Tip van vandaag: Houd afstand van het scherm

23 maart 2023Tijdens de Media Ukkie Dagen lichten we elke dag een tip uit om samen te bewegen mét media. Deze tips zijn vertaald in zes verschillende talen: Nederlands, Engels, Turks, Frans, Oekraïens en Arabisch. Om alvast een voorproefje te geven op de #MUD23 beginnen we vandaag met de eerste tip. 

Houd afstand van het scherm

Te dichtbij en teveel media gebruiken kan schadelijk zijn voor de ogen van je ukkie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderogen minder snel achteruitgaan wanneer ver en dichtbij kijken met elkaar wordt  afgewisseld. De 20-20-2-regel kan je helpen met deze afwisseling. Dit houdt in dat je na 20 minuten dichtbij kijken een pauze dient te nemen om 20 seconden in de verte te kunnen kijken. En vervolgens helpt  2 uur per dag buiten spelen hierbij. Kortom, laat een kind drie reuzenstappen zetten vanaf het scherm. Dit is beter voor de ogen! Een tv nodigt meer uit tot ver weg zitten dan een smartphone of tablet. 

» Meer informatie over de 20-20-2-regel

Alle tips

Ben je benieuwd naar alle tips? Neem een kijkje op deze pagina en deel de tips met ouders en verzorgers in jouw omgeving. Ook delen we elke dag de tips via onze sociale media kanalen. Hou daarom @iedereenmediawijs op Facebook en Instagram goed in de gaten. 

» Naar alle tips


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen en praat op sociale media mee via de hashtag #MUD23. Deze campagne is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en dit jaar vieren we ons vijftienjarig jubileum. Benieuwd wat er allemaal i.h.k.v. dit jubileum te doen is? Kijk dan hier!