Bewegen mét media? Zo kan het! Deel de tips

13 maart 2023Speciaal voor de Media Ukkie Dagen hebben we tien tips ontwikkeld om (groot)ouders en verzorgers te helpen bij het vinden van de balans tussen mediagebruik en andere activiteiten van de ukkie. De tips zijn beschikbaar in zes verschillende talen. Deel de tips met de ouders en verzorgers in jouw regio.

De tien tips:

1. Houd afstand van het scherm

Laat je kind drie reuzenstappen zetten vanaf het scherm. Dit is beter voor de ogen! Een tv nodigt meer uit tot ver weg zitten dan een smartphone of tablet.

2. Verander de houding

Een actieve houding maakt het verschil. Op de grond zitten is actiever dan op de bank. Een kruk is nóg actiever. Staand media gebruiken wint het van alle houdingen.

3. Wissel houdingen met elkaar af

Lees zittend een boek, speel op de grond een spelletje, of dans mee met YouTube. En verzin na 20 minuten een ‘ver weg-kijkopdracht’. Bijvoorbeeld: zie je vogels in de boom? Of: welke kleuren auto’s herken je daar?

4. Doe mee met wat je leest, ziet of hoort

Tijdens mediagebruik kun je makkelijk meebewegen met de verhalen, bijvoorbeeld bij het lezen van boekjes en luisteren van podcasts. Beeld samen met je gezicht, je handen en je voeten uit wat er gebeurt en maak grappige en spannende geluiden.

5. Ontdek bewegingen

Laat je kind zich na een filmpje of spelletje helemaal oprollen en daarna helemaal uitrekken. Onderzoek samen bewust hoe het voelt om je klein EN groot te maken. Zet een vrolijk muziekje aan en ontdek welke beweging er ontstaat.

6. Kom in actie

Kinderen hebben al vanaf jongs af aan elke dag veel beweging nodig. Is je kind ouder dan 3 jaar? Dan is minimaal een uur (matig tot zwaar) intensief bewegen het advies. Denk aan klimmen, rennen of fietsen. Samen boodschappen doen, de trap stofzuigen of ramen lappen hoort er ook bij.

7. Verbind media aan andere activiteiten

Maak samen een toneelstukje van wat je gelezen hebt in een boek. Knutsel of teken de hoofdpersonen na. Of doe een stopdans op het intromuziekje van een filmpje. Op deze manier wissel je activiteiten af én verbind je beweging aan media.

8. Ga samen naar buiten

Weer of geen weer, trek erop uit. Ga op schattenjacht in de buurt, verzin een foto-opdracht, of zoek samen (online) welke planten en dieren er bij jou in de buurt te vinden zijn.

9. Zit niet te lang stil

Net zo belangrijk als voldoende bewegen, is niet te lang achter elkaar stilzitten. Laat je kind niet langer dan een uur zitten in een kinderzitje, buggy of autostoeltje.

10. Geef het goede voorbeeld

Als je als ouder veel zittend van media gebruik maakt, doet je kind het eerder na. Wissel dus ook zelf af tussen momenten met en zonder media, en tussen bewegen, zitten en staan. En praat erover met je kind. Vraag bijvoorbeeld wat zij/hij vindt van jouw mediagebruik.

Onderstaande partners van Netwerk Mediawijsheid leverden een bijdrage aan deze tien tips: Kenniscentrum Sport & Bewegen, Mediasmarties, Nji, Trimbos-instituut, Lagendijk Empowering, Kennisnet, JOGG, Humankind, gro-up, Windesheim.

» Meer informatie

Zes verschillende talen

De tien tips zijn beschikbaar in zes verschillende talen. Bekijk de tips in jouw gewenste taal en deel ze uit. 

» Nederlands
» Engels/English
» Turks/Türkçe
» Frans/Français
» Oekraïens/українська
» Arabisch/عربي

Op zoek naar meer campagnemateriaal om de Media Ukkie Dagen onder de aandacht te brengen? Neem een kijkje in de toolkit.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen en praat op sociale media mee via de hashtag #MUD23.