingen en instrumenten die je als bibliotheek in kunt zetten voor ouders, kinderopvang, onderwijs, opvoedprofessionals en je eigen medewerkers.

Download de actiegids

Het mediagesprek

Koerskit mediaopvoeding

Probiblio

Om bibliotheken te helpen met het maken strategische keuzes heeft Probiblio de koerskit mediaopvoeding voor jonge kinderen ontwikkeld. Deze koerstkit helpt je als bibliotheek om van incidenteel naar een structureel aanbod te gaan en maakt het het keuzeproces inzichtelijk en dient als een effectief middel om snel tot keuzes te komen. De koerstkit kan gegeven worden als adviessessie of ga zelf aan de slag.

Meer informatie

Het mediagesprek

Het mediagesprek

Netwerk Mediawijsheid

Op deze website vind je informatie en praktische tips voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. De teksten op de website zijn in eenvoudig Nederlands geschreven. Ook is de informatie in een verkorte vorm vertaald in vijf talen. Deel het als tip.

Meer informatie

Mediasmarties Ontdekpakket

Mediasmarties aanbod

Mediasmartes

Mediasmarties biedt in het kader van de Media Ukkie Dagen verschillende materialen aan. Denk aan een Media Ontdekpakket op maat voor laaggeletterde gezinnen of een Mediaproeverij. Laat je inspireren door de tips en informeer ouders in jouw regio hierover of biedt het aan.

Meer informatie

Probiblio

Leen een leskist

PROBIBLIO

Met de Lab out of the Box-leskisten verzorg je kant-en-klare lessen over digitale geletterdheid. Met het (digitale)speelgoed, tablets, boekjes en opdrachten organiseer je verschillende media-activiteiten voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar.

Meer informatie

Samenwijs

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

digitale burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

MediaGroeiBoekje

Het MediaGroeiBoekje

Cubiss

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media. Hierbij hoort ook een toolkit voor professionals, met tips voor activiteiten voor ouders en voorbeeldberichten.

Meer informatie en bestellen

ProBiblio

3 ideeën voor de Media Ukkie Dagen

Probiblio

Probiblio geeft in een blogartikel drie praktische tips om als bibliotheek met mediaopvoeding aan de slag te gaan. 


Lees het artikel

Hoe mediawijs ben jij?

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.

Speel de quiz

Kind op iPad

'Balanceren met media'

Mediasmarties, KB & Nationale bibliotheek

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen is er een gratis brochure ontwikkeld over balanceren met media (aan de slag met de mediatips voor thuis). Deze brochure is beschikbaar in het Nederlands, Turks, Arabisch, Pools en Engels. Download de brochures en verspreid deze door ze o.a. in de bibliotheek neer te leggen.

Bekijk de brochures

De Bibliotheek

De Jeugdbibliotheek

De Bibliotheek

De Jeugdbibliotheek biedt de Prentenboek Top 10, luisterboekjes, e-books en favoriete series aan voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Meer informatie

Mediaopvoeding Babbelbox

De Mediaopvoeding Babbelbox

Cubiss

De Mediaopvoeding Babbelbox is een toolkit die bibliotheken handvatten geeft om het gesprek over mediaopvoeding met de kinderopvang, het onderwijs en ouders te starten en (vooral) op gang te houden.

Meer informatie

Actiegids

Samen Digi-Taal

Bibliotheek Overijssel

Spelendewijs je kind laten oefenen met taal. Bibliotheek Overijsel begon in november met Samen Digi-TAAL. 18 gezinnen kregen een iPad in bruikleen om hun kinderen op te laten groeien en met taal. Het doel is om een taalachterstand te verkomen en de laaggeletterheid cyclus te verbreken.

Meer informatie

MediaDiamant

MediaDiamant in gesprek

Netwerk Mediawijsheid

Wil je als professional de MediaDiamant inzetten in het gesprek met ouders of opvoeders? Deze waaier biedt je een extra handvat om het gesprek over mediaopvoeding vorm te geven. Klik hier voor meer informatie over de MediaDiamant.

Naar de waaier

Boekstart

BoekStart en mediaopvoeding; een logische combinatie!

Cubiss

De kinderopvang en de bibliotheek kunnen elkaar goed ondersteunen, zeker als het om mediaopvoeding gaat! Kinderopvang Oudenbosch en Bibliotheek West-Brabant zijn hier een fantastisch voorbeeld van. Samen gingen ze aan de slag met onder andere BoekStart. Deze blog gaat over de samenwerking en het mooie resultaat!

