Verslag Netwerksessie – Media ukkies veilige hechting met media

Moeder en kind

1 april 2021Een veilige hechting met media, is dat mogelijk? Deze prikkelende vraag was het uitgangspunt van de digitale netwerksessie op 10 maart, georganiseerd door Netwerk Mediawijsheid voorafgaand aan de Media Ukkie Dagen. Ruim 160 geïnteresseerden volgden de gesprekken tussen Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media) met kinderpsychiater Marja van ’t Spijker, jeugdarts Maren Heeris en onderwijsadviseur Martijn Hermsen over media en het jonge kind.

Professionals uit voornamelijk de kinderopvang en bibliotheekbranche worden muzikaal verwelkomd door theatermaker Reinier Demeijer. Een mooie start van een sessie waarin deelnemers de mogelijkheid krijgen om via een digitaal prikbord (Mural) en een chatfunctie mee te praten over het thema ‘veilige hechting mét media’. “Het doel van deze sessie is om samen verschillende aspecten van dit thema te onderzoeken. We hopen jullie inzichten en tips te bieden voor de dagelijkse praktijk”, verduidelijkt Freek Zwanenberg.

Samen doen

Samen doen, is de boodschap van alle drie de sprekers, blijkt uit het gesprek dat ze samen als afsluiting van de sessie met elkaar hebben. En daar zijn de deelnemers in de chat het over eens. “Mijn verhaal over hechting is geen pleidooi om digitale media het raam uit te gooien”, stelt Marja van ’t Spijker dan ook. “Aandacht en responsiviteit zijn belangrijk voor een goede hechting. Beleef dus samen iets: in het bos of aan tafel met een app. Dat maakt voor de hechting niet uit. Wat wel uitmaakt is dat er verschillende concurrenten strijden om de aandacht van de ouder. De magneet van een scherm is groot voor ouders. Ik wens dat ouders weten hoe belangrijk hun échte aandacht is voor hun kind.”

» Heb je de Netwerksessie van Netwerk Mediawijsheid gemist of wil je alles nog even terug luisteren of lezen? Check dan het volledige verslag op Mediawijzer.net.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD21

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen