Het hele jaar aandacht voor mediaopvoeding met kalender Het jaar rond

Dit is een bijdrage van Denise Bontje; Denise is gespecialiseerd in taal, media en spel en eigenaar van Mediasmarties.nl

Elk jaar staan de Media Ukkie Dagen groot gemarkeerd in mijn agenda. Een week waarin alle aandacht is gericht op het bewustmaken van ouders en professionals om aandacht te besteden aan mediaopvoeding en bewust mediagebruik. 

Het is mooi om te zien hoe steeds meer ouders zich bewuster worden van het belang. Alleen, jaar in jaar uit laten de cijfers uit het Iene Miene Media Onderzoek zien dat daarmee het tij niet te keren is. 

Het hele jaar door aandacht

Hoe belangrijk de Media Ukkie Dagen ook zijn, we moeten gedurende het héle jaar méér én eerder aan de slag met mediaopvoeding en bewuster mediagebruik. We willen anno nu dat kinderen opgroeien in een taalrijke omgeving. Dat betekent méér ruimte creëren voor interactie (gesprekken met en tussen kinderen), meer momenten samen (want goed voor de taal en hechting), maar ook bewust en activerend gebruik van media die aansluiten bij de ontwikkelingsleeftijd. 

Maar hoe? Het media-aanbod is enorm groot en hoe weet je wat nu echt geschikt is voor een dreumes, peuter of kleuter? Laat staan een baby van een paar maanden. 

Aan de slag met de kalender

Om jullie (ouders en professionals) op weg te helpen en het hele jaar aan de slag te laten gaan met de allerkleinsten, hebben we daarom de kalender Het jaar rond gemaakt! Een datumloze seizoenskalender met bij elk seizoen 13 tips om aan de slag te gaan. 

De snelle rekenaar heeft het al door: als ouder of professional kun je elke week informatie en tips verzamelen. En na een jaar, begin je weer opnieuw. De QR-codes op elke pagina leiden naar een bijbehorende website waar actuele mediatips voor kinderen van 0 – 2 jaar vermeld staan. 

Precies genoeg informatie

We laten zien dat media meer zijn dan een scherm en dat je heel goed kunt voorlezen, kijken, luisteren, spelen en doen met kinderen van 0 – 2 jaar. Daarnaast voorzien we je het jaar rond van informatie en inspiratie. Geen overload aan informatie, maar precies genoeg om geïnspireerd te worden, na te denken en aan de slag te gaan. 

Wat ons betreft een mooie en noodzakelijke aanvulling op de mediatips voor dreumesen, peuters en kleuters die we al samenstellen rondom verschillende thema’s. Laat je inspireren!

Over een paar dagen is het zover. Laten de Media Ukkie Dagen weer een mooi startsein zijn en ga vervolgens het hele jaar door! 

Wij zijn er klaar voor. Jij ook?