De MediaDiamant uitgelicht: balans

MediaDiamant - balans

30 maart 2022Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. De MediaDiamant helpt hierbij en bestaat uit vijf kanten, die elk staan voor een onderdeel van mediaopvoeding. Vandaag in de spotlight: balans – momenten met en zonder.

Veel ouders willen weten hoeveel tijd hun kind dagelijks achter het beeldscherm mag doorbrengen, maar daar zijn geen duidelijke richtlijnen voor. Voor de ontwikkeling en gezondheid van het kind is het vooral belangrijk dat mediagebruik niet de enige activiteit is. Ook tekenen, bouwen, lezen, bordspelletjes en lichamelijke activiteiten zoals klimmen, rennen en fietsen zijn belangrijk.

Tip: maak afspraken over wanneer je kind even geen media gebruikt

Bijvoorbeeld geen schermpjes tijdens het eten en in de slaapkamer. Deel je afspraken ook met de oppas en andere opvoeders van je kind.

  • Tijd is een lastig concept voor kleine kinderen. Zet bijvoorbeeld de kookwekker of installeer een timer op je tablet. En geef een paar minuten voordat de tijd ‘op is een seintje, zodat het kind zich daarop kan voorbereiden.
  • ST Kids App (Android) en Screen Time Parental Control (iOS) kinderpodcasts.nl/luisteren/3-6-jaar/ helpen je bij het beperken van de beeldschermtijd.
  • De Schermwijzer van Peter Nikken en Dian de Vries is een wetenschappelijk onderbouwd handboek over digitale opvoeding en schermtijd.
  • Met het programma Qustodio kun je het online gebruik van je kind beperken.

» Vind je het moeilijk om de juiste balans te vinden? Gebruik de tips.

Ga als opvoeders met elkaar in gesprek

Praten met je partner of co-ouder over de opvoeding en ook de mediaopvoeding van je kind is belangrijk. Door te praten komen jullie samen tot afspraken en regels in huis. Tijdens de Media Ukkie Dagen dagen we je uit om het gesprek over de rol van media binnen jouw gezin te voeren. Ga ook in gesprek over het thema balans. Je kunt hierbij je partner of co-ouder een van deze vragen of stellingen voorleggen:

  • Hoe lang vind jij dat ons kind op een scherm mag per dag of week?
  • Wat zijn onze afspraken over mediagebruik in ons gezin? Werkt dat (voldoende)?
  • Is ons eigen mediagebruik in balans? En geven wij een goed voorbeeld af aan ons kind?
  • Iedere dag lezen we minimaal 1 boekje voor en spelen we een half uur buiten.

Over de MediaDiamant

De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen:

Plezier – geniet van de mogelijkheden
Veilig – voorkom risico’s
Samen – begeleid je kind
Inhoud – weet welke media geschikt zijn
Balans – momenten met en zonder

Bij iedere kant geeft de MediaDiamant praktische tips en informatie en word je verwezen naar websites waar je er meer over kunt lezen. Zo kunnen ouders hun kind helpen om – van kleins af aan – gezonde mediagewoontes te ontwikkelen.

» Bekijk alle kanten van de MediaDiamant


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD22.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.