Lees de blog

MediaDIamant in de bieb

MediaDiamant in de bieb

Bibliotheek Rotterdam

#MediaDiamant is een blogreeks waarin de toepassing van de MediaDiamant centraal staat. Zo lees je in #MediaDiamant in de Bibliotheek hoe Bibliotheek Rotterdam de MediaDiamant gebruikt voor ouderbijeenkomsten.


Lees de blogs

Spelend Leren

Spelend Leren

BoekStart, Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek

De brochure Spelend Leren geeft pedagogisch medewerkers handvatten om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden bij digitale ontwikkeling. De brochure staat vol tips over welke digitale media educatieve waarde hebben en bijdragen aan de taalvorming.


Download de brochure

MediaDIamant

De MediaDiamant

Netwerk Mediawijsheid

De MediaDiamant is een wegwijzer met concrete tips om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Professionals in de bibliotheek kunnen het model ook inzetten als gespreksstarter en informatietool voor ouders en opvoeders met kleine kinderen. Voor de leeftijdsgroep 0-5 jaar is een aparte brochure ontwikkeld.

Info en downloads

Prentenboeken en media

Prentenboeken & digitale media

ProBiblio

Om bibliotheken te helpen bij het bedenken van activiteiten met media heeft ProBiblio een format ontwikkeld. Dit format legt je stap voor stap uit wat je kunt doen. Koppel prentenboeken aan media voor kleintjes en beleef samen plezier.

Download het format

Inspiratiewebinar

Inspiratiewebinar

Netwerk Mediawijsheid

Op 20 januari 2022 werd er een inspiratiewebinar over de Media Ukkie Dagen voor bibliotheken georganiseerd. Bibliotheken kregen tips over hoe zij deel kunnen nemen aan de campagne. Ook kregen zij tips van andere bibliotheken. Kon je er niet bij zijn, maar wil je het wel graag terug lezen? Bekijk dan het verslag.

Lees het verslag

Mediawolk

Samenwerking met de kinderopvang

ITTA en Biblionet Drenthe

ITTA en Biblionet Drenthe onderzochten met kinderopvangorganisaties en ouders/verzorgers hoe zij de kinderen het beste kunnen helpen bij hun taalontwikkeling. Bekijk de tips die je als bibliotheek kunt inzetten om andere doelgroepen te kunnen bereiken.

Bekijk de tips

Mediawolk

MediaWolk

KB

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Download de MediaWolk en laat ouders in gesprek gaan!

Download de MediaWolk

De Bibliotheek

Praatplaat voor mediagebruik in de kinderopvang

Probiblio

Hoe vergemakkelijk je een gesprek over de urgentie van mediaopvoeding in de kinderopvang? Gebruik de praatplaat om in gesprek te gaan met pedagogisch medewerkers.

Meer informatie

Actiegids

Actiegids

Boekstart

Bibliotheken zijn een plek waar ouders en kinderen toegang hebben tot een grote (media)collectie. Met een totaalaanpak waarbij de focus ligt op een brede mediaopvoeding, geef je vorm aan de rol van de bibliotheek op dit thema. Deze actiegids helpt je op weg om als bibliotheek aan de slag te gaan.

Lees het magazine

Lees lezer leest!

Lees Lezer Leest!

CUBISS

Leesplezier is nodig om van ieder kind een goede, volwassen lezer te maken. Een maatschappelijke opgave, waarin onderwijs, kinderopvang en bibliotheek een belangrijke rol spelen om plezier en motivatie voor lezen te stimuleren. In dit magazine lees je meer over nut en noodzaak van leesbevordering.

Lees het magazine

Mediawijs in het onderwijs

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine 'Mediawijs in het onderwijs' snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Lees het magazine

Mediaopvoeding: breder dan het woord

Mediaopvoeding: breder dan het woord

Cubiss

Deze publicatie helpt bibliotheken bij het ontwikkelen van een totaalaanpak waarin taal én media hand in hand gaan. Ook biedt het handvatten om concreet aan de slag te gaan.

Info en downloads

Meisje met tablet

Ondersteunend materiaal

PROBIBLIO

Probiblio heeft een groot aanbod aan ondersteunend materiaal. Zo zijn er onder andere checklisten om de geschiktheid van apps en filmpjes te bepalen, leskisten om gericht met (digitaal)speelgoed aan de slag te gaan en de prentenboek top 10 voor de leukste boekjes! Ook bieden ze verschillende trainingen aan voor bibliotheekmedewerkers.

Meer informatie

Kind & Media

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.


Meer informatie

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  •  NJi.nl -  over mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (NJi.nl)
  • Mediaopvoeding.nl - voor vragen over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)