De MUD op school: ‘Media gebruiken is meer dan een tablet, het kan op zoveel manieren!’

16 maart 2023 Door Miranda Wedekind specialist digitale geletterdheid voor het jonge kind – We willen allemaal dat kinderen gezond opgroeien met media. Dus proberen ouders en opvoeders te letten op de juiste balans tussen mediagebruik en andere activiteiten. En tussen stilzitten en actief bezig zijn. Als leerkracht kun je hen daarin bijstaan. Miranda Wedekind vertelt wat scholen kunnen betekenen voor kinderen, ouders en opvoeders én wat zij doet tijdens de campagne. 

Tijdens de Media Ukkie Dagen (24 t/m 31 maart) vinden door het hele land activiteiten plaats. Van groot tot klein en voor ouders en vak professionals. In aanloop naar de campagne vertellen verschillende netwerkpartners hoe zij aandacht besteden aan de Media Ukkie Dagen.

Wat motiveert jou om aan de slag te gaan met mediawijsheid en -opvoeding? 

Kinderen komen al jong in aanraking met media. Ik vind het super belangrijk dat kinderen leren omgaan met media, weten waar gevaren liggen, maar vooral ook ervaren hoe leuk media kunnen zijn en hoeveel het kan toevoegen. We hebben een verantwoordelijkheid naar alle kinderen wat dat betreft. Ik laat kinderen graag zelf media produceren, zodat ze ervaren wat media is, hoe het gemaakt wordt en dat je niet alleen hoeft te consumeren.

Waarom vind je het belangrijk dat jouw werkveld aan de slag gaat met mediaopvoeding?

Ik denk dat we als leerkrachten een verantwoordelijkheid hebben om alle kinderen op een goede manier met media in aanraking te laten komen. Hen de goede uitgangspunten mee te geven, zodat alle kinderen op die manier met media aan de slag kunnen en er meer kansengelijkheid ontstaat. Vaak hoor ik: “Kleuters zitten thuis al zoveel op een tablet, op school doe ik daar dus niks meer mee.” Ik snap dat gevoel, maar dit geldt niet voor elke kleuter. En als leerkracht kun jij juist zorgen voor die andere kant, waarbij kleuters niet consumeren, maar media gaan produceren. Media gebruiken betekent niet altijd alleen met een tablet aan de slag gaan. Er zijn echt veel meer manieren!

Wat gun jij jouw doelgroep op het gebied van mediawijsheid?

Ik gun mijn collega’s en de kleuters in hun klas dat ze ervaren dat je op veel verschillende manieren bezig kunt zijn met media en digitale geletterdheid. Dat het echt niet moeilijk of technisch hoeft te zijn en dat zij dat ook kunnen.

Hoe draagt jouw organisatie bij aan de Media Ukkie Dagen en het thema balans: bewegen met media?

Tijdens de Media Ukkie Dagen kunnen leerkrachten elke dag een tip in hun mail ontvangen van mijn team en mij. Een laagdrempelige tip waarin we ze laten zien hoe je kunt bewegen met media. En hoe daarbij digitale geletterdheid en andere leerdoelen aan bod komen. Heel laagdrempelig en meteen in te zetten in de klas! We hopen leerkrachten en professionals te inspireren om meer met media te doen, op een manier die past bij deze doelgroep. Wil jij deze tip graag in je mail ontvangen? Meld je dan gratis aan.

Heb je tips voor andere andere organisaties om deel te nemen aan de Media Ukkie Dagen?

Begin laagdrempelig en zoek naar een manier die past bij jou en jouw organisatie. En vergeet vooral niet dat media een heel breed begrip is.

Wanneer zijn de Media Ukkie Dagen voor jou geslaagd?

De Media Ukkie Dagen zijn geslaagd als ik leerkrachten hoor zeggen: “Oh, zo is media of digitale geletterdheid leuk om in te zetten in de klas!”

Miranda Wedekind is ruim 20 jaar werkzaam geweest als leerkracht op verschillende scholen en in verschillende groepen. Haar voorkeur heeft altijd gelegen bij groep 1/2, vanwege het thematisch werken. Inmiddels staat ze niet meer voor de klas maar werkt ze als beleidsmedewerker Onderwijs en ICT bij de stichting PCOU. Ook werkt ze voor haarzelf als specialist digitale geletterdheid voor het jonge kind. Kijk voor meer informatie op mirandawedekind.nl.


Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Miranda?

Ga dan op jouw school aan de slag met de Media Ukkie Dagen. We bieden scholen graag handvatten en inspiratie om aan de slag te gaan. Hieronder kort op een rijtje wat je zoal kunt doen:


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen en praat op sociale media mee via de hashtag #MUD23.