Freek Zwanenberg over mediaopvoeding in de kinderopvang

Freek Zwanenberg

29 maart 2021Freek Zwanenberg is mediapedagoog en werkt bij Bureau Jeugd en Media. Hij voert dagelijks gesprekken met mensen uit het onderwijs, de kinderopvang, ouders en natuurlijk de kinderen zelf over een bewuste en gezonde omgang met media. In onderstaande video geeft hij inzichten en adviezen over mediaopvoeding aan pedagogisch medewerkers.

Het is belangrijk om voorzichtig en behoedzaam om te gaan met beeldschermen, zoals de iPad, smartphone en tv. Kinderen hebben thuis al schermtijd genoeg en op de groep is schermtijd daarom niet nodig. Als je het als Pedagogisch medewerker wel leuk vindt om aan de slag te gaan met mediaopvoeding zoek dan naar media-ervaringen die een meerwaarde hebben voor het kind en waar het kind echt van kan leren. Ook is goed om met ouders in gesprek te gaan over mediaopvoeding.

Bekijk de video van Freek Zwanenberg

De beste mediatips voor kinderopvang, onderwijs en opvoedprofessionals

Op zoek naar mooie en goede on- en offline media? Mediasmarties helpt je hierbij en heeft voor de Media Ukkie Dagen twee WegWijzers (2-4 jaar, 5-6 jaar) ontwikkeld. De WegWijzers sluiten aan bij het thema ‘Ik zie, Ik zie, wat jij niet ziet’.

Gebruik de WegWijzers om samen te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met én zonder scherm. Binnen en buiten. Zo weet je niet alleen dat de inhoud geschikt is voor het kind, maar creëer je eenvoudig de balans en variatie die nodig is.

» Bekijk de WegWijzers


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD21

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen