Kinderpsycholoog Tischa Neve: “Mediaopvoeding is als leren fietsen”

Tischa Neve

31 maart 2021Gamen, TikTokken, filmpjes kijken: met alle mogelijkheden en verleidingen van schermen is het onze taak kinderen hier zo veilig en verantwoord mogelijk wegwijs in te maken. Hoe doe je dat? Tischa Neve is kinderpsycholoog en opvoedkundige en weet alles over mediaopvoeding. Je kunt haar kennen van Psychologie Magazine, Ouders van Nu, NRC Handelsblad of haar boeken. Ze geeft ook webinars en opvoedcursussen, die aangeboden worden door bibliotheken, CJG’s en scholen. Adviseur Digitale geletterdheid Maike van Pelt van Probiblio interviewde Tischa via MS Teams. “Vergelijk mediaopvoeding met leren fietsen, gaandeweg laat je je kind steeds meer los.”

Wat is mediaopvoeding volgens jou?

Tischa: “Het wegwijs worden in alle media die er zijn. Dus van boeken en tv, tot alle online schermen. Waar het om gaat, is dat we onze kinderen helpen zich tussen al die mediamogelijkheden zo goed mogelijk staande te houden. Ze te wijzen op de leuke, positieve kanten, maar ook op de gevaren en risico’s. Dat ze leren hoe verschillende platforms werken en hoe je daar communiceert. Hoe ga je met elkaar om in een groepsapp op je telefoon, of in een chatbox tijdens het gamen? Hoe houd je het voor iedereen leuk? Wat kun je online tegenkomen? Maar ook: hoe zorg je voor een balans tussen online en offline activiteiten? Het is een totaalpakket.”

» Bekijk of luister het hele interview met waardevolle tips op Probiblio


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD21

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen