Mediapraat met opa’s en oma’s: Koffie&Cookies biedt verbinding tussen grootouders en kleinkinderen

23 maart 2023Zowel in de online als offline wereld is er veel te beleven. Maar soms lijkt er een  grote afstand te ontstaan tussen grootouders met veel kennis over de wereld enerzijds en hun kleinkinderen die razendsnel zijn met knoppen anderzijds. Wie deze twee werelden weet te verbinden, bouwt bruggen voor later. Zo zijn mediacoaches Anneke van Soest en Heidi Linschoten op het idee gekomen van Koffie&Cookies.

Koffie&Cookies is er speciaal  voor (aanstaande) opa’s en oma’s die online én offline de verbinding aan willen gaan met hun kleinkinderen. Onder het genot van een kopje koffie vertellen  Anneke en Heidi tijdens deze sessie meer over de achtergrond van ons medialandschap, bespreken ze veel voorkomende situaties rondom media en kleinkinderen en geven ze leuke, haalbare en praktische tips voor te gekke oppasdagen. Heidi: “Wat dacht je van een muziek-en-dans-quiz met je opa en oma, ieder met z’n eigen Spotify-lijstje uit jouw favoriete jaar. Moet je eens kijken hoeveel opa en oma weten!.”

Mediaopvoeding

Want de werelden van grootouders en kleinkinderen liggen niet zo ver uit elkaar. Tijdens de sessie van Koffie&Cookies laten Anneke en Heidi zien dat opa’s en oma’s tijdens een oppasdag een belangrijke rol spelen in de mediaopvoeding van hun kleinkinderen. Daarbij gaat het er niet om dat de schermtijd bewaakt wordt, maar dat media een mooie rol in de verbinding tussen hen kan spelen. ‘Terwijl opa bijvoorbeeld de Volkskrant leest, leest het kleinkind de Kidsweek (die opa voor hem meebracht) en praten ze samen over het nieuws. En vlak oma’s niet uit bij een potje Just Dance”, aldus Anneke.

De kracht van opa’s en oma’s is tijd

Koffie&Cookies geeft grootouders het vertrouwen en ideeën om samen met hun kleinkinderen met media bezig te zijn. Zo weten kleinkinderen dat ze met vragen of belevingen op het gebied van media terecht kunnen bij hun opa’s en oma’s. En opa’s en oma’s kunnen op hun beurt weer meer vragen leren stellen over wat hun kleinkinderen zoal doen online.

Kijk bijvoorbeeld eens mee met wat je kleinkind aan het doen is op de tablet. Vraag wat dat poppetje in het spel doet of wat je kleinkind nu moet doen. En kinderen gaan vertellen! Je zult niet alles begrijpen, maar dat maakt niet uit. 

Heidi: “Kleinkinderen voelen zich op deze manier gehoord en gezien. Dit is een klein voorbeeld van de handvaten die Koffie&Cookies biedt. De kracht van opa’s en oma’s is tijd. Anneke: “Waar ouders misschien niet de rust en ruimte hebben om dit te doen, hebben grootouders deze tijd wel tijdens een oppasdag. Samen erop uit gaan, een geocash zoeken, genieten van de natuur, samen foto’s maken of bloemen opzoeken via Google Lens en natuurlijk een ijsje halen!” 

Balans: Bewegen met media

We willen allemaal dat kinderen gezond opgroeien met media. Dus letten (groot)ouders en opvoeders op de juiste balans tussen mediagebruik en andere activiteiten. De Media Ukkie Dagen (24 t/m 31 maart) zijn hét moment om aan de slag te gaan met mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. De perfecte week dus om als grootouder aan de slag te gaan met de tips van, bijvoorbeeld, Koffie&Cookies. 

» Meer informatie over Koffie&Cookies kan je lezen op koffieencookies.nl 


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen en praat op sociale media mee via de hashtag #MUD23. Deze campagne is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en dit jaar vieren we ons vijftienjarig jubileum. Benieuwd wat er allemaal i.h.k.v. dit jubileum te doen is? Kijk dan hier!