Wat is er te doen op woensdag 31 maart

31 maart

31 maart 2021We zijn alweer halverwege de Media Ukkie Dagen. Ook vandaag wordt er van alles georganiseerd, zoals het landelijke webinar ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ en online voorleesuurtjes. Voor het landelijke webinar zijn inmiddels meer dan 1000 aanmeldingen!

Tijdens de campagne organiseren o.a. bibliotheken, mediacoaches, kinderdagverblijven en Centra voor Jeugd en Gezin leuke (online) activiteiten en bijeenkomsten voor ouders met jonge kinderen over mediaopvoeding. Kijk op de activiteitenkaart om te zien wat er deze week allemaal te doen is.

De activiteiten van woensdag 31 maart op een rij:

Gratis webinar: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’

Maak jij je ook wel eens zorgen over de schermtijd van je kind en worstel je met het vinden van een goede balans? Denise Bontje van Mediasmarties neemt je mee in het media aanbod voor jonge kinderen.

Denise Bontje laat in het webinar zien hoe jij je peuter of kleuter op een bewuste manier in aanraking laat komen met media zonder de balans uit het oog te verliezen. Ze gaat hierbij in op het combineren van voorlezen, kijken, luisteren, spelen én doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Ook krijg je praktische tips en antwoord op vragen, zoals: Welke media zijn beschikbaar? Waar moet je als ouders op letten en welke media passen in een gezond mediamenu voor jonge kinderen? En hoe zorg je voor de nodige balans?

Het gratis webinar wordt gegeven tijdens de jaarlijkse Media Ukkie Dagen en wordt aangeboden door de bibliotheek.

Datum: 31-03-21
Tijd: 20:00 uur tot 21:00 uur
Locatie: online 
» Meer informatie en aanmelden

Online voorleesfeestje

Op woensdag 31 maart gaan we van start met het maandelijkse Voorleesfeestje. Daarna lezen we op iedere laatste woensdag van de maand een nieuw verhaal voor. Voorlopig is het Voorleesfeestje t/m de zomer online. Dat betekent dat mensen zich via de website kunnen aanmelden. Op de betreffende dag ontvangen ze de link naar het verhaal. Ze kunnen dan met hun kindje naar het verhaal luisteren op een moment dat het hen uitkomt. 

Datum: 31-03-21
Tijd: Gehele dag
Locatie: online (Bibliotheek Rijn en Venen)
» Meer informatie en aanmelden

Online voorleessessie

Op woensdagochtend 31 maart organiseert Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen een voorleessessie in het kader van de Media Ukkie Dagen met schrijfster Anoushka Harms. Anouschka Harms bracht eerder een gedichtenbundel voor volwassenen uit en kreeg het idee voor een kinderboek tijdens een fietstocht over de zeedijk. ,,Ik zag een molletje op de weg. Ik dacht, daar zou ik wel een gedicht over willen schrijven. Het leek me leuk om iets voor kinderen te doen.” Zo ontstond het eerste gedicht over Mollie Mol, die met haar mobieltje in haar pootje over straat loopt. Ze kijkt naar een filmpje van vlogger Mier, let niet op en botst pardoes op een fiets.

Datum: 30-03-21
Tijd: 10:00 tot 10:30 uur
Locatie: online (Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen)
» Meer informatie en aanmelden

Voorleeshalfuurtje

Online Voorleeshalfuurtje; Klein Wit Visje Kom je ook luisteren naar een nieuw voorleesverhaal? De Groningse bibliotheken lezen wekelijks voor via Facebook Live. Tijdens het BoekStart Voorleeshalfuurtje kun je genieten van de mooiste prentenboeken. Woensdag 31 maart lezen we om 10.00 uur voor uit ‘Klein wit visje’ van Guido van Genechten. Je kan hier mee luisteren.

Datum: 31-03-21
Tijd: 10:00 uur tot 10:30 uur
Locatie: online (Bibliotheken Groningen, Biblionet Groningen)
» Luister hier mee

Digitale Dansles voor peuters

Doe jij samen met je peuter mee met de workshop van Cultura Ede? Waarin je lekker kunt bewegen, maar tegelijkertijd ook met digitale media bezig bent? Met spelletjes, grappen en verhaaltjes dansen de peuters samen met juf Tine een verhaal. In deze interactieve dansles via een beeldscherm wordt samen digitaal gedanst. Meld je snel aan voor de Digitale Dansles voor peuters van Cultura!

