Alle antwoorden op vragen van ouders tijdens het webinar ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’

antwoorden op vragen

6 april 2021Op 31 maart 2021 was het landelijke webinar ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ voor ouders gratis te volgen. Tijdens dit webinar ging Denise Bontje van Mediasmarties in op het media aanbod voor jonge kinderen. Via de chat was het mogelijk om vragen te stellen. Niet alle vragen konden tijdens de livestream worden beantwoord, daarom heeft Denise een Q&A opgesteld.

» Webinar gemist? Kijk het terug

De top drie veelgestelde vragen

Hoe ga je om met media nu we zoveel thuis zijn?

Het is de uitdaging om kinderen niet alleen naar een scherm te laten kijken, maar ze juist verschillende media te laten gebruiken. Laat zien dat verhalen in verschillende vormen komen. Ga lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Doe het samen als dat kan, maar voel je niet schuldig als dat niet kan. Kies bewust een spel of programma dat ze alleen kunnen spelen of bekijken en praat er na afloop over. Zo ben je toch betrokken.

Tip! Geniet samen zoveel mogelijk van de mogelijkheden die media kunnen bieden. Haal de wereld naar binnen nu je zelf niet de wereld in kan. Bekijk met je kleuter een schilderij in het museum online, neem op de site van de dierentuin een kijkje bij de dieren daar. Of blijf in contact met mensen die je graag bij je zou willen hebben. Laat je kind bijvoorbeeld op afstand met opa en oma kiekeboe spelen.

Hoe kan je je kind laten stoppen met beeldscherm media op een vredige manier (in plaats van wekkers of afpakken)?

Kies goede programma’s en filmpjes die gemaakt zijn voor peuters en kleuters. Deze media duren vaak niet meer dan 10 – 20 minuten. Maak afspraken als: we kijken een filmpje en na het filmpje gaat de tablet of televisie uit. Bied je kind een alternatief en sla een brug naar spelen of doen. ‘Zullen we nu zelf zo’n toren bouwen?’ Of: ‘Zullen we de dino’s erbij pakken?’ Of: ‘Zullen we zaadjes planten? ‘

Tip! Een kind blijft een kind, dus hij of zij zal de grenzen opzoeken. Blijf dus consequent. Help jezelf door zelf ook je telefoon weg te leggen of je laptop dicht te klappen.

Hoe weet ik of iets (een app, tv-programma, vlog etc.) geschikt is voor mijn kind?

Pegi en Kijkwijzer geven informatie over of een medium zoals een app, game, film of programma schadelijk is voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Met Mediasmarties beoordelen we media en geven we aan vanaf welke leeftijd een film/programma of app geschikt is. Dat doen we op basis van een reeks criteria waar je op kunt letten bij het kiezen van media (zoals verteld in het webinar). Als ouder moet je zelf kritisch blijven kijken. Past het bij jouw kind? Drie criteria blijven hierbij belangrijk. Mediapedagoog Marije Lagendijk schreef daarover deze blog.

» Bekijk alle antwoorden op Mediasmarties

» Ben jij medewerker bij een bibliotheek? Kijk dan hier.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD21.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.