De MediaDiamant uitgelicht: Plezier

MediaDiamant - Plezier

25 maart 2022Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. De MediaDiamant helpt hierbij en bestaat uit vijf kanten, die elk staan voor een onderdeel van mediaopvoeding. Vandaag in de spotlight: een tip voor ouders van baby’s, peuters en kleuters op het gebied van plezier.

Bijna alle ouders laten hun kind media gebruiken omdat het leuk is en omdat ze er iets van kunnen leren. Je kunt samen met je kind genieten van leuke en leerzame films en spelletjes, jullie kunnen media inzetten om lekker creatief bezig te zijn en je kunt media gebruiken om contact te hebben met anderen, bijvoorbeeld met opa en oma.

Tip: Wees creatief en maak dingen

Met interactieve apps maken kinderen bijvoorbeeld een eigen voorleesverhaal. Of ga met je telefoon naar buiten en wees een dagje (natuur) fotograaf.

  • Voor kinderen vanaf drie jaar zijn de apps van Toca Boca een aanrader. Hierin bouwen ze zelf een wereld, verzorgen een natuurgebied of spelen allerlei situaties na. Experts beoordelen deze apps als kwalitatief goed, kleurrijk en vol humor. Ze stimuleren de fantasie en er komt geen taal in voor, dus kinderen hoeven nog niet te kunnen lezen of schrijven.
  • Met de Quiver 3D App kun je kleurplaten tot leven laten komen.
  • Aan de hand van liedjes, knutselwerkjes en andere creatieve activiteiten in Bomberbot maken kleuters op leerzame en speelse wijze kennis met digitale media en programmeren.

» Bekijk ook de andere tips om meer plezier te beleven met je ukkie.

Ga als opvoeders met elkaar in gesprek over het thema plezier

Praten met je partner of co-ouder over de opvoeding en ook de mediaopvoeding van je kind is belangrijk. Door te praten komen jullie samen tot afspraken en regels in huis. Tijdens de Media Ukkie Dagen dagen we je uit om het gesprek over de rol van media binnen jouw gezin te voeren. Ga ook in gesprek over het thema plezier. Je kunt hierbij je partner of co-ouder een van deze vragen of stellingen voorleggen:

  • Hoe kan je samen nog meer plezier beleven aan de boekjes en filmpjes die jullie thuis kijken?
  • Mijn kind hoeft niet altijd van media iets te leren, maar mag ook met media ontspannen.
  • Wat kan je kind al zelf en wat vindt hij leuk om te doen?
  • Het kijken van een filmpje of televisieprogramma is een familie-activiteit.

Over de MediaDiamant

De MediaDiamant is opgebouwd uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen:

Plezier – geniet van de mogelijkheden
Veilig – voorkom risico’s
Samen – begeleid je kind
Inhoud – weet welke media geschikt zijn
Balans – momenten met en zonder

Bij iedere kant geeft de MediaDiamant praktische tips en informatie en word je verwezen naar websites waar je er meer over kunt lezen. Zo kunnen ouders hun kind helpen om – van kleins af aan – gezonde mediagewoontes te ontwikkelen.

» Bekijk alle kanten van de MediaDiamant


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD22.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.