De WegWijzers van 2022 staan online!

10 maart 2022 Ben jij op zoek naar mooie en goede on- en offline media? Mediasmarties helpt je hierbij en heeft ook dit jaar voor de Media Ukkie Dagen twee WegWijzers (2-4 jaar, 4-6 jaar) ontwikkeld. De nieuwe WegWijzers staan in het teken van ‘Kijk hoe ik groei!’. Van baby tot oma/opa, van rups tot vlinder en van zaadje tot bloem. 

WegWijzers Kijk hoe ik groei!

Allebei de WegWijzers hebben het thema Kijk hoe ik groei! Ze bevatten diverse media rondom dit thema. Zoals je zult zien kun je nog alle kanten op. Het thema is breed benaderd en er wordt ingegaan op de groei en ontwikkeling van mensen, dieren en planten. Zie de WegWijzers als een inspiratiebron en maak gebruik van de vele mogelijkheden binnen dit thema. 

Inzetten van de WegWijzers op de kinderopvang en klas 

Gebruik de WegWijzers op de groep of in de klas om samen te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met én zonder scherm. Binnen en buiten. Zo weet je niet alleen dat de inhoud geschikt is voor het kind, maar creëer je eenvoudig de balans en variatie die nodig is. Ook dagen we je uit om waar mogelijk de media samen te gebruiken. Daarmee zorg je voor de begeleiding die (jonge) kinderen nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen.  Het is echter aan de professional zelf om een overweging te maken of de mediatips passen bij de kinderen op je groep, je visie over mediagebruik, het taal-, of het VVE-programma waar je mee werkt. Niet alles hoeft gebruikt te worden. Aan jou de keuze om die media te kiezen waar je wat mee gaat doen.

Praktische handreiking

Als professional kun je een bijdrage leveren aan mediaopvoeding. Sterker nog, juist door media bewust in te zetten kun je media gebruiken om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Maar waarom is dat belangrijk en hoe pak je dat aan? Lees de praktische handreiking en krijg antwoorden op vragen als:

  • Waarom media inzetten?
  • Hoe zet je media goed in?
  • Wat is mijn rol als professional?
  • Hoe kun je de WegWijzer (Kijk hoe ik groei!) gebruiken? 
  • Wat is de link met de MediaDiamant?

» Download de praktische handreiking

Deel de WegWijzers

Deel de WegWijzers met de kinderopvang of scholen in jouw regio, zodat zij ook op de groep of in de klas aan de slag kunnen gaan met de verschillende mediatips. Speciaal daarvoor hebben we voorbeeldmails opgesteld die je als inspiratie kunt gebruiken. Het staat natuurlijk altijd vrij om je eigen ingeving toe te voegen. 

» Bekijk de voorbeeldmails


Organiseert jouw organisatie tijdens de Media Ukkie Dagen een leuke activiteit? Gebruik het campagnemateriaal en meld jouw activiteit aan op de landelijke kaart.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen en praat op sociale media mee via de hashtag #MUD22