Bibliotheken

De bibliotheek is dé plek waar ouders en opvoeders naartoe komen met vragen over geschikte media. Welk boek sluit het beste aan op de leeftijd van het kind? Bibliotheken richten zich steeds vaker op digitale media, zoals apps en digitale (prenten)boekjes, en de vaardigheden die hierbij nodig zijn.

Tijdens de Media Ukkie Dagen spelen bibliotheken een belangrijke rol om ouders en opvoeders te helpen met vragen. Organiseer bijvoorbeeld een voorleesuurtje, een media-speelochtend of een informatiebijeenkomst. Dit is ook een mooie manier om ouders en opvoeders aan de lokale bibliotheek te verbinden. Wat organiseert jouw bibliotheek?

Landelijke webinar

Om bibliotheken te helpen deel te nemen aan #MUD21 organiseren Netwerk Mediawijsheid, de KB, Cubiss en MediaSmarties een landelijk webinar voor ouders, die alle bibliotheken gratis aan kunnen bieden in hun werkgebied.

Meer informatie en toolkit

WegWijzers

Om professionals in het onderwijs en kinderopvang te helpen bij het gebruik van on- en offline media, ontwikkelt Mediasmarties voor de Media Ukkie Dagen twee WegWijzers (2-4 jaar, 5-6 jaar) over het thema ‘Ik zie, Ik zie, wat jij niet ziet’.

Meer informatie

Gebruik de actiegids

In de actiegids vind je tips, publicaties, trainingen en instrumenten die je als bibliotheek in kunt zetten
voor ouders, kinderopvang, onderwijs, opvoedprofessionals en je eigen medewerkers. Samengesteld door Netwerk Mediawijsheid, KB en Cubiss.

Aan de slag!

Nieuw Iene Miene Media-onderzoek

Tijdens de Media Ukkie Dagen wordt het Iene Miene Media-onderzoek 2021 weer gepubliceerd!
Hét jaarlijkse onderzoek naar het mediagebruik van kinderen van 0-6 jaar.

Eerdere onderzoeken

Zet de
MediaDiamant in

De MediaDiamant is een handige wegwijzer voor ouders en opvoeders, met concrete tips om kinderen mediawijs op te laten groeien. Deel de tips en brochure voor kinderen van 0-5 jaar of die van 6-8 jaar.

Info en downloads

Gebruik het campagnemateriaal

Laat zien dat je meedoet aan de Media Ukkie Dagen! In de toolkit vind je posters, beeld voor sociale media, teksten en inspiratie. De toolkit wordt in de loop naar de campagne verder aangevuld.

Naar de toolkit

Tips

Meer aandacht besteden aan mediaopvoeding in jouw bibliotheek? Verrijk je kennis en deel interessante publicaties met collega’s, bekijk de leestips, check handige materialen en tools. Met deze informatie kun je concreet aan de slag met mediaopvoeding in jouw bibliotheek.

Online activiteit organiseren? Lees de tips

Door de Corona-maatregelen is het lastiger om een fysieke activiteit te organiseren. Een alternatief om je aanbod en kennis te laten zien is door het organiseren van online of hybride (zowel fysiek als online) activiteit.

We hebben handige tips en nuttige tools voor je op een rijtje gezet.

Bekijk het stappenplan en de tips


Leen een leskist

PROBIBLIO

Met de Lab out of the Box-leskisten verzorg je kant-en-klare lessen over digitale geletterdheid. Met het (digitale)speelgoed, tablets, boekjes en opdrachten organiseer je verschillende media-activiteiten voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar.

Meer informatie

Boekstart

Wat is mediaopvoeding?

Boekstart

Wat betekent mediaopvoeding eigenlijk? En welke rol speelt de bibliotheek hierin? Boekstart legt het uit en bied een actiegids voor bibliotheken aan.

Meer informatie

Blogreeks

mediapakt

Judith Pietersma, Specialist Media & Onderwijs, blogt tijdens de Media Ukkie Dagen dagelijks voor Bibliotheek Rotterdam. Lees bijvoorbeeld: ‘samen of alleen?’

Lees het artikel

Doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’

Cubiss

Meer weten over media voor de allerkleinste? Of zoek je tips voor een goede omgang met media? Lees de doorgaande lijn ‘Samenwijs Mediawijs’ en verdiep je in het thema!

Lees ‘Samenwijs Mediawijs’

Digitale Burgertjes

sCooledu

Het boek ‘Digitale Burgertjes’ helpt ouders, opvoeders en leerkrachten om de virtuele wereld waarin kinderen leven beter te begrijpen. Hoe kunnen kinderen vandaag op een inspirerende manier van technologie gebruikmaken? En welke vaardigheden zijn nodig om mee te draaien in de digitale samenleving?


Meer informatie

Media Ukkies

Family Factory

Dit inspiratieboekje staat bomvol tips en ideeën van ouders over mediaopvoeding van kinderen van 0-6 jaar. Het helpt ouders en opvoeders van jonge kinderen om niet te verdwalen, maar juist de weg te vinden in de digitale wereld.

