Activiteiten van vandaag #MUD23

28 maart 2023De Media Ukkie Dagen zijn in volle gang. Ook vandaag vinden er weer verschillende activiteiten plaats. Zo kan je onder andere deelnemen aan het online rondetafelgesprek mediagebruik van Digitalig/Edux of aan een mediaproeverij van Bibliotheek Eindhoven. Kortom, er is veel te doen! Benieuwd welke activiteiten er bij jou in de buurt worden georganiseerd? Bekijk onze landelijke kaart!

Inloopuurtje boekstart Blerick

Tijdens dit inloopuurtje laten de BoekStartcoaches ouders van hele jonge kinderen graag zien hoe fijn en waardevol het is om vanaf een hele jonge leeftijd al samen bezig te zijn met taalbeleving en voorlezen. Heb jij al kennis gemaakt met BoekStart en het BoekStartkoffertje? Bezoek dan ook zeker een keer de BoekStartcoach bij de bieb!

Praktische informatie:

Wanneer: 28 maart,
    Bibliotheek Blerick:11:00 – 12:00 uur
    Bibliotheek Velden: 10:00 – 11:00 uur
Door wie: Bibliotheek Blerick en Bibliotheek Velden
Kosten: Gratis


Mediaproeverij

Tijdens de Mediaproeverij ervaren jij en je kind al spelend de balans tussen lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Kom je gezellig meedoen met de activiteiten?

Praktische informatie:

Wanneer: 28 maart, 10:00 – 17:00 uur
Door wie: Bibliotheek Waalre, Bibliotheek Eindhoven en Bibliotheek Best
Kosten: Gratis


Beweegspeurtocht

Doe tijdens de Media Ukkie Dagen een leuke beweegspeurtocht door de bibliotheek. In dit avontuur wisselen media en bewegen elkaar af. Scan de QR-codes en speuren maar!

Praktische informatie:

Wanneer: 28 maart, 10:00 – 17:00 uur
Door wie: Bibliotheek Eindhoven
Kosten: Gratis
» Meer informatie over deze activiteit


Rondetafel mediagebruik onder jonge kinderen

Wil jij inzichten opdoen rondom mediagebruik onder jonge kinderen? En uitwisselen wat er leeft onder professionals die werken met peuters en kleuters? Schuif dan aan bij de online rondetafel van Digitalig over mediagebruik onder jonge kinderen op donderdag. Tijdens dit gesprek delen Brigitte Moulaert en Marleen Hilhorst een aantal inzichten rondom mediagebruik onder jonge kinderen, ontmoet je gelijkgestemden en is er gelegenheid omrichting te geven aan de doorvertaling van Digitalig gericht op het Jonge Kind. Alle deelnemers ontvangen na afloop gratis een inspiratiepakket per post.

Praktische informatie:

Wanneer: 28 maart, 16:00 – 17:00 uur
Door wie: Digitalig/Edux
Kosten: Gratis
» Meer informatie over deze activiteit


Peuterparade

Tijdens de Peuterparade gaan kinderen met hun ouders aan de slag met verschillende media. Er wordt gelezen, gespeeld, gepraat, gekeken en gedaan! Meld je gratis aan en krijg meer informatie over hoe je kunt inloggen op Bereslim en The Reading corner. Doe gezellig mee met je (klein)kind.

Praktische informatie:

Wanneer: 28 maart, 10:00 – 11:00 uur
Door wie: Bibliotheek Roosendaal
Kosten: Gratis
» Meer informatie over deze activiteit


Koffie & Cookies

Koffie & Cookies komt naar de bibliotheek Leidsche Rijn! Heidi Linschoten en Anneke van Soest, beide gecertificeerd mediacoaches, ontwikkelden speciaal voor alle (toekomstige) oppasopa’s en oma’s dit initiatief: Koffie & Cookies! Onder het genot van een kop koffie duiken we tijdens een bijeenkomst in een stukje achtergrond van ons hedendaagse medialandschap. Vervolgens bespreken we veel voorkomende situaties rondom media en kleinkinderen én delen we met elkaar leuke, haalbare en praktische tips voor te gekke oppasdagen.

Praktische informatie:

Wanneer: 28 maart, 11:00 – 14:00 uur
Door wie: Bibliotheek Leidsche Rijn
Kosten: Gratis
» Meer informatie over deze activiteit


Ukkie-Ontdekkingstocht

Een ontdekkingstocht voor ouders en hun peuters en kleuters om in de bibliotheek te ontdekken, te beleven en te bewegen!

