Aan de slag met mediaopvoeding na de #MUD21

Media Ukkie Dagen 2021: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

3 april 2021- De Media Ukkie Dagen zijn voorbij en je hebt deze week veel tips gekregen om thuis aan de slag te gaan met media en mediaopvoeding. Behoefte aan extra hulp of advies bij mediaopvoeding? Bekijk dan snel onderstaande tips.

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april 2021 werd aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Ouders en verzorgers van jonge kinderen kregen tijdens deze week tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin. De volgende editie van de Media Ukkie Dagen vindt plaats van 25 maart t/m 2 april 2022.

Zoek contact met de bibliotheek

De bibliotheek is dé plek waar je als ouder of opvoeder naartoe kunt met vragen over geschikte media. Bibliotheken richten zich naast boeken steeds vaker op digitale media, zoals apps, digitale (prenten)boekjes en de vaardigheden die hierbij nodig zijn. Wil je weten waar de bibliotheek nog meer mee kan helpen? Neem dan contact op met je lokale bibliotheek.

» Meer informatie over de bibliotheek

Centrum voor Jeugd en gezin (CJG)

Is je kind jonger dan 4 jaar? Dan kun je met vragen over mediaopvoeding ook terecht bij het consultatiebureau. Is je kind ouder van 4 jaar dan kun je de vragen stellen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin.

» Kijk op opvoeden.nl voor een locatie bij jou in de buurt –

Herkenbare vragen over media en opvoeden

Zeven op de tien ouders merken dat de coronacrisis impact heeft op het mediagebruik van hun kinderen zo blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2021. Ouders geven aan dat kinderen minder mogelijkheden hebben om met andere kinderen te spelen en meer tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Om grip te krijgen op het mediagebruik binnen jouw gezin gaven we tijdens de Media Ukkie Dagen je aan de hand van 7 vragen tips en advies. De vragen zijn beantwoord door Opvoeden.nl en de Groeigids.

» Check de 7 vragen

Tips van Mediasmarties

Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van je kind. Je kunt hier informatie vinden over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten zoals: televisieprogramma’s, (bioscoop)films, boeken, online games, video games, apps en websites voor kinderen tussen de 1,5 tot en met 11 jaar. Laat je inspireren door de tips en adviezen.

» Meer informatie over Mediasmarties


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD21.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.