Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: dit waren de Media Ukkie Dagen 2021

Media Ukkie Dagen 2021

7 april 2021De Media Ukkie Dagen zitten er weer op. Er was tijdens deze tweede online editie van de Media Ukkie Dagen heel veel te beleven, te maken en te doen. Talloze ouders zijn digitaal op weg geholpen met tips, tools en adviezen. Ook werd het Iene Miene Media-onderzoek 2021  gepresenteerd, met daarin een reflectie op de effecten van een heel jaar coronapandemie op het mediagebruik van (jonge) kinderen. Netwerk Mediawijsheid blikt terug op een geslaagde campagneweek. We zetten de hoogtepunten op een rij.


Het thema van de Media Ukkie Dagen 2021 was dit jaar: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: wanneer ouders samen met hun kind een filmpje kijken of samen een online spelletje spelen, steekt het kind er ook echt iets van op. En de afwisseling met andere activiteiten, zoals buitenspelen, is belangrijk. In het mediagebruik van het kind ligt meer dan wat je als ouder misschien op het eerste oog ziet. Het is onderdeel van de opvoeding. Door samen van media te genieten kunnen kinderen volop de kansen van media benutten en blijven de risico’s beperkt.


Resultaten Iene Miene Media-onderzoek 2021

Ouders zijn milder geworden over de effecten van media op hun kind. Dat bleek uit het Iene Miene Media-onderzoek 2021, hét jaarlijkse onderzoek over mediagebruik onder kinderen van 0 t/m 6 jaar. Ook is bijna 60% van de ouders bewust van het feit dat hun eigen mediagebruik invloed heeft op hun jonge kind. Daarnaast probeert ook 43% van de ouders bewust het eigen mediagebruik te beperken in het bijzijn van kinderen, terwijl ‘maar’ 17% dat niet doet. Het mediagebruik van kinderen is volgens hun ouders overdag toegenomen. Dit is met name tussen de middag het geval. In de avond is het mediagebruik juist iets afgenomen: na het avondeten maakt iets minder dan zes op de tien nog gebruik van media, waar dit vorig jaar zo’n tweederde was.

» In dit artikel lees je meer interessante bevindingen uit het onderzoek
» Het onderzoeksrapport is hier te downloaden

Iedere dag een Mediamomentje

Tijdens de campagne werd er iedere dag een Mediamomentje gedeeld: tips om een online of offline momentje te creëren tussen ouder en kind. Het is immers een ongewone tijd en in veel gezinnen wordt meer gebruik gemaakt van media. Schermtijd is vaak een feest, maar hoe zorg je dat het leuk én veilig is? En hoe kun je in alledaagse én buitengewone tijden omgaan met media binnen de opvoeding?

afbeelding bij verslag media ukkie dagen 2021» Hier kan je alle mediamomentjes teruglezen, en vind je meer tips om samen te lezen, kijken, luisteren en doen.

WegWijzers vol met tips

Ook werden tijdens de campagne twee WegWijzers (2-4 jaar, 5-6 jaar) gelanceerd. Deze zijn ontwikkeld door Mediasmarties en staan bol van tips om samen te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met én zonder scherm. Binnen en buiten.

» Lees hier meer over (het gebruik van) de Wegwijzers in een achtergrondartikel
» Hier kan je de WegWijzer voor 2-4 jaar downloaden
» Hier kan je de WegWijzer voor 5-6 jaar downloaden

Video’s van ambassadeurs

Tijdens de campagne hebben een aantal ambassadeurs uit het netwerk video’s opgenomen, speciaal voor de Media Ukkie Dagen. Hierin vertellen ze vanuit hun eigen expertise over mediaopvoeding en geven ze tips voor meer mediawijsheid.

» Bekijk hier de video van Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media)
» Bekijk hier de video van Nelleke van Eekert (Bibliotheek de Kempen)
» Bekijk hier de video van het Nederlands Jeugdinstituut
» Bekijk hier de video van Meester Sander

Vanuit het netwerk

Ieder jaar spelen bibliotheken, de kinderopvang, opvoedorganisaties en basisscholen een belangrijke rol tijdens de Media Ukkie dagen. Dat was ook dit jaar niet anders: van webinars tot interactieve workshops, escape rooms en meer: ondanks het online karakter van ook deze editie van de campagne was er genoeg te doen.

Een greep uit de inspirerende initiatieven:

» Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten

Media Ukkie Dagen in de media

Via sociale media werd de hashtag #MUD21 veel gebruikt, en ook besteedden verschillende landelijke kranten en andere media aandacht aan de campagne:

» Ontdek hier wat er nog meer over het Iene Miene Media-onderzoek is geschreven.

Tot volgend jaar!

Heel hartelijk dank aan alle netwerkpartners, professionals, organisaties, ouders, opvoeders, media, bloggers en anderen die tijdens de Media Ukkie Dagen 2021 geholpen hebben om de mediaopvoeding van de allerkleinsten onder de aandacht te brengen.

Save the date

De volgende editie van de Media Ukkie Dagen vindt plaats van 25 maart t/m 2 april 2022.

Op de hoogte blijven? Houd Mediaukkiedagen.nl in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief van Mediawijzer.net.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD21.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.