Datum: 31-03-21
Tijd: 10:00  uur tot 10:30 uur
Locatie: online (Cultura Ede)
» Meer informatie en aanmelden

Online voorleesochtend

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen is de ‘Bieb voor de kleintjes’ online! Op verschillende ochtenden kun je samen met je peuter luisteren naar onze voorlezer.

Datum: 31-03-21
Tijd: 10:30 uur
Locatie: online (Bibliotheek Gouda)
» Meer informatie en aanmelden

Bellen met Boekstartcoach Irma – telefonisch spreekuur

Het lezen van boekjes samen met je baby is leuk en leerzaam. Samen plaatjes kijken en verhaaltjes vertellen versterkt de band tussen jou en je kind. Beginnen met voorlezen op jonge leeftijd is belangrijk. Kinderen die veel (worden voorge)lezen hebben later een voorsprong op school. Maar hoe doe je dat, voorlezen met je kleintje? En welke boekjes zijn geschikt? BoekStartcoach Irma Hollander geeft tips! Iedere woensdag tussen 11.00 en 12.00 uur.

Datum: 31-03-21
Tijd: 10:30 uur
Locatie: online (Bibliotheek Gouda)
» Meer informatie en aanmelden

Online voorlezen met de Media Ukkie Dagen – Mama kwijt

De meeste kinderen vinden het heerlijk om te worden voorgelezen. Soms steeds weer hetzelfde boek en soms uit een gevarieerd aanbod. In de Media Ukkie Dagen wordt op woensdagmiddag online voorgelezen met behulp van vertelplaten en een vertelkastje. Uh-oh! De kleine uil is uit zijn nest gevallen. Waar is mama nu? Eekhoorn zal ‘m wel even helpen, maar dan moet kleine Uil wel de juiste aanwijzingen geven… Uiteindelijk komt het gelukkig allemaal goed, met een lekker koekje toe! Het vertelkastje De Kamishibai komt oorspronkelijk uit Japan en lijkt een beetje op onze poppenkast.

Alleen gebruikt de verteller geen poppen, maar afbeeldingen/vertelplaten die hij één voor één uit het kastje trekt. De verteller zit niet in het kastje, maar staat ernaast, zodat hij kan communiceren met het publiek. Het vertelkastje leent zich uitstekend om in groepen te gebruiken. Vooral voor jonge kinderen is de kamishibai een uitstekend middel om de aandacht vast te houden en in gesprek te gaan over wat er op de platen te zien is.

Datum: 31-03-21
Tijd: 14:00 – 14:30 uur en 14:30 tot 15:00 uur
Locatie: online (Bibliotheek Noordwest Veluwe)
» Meer informatie en aanmelden

Voorlichting Media Ukkie Dagen

Tijdens de Media Ukkie Dagen organiseert Rozet Onderwijs een digitale voorlichtingsavond. Tijdens deze voorlichting kom je van alles te weten over mediaopvoeding voor kinderen van 0-5 jaar. Prangende vragen waar je antwoord op kan verwachten tijdens deze voorlichtingsavond zijn: Hoeveel schermtijd is goed voor het jonge kind? Welke media activiteiten zijn geschikt? Hoe begeleid ik kinderen in de digitale wereld? Waar vind ik geschikte apps voor jonge kinderen? Wat zijn de voordelen van digitale prentenboeken?

Datum: 31-03-21
Tijd: 19:30 uur tot 13:30 uur
Locatie: online (Bibliotheek Rozet)
» Meer informatie en aanmelden

Online consult en tips van de Boekstart-Coach

Tijdens het online inloopuur BoekStart ben je van harte welkom. Onze BoekStart-coach is er voor vragen, helpt je bij uitdagingen, geeft tips, luistert, en gaat samen met jou opzoek naar passende media en boeken.

Datum: 31-03-21
Tijd: 11:00 uur tot 12:00 uur
Locatie: online (Bibliotheek de Kempen)
» Meer informatie en aanmelden

De bieb leest voor… online! Met Hondje Biblio

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid van de allerkleinsten. Wist je dat door het samen kijken van een filmpje of samen spelen van een online spelletje een kind er ook echt iets van kan opsteken? Ook voorgelezen worden kan online. Op woensdag 31 maart leest onze enige echte Hondje Biblio weer voor via Zoom. Fijn samen luisteren en kijken naar de mooiste prentenboeken. Hondje Biblio woont in de bibliotheek tussen de boeken en kent ze allemaal. Hij wil je graag voorlezen uit zijn lievelingsboeken, luister en kijk je mee?

Datum: 31-03-21
Tijd: 15:00 uur tot 15:20 uur
Locatie: online (Bibliotheek Haarlemmermeer)
» Meer informatie en aanmelden


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD21.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.