De Koninklijke Bibliotheek ondersteunt de Media Ukkie Dagen

8 maart 2022Netwerk Mediawijsheid organiseert op 25 maart t/m 1 april 2022 de Media Ukkie Dagen. Er worden door het hele land verschillende initiatieven georganiseerd,  zo ook in de bibliotheken. KB, de Nationale Bibliotheek heeft verschillende middelen beschikbaar gesteld om bibliotheken op een makkelijke en duidelijke manier te helpen bij deelname aan de landelijke campagne. Doe jij ook mee?

Hulpmiddelen voor de bibliotheken

Een Webinar voor jouw bibliotheek!

Samen met Netwerk Mediawijsheid, BoekStart, Cubiss en Mediasmarties organiseert de KB weer een landelijk webinar gericht op ouders. Dit webinar sluit aan bij het thema ‘swipe, stap, sprong’. Het wordt speciaal georganiseerd voor bibliotheken om te ondersteunen bij het organiseren van een online activiteit. 


Het online webinar vindt plaats op maandagavond 28 maart 2022 van 20.00 uur tot 21.00 uur en wordt gegeven door Denise Bontje van Mediasmarties. Ze duikt samen met ouders in het media-aanbod voor jonge kinderen. Ouders krijgen antwoord op vragen die zij hierover kunnen hebben. Ook wordt er ingegaan op een bewuste inzet van media en begeleiding van kinderen. 


Wil je dit webinar onder de aandacht brengen en opnemen op jullie agenda? Gebruik dan de speciale toolkit op de website van BoekStartPro en nodig ouders in je regio uit. 

» Meer informatie

Actiegids voor bibliotheken

Speciaal voor deze Media Ukkie Dagen heeft de KB in samenwerking met Cubiss en Netwerk Mediawijsheid een actiegids voor bibliotheken opgesteld. In de actiegids vind je tips om als bibliotheek aan de slag te gaan met de Media Ukkie Dagen. Door middel van praktische tips en materialen kun je jouw rol richting de kinderopvang, ouders en opvoedprofessionals vormgeven. 

» Bekijk de actiegids

Speciale blueprint Media Ukkie Dagen

Zorg ervoor dat ouders en opvoedprofessionals via de website van jouw bibliotheek geïnformeerd worden over mediaopvoeding. Bibliotheken met toegang tot de WaaS (Website as a Service) kunnen ook dit jaar weer gebruik maken van de speciale blueprint pagina voor Media Ukkie Dagen. 

» Meer informatie over de blueprint vind je tijd op MetdeKB.

Poster Mediatips voor thuis en mediaopvoeding

Er zijn heel veel verhalen om te delen, maar waar begin je? Inspireer ouders daarom om verschillende media met elkaar te combineren. Wil je ook weten welke tips waardevol zijn?? Bekijk dan de tips speciaal voor peuters en kleuters. Een beknopte versie van de mediatips wordt ook vertaald in het Pools, Turks, Engels en Arabisch. 


» Bekijk de Mediatips voor thuis op Mediasmarties 

Verder is er speciaal voor de Media Ukkie Dagen 2022 een gratis brochure en poster gemaakt met tips over mediaopvoeding. Deze brochure is beschikbaar in verschillende talen. Download de brochures en verspreid deze door ze gedrukt in de bibliotheek neer te leggen.


 

Nog meer inspiratie nodig?

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Kijk dan op de speciale pagina voor bibliotheken. Hier vind je alle informatie en tips om van de Media Ukkie Dagen een succes te maken. 

» Ga naar de speciale bibliothekenpagina 


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD 22.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen