De MediaDiamant uitgelicht: alle informatie op een rij

MediaDiamant illustratie

1 april 2022Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. De MediaDiamant helpt hierbij en bestaat uit vijf kanten, die elk staan voor een onderdeel van mediaopvoeding. Tijdens de Media Ukkie Dagen stond iedere dag een kant van de MediaDiamant in de spotlight. Vandaag geven we een overzicht.

MediaDiamant

Plezier – geniet van de mogelijkheden

Bijna alle ouders laten hun kind media gebruiken omdat het leuk is en omdat ze er iets van kunnen leren. Je kunt samen met je kind genieten van leuke en leerzame films en spelletjes, jullie kunnen media inzetten om lekker creatief bezig te zijn en je kunt media gebruiken om contact te hebben met anderen, bijvoorbeeld met opa en oma.

» Op zoek naar inspiratie om nog meer van media te genieten? Bekijk de tips.

Veilig – voorkom risico’s

Helaas kunnen kinderen online ook dingen te zien krijgen die nog niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Bijvoorbeeld omdat er geweld of seksualiteit in voorkomt. Een goede begeleiding en eventuele filters zorgen ervoor dat je kind media veilig kan blijven gebruiken.

» Bekijk de tips om een veilige omgeving te creëren.

Samen – begeleid je kind

Het samen met je baby, peuter of kleuter bezig zijn met media zorgt voor plezier, maar ook voor veiligheid. Je houdt als ouder zicht op wat je kind ziet en hoe hij/zij dit ervaart. Op deze manier wordt het voor je kind ook heel gewoon om media-ervaringen met jou te delen en erover te praten.

» Op zoek naar inspiratie om samen met je kind van media te genieten? Gebruik de tips.

Inhoud – weet welke media geschikt zijn

Wanneer een app, filmpje, prentenboek of spelletje aansluit bij wat je kind leuk en interessant vindt, is dat goed voor de ontwikkeling. Je kind kan er dan veel van leren.

» Heb je vragen of worstel je met het maken van keuzes voor je kind? Bekijk onderstaande tips.

Balans – momenten met en zonder

Veel ouders willen weten hoeveel tijd hun kind dagelijks achter het beeldscherm mag doorbrengen. Maar elk gezin is daar anders in. Het is vooral belangrijk dat mediagebruik niet de enige activiteit is voor je kind. Ook tekenen, bouwen, lezen, bordspelletjes en lichamelijke activiteiten zoals klimmen, rennen en fietsen zijn belangrijk.

» Vind je het moeilijk om de juiste balans te vinden? Gebruik de tips.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD22.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.