Bibliotheken

Tijdens de Media Ukkie Dagen spelen bibliotheken een belangrijke rol om ouders en opvoeders te helpen met vragen. Organiseer bijvoorbeeld een voorleesuurtje, een media-speelochtend of een informatiebijeenkomst. Dit is ook een mooie manier om ouders en opvoeders aan de lokale bibliotheek te verbinden.

De volgende editie van de Media Ukkie Dagen vindt plaats van 25 maart t/m 1 april 2022. Wat organiseert jouw bibliotheek?

Nelleke van Eekert over mediaopvoeding in de bibliotheek
Landelijk webinar

Landelijke webinar

Om bibliotheken te helpen deel te nemen aan #MUD21 organiseerde Netwerk Mediawijsheid, de KB, Cubiss en MediaSmarties in 2021 een landelijk webinar voor ouders, die alle bibliotheken gratis aan konden bieden in hun werkgebied.

Meer informatie en toolkit

WegWijzers

WegWijzers

Om professionals in het onderwijs en kinderopvang te helpen bij het gebruik van on- en offline media, heeft Mediasmarties voor de Media Ukkie Dagen 2021 twee WegWijzers (2-4 jaar, 5-6 jaar) ontwikkeld over het thema ‘Ik zie, Ik zie, wat jij niet ziet’.

Meer informatie

Actiegids

Gebruik de actiegids

In de actiegids vind je tips, publicaties, trainingen en instrumenten die je als bibliotheek in kunt zetten voor ouders, kinderopvang, onderwijs, opvoedprofessionals en je eigen medewerkers. Samengesteld door Netwerk Mediawijsheid, KB en Cubiss.

Aan de slag!

Iene Miene Media

Nieuw Iene Miene Media-onderzoek

Netwerk Mediawijsheid en Hogeschool Windesheim onderzochten het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen. Tijdens de start van #MUD21 op vrijdag 26 maart zijn de resultaten gepubliceerd.

Bekijk de resultaten

MediaDiamant

Zet de MediaDiamant in

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders, met concrete tips om kinderen mediawijs op te laten groeien. Deel de tips en brochure voor kinderen van 0-5 jaar of die van 6-8 jaar.

Info en downloads

Toolkit

Gebruik het campagnemateriaal

Laat zien dat je meedoet aan de Media Ukkie Dagen! In de toolkit vind je posters, beeld voor sociale media, teksten en inspiratie. De toolkit staat nog in het teken van de campagne 2021.

Naar de toolkit

Tips

Meer aandacht besteden aan mediaopvoeding in jouw bibliotheek? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties met collega’s, bekijk de leestips, check handige materialen en tools. Met deze informatie kun je concreet aan de slag met mediaopvoeding in jouw bibliotheek.

Online activiteit organiseren? Lees de tips

Door de Corona-maatregelen is het lastiger om een fysieke activiteit te organiseren. Een alternatief om je aanbod en kennis te laten zien is door het organiseren van online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit.

We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het stappenplan en de tips


Hechting met media

Netwerksessie Media Ukkies: veilige hechting met media

Netwerk Mediawijsheid

Een veilige hechting met media, is dat mogelijk? Deze prikkelende stond centraal tijdens de netwerksessie op 10 maart. Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media) ging in gesprek met kinderpsychiater Marja van ’t Spijker, jeugdarts Maren Heeris en onderwijsadviseur Martijn Hermsen over media en het jonge kind.

Lees en luister het verslag

Probiblio

Leen een leskist

PROBIBLIO

Met de Lab out of the Box-leskisten verzorg je kant-en-klare lessen over digitale geletterdheid. Met het (digitale)speelgoed, tablets, boekjes en opdrachten organiseer je verschillende media-activiteiten voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar.

Meer informatie

Samenwijs

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees 'Samenwijs Mediawijs'

digitale burgertjes

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek 'Digitale Burgertjes' helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

MediaUkkies

Media Ukkies

Family Factory

Dit inspiratieboekje staat bomvol tips en ideeën van ouders over mediaopvoeding van kinderen van 0-6 jaar. Het helpt ouders en opvoeders van jonge kinderen om niet te verdwalen, maar juist de weg te vinden in de digitale wereld.

