Antwoord op herkenbare vragen over media en opvoeden

Antwoord op 7 veelgestelde vragen

2 april 2021Het is vandaag alweer de laatste dag van de Media Ukkie Dagen. Afgelopen week ben je aan de slag gegaan met de rol van media binnen jouw gezin. Je hebt verschillende inzichten gekregen met het Mediamomentje van de dag. Wil je nog meer weten over mediaopvoeding en hoe je daar nu de rest van het jaar mee aan de slag kan? Check dan snel onderstaande vragen.

De veelgestelde vragen van ouders over mediaopvoeding

 1. Hoe ga ik om met het mediagebruik van mijn kind nu we veel samen thuis zijn?
  De afgelopen tijd zaten veel gezinnen thuis. Veel kleintjes kunnen gelukkig weer naar de opvang of school, maar veel andere activiteiten mogen nog niet doorgaan. Hoe voorkom je dat je kind te lang achter een beeldscherm zit? Hoe zorg je voor structuur? En waar beleef je samen plezier aan? Hopelijk helpen deze tien manieren je op weg.
  » Deze tien manieren helpen je op weg
 2. Hoe lang mag mijn kind achter een beeldscherm zitten?
  Daarvoor zijn handige richtlijnen ontwikkeld. Deze verschillen per leeftijd en hangen samen met de ontwikkeling van je kind.
  » Bekijk de richtlijnen
 3. Hoe houd ik grip op het beeldschermgebruik van van mijn kind?
  Hoe wissel je filmpjes of digitale boekjes en spelletjes af met activiteiten zoals buitenspelen, knutselen, praten en voorlezen?
  » Zo houd je grip
 4. Kan ik mijn kind alleen met een tablet laten spelen? Of is samen beter?
  Het is goed om actief betrokken te zijn wanneer je kind gebruikmaakt van media. Alle ouders doen dit op een andere manier. Hier zijn dan ook geen vaste regels voor, maar je kunt vasthouden aan drie principes.
  » Bekijk de drie principes
 5. Hoe zorg ik dat mijn kind veilig is op internet?
  Je kunt zelf het beste beoordelen of je jouw kind alleen kunt laten met een tablet of achter de computer. Als je kind alleen is, zul je minder goed zicht hebben op de websites en filmpjes die je kind ziet. Wil je toch een oogje in het zeil houden? Lees dan de volgende adviezen.
  » Lees de adviezen
 6. Hoe zorg ik dat mijn kind geen programma’s of filmpjes ziet waar het te jong voor is?
  Jonge kinderen zijn dol op media, maar er bestaat een kans dat ze online of op tv per ongeluk iets zien waar ze te jong voor zijn. Er zijn gelukkig veel manieren om dit risico te beperken.
  » Bekijk de adviezen
 7. Hoe weet ik welke boekjes, films en spelletjes geschikt zijn voor mijn kind?
  Het is belangrijk dat kindermedia aansluiten bij de interesses en belevingswereld van jouw kind. Elk kind vindt andere boekjes, filmpjes of spelletjes leuk. Bekijk wat bijvoorbeeld Kijkwijzer en Pegi adviseren. Daarnaast zijn er zijn ook dingen waar je als opvoeder op kunt letten.
  » Meer informatie waar je op kunt letten

Nog meer vragen?

Staat je vraag en antwoord er niet tussen of heb je een specifieke vraag over jouw kind? Op Opvoeden.nl vind je nog meer informatie. Ook kun je met vragen altijd terecht bij het consultatiebureau (CJG), je lokale bibliotheek of bij de school, peuterspeelzaal of opvang van jouw kind.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD21.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.