Praktische informatie:

Wanneer: 28 maart, 14:00 – 15:30 uur
Door wie: Bibliotheek Delfzijl
Kosten: Gratis
» Meer informatie over deze activiteit


Ontdekkingstocht door de Bieb!

In de bibliotheek vindt er een ontdekkingstocht plaats en tijdens deze route kun je samen lezen, bewegen en zingen. Vergeet vooral niet je telefoon mee te nemen! Samen ontdekken jullie hoe je de wereld van de media kunt inzetten op een leuke en leerzame manier. Hoe kun je je kind gezond op laten groeien met media?
Deze activiteit vindt in meerdere bibliotheken plaats. Kijk hieronder naar de locatie en check eventueel de lokale bibliotheek bij jou in de buurt.

Praktische informatie:

Wanneer: 28 maart, 09:00 – 20:00 uur (begin- of eindtijd afhankelijk van de locatie)
Door wie

Kosten: Gratis


Breng je kleurplaat tot leven met Quiver

Kleurplaten saai? Niet als ze tot leven komen op je smartphone of tablet! Met de Augmented Reality (AR)-app Quiver schaatst de door jou ingekleurde pinguïn (of iets anders) een rondje op jouw tafel. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Print een kleurplaat van de app of website en kleur ‘m in. Open de app en richt de camera op je kleurplaat. De pinguïn verschijnt dan in 3D! Bovendien kan je ook een spelletje met hem spelen.

Praktische informatie:

Wanneer: 28 maart, 09:00 – 20:00 uur
Door wie: Bibliotheek Haaksbergen
Kosten: Gratis
» Meer informatie over deze activiteit


Digitaal prentenboek Feestje!

In het kader van de Media Ukkie dagen organiseert Bibliotheek Borne een digitaal prentenboeken feestje! Altijd al willen weten wat de voordelen zijn van een digitaal prentenboek en hoe je dit boek leent? Kom dan naar de Bibliotheek. Natuurlijk wordt er een ook een mooie verhaal voorgelezen uit ‘We hebben er een geitje bij’. Na het voorlezen gaan we spelletjes spelen met de Beebot en de programmeerbare rups. Kom je ook?

Praktische informatie:

Wanneer: 28 maart, 09:00 – 20:00 uur
Door wie: Bibliotheek Borne
Kosten: Gratis
» Meer informatie over deze activiteit


Media Ukkie Circuit Stede Broec

Doe je mee aan het Media Ukkie Circuit? Ontdek spelenderwijs hoe je apps en andere media goed en veilig kunt gebruiken voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld taal, motoriek en fantasie bij kinderen van 2 tot 6 jaar en kijk hoe je prentenboeken en verhalen nog meer tot leven kunt laten komen met behulp van digitale media.

Praktische informatie:

Wanneer: 28 maart, 09:30 – 11:00 uur
Door wie: Bibliotheek Stede Broec
Kosten: €2,50 per deelname
» Meer informatie over deze activiteit


Alles in Beweging!

Voor kinderen tussen de 0 en 6 jaar organiseert Bibliotheek Hoogeveen een gezellige middag vol leuke activiteiten! Teken een kleurplaat en breng hem tot leven of kom lekker dansen! Neem gerust je vriendjes en vriendinnetjes mee. Vooraf aanmelden is niet nodig! Deze activiteit vindt plaats in de hal van de Bibliotheek.

Praktische informatie:

Wanneer: 28 maart, 15:00 – 17:00 uur
Door wie: Bibliotheek Hoogeveen
Kosten: Gratis
» Meer informatie over deze activiteit


Landelijk webinar ‘Kom in beweging met media’

Vandaag laat Denise Bontje van Mediasmartiesl ouders en grootouders nadenken over de plek die media hebben in het leven van hun (klein-)kind en hun eigen leven. Is er sprake van balans? Hoe zou het voor hen ideaal zijn? En welk voorbeeld geef je als (groot)ouder? Daarnaast is er aandacht voor media die kinderen juist in beweging zetten. Dit webinar vindt plaats op 28 maart van 20:00 tot 21:00. Deelname is gratis. Ben jij er ook online bij

Praktische informatie:

Wanneer: 28 maart, 20:00 – 21:00 uur
Door wie: KB en Mediasmarties
Kosten: Gratis
» Meer informatie over deze activiteit

 


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen en praat op sociale media mee via de hashtag #MUD23. Deze campagne is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en dit jaar vieren we ons vijftienjarig jubileum. Benieuwd wat er allemaal i.h.k.v. dit jubileum te doen is? Kijk dan hier!