Meer informatie en bestellen

Het MediaGroeiBoekje

Cubiss

Het MediaGroeiBoekje is een dagboek waarin ouders alle speciale momenten van hun kind kunnen vastleggen rondom taal- en mediagebruik. Ook staat het vol met tips over taal en media. Hierbij hoort ook een toolkit voor professionals, met tips voor activiteiten voor ouders en voorbeeldberichten.

Meer informatie en bestellen

De Jeugdbibliotheek

De Bibliotheek

De Jeugdbibliotheek biedt de Prentenboek Top 10, luisterboekjes, e-books en favoriete series aan voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

Meer informatie

De MediaDiamant

Netwerk Mediawijsheid

De MediaDiamant is een wegwijzer met concrete tips om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Professionals in de bibliotheek kunnen het model ook inzetten als gespreksstarter en informatietool voor ouders en opvoeders met kleine kinderen. Voor de leeftijdsgroep 0-5 jaar is een aparte brochure ontwikkeld.

Info en downloads

BoekStart en mediaopvoeding; een logische combinatie!

Cubiss

De kinderopvang en de bibliotheek kunnen elkaar goed ondersteunen, zeker als het om mediaopvoeding gaat! Kinderopvang Oudenbosch en Bibliotheek West-Brabant zijn hier een fantastisch voorbeeld van. Samen gingen ze aan de slag met onder andere BoekStart. Deze blog gaat over de samenwerking en het mooie resultaat!

Lees de blog

MediaDiamant in de bieb

Bibliotheek Rotterdam

#MediaDiamant is een blogreeks waarin de toepassing van de MediaDiamant centraal staat. Zo lees je in #MediaDiamant in de Bibliotheek hoe Bibliotheek Rotterdam de MediaDiamant gebruikt voor ouderbijeenkomsten.


Lees de blogs

Foto van primotoys.com

Spelend Leren

BoekStart, Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek

De brochure Spelend Leren geeft pedagogisch medewerkers handvatten om jonge kinderen en hun ouders te begeleiden bij digitale ontwikkeling. De brochure staat vol tips over welke digitale media educatieve waarde hebben en bijdragen aan de taalvorming.


Download de brochure

Foto van primotoys.com

3 ideeën voor de Media Ukkie Dagen

Probiblio

Probiblio geeft in een blogartikel drie praktische tips om als bibliotheek met mediaopvoeding aan de slag te gaan. 


Lees het artikel

MediaWolk

KB

Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Download de MediaWolk en laat ouders in gesprek gaan!

Download de MediaWolk

Mediawijs in het onderwijs

CUBISS

In het online magazine ‘Mediawijs in het onderwijs’ snijdt Cubiss iedere editie een actueel thema aan rond digitale geletterdheid. De focus ligt in deze editie op samen spelen met media. Lees vooral het artikel over BoekStart en mediaopvoeding.

Lees het magazine

Mediaopvoeding: breder dan het woord

Cubiss

Deze publicatie helpt bibliotheken bij het ontwikkelen van een totaalaanpak waarin taal én media hand in hand gaan. Ook biedt het handvatten om concreet aan de slag te gaan.

Info en downloads

Meisje met tablet

Ondersteunend materiaal

PROBIBLIO

Probiblio heeft een groot aanbod aan ondersteunend materiaal. Zo zijn er onder andere checklisten om de geschiktheid van apps en filmpjes te bepalen, leskisten om gericht met (digitaal)speelgoed aan de slag te gaan en de prentenboek top 10 voor de leukste boekjes! Ook bieden ze verschillende trainingen aan voor bibliotheekmedewerkers.

Meer informatie

Hoe mediawijs ben jij?

Nederlands Jeugdinstituut (NJi)

Het is belangrijk dat jonge kinderen goed begeleid worden bij mediagebruik. Als beroepskracht kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Doe de test van het NJi.

Speel de quiz

Bewust gebruik van media voor kinderen

Kindenmedia.nl

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Wat is de rol van de (opvoed)professional hierin? En hoe zet je media bewust en activerend in? Op het platform Kind & Media vind je informatie, kennis en inspiratie om aan de slag te gaan.


Meer informatie

Overzicht van informatiekanalen

  • MediaDiamant – wegwijzer in mediaopvoeding (Netwerk Mediawijsheid)
  • Toolbox mediaopvoeding – wegwijzer voor professionals in mediaopvoeding (Nederlands Jeugd Instituut)
  • Opvoeden.nl – gevalideerde informatie voor ouders over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediaopvoeding.nl – voor vragen over mediaopvoeding (Opvoedinformatie Nederland)
  • Mediacoach – overzicht van mediacoaches in Nederland (Netwerk Mediawijsheid)
  • Boekstart – digitale tips (Stichting Lezen)
  • Mediawijsheid.nl/mediaopvoeding – voor een overzicht van nog meer goede informatiekanalen (Netwerk Mediawijsheid)