Meer informatie en bestellen

MediaGroeiBoekje

Het MediaGroeiBoekje

Cubiss

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media. Hierbij hoort ook een toolkit voor professionals, met tips voor activiteiten voor ouders en voorbeeldberichten.

Meer informatie en bestellen

De Bibliotheek

Praatplaat voor mediagebruik in de kinderopvang

Probiblio

Hoe vergemakkelijk je een gesprek over de urgentie van mediaopvoeding in de kinderopvang? Gebruik de praatplaat om in gesprek te gaan met pedagogisch medewerkers.

Meer informatie

De Bibliotheek

De Jeugdbibliotheek

De Bibliotheek

De Jeugdbibliotheek biedt de Prentenboek Top 10, luisterboekjes, e-books en favoriete series aan voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Meer informatie

MediaDIamant

De MediaDiamant

Netwerk Mediawijsheid

De MediaDiamant is een wegwijzer met concrete tips om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Professionals in de bibliotheek kunnen het model ook inzetten als gespreksstarter en informatietool voor ouders en opvoeders met kleine kinderen. Voor de leeftijdsgroep 0-5 jaar is een aparte brochure ontwikkeld.

Info en downloads

Boekstart

BoekStart en mediaopvoeding; een logische combinatie!

Cubiss

De kinderopvang en de bibliotheek kunnen elkaar goed ondersteunen, zeker als het om mediaopvoeding gaat! Kinderopvang Oudenbosch en Bibliotheek West-Brabant zijn hier een fantastisch voorbeeld van. Samen gingen ze aan de slag met onder andere BoekStart. Deze blog gaat over de samenwerking en het mooie resultaat!

Lees de blog

MediaDIamant in de bieb

MediaDiamant in de bieb

Bibliotheek Rotterdam

#MediaDiamant is een blogreeks waarin de toepassing van de MediaDiamant centraal staat. Zo lees je in #MediaDiamant in de Bibliotheek hoe Bibliotheek Rotterdam de MediaDiamant gebruikt voor ouderbijeenkomsten.


Lees de blogs

Spelend Leren

Spelend Leren

BoekStart, Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek

De brochure Spelend Leren geeft pedagogisch medewerkers handvatten om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden bij digitale ontwikkeling. De brochure staat vol tips over welke digitale media educatieve waarde hebben en bijdragen aan de taalvorming.


Download de brochure

ProBiblio

3 ideeën voor de Media Ukkie Dagen

Probiblio

Probiblio geeft in een blogartikel drie praktische tips om als bibliotheek met mediaopvoeding aan de slag te gaan. 


Lees het artikel

Mediawolk

MediaWolk

KB

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Download de MediaWolk en laat ouders in gesprek gaan!

Download de MediaWolk

Mediawijs in het onderwijs

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine 'Mediawijs in het onderwijs' snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Lees het magazine

Mediaopvoeding: breder dan het woord

Mediaopvoeding: breder dan het woord

Cubiss

Deze publicatie helpt bibliotheken bij het ontwikkelen van een totaalaanpak waarin taal én media hand in hand gaan. Ook biedt het handvatten om concreet aan de slag te gaan.

Info en downloads

Meisje met tablet

Ondersteunend materiaal

PROBIBLIO

Probiblio heeft een groot aanbod aan ondersteunend materiaal. Zo zijn er onder andere checklisten om de geschiktheid van apps en filmpjes te bepalen, leskisten om gericht met (digitaal)speelgoed aan de slag te gaan en de prentenboek top 10 voor de leukste boekjes! Ook bieden ze verschillende trainingen aan voor bibliotheekmedewerkers.

Meer informatie

Hoe mediawijs ben jij?

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.

Speel de quiz

Kind & Media

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.


Meer informatie

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant - wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding - wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  • Opvoeden.nl - gevalideerde informatie voor ouders over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediaopvoeding.nl - voor vragen over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediacoach - overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart - digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding - voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)