Help je kind te ontspannen met media, want media gaan niet meer weg

Tijdens de Media Ukkie Dagen (van 5 t/m 12 april) wordt er in heel Nederland aandacht gevraagd voor de mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Dit jaar staat het thema ontspannen met media centraal. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? En waarom is het belangrijk?

Iemand die veel over dit onderwerp weet is Marloes van Gasteren. Ze is directeur van Springlab, een organisatie die bewegend leren stimuleert en daarbij nadrukkelijk digitale media inzet. 

‘Het is belangrijk om het over ontspannen met media te hebben’, legt ze uit. ‘Digitale media zijn overal om ons heen. En het aantal schermen, speakers en media-apparaten neemt alleen maar toe. Dit kan spanning opleveren. Kinderen kunnen echt al op jonge leeftijd een mini-verslaving oplopen en daar gespannen van raken. Het is dus essentieel dat we als maatschappij nadenken over ontspanning met media. Want die media gaan niet meer weg. Ouders, opvoeders en professionals spelen hier een hele belangrijke rol in, omdat jonge kinderen zelf niet de bewuste keuzes kunnen maken die nodig zijn.’

Ontspannen met media kan gelukkig goed. En hoewel je misschien zelf denkt aan languit op de bank liggen en iets kijken, is dat juist niet per se ontspannend voor kinderen, legt Marloes uit. ‘Dan gebruik je media als doel. En dat is vaak niet echt ontspannend. Door media als middel te gebruiken kun je wel ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van een meditatie-app, het kijken naar filmpjes waarin je bewegingen na moet doen, of een spel als Pokemon Go.’

Gelukkig ziet Marloes dat steeds meer ouders, scholen en kinderopvangorganisaties met dit onderwerp bezig zijn. ‘En er zijn ook best wel wat app-ontwikkelaars die, net als Springlab, beweging en ontspanning toevoegen aan hun apps, of in elk geval goed nadenken over wat ze maken. Ik merk echter ook dat de stap voor ouders vaak nog een beetje te groot is. Als er meer media gemaakt worden waarin beweging en ontspanning een grote rol spelen, wordt die stap vanzelf kleiner. En ouders mogen hier ook best actief om vragen. Op school bijvoorbeeld, of op de kinderopvang. Weet jij als ouder wat jouw school of kinderopvang doet om media op een ontspannende of beweeglijke manier in te zetten?’

En er zijn meer, kleine, stapjes die ouders zelf kunnen zetten om ervoor te zorgen dat media vooral ontspannend werken. ‘Voor jonge kinderen is doseren het allerbelangrijkst’, legt Marloes uit. ‘En je wil je goede bedoelingen als ouder omzetten in duidelijke regels die gelden voor het hele gezin’.

Ook kun je zelf op zoek naar media-aanbod dat meer ontspanning toevoegt. ‘Begin gewoon klein’, vertelt Marloes. ‘Met één app die ontspanning brengt of één bewegend filmpje. En als dat werkt, voeg je stapje voor stapje meer toe. Zodra je kind oud genoeg is kun je ook actief met je kind over media gaan praten. Wat doet het met je? Hoe voel je je erdoor? Hier kun je bijvoorbeeld het digitale balansmodel voor gebruiken.’

Wil je meer tips over hoe je kunt ontspannen mét media? Bekijk dan de tien praktische tips op mediaukkiedagen.nl