7 herkenbare vragen over media en opvoeden beantwoord

Het is een ongewone tijd en de maatregelen tegen corona zorgen voor uitdaging bij iedereen. Je kinderen gaan misschien niet naar de opvang of school, terwijl je als ouder misschien ook wel moet werken vanuit huis. In veel jonge gezinnen zal meer gebruik worden gemaakt van media. Jonge kinderen zijn er dol op. Extra schermtijd is vaak een feest, maar hoe zorg je dat het leuk én veilig is? En hoe kun je in alledaagse én buitengewone tijden omgaan met media binnen de opvoeding?

Gemiddeld worstelt driekwart van de ouders met de mediaopvoeding van hun jonge kind. Dat blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2020 dat op 27 maart is gepubliceerd in het kader van de Media Ukkie Dagen. Tijdens de Media Ukkie Dagen kreeg je tips en betrouwbare adviezen, aan de hand van zeven herkenbare opvoedvragen. Deze zijn beantwoord door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids.

Mist jouw vraag?

Heb jij een vraag die hier niet tussen staat? Of een vraag die gaat over een specifieke situatie? Stel ‘m aan een deskundige van Mediaopvoeding.nl!

Stel je vraag!

Wat is mediaopvoeding eigenlijk?

Je doet aan mediaopvoeding als je een kind leert bewust met media om te gaan. In de praktijk gaat het bijvoorbeeld om spelletjes spelen op de tablet, internetten, lezen en filmpjes kijken. De basis is dat je met het kind praat over media-ervaringen. Ook als je regels en grenzen geeft. Het gesprek met het kind verandert als het ouder wordt. 

Bij jonge kinderen betekent mediaopvoeding dat jij als ouder altijd kiest wat ze mogen zien en doen op internet, tablet, tv en computer. Daarnaast geniet je ook samen van media, net zoals je bijvoorbeeld samen boekjes leest. Zodra je kind naar de basisschool mag gaat mediaopvoeding er vooral om dat je duidelijke regels en grenzen geeft. Dat je regelmatig controleert wat ze doen en hoelang ze achter het scherm zitten. Maar ook dat je ze vragen stelt om hen te laten vertellen wat ze meemaken.

Betrouwbare informatie over mediaopvoeding vind je op:

  • Mediaopvoeding.nl: dé vraagbaak voor ouders en professionals met vragen over media en mediagebruik van kinderen
  • Opvoeden.nl: op zoek naar opvoedadviezen waarop je kunt vertrouwen? Neem dan een kijkje op Opvoeden.nl. Hier vind je informatie die gemaakt is door deskundigen die alle teksten uitvoerig controleren.
  • De GroeiGids: het platform dat (aanstaande) ouders inzicht geeft bij de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van hun kind. 
  • Mediawijsheid.nl: het dossier Mediaopvoeding biedt je tips & informatie om met mediaopvoeding aan de slag te gaan.

Op deze pagina vind je zeven veel gestelde vragen van ouders met kinderen van 0 t/m 6 jaar. Dit blijkt uit informatie van Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en het Iene Miene Media-onderzoek. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Netwerk Mediawijsheid door prof. dr. Peter Nikken, lector Jeugd en Media aan Hogeschool Windesheim, en onderzoeksbureau Choice.

De antwoorden zijn samengesteld door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.

opvoeden.nl

media opvoeding
groeigids